GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι ζητεί τώρα (και) η Αυστρία για τις εγγυήσεις...

H υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ  Νέα πρόταση έρχεται να καταθέσει η Αυστρία σχετικά με την παροχή ...

H υπουργός Οικονομικών
της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ
 Νέα πρόταση έρχεται να καταθέσει η Αυστρία σχετικά με την παροχή εγγυήσεων έναντι των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης, μετά τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η διμερής συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ προτείνει τον συσχετισμό των απαιτήσεων των μελών της ευρωζώνης για παροχή εγγυήσεων επί των δανείων προς την Ελλάδα με τον βαθμό στον οποίο προστατεύεται ο ιδιωτικός τομέας κάθε χώρας μέσω μιας παράλληλης συμφωνίας διάσωσης της Αθήνας με...
 τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την πρόταση της Φέκτερ, η Αυστρία θα έπρεπε να λάβει εγγυήσεις επί των κρατικών δανείων της, δεδομένου ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της έχουν περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα, ενώ οι χώρες με αυξημένη έκθεση δεν θα έπρεπε να αξιώνουν εγγυήσεις.
«Αυτό που ζητά η Φινλανδία συνεπάγεται ότι εμείς οι υπόλοιποι καλούμαστε να καταβάλλουμε περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να παρασχεθούν οι εγγυήσεις στη Φινλανδία», εξήγησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «απαράδεκτο» για την Αυστρία, η οποία απαιτεί ισότιμη μεταχείριση.
«Αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση [του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας]. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Φέκτερ.
Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πρόταση που καταθέτει στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εκτονωθούν οι εντάσεις που έχει προκαλέσει η μεμονωμένη προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλιστούν με ρευστά διαθέσιμα τα δάνεια που θα παρέχει στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη Ολλανδία και Σλοβακία δήλωσαν επίσης ότι ζητούν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα παρέχουν. Αξιωματούχος από την Αθήνα ανέφερε, ωστόσο, ότι οι απαιτήσεις που εγείρουν οι εν λόγω χώρες διακυβεύουν τη δεύτερη συμφωνία διάσωσης που επετεύχθη για την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα.
Κάλεσμα Κομισιόν στην ευρωζώνη να μην αξιώνει σκληρούς όρους
Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να μην αξιώνουν σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια της Ελλάδας απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ και σχετικά με τη συμφωνία Φινλανδίας - Ελλάδας τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτής της διμερούς διαπραγμάτευσης».
«Οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό το στάδιο, το ζήτημα ωστόσο είναι ήδη υπό εξέταση», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος είπε ουσιαστικά ότι είναι αρμοδιότητα των χωρών της ευρωζώνης να αποφασίσουν αν η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας για τις εγγυήσεις είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.
«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να παράσχουν νέο πακέτο διάσωσης ύψους 109 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με παράλληλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλταφάζ και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρεται ότι "όπου χρειάζεται" θα υπάρξουν συμφωνίες για την παροχή εγγυήσεων».
Είπε πάντως ότι «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας, αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας».
«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά
Πάντως, ο Αλταφάζ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής ότι είναι σημαντική η ταχεία και απόλυτη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.

3 σχόλια

  1. ΧΑ,ΑΧ,ΑΧ, οι ΚΑΗΜΈΝΟΙ (ΟΎΤΕ για ένα one night stand δεν είναι ικανοί) θα χαρούν οι αυστριακοί (κούληδες) οι καημένοι που έχουν εξασκηθεί αιώνες τώρα στη χρησιμοποίηση ΟΜΗΡΩΝ και ΣΚΛΑΒΩΝ.
    Η ιστορική τους διαδρομή άλλα έχει να παρουσιάσει:
    Με την Οθωμανική αυτοκρατορία , «εξαιρετικές σχέσεις»,όσο οι «συνθήκες» που μόνοι τους Μεττερνίχεια διατύπωναν, επέτρεπαν στην άλλη πλευρά κάποιες κινήσεις.
    Έπαιξαν στη «γειτονιά» τους ως Αψβούργοι, Αυστροούγγροι, αλώνιζαν και διέλυαν τη βαλκανική κατά πως τους βόλευε. Παρείχαν,ωστόσο, διευκολύνσεις στους χριστιανούς εμπόρους-επιχειρηματίες της εποχής, που στην πλειονότητά τους ήταν έλληνες, προνόμια και υπηκοότητα. Αλλά κι από την άλλη, παρέδωσαν σιδηροδέσμιο τον Ρήγα, με την ενεργή συμμετοχή της αυστριακής μυστικής αστυνομίας του Μέττερνιχ, στους Τούρκους . «Πάσαραν» αυτοκρατορική νύφη στο Ναπολέοντα, αλλά μόνο για να προετοιμάσουν την επόμενη κίνησή τους στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο.Κάτι θυμήθηκαν και... μπερδεύτηκαν με τους Πρώσσους, αλλά δεν τους βγήκε. Ξέχασαν το ρόλο τους και τη συμμετοχή τους στο πρώτο ευρωπαϊκό ολοκαύτωμα, στον ΑΠΠ και αργότερα...πάλι ξέχασαν...ότι μας προέκυψε και Χίτλερ και Κουρτ Βαλντχάιμ, αλλά την ώρα της κρίσης δήλωναν άγνοια και πως απλά ...είδαν φως και μπήκαν. Έχουν, βέβαια έντονη ιστορική παρουσία, (18ο-19ο αιώνα), και συμμετοχή στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης των εθνικών κρατών της περιοχής, ελέω και της διαβόητης ιερής συμμαχίας, δημιούργημα του Μέττερνιχ. Αλλά και οι Φινλανδοί, τόσο στη δημιουργία του δικού τους εθνικού κράτους, όσο και στο ΒΠΠ,... ψάρευαν σολωμό και έδιναν «γη και ύδωρ» στη Βέρμαχτ, την ώρα που άλλοι λαοί μάτωναν . Καλά θα κάνουν, λοιπόν, να ξεδιπλώσουν μερικές σελίδες από... τα λερωμένα σεντόνια της ιστορίας τους για να αντιληφθούν, ότι δεν τους πέφτει λόγος, σήμερα, προτιμότερο να ασχοληθούν με τις τέχνες και τα ...σοκολατάκια, άντε και με τις μπούκλες του Μότσαρτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάθανε ότι .....μαστε,πλακώσανε κι οι
    ...Αυστριακοί και όλοι.
    Τεράστια συμφωνία του Μπένι με τη
    Φινλανδία.Σωτήρια.
    Να του κάνετε standing ovation στο επόμενο Υπουργικό.
    Ο λαός με δυσκολία κρατιέται σπίτι.
    Θέλει κι αυτός να βγει στους δρόμους
    να πανηγυρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΚΑΡΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΑΣ

    ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΟΤΙ ΓΕΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ .


    ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΠΗΔΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ .


    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

    ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση