GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο Νίκος Θέμελης...

Την τελευταία του πνοή , σε ηλικία 64 ετών, άφησε το απόγευμα ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης μετά από πολύχρονη μάχη με τον κα...

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών, άφησε το απόγευμα ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.Eπί πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του οποίου διετέλεσε και διευθυντής του γραφείου του.
Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γερμανία, σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα στο υπουργείο Οικονομικών και...
 στη Νομική Υπηρεσία του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες.
Από το 1981 υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη σε όλη τη μετέπειτα πολιτική του πορεία - στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού (1996-2004).
Πολύγλωσσος - μιλούσε γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά - και με ιδιαίτερη μουσική, αλλά και ευρύτερα καλλιτεχνική παιδεία, ο Νίκος Θέμελης εμφανίστηκε στον χώρο των γραμμάτων το 1998. Πολλά από τα μυθιστορήματά του («η αναζήτηση» 1998, «η ανατροπή» 2000, «η αναλαμπή» 2003, «για μια συντροφιά ανάμεσά μας» 2005, «μια ζωή, δυό ζωές» 2007, «οι αλήθειες των άλλων» 2008 και «η συμφωνία των ονείρων» 2010) μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά. Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, με το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» για το μυθιστόρημά του «η ανατροπή» και με το βραβείο «πρωτοποριακής δημιουργίας - Γιάννος Κρανιδιώτης» στη Λευκωσία το 2009.
Θεματολογικά, ο Νίκος Θέμελης στα μυθιστορήματά του αναφέρεται σε μια μεγάλη περίοδο του ελληνισμού των τελευταίων τριών αιώνων, τόσο στον χώρο της διασποράς όσο και στον χώρο της αναδυόμενης νεοελληνικής αστικής τάξης. Η αναπαράσταση της εποχής - με πραγματολογικό υλικό και μυθοπλασία -αποτελεί τον καμβά όπου υφαίνεται η σύγκρουση ιδεών, η αμφισβήτηση και η ανατροπή στερεοτύπων, οι κοσμοϊστορικές αλλαγές της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και τα μυστήρια της ψυχής, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την ατομική και τη συλλογική ταυτότητα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

9 σχόλια

  1. ΚΑΛΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ
    ΜΟΝΟ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ
    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ _

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλός Πασόκος
    μόνο ο ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιόλογη λογοτεχνική προσωπικότητα.

    Δυστυχώς όμως, υπηρέτησε κι΄αυτός το διευθαρμένο καθεστώς του κινέζου Πρωθυπουργού. Της μανιάς. Του Σιμίτη δηλαδή.

    Ο τεθνεώς δεδικαίωται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξιόλογη λογοτεχνική προσωπικότητα.

    Δυστυχώς όμως, υπηρέτησε κι΄αυτός το διεφθαρμένο καθεστώς του κινέζου Πρωθυπουργού. Της μανιάς. Του Σιμίτη δηλαδή.

    Ο τεθνεώς δεδικαίωται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλός Πασόκος
    μόνο ο ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ

    Σιχαίνομαι το Πασόκ αλλά περισότερο σιχαίνομαι τους χυδαίους σαν και την πάρτη σου. Ούστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ, ΔΕΞΙΑ ΜΟΥΝΟΣΚΥΛΑ. ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ενας πασοκος λιγοτερος ,ντροπη δεν λεω αλλα ετσι ειναι μας πεθανανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστηχως για σας ο Σημιτης ηταν ο καλυτερος & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ πρωθυπουργος που γνωρισε αυτη η χωρα.
    Καθε συγκριση με τους θλιβερους 'γκιωρικα & κωστικα' ή τον προδοτη Ανδρεα προκαλει...'μιδιασμα'.
    Δυστηχως για σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ελεος ο λογιστακος ο σημιτης χαχχαχα εχουμε την οικονομια της γερμανιας η φουσκα του χρηματιστηριου 110δισπεταξαν και των ολυμπιακων αγωνων αχαχχαχ ελεοςη δημιουργικη λογιστικη του κρυβουμε τα ελλειματα και δινουμε ψευτικα στοιχεια και τα πουλαμε σαν δανεια στην γκολντμαν σακς του παπακωνσταντινου καλου υπαλληλακου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση