GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ιός του Δυτικού Νείλου και η αιμοδοσία της Ελλάδας...

Του Αθανάσιου Γιαννόπουλου Τομεάρχη Υγείας Ν.Δ. Το πρόβλημα της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση ...

Του Αθανάσιου Γιαννόπουλου
Τομεάρχη Υγείας Ν.Δ.

Το πρόβλημα της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στις αιμοδοσίες της χώρας συνολικά. Από χρόνια τονίζουμε την ανάγκη να φροντίσει κάποιος αυτό το «ορφανό παιδί» του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς, εμείς τα λέμε, εμείς μόνοι μας τα ακούμε. Τίποτε στο ΕΣΥ δεν έχει μείνει τόσο πολύ πίσω όσο η υπηρεσία αιμοδοσίας. Χρόνια «αναμένει στο ακουστικό» την προσαρμογή της στις υποδείξεις της Ευρώπης. Ολες οι χώρες (η Βουλγαρία δεν εξαιρείται) έχουν προσαρμοστεί, εκτός της Ελλάδας.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και Παραγώγων Αίματος, στο Μενίδι, έχει μείνει ένα κουφάρι γεμάτο μηχανήματα που ΟΥΔΕΠΟΤΕ λειτούργησαν. Το πλάσμα της χώρας, αντί να οδηγείται στο εργοστάσιο στο Μενίδι για επεξεργασία, φτάνει μεν εκεί, αλλά μπαίνει σε ψυγεία. Το εργοστάσιο δεν δουλεύει - ποτέ δεν δούλεψε. Και, δυστυχώς, κάποτε (όταν δεν προλάβουν να το στείλουν έξω εγκαίρως) λήγει και πετιέται ως σκουπίδι... Αλλοτε μεταφέρεται όπως όπως στο εξωτερικό για επεξεργασία. Παλιότερα το πήγαιναν στην Ελβετία. Υστερα, μας έδιωξαν και από...
 την Ελβετία και καταφύγαμε στην Ολλανδία. Τελευταία, μάθαμε ότι ούτε οι Ολλανδοί θέλουν και αναζητάμε άλλη λύση ειδικού εργοστασίου. Στο μεταξύ, το πλάσμα παλιώνει και περιμένει... Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική αδράνεια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Εχει αυτό ως αποστολή του την ανασύνταξη των υπηρεσιών αιμοδοσίας και βασικά τη συγχώνευσή τους (σήμερα υπάρχουν 95 τέτοια τμήματα ανά τη χώρα - το Λονδίνο έχει μόνο ένα). Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας τίποτε δεν έκανε. Αλλη αποστολή του είναι η προτυποποίηση και η επιθεώρηση των αιμοδοσιών των νοσοκομείων. Ούτε αυτό έγινε. Επίσης, μια άλλη βασική αποστολή του είναι η εκπαίδευση επιστημόνων και μη στο έργο της αιμοδοσίας. Εδώ, φοβάμαι, παίρνει μηδέν.
Βέβαια, το Κέντρο Αιμοδοσίας στο μακρινό Μενίδι δεν έχει την πρώτη ευθύνη αν το αγνόησαν. Ο μέγας υπεύθυνος είναι το ίδιο το υπουργείο Υγείας που αφήνει το Κέντρο Αιμοδοσίας ουσιαστικά ακέφαλο επί μήνες, με διοίκηση «σκιώδη» ή «υπό παραίτηση», που διατηρεί ολόκληρο ειδικό τμήμα στην Οδό Αριστοτέλους, για να ελέγχει από απόσταση το έργο της αιμοδοσίας (γιατί, τελικά, η μετάγγιση είναι ουσιαστικά ρουσφέτι στον τόπο), που σύρεται σε αποφάσεις για θέματα ουσίας χωρίς καν ο Υπουργός να ξέρει για τι αποφασίζει. Ετσι βεβιασμένα αποφασίζει μοριακό
έλεγχο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς κανένα στοιχείο κόστους-αποτελεσματικότητας, χωρίς σχεδιασμό, προγραμματισμό, χρονικό ορίζοντα, μελέτη της τεχνολογίας που εναλλακτικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Είναι βέβαια γνωστό στην ιατρική κοινότητα ότι και άλλοι έλεγχοι γίνονται ήδη στο αίμα πολλά χρόνια τώρα, χωρίς να δικαιολογείται η δαπάνη από την ωφελιμότητα. Η μέτρηση του σπάνιου στην Ελλάδα ιού ΗΤLV-1 (από την Ιαπωνία) είναι ένα παράδειγμα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Πριν από τέτοιες σημαντικές αποφάσεις, απαιτείται από πλευράς υπουργείου σοβαρότητα, συνέπεια, μεθοδικότητα, ενημέρωση από ειδικούς -όχι κομματικούς- μελέτη της αγοράς, σύγκριση με στοιχεία από άλλες χώρες και τελικά ψύχραιμη και αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού. Θα έπρεπε ο υπουργός Υγείας να νομοθετήσει τη σύσταση μιας δεκαμελούς αρχής σοφών της υγείας (όχι αυτών των ψευτοσοφών που έχουν στελεχώσει τις διάφορες επιτροπές συγχωνεύσεων και λοιπών πρωτοβουλιών του υπουργείου), όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, αποτελούμενη από μη κομματικούς επιστήμονες, αλλά από ακαδημαϊκούς επιστήμονες, καθηγητές διαφόρων γνωστικών αντικειμένων της ιατρικής, εγνωσμένης αξίας, που θα έχουν σε περιόδους κρίσεων στη δημόσια υγεία τον πρώτο λόγο για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων.
Δυστυχώς, στην πατρίδα μας, σε όλους τους τομείς, πρυτανεύει το κομματικό συμφέρον, που τόσο ακριβά το έχουμε πληρώσει.

8 σχόλια

  1. Εσυ σαν υπουργός τι εκανες???
    Τολμας και ζητας ευθύνες απο τους
    υπολοιπους αντι να κανεις "τουμπεκι"???
    Ντροπή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ψευτοπολιτικοί αγύρτες μη κλαψουρίζετε πάνω στα ερείπια που εσείς δημιουργήσατε!! Κε Γιαννόπουλε κλείσε το στόμα σου γιατί είσαι το ίδιο ένοχος για τη κατάντια της Ελλάδας!! Το μόνο που σε ενδιέφερε όταν ήσουν στο υπουργείο ποιός "δικός σου" θα ευνοηθεί στις κρίσεις των γιατρών της περιοχή σου!! Μη μιλάς γιατί είμαστε πολύ θυμωμένοι με όλο το πολιτικό συφερτό και εσύ σε αυτό ανήκεις!@!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιστολή προς αιδαείς
    Η σύγχρονη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Πελοποννήσους δεν έχει απλή δόση αλήθειας ,αλλά είναι η πραγματική γραμμένη ιστορία .
    Δυστυχώς για τους ανιστόρητους που το θεωρούν προπαγάνδα , ευτυχώς για όλους εμάς που γνωρίζουμε την αληθινή ιστορία και τα ακριβή γεγονότα .
    Είμαστε λίγοι για προπαγάνδα και εμφυλίους , σταματήστε όμως ανδρείκελα του Ιμπραήμ να ξεπουλάτε την Ελλάδα στα εβραιοαμερικάνικα συμφέροντα .
    Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές βιβλιογραφίες :
    Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος , καθηγητής πολιτικής ιστορίας της νεοτέρας Ελλάδος , στο Πάντειο πανεπιστήμιο , Δρακοπούλου Κατερίνα , Δρακοπούλου Καίτη , Αντωνόπουλος Ιωάννης , Πετροπούλου Αγγελική Αλεξανδροπούλου Κατερίνα , Χατζόπουλος Μίλτος , Σβολόπουλος Κωνσταντίνος .
    Σχόλιο : όλα τα τά ονόματα των παραπάνω ιστορικών έχουν κατάληξη - οπουλος μήπως ξέρει κανείς πότε δόθηκε αυτή η κατάληξη και σε ποιους ; τυχαίο , δεν νομίζω .
    Σε νέα επιστολή ο απόστολος Παύλος θα μιλήσει εκτενεστέρα γι αυτό το θέμα .
    Απόστολος Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΘΑΝΑΣΗ.
    Ή ΜΕ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ Ή ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ .
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ .
    Για τους προδότες Πελλοπονήσιους αναφέρω ενδεικτικά :
    1.Μαχη του Μαραθώνος .
    2. Ο Εφιάλτης .
    3. Εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου .
    4. Το κείμενο της διακήρυξης της Αγίας Λαύρας , υπάρχουν 179 υπογραφές εκ των οποίων μόλις 11 από την Πελοπόννησο .
    5 . Κολοκοτρώνης στην φυλακή .
    6 . Δολοφονία Καραϊσκάκη .
    7 . Δολοφονία Καποδίστρια .
    8 . Ιμπραήμ .
    9 .Πως λεγόταν η Αρεόπολη πριν ; μήπως είχε σλαβικό όνομα ;
    10. Χρεόγραφα μαρτυρούν την παράδοση Ελληνικής γης από τους Τούρκους μπέηδες και αγάδες , σε Πελλοπονήσιους δημογέροντες και προεστούς όχι μόνο στην Πελοπόννησο , αλλά και σε όλη την Ελλάδα , γιατί οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας , ήταν Πελλοπονήσιοι στην καταγωγή τους .
    Ήμαστε λίγοι σήμερα για να κάνουμε εμφύλιο , αλλά όχι και να ψηφίζουμε την προδοτική οικογένεια των Παπανδρέ-ειδών και τα συναφίδια τους .
    Τα ιδία αυτά πρόσωπα παραδίδουν σήμερα την Ελλάδα με μέγιστη δουλοπρέπεια στα Εβραιοαμερικάνικα αφεντικά τους .
    Μην προκαλείτε άλλο γιατί η αλήθεια δεν συμφέρει κανέναν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε αρχιμαλάκα mindcup, θα πάει μακρυά η βαλίτσα με τα σεντόνια σου;


    Ρε αρχιμαλάκα mindcup, θα πάει μακρυά η βαλίτσα με τα σεντόνια σου;


    Ρε αρχιμαλάκα mindcup, θα πάει μακρυά η βαλίτσα με τα σεντόνια σου;


    Ρε αρχιμαλάκα mindcup, θα πάει μακρυά η βαλίτσα με τα σεντόνια σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά,
    γιατί δεν γράφει η Σμαράγδα?
    Πολυγραφότατη εντεταλμένη(?) μέχρι
    το σωτήριο έτος 2009.
    Ειδική στίς απεργίες 5-6 νοσηλευτών.
    Διορίσθηκε?
    Υπανδρεύθη?
    Γέννησε?
    Αναστάσης.
    Υ.Γ.:για κάθε άλλη ατυχία ζητώ συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aνασταση επιστρέφω οσονούπω. Εσο έτοιμος. Σμαράγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση