GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κούρεμα» κατά 50% θέλει σύμβουλος της Μέρκελ...

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012 προτείνει με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο...

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012 προτείνει με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Λάρς Φέλντ, ο οποίος πάντως τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Όπως αναφέρει, «το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν επαρκεί για να...
 επικρατήσει μια σταθερή κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Οι ιδιώτες πιστωτές λαμβάνουν τώρα το 80% της ονομαστικής αξίας των τίτλων παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα στην αγορά έχουν χάσει το 50% της αξίας τους».
Ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Κλέμενς Φούστ μιλώντας στην ίδια εφημερίδα τονίζει πως «η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε μέλος της Ευρώπης, δεν υπάρχει αντίφαση με τη συντεταγμένη χρεοκοπία και την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση». Πάντως σημειώνει πως το ζήτημα πλέον είναι ο χρόνος και ο τρόπος κατά τον οποίο θα γίνει μεγαλύτερο κούρεμα καθώς «θα είναι ή μια σημαντική αναδιάρθρωση ή ελεγχόμενες διαπραγματεύσεις, όπως αυτές που έχουν ήδη αρχίσει με την ανταλλαγή των ομολόγων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια

  1. Στίγκλιτς το .....2002 :
    "Υπεύθυνο το ΔΝΤ για Αργεντινή. Δίνει προτεραιότητα στην πολιτική αποζημίωσης των πιστωτών"! !!!

    ...BRAVO ΥORGO ____________________

    Νέα επίθεση του αμερικανού νομπελίστα με τα 7 μαθήματα που διδάσκει η κρίση.

    Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/2002

    Δριμύ κατηγορώ κατά του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί βασικό υπαίτιο για την κρίση στην Αργεντινή, απευθύνει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομικών Τζότζεφ Στίγκλιτς.

    «Το ΔΝΤ ενθάρρυνε αυτό το σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών (σ.σ. σύνδεση του πέσο με το δολάριο). Τώρα είναι λιγότερο ενθουσιώδες, αλλά η Αργεντινή είναι αυτή που πληρώνει το τίμημα», τονίζει ο γνωστός «αιρετικός» οικονομολόγος που τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Οικονομικών, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο προχθεσινό φύλλο της εφημερίδας της Σιγκαπούρης «Στρέιτς Τάιμς», κατηγορώντας ευθέως τους συνταγολόγους της Ουάσιγκτον για την κατάρρευση.

    Το άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Μαθήματα από την κατάρρευση της Αργεντινής», έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί προέρχεται από έναν Αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο, αλλά γιατί ο Στίγκλιτς ήταν κορυφαίο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας την εποχή της κρίσης στη ΝΑ Ασία το 1997, στην οποία ανάγονται οι ρίζες των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής.

    Οι παρόμοιες μάλιστα «συνταγές» εξυγίανσης που ακολουθήθηκαν από το ΔΝΤ και στην περίπτωση της ασιατικής κρίσης, ήταν η αφορμή για να παραιτηθεί ο Στίγκλιτς και να αποτελεί σήμερα έναν από τους κυριότερους επικριτές των πολιτικών του ΔΝΤ.

    Κατά τον Στίγκλιτς, η κρίση της Αργεντινής διδάσκει εφτά μαθήματα:

    *Στο σημερινό κόσμο ευμετάβλητων συναλλαγματικών ισοτιμιών η πρόσδεση ενός νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο, όπως έγινε με την περίπτωση της Αργεντινής, ενέχει υψηλούς κινδύνους.

    *Η παγκοσμιοποίηση εκθέτει μια χώρα σε τεράστια σοκ και ως εκ τούτου η αναπροσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι απαραίτητη.

    *Οταν κάποιος αγνοεί το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής που ακολουθεί θέτει εαυτόν σε κίνδυνο. Κάθε κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτικές που οδηγούν τεράστιο μέρος του πληθυσμού στην ανεργία ή την υποαπασχόληση αποτυγχάνει στο βασικό στόχο της.

    *Η δογματική μονομέρεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανεργία ή η ανάπτυξη, είναι επικίνδυνη.

    *Η ανάπτυξη απαιτεί ενίσχυση των εγχώριων επιχειρήσεων. Κατά τον Στίγκλιτς, η πώληση των τραπεζών της Αργεντινής σε ξένους, χωρίς απαραίτητες εγγυήσεις, στέρησε από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μία πηγή δανεισμού.

    *Σπάνια υπάρχει ανάκτηση εμπιστοσύνης σε μια οικονομία που οδηγείται σε βαθιά ύφεση.

    *Χρειάζονται νέοι και καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπιστούν κρίσεις σαν αυτήν της Αργεντινής.

    Το ΔΝΤ, τονίζει ο Στίγκλιτς, «δίνει προτεραιότητα στην πολιτική αποζημίωσης των πιστωτών. Τώρα με καθυστέρηση αναγνωρίζει ότι πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις».

    Μετάθεση ευθυνών

    «Θα προσπαθήσει, συνεχίζει, να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού-θα υπάρξουν κατηγορίες για διαφθορά και ισχυρισμοί ότι η Αργεντινή δεν ακολούθησε τα απαραίτητα μέτρα».

    «Ασφαλώς, χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις-ακολουθώντας όμως τις συμβουλές του ΔΝΤ τα πράγματα χειροτέρεψαν...» καταλήγει ο δημοφιλής οικονομολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιο πολύ κινδυνεύουμε από τον ίδιο
    το πασοκισμό που ΟΛΟΙ αυτοί, που μας "κυβερνούν", ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ στ’όνομά του…

    Προσωπικώς,δεν ξεχωρίζω ΚΑΝΕΝΑΝ αν κινδυνεύουμε περισσότερο ή λιγότερο.
    ΟΛΟΙ αυτοί,οι πράσινοι ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΙ και ”μεσσίες” της πεντάρας, ευθύνονται ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ για τη ΦΡΙΚΤΗ κατάσταση την οποία βιώνουμε…

    EINAI ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
    ΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΓΑΠ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΣΧΕΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….

    Δυο χρόνια χαμένα.
    Δυο χρονια μέ ψέματα, απειλές, εκφοβισμούς τα οποία καταβύθισαν την αγορά, το εισόδημα καί την ψυχολογία τού κόσμου οδηγώντας τήν κοινωνία σέ άγνωστα μονοπάτια.

    Δύο χρόνια έφταναν γιά νά μιλά ο Βενιζέλος τήν Πέμπτη γιά κουρεμα και ο Παπανδρεου την Παρασκευη γιά τό πώς νά το κάνουμε νά φανεί
    πιο ανωδυνο στόν κοσμο.. το οτι πάμε γιά λύση αντίθετη με οσα μας έλεγαν.

    Στην Φινλανδία όταν ρωτάτε η Υπουργός Οικονομικών, πως τα κατάφερε και πηρε τόσο εύκολα εγγυήσεις απο τον Βενιζέλο, η Ουρπιλάινεν εξηγεί πως ήξερε σαν αρχηγός Σοσιαλιστικου κόμματος , πως οι Έλληνες σύντροφοι ακόμη και στα οικονομικά ζητήματα λειτουργουν και σκεφτονται πολιτικά.

    Ετσι του εξήγησε το προβλημα με τους ακροδεξιούς και την πίεση που δέχονται για την χορήγηση βοήθειας, οπότε μια εγγύηση θα τις έλυνε τα χέρια. Ο Βενιζέλος έδειξε βαθεια κατανόηση και συμφώνησε. Στην συνέχεια η Υπουργός του είπε
    ότι για να σταματήσει η σπέκουλα της ακροδεξιας μήπως οι εγγυήσεις μπορουν να είναι σε ρευστό.

    ...Αρχοντας, όπως είναι ο Ευάγγελος της απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και υπόγραψε.

    Βέβαια η Μέρκελ όταν το έμαθε έψαχνε τα χάπια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ.ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΕΙΨΕΙΣ ΜΕ ΜΠΕΝΤΑΝΤΙΝ .ΕΣΥ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥΚΑΣΤΑ.ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΙΣΘΩΝ .ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΣΕΠΗ.ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ Η ΦΑΡΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΧΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΙΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση