GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ύφεση εφέτος θα είναι περίπου 7%...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα στα κε...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα στα κεφάλαια του ELA.
Κατ’ αρχής τι είναι ο μηχανισμός ELA. Ο μηχανισμός ELA (Emergency Liquidity Assistance) εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και έχει σκοπό να δανείσει τις τράπεζες κεφάλαιο με επιτόκιο 3,5% (η ΕΚΤ δανείζει με επιτόκιο 1,5%), με ενέχυρο δάνεια τα οποία δεν αποδέχεται η ΕΚΤ.
Όλοι κατανοούμε ότι η προσφυγή μίας τράπεζας στον μηχανισμό ELA είναι το πρώτο βήμα για προσφυγή της τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η τράπεζα που προσφεύγει σε αυτούς τους μηχανισμούς οδεύει για κρατικοποίηση. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι τα χρέη της Τράπεζας γίνονται κρατικό χρέος και αθροίζονται στο περιβόητο και πολυθρύλητο Δημόσιο Χρέος της Χώρας.
Προσέξτε τώρα το κωμικό-τραγικό και ταυτόχρονα ορισμό της...
ταξικής πολιτικής. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να βάλει την κυβέρνηση του να πουλήσει υγιείς οικονομικά κρατικές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, για να μειωθεί όπως ισχυρίζεται το Δημόσιο Χρέος και να εξυγιανθεί η οικονομία. Από την άλλη πλευρά πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υπογράψει συμφωνίες (τα περιβόητα μνημόνια και μεσοπρόθεσμο) που τον υποχρεώνουν να χρηματοδοτήσει προβληματικές τράπεζες και αν δεν υπάρξει λύση να τις κρατικοποιήσει. Τι μπορεί να πει κανείς εναντίον αυτής της πολιτικής, που φυσικά για όσο το κράτος είναι ιδιοκτήτης των τραπεζών, θα υπολογίζει και τα χρέη τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Άρα το Δημόσιο Χρέος θα αυξάνεται και θα πουλά ακόμα περισσότερες υγιείς κρατικές επιχειρήσεις για να μειώσει το χρέος.
Ακόμα και οι με βαριές ψυχικές νόσους τρόφιμοι των ψυχιατρείων σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Είπαμε να υπηρετεί κανείς με συνέπεια και πίστη τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά ρε αδερφέ κάπου χρειάζεται και μέτρο, κάπου να κρατάμε και τα προσχήματα.
Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σοβαροί. Όσο μπορεί να είναι κανείς σοβαρός με αυτά όπως τα προαναφερόμενα που βλέπουμε και ακούμε.
Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Μία μεγάλη Ιδιωτική Τράπεζα οδεύει προς κρατικοποίηση. Αντικειμενικά λοιπόν η πολιτική της διοίκησης της συγκεκριμένης τράπεζας την έχουν φέρει στα πρόθυρα κρατικοποίησης, επισώρευσε χρέη και ζημιές που θα προστεθούν αργά η γρήγορα στο Δημόσιο Χρέος της Χώρας.
Δηλαδή η γερόντισσα που παίρνει σύνταξη 294 ευρώ θα πληρώσει και για τα χρέη και τις ζημιές της τράπεζας!
Μόνο μία ελπίδα υπάρχει. Να καλύψουν μέσω αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου αυτά τα χρέη και τις ζημιές οι παλαιοί ή νέοι μέτοχοι. Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα και σε αυτήν την υφεσιακή συγκυρία, μάλλον απίθανο.
Στις 23 Μαρτίου 2011 είχαμε γράψει το άρθρο με τίτλο «Και την χώρα και τις τράπεζες θα καταστρέψουν». Αναφέραμε τότε:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου, βγήκε δημόσια και ευθαρσώς δήλωσε στο Γερμανικό περιοδικό Stern "Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών"».
Και αφού κριτικάραμε αυτή την θέση κλείναμε το άρθρο μας με την πρόβλεψη:
«Έτσι και σήμερα που ο Γιώργος Παπανδρέου πρόταξε το συμφέρον των Τραπεζών. Εμείς θα πάμε ένα βήμα πιο πέρα και θα προβλέψουμε. Τελικά, και τη χώρα και τις τράπεζες θα καταστρέψουν».
Από τότε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά και τις τράπεζες -όπως αποδεικνύουν τα σημερινά γεγονότα- κατάφερε να τις καταστρέψει. Όσο για την χώρα. Ας τα αφήσουμε καλύτερα... «Σύντροφοι», γράψτε το για να το θυμάστε. Η ύφεση εφέτος θα είναι περίπου 7%!

8 σχόλια

  1. ολε !!!
    ΟΛΕ..ΟΛΕ....ΟΛΕ ΠΑΣΟΚ ΟΛΕ...ΟΛΕ...

    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ
    ΚΑΙ ΑΠΑΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΣΟΚ - Εκτός στόχων παντού:
    Η ύφεση αναθεωρεί το έλλειμμα πάνω από 8%..

    Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά την χθεσινή συνάντηση στο επίκεντρο βρέθηκαν οι κυβερνητικές δράσεις για την περικοπή των δαπανών και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

    Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, το υπουργείο αναμένει την απόδοση έως το τέλος του έτους των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

    Πάντως, από τις μέχρι τώρα επαφές της τρόικας οι ελεγκτές αρχίζουν να συζητούν την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2011 πάνω από το 8% του ΑΕΠ (από 7,6% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο), ενώ καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με εκείνο της έκθεσης της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ότι δηλαδή ακόμη και αν τα μέτρα υλοποιηθούν στο 100% δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,9% από το 10,5% που ήταν το 2010 στο 7,6% ως το τέλος του χρόνου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου έγιναν με βάση ότι η ύφεση για φέτος θα φτάσει το 3,5 % του ΑΕΠ. Οι νέες προβλέψεις θέλουν την ύφεση να φτάνει ή και να ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή θα έχει μια επίπτωση της τάξης του 0,3% - 0,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα, φτάνοντάς το στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ.

    ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΣΟΚ
    ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΦΩΝΗΣΟΥΝ
    OLE !!!! OΛΕ !! ΖΗΤΩ !!! VIVA !!!
    AΛΛΑΧ ΑΚ ΑΜΠΑΡ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O...TOYΡΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΚΟΜΑ;

    AYTH TH ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ.

    ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγαλε εισαι μεγαλος.. οικονομολογος. Αντε βρε και Υφυπουργος Οικονομικων στην Κυβερνηση Σαμαρα. Αληθεια εκεινα τα 28 δις που εδωσε στις τραπεζες τοτε, θυμασε, ξεχασες να το βαπτισεις αν ητανε στηριξη στην ολιγαρχια που δινει τωρα ο ΓΑΠ οπως λες. Ευτυχως και υπαρχουν τα μπλογκς και βρισκουν αντικειμενο δουλειας μερικοι αποτυχυμενοι πασχολισιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα έγκλημα"..
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Αφού το λέει ο Πρετεντέρης έτσι θα είναι..

    "Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα έγκλημα..γίνεται ένα πραγματικό έγκλημα.."
    Αυτά και άλλα πολλά είπε χθες ο κ.Πρετεντέρης στο MEGA που αναφέρθηκε σε γελοίους στόχους, στα μέτρα και στην ύφεση.

    Κε Βενιζέλε μου, Η ύφεση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι η καταιγίδα Αιρίν..η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας την έφερε.
    Δεν την έφερε ο Θεός..ούτε απ΄ τον πλανήτη Άρη έπεσε..



    1 σχόλιο:
    Το γιαούρτι είναι τελικά πολύ θαυματουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Gia toys kleistoepaggelmaties farmakopoioys, tarifes kai ntalhkerhdes den yparxei kamia yfesh. Synexizoyn tis mayres... agorapwlhsies kratikwn adeiwn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 10%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που δε γνωρίζεις ή ξεχνάς να αναφέρεις είναι ότι τα χρήματα που μέσω του ELA δανείζει η ΤτΕ στις υπόλοιπες τράπεζες, είναι πέτσινο χρήμα, δηλαδή χρήμα εκτυπωμένο από την Τράπεζα της Ελλάδας με τις ευλογίες της ΕΚΤ! Αν δε το γνωρίζεις, ψάξτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση