GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Παρ’ ότι στον χθεσινό Δευκαλίωνα δηλώσαμε ότι κλείνουμε για αυτήν την χρονι...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Παρ’ ότι στον χθεσινό Δευκαλίωνα δηλώσαμε ότι κλείνουμε για αυτήν την χρονική περίοδο την ενασχόληση μας με τα τεκταινόμενα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, έρχονται τα πραγματικά γεγονότα για να επιβεβαιώσουν την άποψη μας. Η στήλη είχε από την αρχή τοποθετηθεί με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα απέναντι στα αισιόδοξα σενάρια και προβλέψεις. Κατά συνέπεια κρίνεται απαραίτητο να δούμε μερικά δεδομένα που ανέκυψαν μετά την σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Συγκεκριμένα μετά το χθεσινή άνοδο ρεκόρ και το πρωτοφανές ξέσπασμά που έφερε τον δείκτη πάνω από τις 1000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.0006,69 μονάδες, σήμερα επανήλθαν όλα στα προ της συγχώνευσης Alpha Bank-Eurobank επίπεδα. Η μεγάλη πτώση των τιμών δεικτών και μετοχών που παρατηρούνταν σαν φαινόμενο όλη την προηγούμενη εβδομάδα επανεμφανίστηκε αφού και ο Γενικός δείκτης έπεσε κατά -4,82 % ή 48,47 μονάδες και έκλεισε για μία ακόμα φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, στις 958,12. Πρωταθλητής και σε αυτήν την στην πτωτική ημέρα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που ανακοίνωσε σήμερα και αποτελέσματα πρώτου 6-μηνου, η οποία έχασε -6,13% ή 0,22 ευρώ και έκλεισε στα 3,37 ευρώ.
Διαψεύσθηκαν έτσι όσοι πίστευαν ότι...
αρχίζει επιτέλους η προς τα πάνω πορεία της μετοχής, που δίκαια είχε στο παρελθόν τον τίτλο της ατμομηχανής της Ελληνικής Οικονομίας.
Η τόσο γρήγορη και δραστική διάψευση των αισιόδοξων προβλέψεων, κατά τους γκαιμπελίσκους του Μαξίμου και του ΔΝΤ ήταν νομοτέλεια για όσους παρακολουθούν τις διεθνείς χρηματαγορές και αξιολογούν την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους τεθέντες δημόσιους στόχους του ψηφισμένου οικονομικού προγραμματισμού, δηλαδή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με τον παραπάνω τρόπο αξιολόγησης, αλλά δυστυχώς για εμάς και για όλο τον Ελληνικό Λαό αυτόν τον τρόπο αξιολόγησης αποφάσισε και υιοθέτησε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, αυτόν αποδέχονται οι διεθνείς χρηματαγορές αυτόν είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε και εμείς.
Η σύγκριση λοιπόν μεταξύ των τεθέντων θεωρητικών στόχων του ΜΠΔΣ και των πραγματικών αποτελεσμάτων εμπεριέχει χαοτικές διαφορές στα αποτελέσματα. Άρα η Ελληνική Οικονομία, σύμφωνα πάντα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα, δεν πρόκειται σύντομα να βγει από την κρίση που την βασανίζει. Άρα έχουμε τον πρώτο αρνητικό παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την πορεία των τιμών δεικτών και μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Πάμε τώρα στην διεθνή οικονομική συγκυρία. Αναλύσαμε εχθές που τοποθετούνται αυτή την εποχή οι επενδυτές (χρυσό και αμερικανικά ομόλογα) και για ποιο λόγο. Ας δούμε την πορεία των χρηματιστηρίων διεθνώς και 1-2 ημέρες πριν από την λήξη του πρώτου 8-μηνου.
Στη Γερμανία, την πιο πλούσια χώρα της ΕΕ, ο δείκτης DAX έχει από την αρχή του χρόνου απώλειες -18,91%. Στο κέντρο του καπιταλισμού, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει από την αρχή του χρόνου απώλειες -10,91%, ενώ ο γαλλικός Δείκτης CAC 40 από την αρχή του 2011, πέφτει κατά -17,08%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει καταγράψει πολύ μικρότερες απώλειες -0,05%. Εάν μάλιστα παρατηρήσουμε πόσο είχαν ανέβει όλοι αυτοί οι δείκτες κατά την διάρκεια του 2011 και πόσο έχουν πέσει από τα υψηλά και πότε γύρισαν σε αρνητικές αποδόσεις εντός του 2011, τότε θα έχουμε μία σαφή εικόνα για την αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία που έρχεται. Άρα η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει θετικό χρηματιστήριο και γι’ αυτόν τον λόγο.
Αφήνουμε λοιπόν τους γκαιμπελίσκους του Μαξίμου και του ΔΝΤ, που σκέφτηκαν το παγκόσμιο πρότυπο να πληρώνει διαφορετικό ΦΠΑ αυτός που τρώει σουβλάκι σε σουβλατζίδικο από αυτόν που τρώει το ίδιο σουβλάκι στο σπίτι του ή στο παγκάκι της δημαρχίας, να κοιτάνε απορημένοι την σημερινή πτώση. Απλά δεν μπορούν να καταλάβουν. Είναι δέσμιοι της άγνοιας, του δογματισμού και της εξουσιομανίας τους, που συμπυκνώνεται στον κανόνα: Εξουσία να είμαστε και ας κυβερνάμε ακόμα και ως εκπρόσωποι του ΔΝΤ!
Σωστά… «Σύντροφοί» ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται!

4 σχόλια

  1. ΠΟΙΟΙ ΤΣΕΠΩΣΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ;

    ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
    ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ.
    Μετά την σημερινή εξέλιξη με την μεγάλη πτώση στο ΧΑΑ θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ψάξει κανείς ποιές κινήσεις των τραπεζικών μετοχών της Alpha και της Eurobank έγιναν μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα που έκλεισε το Χρηματιστήριο ;

    Με...δεδομένο ότι υπήρχαν εφημερίδες που το Σάββατο το πρωί, πριν γίνει επισήμως διαρροή, είχαν φαρδιά πλατιά στην πρώτη σελίδα της είδησης της συγχώνευσης !
    Θα μας εξηγήσει κανείς πως στήθηκε το κόλπο και ποιοι τσέπωσαν εκατομμύρια ευρώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο απομακρυνόμαστε από εποχή Καραμανλή... τόσο χειρότερα:

    -11,4% ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο

    Μείωση 11,4% σημείωσε ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, με τα καύσιμα, σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2011, έναντι μείωσης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

    Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, μειώθηκε κατά 8,3%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

    Χωρίς τα καύσιμα, ο Δείκτης Όγκου μειώθηκε κατά 9,9%, έναντι μείωσης 5,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

    Αντίστοιχα, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά το μήνα Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουνίου 2010, σημείωσε μείωση 8,2%, έναντι μείωσης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΩΘΩ.ΕΣΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΙ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ ,ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ.ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΑΖΕΣ ΠΩΣ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟΚΑΡΔΙ ΤΟΥΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    8,52 ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...
    ΣΤΗΝ ΔΙΟΥΡΗΣΗ ...ΑΔΕΛΦΗ ΧΥΤΗΡΟΥΛΑ ?
    ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΩΛΟΥ.


    ΒΛΛΕ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔοΝηΤήηηηηηηηηηηηηη
    στην τρύπα σου.

    Και ετοίμασε χώρο και για τον Δεύτερο.
    ΜΕ ΛΥΠΑΝΣΗ ΧΥΣΑ ΜΕ ΟΛΟΙ...

    Έ.ΕΕ..ΕΕΡΧΕΤΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση