GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολι Ρεν: Ιταλία και Ισπανία δεν θα καταφύγουν στον EFSF...

Από το  sofokleous10.gr Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα Όλι Ρεν εκτίμησε σήμερα ότι η Ιταλία και ...

Από το sofokleous10.gr
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα Όλι Ρεν εκτίμησε σήμερα ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν πρόκειται να ζητήσουν να υπαχθούν στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού, επισημαίνοντας ότι τα "βασικά" στοιχεία των οικονομιών τους δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
εν πιστεύω ότι οποιαδήποτε από τις δύο χώρες πρόκειται να χρειαστεί ένα σχέδιο βοήθειας. Τα βασικά οικονομικά τους δεν το δικαιολογούν", είπε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχονται οι δύο χώρες από τις χρηματαγορές.
Ακόμα, ο κ. Ρεν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις...
διακοπές του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι απαιτείται συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στην Ομάδα των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομιών σε διεθνές επίπεδο και την Ομάδα των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.
"Η σημερινή κρίση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά έχει (παγκόσμια) διάσταση και παγκόσμιες συνέπειες. Για αυτό λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί μια λύση παγκόσμιας κλίμακας και ο διεθνής συντονισμός διαμέσου της G7 και της G20 είναι κεφαλαιώδης", είπε ο κ. Ρεν.
Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη, ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται "ημέρα και νύχτα" για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.
"Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν μορφή στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου", στην έκτακτη σύνοδο των ηγεσιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, είπε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.
"Συναντήσεις και τηλεφωνικές διασκέψεις οργανώνονται τακτικά και θα συνεχίσουν να γίνονται για όσο είναι απαραίτητο τις ημέρες που έρχονται", πρόσθεσε.
Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η κατάρτιση του νέου σχεδίου σταθεροποίησης είναι "θέμα εβδομάδων, όχι μηνών" και κάλεσε τις χρηματαγορές να επιδείξουν "υπομονή", τονίζοντας ότι τα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης χρέους θα είναι οριστικοποιημένα στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
"Είμαι βέβαιος ότι μόλις οι επενδυτές καταλάβουν ότι όλο αυτό το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, θα καθησυχαστούν", είπε ο κ. Ρεν. Τα μέτρα "παίρνουν σάρκα" και θα προωθηθούν στα εθνικά κοινοβούλια προς κύρωση, πρόσθεσε. Χαρακτήρισε την αναστάτωση στις αγορές "ακατανόητη", αφού "τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα".
"Αυτό είναι το αναγκαίο και θεμιτό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε καθώς ζούμε σε δημοκρατίες", σημείωσε.
"Όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι», πρόσθεσε εξ άλλου ο κ. Ρεν, "θα πρέπει να διασφαλίσουμε σφρίγος στην επικοινωνία μας και ικανή φραστική πειθαρχία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το κοινό μας μήνυμα θα εισακουστεί και θα τύχει της ερμηνείας την οποία θέλουμε". Αυτό, πρόσθεσε, "πρέπει να εκληφθεί ως μια ειλικρινής αυτοκριτική από την πλευρά μου".
Αναλυτές επισημαίνουν ότι αναμένουν να δουν εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επεκτείνουν τον EFSF ώστε να μπορεί να καλύψει το ενδεχόμενο γενικευμένου πανικού στις διεθνείς χρηματαγορές. Ο μηχανισμός, που σήμερα διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε μέγεθος για να καλύψει τις ανάγκες οικονομιών όπως αυτές της Ιταλίας ή της Ισπανίας σε δανεισμό.
Ο κ. Ρεν είπε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση πως πιο μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμοσιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγου.
Η Γερμανία και η Γαλλία μέχρι σήμερα αντιτίθενται στην έκδοση κοινών ομολόγων από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα αναιρούσαν έναν από τους βασικούς λόγους τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

2 σχόλια

  1. Ά, ρε πόσο επίκαιρος είναι ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ!!!
    (Φυσικά και δεν μιλώ για Στάλιν και δεκαετία 1930... έτσι? Να εξηγούμαστε!)

    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ έφαγε τα ψωμιά του και... Τελείωσε...Δυστυχώς!!
    Το τελευταίο του Στάδιο, η Χρηματιστηριακή Παγκοσμιοποίηση Κεφαλαίων- χωρίς καμιά Παραγωγική Δραστηριότητα- ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ!

    Το μεγάλο στοίχημα για την διάσωση του Καπιταλισμού ΕΙΝΑΙ:

    Μπορεί η σημερινή κατάσταση (ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ) του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ να ελεγχθεί με ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ???

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ...

    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ Ο Χ Ι ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ...

    Δυστυχώς δεν μπορεί...

    Και τί θα γίνει τότε?

    Λυπάμαι... αλλά WHO KNOWS?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και που θα καταφύγουν ρε Όλι Ρεν;
    Στην UEFA;
    Μη μας δουλεύεις κιόλας.
    Να έρθεις και εσύ στο υπουργικό συμβούλιο του ΓΑΠ να του κάνεις standing ovation για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που έσωσε την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση