GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα για τις εγγυήσεις...

Από το tvxs.gr Για χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων στο θέμα της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times. Σε σημ...

Από το tvxs.gr

Για χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων στο θέμα της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times. Σε σημερινό άρθρο η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχει περιοριστεί μετά την έγερση αξιώσεων προς την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων έναντι βοήθειας. Εν τω μεταξύ κατά των εγγυήσεων τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Φιλανδό πρωθυπουργό πάντως να επιμένει ότι η χώρα του συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.
«Το χάσμα μεταξύ της ρητορικής και της δράσης έχει διευρυνθεί», διαπιστώνουν οι Financial Times σχετικά με τη...
δράση της ΕΕ προσθέτοντας πως η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς την Φινλανδία «είναι απλά καταστροφική» για τον ευρύτερο στόχο βοήθειας της Ελλάδας. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει μόνο τις αγορές που πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν χάσει τη θέληση να λύσουν το πρόβλημα και δυσπιστούν εκ νέου για το ελληνικό ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα των εγγυήσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να τηρηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργώντας με τα γνωστά θεσμικά και πολιτικά ελλείμματα δεν είναι ο μηχανισμός που μπορεί να λάβει γρήγορες, άμεσες, αποστομωτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις. «Πρέπει όλη αυτή η συζήτηση να καταλήξει σε μια πολιτική λύση που καλείται να βρει η Ευρωζώνη ως τέτοια, προκειμένου να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της και την ικανότητα της να στέλνει καθαρά μηνύματα προς τις αγορές. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρωζώνης, είναι και αυτή ένα από τα προβλήματα. Όχι το κεντρικό, όχι το μεγαλύτερο, όχι το δυσκολότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά των ειδικών απαιτήσεων της Φινλανδίας για εγγυήσεις από την Ελλάδα στράφηκε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση των Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης. «Δεν λειτουργούν έτσι οι συμφωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτoντας παράλληλα τη θέση της υπουργού Εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, για την παροχή μελλοντικών δανείων προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης μόνο έναντι καταβολής εγγυήσεων. Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η πρόταση ακούγεται καλή, αλλά «δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Κατά των εγγυήσεων τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπογράμμισε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θα πρέπει να εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Φουχς δήλωσε χθες στο Reuters, ότι ούτε η Φινλανδία, ούτε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης θα λάβει ειδικές εγγυήσεις από την Ελλάδα για την συνεισφορά τους στο νέο δάνειο. Την άποψη αυτή του Μίκαελ Φουχς, αντιπροέδρου του CDU, φαίνεται ότι θα συμμερισθούν η Αυστρία και η Ολλανδία, καθώς και άλλες χώρες που μίλησαν για «άνιση μεταχείριση» και αντέδρασαν στη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων.
Πάντως ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εγγυήσεις για ένα δάνειο προς την Ελλάδα, παρά τις αντιδράσεις των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ο κ. Κατάινεν υπογράμμισε πως η Φινλανδία δεν επιθυμεί να βλάψει άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή το ευρώ με το αίτημά της για εγγυήσεις, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. Από την πλευρά της, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε πως μίλησε με το Γερμανό ομόλογό της χθες «και η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική», εκφράζοντας επιφυλάξεις αναφορικά με τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια της καγκελαρίας απέναντι στη στάση της Φινλανδίας.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιχείρησε χθες να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι το θέμα μελετάται σε επίπεδο Ευρωζώνης. Επαναλαμβάνει δε, ότι στόχος είναι η πλήρης και ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου. Στον αντίποδα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προειδοποιεί ότι οι αξιώσεις χωρών της Ευρωζώνης για εγγυήσεις από την Αθήνα, αποτελούν «αρνητική εξέλιξη» και θα μπορούσαν να περιπλέξουν την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανίας (εθιμοτυπικό, τιμητικό αξίωμα) Κρίστιαν Βουλφ χαρακτήρισε «αμφισβητήσιμη σε νομικό επίπεδο τη μαζική αγορά ομολόγων ορισμένων χωρών» από την ΕΚΤ και εξέφρασε την άποψη πως «μακροπρόθεσμα αυτό δεν μπορεί να δώσει τίποτε καλό». Η συγκεκριμένη αιτίαση διατυπώνεται από αξιωματούχο μιας χώρας η οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.
Οι εξελίξεις γύρω από τη ζώνη του Ευρώ θα αποτελέσουν αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 29 Αυγούστου. Θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Όλι Ρεν και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

7 σχόλια

  1. θελουμε να διαβασουμε δρ Κουτσουκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ
    ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως συνδιάζεται η "αύξηση εξαγωγών", με την οποία μας έχουν γκαστρώσει οι ΠΑΣΟΚοι, με ταυτόχρονη αύξηση ανεργίας και πτώση βιομηχανικών παραγγελιών ;
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Πρίν λίγο πάλι η ειδησεογραφία κακλείστηκε από την είδηση ότι πάμε για ρεκόρ εξαγωγών κοντά 20 δις στο 2011. Τα έχουμε πει πολλές φορές, ότι η "αύξηση" είναι πλασματική και αφορά τον τζίρο (λόγω πχ. διεθνούς αύξησης της τιμής του αλουμινίου) και όχι την παραγωγή που είναι αυτό που ενδιαφέρει μια χώρα που περνάει κρίση. Πως είναι δυνατόν να έχουμε αύξηση εξαγωγών και ταυτόχρονα αύξηση και της ανεργίας;!

    Ποιοι παράγουν τα "αυξημένα" προϊόντα που εξάγουμε ;;;;;;

    Αφού έχουμε αύξηση της ανεργίας σημαίνει ότι η αύξηση των εξαγωγών δεν πάει στους εργαζόμενους μιας και δεν είναι παραγωγική αλλά εξασφαλίζει το εισόδημα των επιχειρηματιών, που βλέποντας
    ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα έπεσε, κάνουν κολοτούμπες απ' τη χαρά τους, επειδή τα αδιάθετα στην Ελλάδα προϊόντα τους, τα διοχετεύουν στο εξωτερικό και συνεχίζουν να βγάζουν ότι έβγαζαν!!!

    Γι' αυτό και πανηγυρίζει η κυρία της φώτο του Συνδέσμου Εξαγωγέων! Γιατί συνεχίζει να τα παίρνει κανονικά...$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    Πως είναι δυνατόν να μιλάνε οι ηλίθιοι για αύξηση εξαγωγών όταν μόλις πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν μείωση στις παραγγελίες της βιομηχανίας ;;;;

    Μόλις στι 19 Αυγούστου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση 5,5% στις βιομηχανικές παραγγελίες που προκύπτει από μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 17,1% και αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 8,6%.

    Αφού μειώθηκαν λοιπόν οι βιομηχανικές παραγγελίες πως στο διάολο θέλουν να μας πείσουν ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές και πρέπει να πανηγυρίζουμε ;

    Κόψτε λοιπόν τις μαλακίες και πείτε μας πότε θα μειωθεί η ανεργία και πότε θα περάσουμε σε θετική ανάπτυξη ;

    Kαραγκιόζηδες ! Ε καραγκιόζηδες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.
    ΜΕ ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗ ΒΟΛΕΥΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΙ ΨΑΡΙΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ.
    ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ''ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ'' ΠΑΤΩΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυστρία: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος των εγγυήσεων...... ΩΧ ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ !

    Η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter επιμένει στο δρόμο των εγγυήσεων.
    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το συνολικό κόστος της πρότασής της είναι συγκριτικά μικρό.

    "Βάλαμε σχεδόν 40 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την έκθεση των τραπεζών στις μεγάλες χώρες. Ο συμβιβασμός για τις μικρές χώρες ίσως να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ" δήλωσε η Maria Fekter σε...συνέντευξή της στην Die Presse εντείνοντάς έτσι την πολύκροτη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά την ελληνο-φινλανδική συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων στο Ελσίνκι.

    Η κ. Fekter μάλιστα αντέδρασε και σε μία ακόμη βασική πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας, την συνταγματική μεταρρύθμιση για την επιβολή φρένου χρέους.
    Πρόταση που η κ. Fekter χαρακτήρισε "μη ρεαλιστική".

    Η Αυστρία, όπως και άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ζητούν πλέον και εκείνα collateral για την οικονομική στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα, ερχόμενη σε αντίθεση ακόμη και με το Βερολίνο.

    http://www.newscode.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάθε 'επαναδιαπραγμάτευση' με την Τρόικα θα είναι προς το χειρότερο.
    Κάθε πανηγυρισμός,κάθε standing ovation στο Υπουργικό θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.
    Κάθε νέο 'βήμα διάσωσης',είτε λέγεται Ευρωομόλογο είτε όχι,θα
    σφίγγει όλο και πιο πολύ τη μέγγενη
    στο λαό.
    Και δεν είναι απλή διαβεβαίωση.
    Είναι εγγύηση.
    Την οποία μπορεί να ακυρώσει ΜΟΝΟ
    η συνειδητή και οργανωμένη πάλη του λαού και όχι φυσικά οι γαλάζιοι
    συνεταίροι που λένε από τώρα ναι σε όλα και η μόνη τους σοβαρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν ξεπουλάει τη χώρα γρήγορα.
    Η Μνημονιακή Πρασινογάλαζη Κυβέρνηση μπορεί να απειληθεί μόνο από το λαϊκό μέτωπο με το ΚΚΕ και όσους άλλους θέλουν να βαδίσουν το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έκλασε ο δρ Κουτσούκος στη Μηλιώνη, λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση