GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Οικονομική κυβέρνηση» θέλουν Μέρκελ - Σαρκοζί...

Σε μια σειρά προτάσεων για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης κατέληξαν η Γερμανίδα καγκελάρι...

Σε μια σειρά προτάσεων για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης κατέληξαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωσή της έκτακτης συνάντησής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει μια «αληθινή οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης», η οποία θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών- μελών και θα...
 συνέρχεται δύο φορές το χρόνο ή και πιο συχνά, εάν κριθεί αναγκαίο.
Θα προτείνουν επίσης στους εταίρους τους να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα μόνιμο πρόεδρο με θητεία 2,5 ετών. Ως πρώτος επικεφαλής της ευρωζώνης προτείνεται ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ταύτιση απόψεων», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.
«Χρυσός κανόνας» για χρέη και ελλείμματα
Την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οπως εξήγησε η Αγκελα Μέρκελ, Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν, όπως σημείωσε, την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» από τα 17 κράτη μέλη μέχρι τα μέσα του 2012, ο οποίος θα βάζει «φρένο» στο χρέος. Πρότειναν μάλιστα η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να ενταχθεί στα εθνικά συντάγματα.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.
Φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών
Στο πλαίσιο της συνάντησης διαμορθώθηκε παράλληλα μια κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
«Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος ότι ο φόρος αυτός αποτελεί «προφανή αναγκαιότητα».
«Ισως κάποια μέρα να υπάρξουν ευρωομόλογα»
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου η Μέρκελ σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα», ενώ ο Σαρκοζί δήλωσε πως «ίσως κάποια μέρα να υπάρξουν ευρωομόλογα αλλά θα είναι το πέρας μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης και όχι η αρχή».
«Κοινός βηματισμός» Γαλλίας - Γερμανίας
Η αρχή της στενότερης συνεργασίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες, θα γίνει από τον «κοινό βηματισμό» της Γαλλίας και της Γερμανίας σε μια σειρά από ζητήματα.
Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι ΥΠΟΙΚ θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.
Τι λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ
Κύκλοι προσκείμενοι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσαν πως «η θετική όψη του μηνύματος» που έστειλαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είναι «πρώτον, η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη». «Μπορεί», όπως σημείωσαν, «η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο».
Δεύτερον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θετικά κρίνεται «η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων».
Επεσήμαναν ακόμη ότι «η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας».
Αλλωστε, όπως είπαν, «όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».
Εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι «οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών».

4 σχόλια

  1. http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/26161

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέρκελ-Σαρκοζί: Ξεχάστε λαμογιές τύπου "Ευρωομόλογο" σφίξτε τους κώλους σας και δουλέψτε..

    Μετά τη συνάντηση ο Σαρκοζί δήλωσε: Εργαζόμαστε για μια φιλόδοξη κοινή ευρωπαϊκή πρόταση που θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Θα προτείνουμε μια πραγματική "οικονομική κυβέρνηση", όπου θα συμμετέχουν οι 17 αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης και θα προτείνουμε τον Ρομπάι σαν πρώτο Πρόεδρο του οργάνου με θητεία 2,5 χρόνια.

    Θα ζητηθεί από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ να θέσουν το έλλειμμα ως συνταγματικό κανόνα μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

    Η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών το Σεπτέμβριο, ενώ από το 2013 θα εναρμονίσουν τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και θα επιμείνουν να έχουν 'ολες οι χώρες κανόνες για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OYSTOY KOPROSKYLA FASISTOMOYTRA !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση