GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλα τα βάρη τώρα στην ΕΚΤ...

Από το  banksnews.gr Η σύνοδος κορυφής της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου απογοήτευσε. Μέρκελ και Σαρκοζί δεν πρό...

Από το banksnews.gr
Η σύνοδος κορυφής της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου απογοήτευσε. Μέρκελ και Σαρκοζί δεν πρόσφεραν καμία λύση που να πείθει τις αγορές ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Όλα όσα ανακοίνωσαν περί ενός νέου συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ, περί εισαγωγής συνταγματικής ρήτρας που θα απαγορεύει τα ελλείμματα στα κράτη μέλη ή περί επιβολής ενός πανευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αποτελούν επαναλήψεις. Τίποτα το νέο, τίποτα που να αφορά το παρόν, τίποτα που να...
χαλιναγωγεί την παρούσα κρίση.
«Οι παρατηρητές σίγουρα είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τη συνάντηση των δύο βασικών ηγετών της Ευρωζώνης, αλλά ακόμη και έτσι η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ήταν απογοητευτική», σχολίαζαν χτες αναλυτές. Οι επικεφαλής του γαλλογερμανικού άξονα απλά επανέφεραν κάποιες παλιές ιδέες, ενώ παράλληλα απέρριψαν τις δύο λύσεις που οι αγορές θεωρούν αναγκαίες: την αύξηση της δανειοδοτικής ισχύος του ευρωπαϊκού μηχανισμού και την εισαγωγή του συλλογικού ευρωομολόγου, στο πλαίσιο του οποίου τα κράτη του ευρώ θα λογίζονται συνολικά υπεύθυνα για τα χρέη τους. Κι όλα αυτά βεβαίως συνεπάγονται τον πολλαπλασιασμό των πιέσεων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ λοιπόν καλείται ξανά να συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέχρις ότου επικυρώσουν τα εθνικά κοινοβούλια τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Καλείται παράλληλα να διαχειριστεί την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπορικών τραπεζών. Οι αγορές από την πλευρά τους καλούνται να κάνουν … υπομονή έως την έγκριση των νέων αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης προκειμένου να μπορεί να προβαίνει σε αγορές κρατικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές και να παρέχει έκτακτα προληπτικά δάνεια στα κράτη που βρίσκονται υπό πίεση.
Η ΕΚΤ ως μόνη σταθεροποιητική δύναμη 
Ούτε δύο 24ωρα δεν είχαν περάσει από τις ανακοινώσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, όταν την αρχική ανακούφιση των επενδυτών διαδέχτηκε η κατήφεια, εξαιτίας των απολύτως δικαιολογημένων ανησυχιών τους για το αν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν και που είχαν παραπεμφθεί για το φθινόπωρο … πράγματι θα εφαρμόζονταν. Αντιμέτωπη με το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου και την αναταραχή στις αγορές όλων πλέον των περιφερειακών ομολόγων της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να καλύψει το κενό και να ενεργοποιήσει ξανά τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων. Την περασμένη βδομάδα, από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, η ΕΚΤ πραγματοποίησε αγορές ομολόγων ύψους 22 δις ευρώ. Η παρέμβαση της ΕΚΤ συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν χτες ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Μόνο που ρόλος της σταθεροποιητικής δύναμης των αγορών ομολόγων δεν είναι αυτός που προτιμά η ηγεσία της ΕΚΤ. Παρά την αυξανόμενη αστάθεια, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν είχε προχωρήσει σε καμιά αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τα τέλη Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να αναλάβουν το βάρος της επίλυσης των χρηματοδοτικών προβλημάτων της Ευρωζώνης. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Υβ Μερς είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να έχει σταματήσει να αγοράζει ομόλογα το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου, οπότε αναλαμβάνει την προεδρία της ο Μάριο Ντράγκι.
Το εάν θα καταφέρει όμως η ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές ομολόγων εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία οι κυβερνήσεις θα εγκρίνουν τις αλλαγές των λειτουργιών του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Το κοινοβούλιο της Γερμανίας έχει ήδη προγραμματίσει μια ψηφοφορία για το θέμα αυτό τον Σεπτέμβριο. Αλλά οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν ορίσει ούτε καν χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της συζήτησης.
Το αποτέλεσμα είναι πως όσο πιο πολύ θα αργούν και θα διστάζουν οι κυβερνήσεις, τόσο περισσότερο θα υποχρεώνεται η ΕΚΤ να επεκτείνει τον ισολογισμό της πέρα από τα ήδη φουσκωμένα σήμερα επίπεδά του και να προχωρά στην εφαρμογή ενός τύπου επεκτατικής πολιτικής που αρκετά μέλη της, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των σκληρών οπαδών της νομισματικής αυστηρότητας, απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι μετά τη δημοσίευση των στοιχείων δευτέρου τριμήνου για την οικονομία της Ευρωζώνης που έδειξαν μόλις 0.1% ανάπτυξη για τη Γερμανία και στασιμότητα για τη Γαλλία, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο. Η αύξηση της αστάθειας στη χρήση των μηχανισμών δανεισμού μιας ημέρας των τραπεζών από την ΕΚΤ δείχνουν ότι υπάρχουν ξανά σοβαρές εντάσεις στις χρηματαγορές. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποκλείεται άλλο ένα πρόγραμμα ρευστότητας εξαμήνου ή και έτους.

1 σχόλιο

  1. TA BAΡΗ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΤΑΙ ,ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.
    ΑΠΟ ΤΙ ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΣΑΣ .ΠΟΣΑ ΘΑ ΦΑΤΕ ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΑΙ ,ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση