GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΟΣΑ: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν συγχωνεύσεις με ξένα ιδρύματα...

Από το  banksnews.gr Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν συγχωνεύσεις με ξένες τράπεζες προκειμένου να καταφέρουν να αντλήσουν ...

Από το banksnews.gr

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν συγχωνεύσεις με ξένες τράπεζες προκειμένου να καταφέρουν να αντλήσουν χρηματοδότηση από την αγορά και δεν πρέπει να σπεύσουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Οι περαιτέρω συνενώσεις τραπεζών αποτελούν μια επιλογή για την αύξηση της πρόσβασης των τραπεζών στη ρευστότητα», επισημαίνεται στην...
έκθεση. «Οι διευθυντές και οι μέτοχοι θα πρέπει ωστόσο να διερευνήσουν την επιλογή των συνεταιρισμών ή των συγχωνεύσεων με ξένα ιδρύματα».
Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, εξαιτίας της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, των υποβαθμίσεων των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και των ανησυχιών για την υψηλή τους έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος – που φτάνει σήμερα τα 48.4 δις ευρώ.
Ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα παραμείνει υπό πίεση μέχρι να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά και να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα ‘βρίσκεται σε δύσκολη θέση’ και πρέπει να εξευρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στον ‘κατάλληλο και συνετό περιορισμό’ και την παροχή πιστώσεων ώστε να στηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνεται.
«Μέχρι να αποκατασταθεί η ευρύτερη εμπιστοσύνη των αγορών, μοιάζει αναπόφευκτη η συνέχιση της εξάρτησης από τις χρηματοδοτικές λειτουργίες της ΕΚΤ, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από την ρευστότητα της ΕΚΤ πρέπει κατά συνέπεια να αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις καθώς θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ένα κραχ ρευστότητας», τονίζεται στην έκθεση.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ αυξήθηκε από 97.5 δις ευρώ το Μάιο σε 103 δις τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Πρόγραμμα προσαρμογής 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό 3.5% και θα καταγράψει ανάπτυξη 0.6% το 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό χρέος θα πιάσει κορυφή στο 161% του ΑΕΠ το 2012.
«Σύμφωνα με συντηρητικές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα επιτόκια, και υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πλήρως οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα κορυφώσει το 2013 και θα μειωθεί κάτω του 60% μέσα στις δύο επόμενες 10ετίες», σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 15.4% το 2009 στο 10.5% το 2010 και στοχεύει φέτος στη μείωση του ως το 7.5%.
Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις που θα περιορίσουν το βάρος του χρέους, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και να εξαπολύσει μια ‘αποφασιστική’ επίθεση στην φοροδιαφυγή.
«Οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν το γενναίο μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα και τις προσπάθειές του να πείσουν τις αγορές για τη δυνατότητα τους να φέρουν σε πέρας θεμελιώδεις οικονομικές προσαρμογές», επισημαίνεται. «Αν και ενέχει μεγάλες προκλήσεις μια ανάλογη σταθεροποιητική προσπάθεια έχει επιτευχθεί στο παρελθόν στο Βέλγιο, τη Δανία και τη Φιλανδία, αν και σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες», καταλήγει η έκθεση του Οργανισμού. «Αυτό το από καιρό αναγκαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη παρά το βραχυπρόθεσμο κόστος του».

3 σχόλια

  1. ΤΟΝ ΕΦΤΥΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ...
    ΤΟ ΕΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΟΝ... ΜΕΣΣΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.

    Ο άνθρωπος που υποστήριζε ότι θα αλλάξει το κλίμα της Οικονομίας τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Και δεν είναι μόνο ο Γενικός Δείκτης που για δέκατη συνεχόμενη μέρα έπεσε και μάλιστα σημαντικά. Είναι και η... γενικότερη διάθεση της αγοράς που πάει από το κακό στο χειρότερο και δείχνει να μην εμπιστεύεται ούτε λεπτό την κυβέρνηση Παπανδρέου.

    Αντί ο Μπένι να ασχολείται με εφημερίδες που έχουν ιστορία στην κριτική, όπως η Ελευθεροτυπία,
    δεν κοιτάζει να κάνει κάτι με το μπάχαλο που έχει προκαλέσει σε αγορά και χρηματιστήριο, το οποίο οδεύει ολοταχώς προς τις 1.000 μονάδες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ά, ρε πόσο επίκαιρος είναι ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ!!!
    (Φυσικά και δεν μιλώ για Στάλιν και δεκαετία 1930... έτσι? Να εξηγούμαστε!)

    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ έφαγε τα ψωμιά του και... Τελείωσε...Δυστυχώς!!
    Το τελευταίο του Στάδιο, η Χρηματιστηριακή Παγκοσμιοποίηση Κεφαλαίων- χωρίς καμιά Παραγωγική Δραστηριότητα- ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ!

    Το μεγάλο στοίχημα για την διάσωση του Καπιταλισμού ΕΙΝΑΙ:

    Μπορεί η σημερινή κατάσταση (ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ) του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ να ελεγχθεί με ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ???

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ...

    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ Ο Χ Ι ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ...

    Δυστυχώς δεν μπορεί...

    Και τί θα γίνει τότε?

    Λυπάμαι... αλλά WHO KNOWS?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε τη χώρα στη Ρωσία και στην Κίνα,υπέγραψε συμφωνίες που έκαναν τους Αμερικανούς να λυσσάνε,έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι,πάλεψε με τη διαπλοκή,εξασφάλισε το δανεισμό της χώρας χωρίς να μιλάει για Τιτανικούς και Εντατικές,και τέλος πάντων ούτε στο ΔΝΤ πήγε ούτε Μνημόνιο υπέγραψε ούτε δέχτηκε να υποθηκεύσει τις θάλασσες,τα νησιά,
    τις ραχούλες και τα βουνά.
    Και υπεύθυνα πριν από τις εκλογές παρουσίασε τα πράγματα όπως είχαν στον ελληνικό λαό,τότε που οι άλλοι
    λέγανε παχιά λόγια,λεφτά υπάρχουν και άλλα παρόμοια.
    Τώρα όμως που αρχίζει να φαίνεται η αλήθεια για το τι έγινε στη χώρα από το 2007 και μετά (τα Επίκαιρα είναι αποκαλυπτικότατα),τώρα που ο Κώστας Καραμανλής δικαιώνεται στα μάτια των ξεγελασμένων Ελλήνων,
    πρέπει να μιλήσει,να βγει μπροστά και να ηγηθεί της παράταξης για να σωθεί ο τόπος από την καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση