GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FTD: H εμμονή στις γερμανικές αξίες, επιδείνωσε την κρίση στην Ελλάδα...

Από το tvxs.gr H Ελλάδα έπεσε θύμα της γερμανικής αρχής της « προσήλωσης σε κανόνες και αρχές », γράφει στην επικριτική ανάλυση του που...

Από το tvxs.gr
H Ελλάδα έπεσε θύμα της γερμανικής αρχής της «προσήλωσης σε κανόνες και αρχές», γράφει στην επικριτική ανάλυση του που έχει τίτλο «Στις διακοπές να μάθουμε για την κρίση», ο Thomas Fricke, στέλεχος της εφημερίδας Financial Times Deutschland.
Η εμμονή αυτή βασίζεται στη ιδέα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει». Η κρίση απέδειξε όμως, ότι όλοι αυτοί οι κανόνες και οι αρχές έπρεπε να...
εγκαταλειφθούν. Όταν στα τέλη του 2009 έγιναν γνωστά τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, η πρώτη αντίδραση της Καγκελαρίου Μέρκελ ήταν ότι κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για την κατάστασή του και πρέπει από μόνο του να αναζητήσει λύσεις. Υπό την πίεση όμως των αγορών η παροχή βοήθειας ήταν αναπόφευκτη.
Μετά, άλλοι «φύλακες της αρετής», υποστήριξαν ότι τουλάχιστον θα πρέπει οι Έλληνες να πληρώσουν υψηλούς φόρους και τα πακέτα βοήθειας θα πρέπει να είναι αρκετά αυστηρά, αλλιώς «θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει». Όλα αυτά μέχρι που η κυρία Μέρκελ κατάλαβε ότι τα επιτόκια τιμωρίας και τα αυστηρά πακέτα θα καταστήσουν αναγκαία την παροχή ακόμα περισσότερων δανείων.
Ο πρώην διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Axel Weber απέρριπτε κατηγορηματικά, για λόγους πολιτικής τάξης, την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ άλλοι φώναζαν εναντίον της δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης να βοηθά υπερχρεωμένες χώρες. Όλα αυτά όμως, μετά από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής μοιάζουν ξεπερασμένα.
Είναι κάπως παράξενο το ότι η Μέρκελ πανηγυρίζει για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην βοήθεια προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που η ανακοίνωση της πρόθεσής της αυτής, πέρσι το φθινόπωρο, οδήγησε σε πραγματικό πανικό των επενδυτών και όξυνση της κρίσης του Ευρώ.
Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα τα οποία στηρίζουν την άποψη ότι η προσκόλληση στην αρετή και την ηθική επέτεινε την κρίση. Η καθυστέρηση για την παροχή βοήθειας το 2010 προκάλεσε πανικό και ευνόησε την κερδοσκοπία, τα υψηλά επιτόκια τορπίλισαν την πολιτική λιτότητας της Ελλάδας, ενώ οι ριζικές περικοπές παρέτειναν την ύφεση. Εν τω μεταξύ δίδονται υποσχέσεις για νέα προγράμματα βοήθειας, χαμηλοί τόκοι και εγγυήσεις, ακόμα και για χώρες που απλώς και μόνον εμφανίζονται ως ευάλωτες...
Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι ποτέ δεν έθεσαν υπό αμφισβήτηση το αν θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Οι Αμερικανοί θεωρούν θεμιτή την αγορά ομολόγων από την κεντρική τράπεζα και την καθυστέρηση εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας, αρκεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση.
Την ίδια ώρα ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ηρνείτο αυτή τη δυνατότητα στην ΕΚΤ και έδειχνε να προτιμά την όξυνση της κρίσης, παρά την παράκάμψη ενός κανόνα. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει Γερμανός επικεφαλής στην ΕΚΤ, αλλά Ιταλός.
Αν η Κυβέρνηση δεν ήταν προσκολλημένη σε αξίες και αρχές και είχε εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταρρεύσει, θα είχε σαφώς αποφευχθεί η κλιμάκωση του πανικού στις αγορές και δεν θα χρειαζόταν, στη συνέχεια, να παραβιαστούν άλλες αρχές και κανόνες. Το μόνο που θα χρειαζόταν, ως πολιτικό αντάλλαγμα, θα ήταν να προχωρήσει η Ελλάδα σε εύλογη μείωση του ελλείμματός της.
Οι κανόνες και οι αρχές είναι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να τίθενται όρια, όταν οι συνθήκες είναι ομαλές. Διαφορετικά, σε περιόδους κρίσεων, η προσκόλληση σε αυτές είναι αντιπαραγωγική και μπορεί, ειδικά στις περιπτώσεις μετάδοσης της κρίσης, να γίνει επικίνδυνη.
Δεν χρειάζεται να υιοθετήσουμε την ελληνική τάση για «αντισυμβατική» οικονομική πολιτική. Αυτό, άλλωστε, μπορούν οι Έλληνες να το κάνουν καλύτερα. Οι πρόσφατες εμπειρίες, όμως, βοηθούν να συμπεράνουμε, ότι η λιγότερη εμμονή στην αρετή και τις αξίες μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση κρίσεων που εξελίσσονται γρήγορα.

2 σχόλια

  1. "ΓΝΩΣΤΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008"!!

    "Στο φως επιστολές Δούκα προς Καραμανλή για το χρέος και την αδυναμία δανεισμού"!!

    "Ο Π.Δούκας και ο Γ.Αλογοσκούφης είχαν από το καλοκαίρι του 2008 υποστηρίξει τη λήψη σκληρών μέτρων, ωστόσο, οι πολιτικές εκείνες είχαν απορριφθεί από το Μαξίμου (ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΓΑΡ)"!!

    "Στις επιστολές του ο κ. Δούκας προειδοποιούσε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων και τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί."

    "Αναλυτικά, σε επιστολή του τον Οκτώβριο του 2008 τόνισε ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ποσό που τελικά ανήλθε στα 48 δισ. ευρώ για το 2009, σημειώνοντας: «Αυτό απαιτεί την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών»."

    ...ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ...

    ...ΓΑΡΔΟΥΜΠΑ ΚΑΙ PLAYSTATION!!!

    Α, ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΑΥΛΟΙ ΔΕΞΙΟΙ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ, ΠΑΛΙΟΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανάκληση σοκολάτας από τον ΕΦΕΤ... που αλλού ; Στα Lidl εννοείται:::::::::::::.

    Ανακαλούνται σοκολάτες στις οποίες ανιχνεύτηκε αμύγδαλο, το οποίο δεν επισημαινόταν, ως έπρεπε, αφού αποτελεί αλλεργιογόνο συστατικό.

    Πρόκειται για γεμιστή σοκολάτα με την εμπορική επωνυμία «Mister Choc - Choco Fruits/Γεμιστή σοκολάτα: Σταφίδες σε σοκολάτα γάλακτος» σε συσκευασία των 200 g, η οποία παράγεται από την «LIDL STIFTUNG & CO KG» και διακινείται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «LIDL Hellas».

    Η επιχείρηση «LIDL Hellas» άμεσα προχώρησε σε ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των παρτίδων του συγκεκριμένου προϊόντος από την εσωτερική αγορά, ενώ από την πλευρά ΕΦΕΤ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικοί έλεγχοι.

    Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στo αμύγδαλο και έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση