GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευρωζώνη και Ελλάδα: Περιμένοντας την 6η δόση...

Του Ορέστη Κολοκούρη Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται το έξυπνο σύνθημα που φωνά...

Του Ορέστη Κολοκούρη
Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται το έξυπνο σύνθημα που φωνάξαμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις για τη ΔΕΘ: «Τα πουλάτε όλα για την έκτη δόση, τζάνκια της πολιτικής ποιος θα σας γλιτώσει!». Πέρυσι είχαμε μιλήσει για θυσίες χωρίς σχέδιο. Από τότε κάθε κύμα κυβερνητικών μέτρων δείχνει ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί κατά γράμμα το αποτυχημένο παγκόσμιο μοντέλο «ανάπτυξης». Ένα μοντέλο που στην ευρωπαϊκή του εκδοχή έχει ως πυξίδα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την μείωση των ελλειμμάτων στην ΕΕ και στα κράτη μέλη, αποκλειστικά με συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους. Στα πλαίσια αυτά της...
αύξησης της ανταγωνιστικότητας η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα, που ετοιμάζει, ξηλώνει ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και εκποιεί τον δημόσιο πλούτο.
Η κοινωνική αγανάκτηση, η αποδοκιμασία των κυβερνητικών μέτρων, η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος είναι αισθήματα που μοιραζόμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων. Παρ’ όλ’ αυτά οι κινητοποιήσεις αντίδρασης στα νέα κοινωνικά μέτρα θυμίζουν επικίνδυνα την προ-αγανακτισμένων εποχή. Κινητοποιήσεις των «συνήθων ύποπτων» μαζί με κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο αλλά χωρίς μαζικότητα, χωρίς το αίσθημα ότι κάτι ξυπνάει. Είναι φανερό ότι ο φόβος και η μοιρολατρία έχει επιστρέψει στα Ελληνικά νοικοκυριά. Η αγανάκτηση δεν αρκεί πλέον και η δευτέρα παρουσία της επανάστασης αργεί που να πάρει… μια πραγματική εναλλακτική λύση και ένα ρεαλιστικό όραμα είναι αναγκαία.
Πριν δυο χρόνια, καθώς το πρώτο κύμα της κρίσης είχε ξεσπάσει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ευρωπαϊκή οικογένεια της πολιτικής οικολογίας πρότεινε μια πραγματική εναλλακτική στο ήδη απειλούμενο νεοφιλελεύθερο μοντέλο «ανάπτυξης». Παραθέτουμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά της: Πράσινη Στροφή στη πραγματική και βιώσιμη οικονομία- Ενδυνάμωση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας- πέρασμα από την οικονομική Ευρώπη των αγορών στην Αλληλέγγυα Ευρώπη των πολιτών.
Σήμερα στην Ευρώπη που μας απογοητεύει, στην Ευρώπη που προτιμά τα οικονομικά συμφέροντα από τους πολίτες της, στην Ευρώπη που οδηγείται στην αυτοκτονία, πως θα δημιουργηθούν οι πολιτικοί και ακόμα περισσότερο η κοινωνικοί συσχετισμοί για την πραγμάτωση του; Θα ήμασταν αφελείς να πιστεύαμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το στόχο. Το αίσθημα απογοήτευσης και προδοσίας που νοιώθουμε οι έλληνες πολίτες μας οδηγεί σε προτάσεις απομονωτισμού. Μια τέτοια στάση είναι λοιπόν λογική αλλά παραπλανητική, αφού η αδράνεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ολόκληρου του ευρωπαϊκού μηχανισμού είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με τη μοιρολατρία και δουλικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι πιθανότητες μιας μοναχικής κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης και αλληλέγγυας στροφής τύπου Αλβανίας μηδαμινές.
Στις ζοφερές συνθήκες που ζούμε το αίτημα για μια κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική Ευρώπη είναι μακριά αλλά παραμένει το μόνο ταυτόχρονα ρεαλιστικό, φιλόδοξο, κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά βιώσιμο σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

5 σχόλια

  1. Από την “Αγορά του Αιώνα” στο …”Εύρηκα του Αιώνα”..


    Το σχέδιο “Εύρηκα” επιβεβαιώνει ότι στόχος του Μνημονίου δεν η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά η περιουσία της

    Ασφαλείς πηγές, μας πληροφορούν ότι αυτοκτόνησε ο Αρχιμήδης.

    Μόλις άκουσε ότι η περίφημη φράση του, «Εύρηκα», με την οποία ανακάλυψε τη θεωρία της άνωσης, έγινε τίτλος στο σχέδιο «σωτηρίας» της Ελλάδας, ο αρχαίος ημών πρόγονος βούτηξε στην μπανιέρα και δεν ξαναβγήκε ποτέ.

    Το σχέδιο για εκποίηση της ελληνικής περιουσίας έναντι 125 δισ. ευρώ αποτελεί μεγαλύτερη ανακάλυψη κι από εκείνη του Αρχιμήδη.

    Ίσως κάποιος φωστήρας στην Ευρώπη, ονόματι πιθανότατα κι αυτός Αρχι(μή)δης, σκέφτηκε ότι.. στην Ελλάδα ισχύει ένα άλλο ρητό του Αρχιμήδη: «μάθανε ότι π….μαστε, πλακώσανε και η γύφτοι».

    Διότι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ξένη εταιρεία από την οποία το ελληνικό κράτος θα πάρει 125 δισ. και στη συνέχεια θα μας ενοικιάζει τη χρήση, είναι αδιανόητη. Μας δουλεύουν κιόλας: Αν το τίμημα είναι μεγαλύτερο των 125 δισ., η Ελλάδα θα πάρει πίσω το υπόλοιπο. Αν είναι μικρότερο, θα καλύψει τη ζημιά!!!
    και δαρμένοι και …

    Το σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας σε όμιλο του Λυξεμβούργου (κ. Γιούνγκερ) έναντι 125 δισ.ευρώ ως αντιπαροχή, για να μειωθεί το χρέος στο 88% του ΑΕΠ.
    ___________________________________
    Είναι λοιπόν να μην αυτοκτονήσει ο Αρχιμήδης, μαζί του κι όλοι εμείς;

    Γιατί αν είναι να σωθούμε με την εταιρεία αυτή , να ξαναμπούμε στις αγορές και να μειωθεί το χρέος ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ;
    Δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μόνοι μας την κρατική περιουσία για να σωθούμε ;

    Νομίζω ότι όλα πλέον έχουν αποκαλυφθεί.
    Η εθνική προδοσία συντελείται μπρος στα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τρεμόπουλος,

    προς τιμήν του,

    δεν δέχτηκε βουλευτικό αυτοκίνητο, ουτε χωροφύλακα μπάστακα.

    Εύγε του Τρεμόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα εξηγουνται ολα..
    Να λοιπον για πιο λογο πιεζε η Τροικα για μειωση μισθων στον ιδιωτικο τομεα, που δεν υπηρχε λογος. Να πως εξηγουνται και οι επιχειρηματικες συμβασεις.
    Για να ερθουν οι γερμαναραδες στην Ελλαδα να αγορασουν τζαμπα οτι θελουνε και να εχουν και φτηνα εργατικα χερια με μισθους πεινας.

    Και ο γιωργακης χαρηκε γιατι τον αποθεωσαν οι γερμανοι βιομηχανοι...... !

    Ο ξεφτίλας ..που τον έβριζαν απέξω οι Έλληνες της Γερμανίας και μέσα τον χειροκροτούσαν τα γερμανικά καπιταλιστικά κοράκια.
    Είναι Έλληνας αυτός ;;

    Μετά λοιπόν από 2 χρόνια φτάνουμε στο ψητό.
    Πρώτα απαξιώνουμε την Ελλάδα και μετά την πουλάμε φτηνά στους ξένους.
    Μόνο τον μάγκα Τσιπράκο άκουσα να μιλάει για Εσχάτη Προδοσία.
    Εκεί φτάσαμε.
    Ο Σύριζα να εκφέρει πατριωτικό λόγο.
    Το Πασοκ να έχει γένει ακροδεξιό κόμμα.
    Η Νδ …………..
    Αν ο Σαμαράς δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει καμιά πώληση της κυβέρνησης το σχέδιο του ξεπουλήματος τελειώνει.
    Τότε θα δούμε το πραγματικό πρόσωπο των Τροϊκανών.
    Αν δηλαδή θέλουν να σώσουν ή να δυαλύσουν την Ελλάδα.
    Όμως και ο Σαμαράς να μην το δηλώσει,
    θα το δηλώσει σύντομα ο ελληνικός λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Ωμός εκβιασμός: Μπλόκαραν τις φορολογικές ενημερότητες για να πληρωθεί η πρώτη δόση!


    Σε μια πράξη ωμού εκβιασμού προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιέσει τους πολίτες να πληρώσουν την τριπλή εισφορά.


    Η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει σήμερα και κάποιοι εγκέφαλοι της πλατείας Συντάγματος σκέφτηκαν να μπλοκάρουν το σύστημα που εκδίδει φορολογικές ενημερότητες, για να οδηγήσουν τους πολίτες που δεν θα πληρώσουν (για τους δικούς τους λόγους) αλλά θα χρειαστούν τη βεβαίωση να φτάσουν στα γκισέ της εφορίας.
    Η φορολογική ενημερότητα,
    έχει ισχύ 6 μήνες και το πρώτο που συμβούλευαν οι φοροτεχνικοί σε όσους δεν ήθελαν (ή δεν έχουν) να πληρώσουν την εισφορά, ήταν να προμηθευτούν μια, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον, σε συναλλαγές που απαιτούν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

    Μπλοκάροντας από χθες την έκδοση φορολογικής ενημερότητας μέσω των ΚΕΠ, το ΥΠΟΙΚ οδηγούσε όλους τους αιτούντες στις εφορίες, όπου η ουρές έκαναν... χιλιόμετρα.

    Ο απώτερος σκοπός είναι εμφανής:
    Να μην προμηθευτούν ενημερότητα όσοι δεν θα πληρώσουν, ώστε στο μέλλον, όταν την χρειαστούν να μην μπορούν να την προμηθευτούν και να αναγκαστούν να πληρώσουν το τριπλό χαράτσι.

    Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η απόφαση να μπλοκάρει το σύστημα ελήφθη εν αγνοία του αρμόδιου για έσοδα αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου- τουλάχιστον.....

    Και φυσικά αυτό, δεν περιποιεί τιμή στον Παντελή, ο οποίος κατά το παρελθόν δεν έχει εμπλακεί σε πράξεις πολιτικών εκβιασμών. Ωστόσο, τα στερνά τιμούν τα πρώτα...

    Από το : newpost

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Νικολάκης γράφει
    Πάντως ένα πράγμα θά πρέπει νά έχει μεγάλη σημασία γιά τούς κυβερνώντας τήν χώρα μας καί τούς ξύν αυτοίς . Θά πρέπει στό φινάλε ή Σουηδική ακαδημία νά τούς απονείμει τό βραβείο Νόμπλ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ καί ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΙΣ. Μέ τά μέτρα πού λαμβάνουν μειώνοντας τούς μισθούς, συντάξεις,επιβάλλοντας βαρύς φόρους στό λαό. Καί περιμένουν μετά νά υπάρχει κίνηση στήν αγορά καί κατ΄επέκταση έσοδα από ΦΠΑ. Ούκ άν λάβοις παρά τού μή έχοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση