GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανταγωνιστικότητα: το νέο όραμα...

Του Τάκη Μίχα Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70 η Δανία βρέθηκε να έχει περίπου ανάλογα προβλήματα με αυτά που έχει η Ελλάδα σή...

Του Τάκη Μίχα

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70 η Δανία βρέθηκε να έχει περίπου ανάλογα προβλήματα με αυτά που έχει η Ελλάδα σήμερα. Μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πληθωρισμό, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν φτάσει το 20% και με ανεργία να έχει περάσει το 12%. Μέσα σε μια περίοδο 3 ετών όλα αυτά αποτελούσαν μια κακή ανάμνηση. Η χώρα είχε επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και ο πληθωρισμός,τα επιτόκια και η ανεργία είχαν μειωθεί κατακόρυφα ενώ τα ελλείμματα άρχισαν να δίνουν την θέση τους σε πλεονάσματα.
Ένα από τα πράγματα που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν η αλλαγή που είχε...
συντελεσθεί στο επίπεδο του δημόσιου λόγου και των οραμάτων της κοινωνίας. Ενώ κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 70, την περίοδο της κρίσης, κυριαρχούσε ο αναδιανεμητικός λόγος και η «προάσπιση των κεκτημένων», την επόμενη δεκαετία όλα αυτά είχαν αντικατασταθεί από ένα νέο όραμα: Την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Απ’ άκρη σε άκρη της μικρής αυτής χώρας ένα ήταν το θέμα συζήτησης, ένα ήταν το κριτήριο αξιολόγησης οποιουδήποτε μέτρου ή θεσμού: Η συμβολή του στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα έπρεπε να δικαιώσει την ύπαρξή του με αναφορά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και το ίδιο ίσχυε και για κάθε νέο νόμο που προτεινόταν στην Βουλή. Παράλληλα από την πλευρά τους οι αρχές επιδοτούσαν παντού προγράμματα μετεκπαίδευσης που είχαν ως στόχο να δώσουν στους εργαζόμενους τις πρόσθετες γνώσεις που απαιτούνται για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Είναι ενδιαφέρον πόσο θετικά ανταποκρίθηκαν στην διατύπωσης του νέου οράματος τα κόμματα της αριστεράς – θέτοντας ως καίριο θέμα της ατζέντας τους όχι την άρνηση της κατάργησης των εμποδίων που εμποδίζουν της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά την επιμονή στο ότι οι καρποί της θα πρέπει να μοιρασθούν ακριβοδίκαια. Ακόμη και στο ατομικό επίπεδο οι περισσότεροι από τους φοιτητές που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της μαρξιστικής αριστεράς- ίσως λόγω της διεθνιστικής τους παιδείας - προσαρμόσθηκαν πολύ εύκολα στο νέο όραμα. Κλασσική περίπτωση ο φίλος μου ο Καρστεν, προεξέχων μέλος του Μαοϊκού κινήματος στο Πανεπιστήμιο του Αρχους. Άρχισε μελετώντας τα κείμενα του Μάο και μετά συνέχισε μελετώντας την ιστορία της Κίνας για να καταλήξει να μάθει Κινέζικα.
Όλα αυτά τα έκανε φυσικά τότε προετοιμαζόμενος για την μεγάλη στιγμή όπου οι Δανοί αγρότες, ακολουθώντας την στρατηγική του Μεγάλου Τιμονιέρη, θα «περικύκλωναν" τις πόλεις και θα τερμάτιζαν την «αστική διαφθορά». Φυσικά τίποτα απo αυτά δεν έγινε: Σήμερα ο Καρστεν είναι εμπορικός ακόλουθος της Δανικής πρεσβείας στο Πεκίνο όπου είμαι σίγουρος ότι κάνει θαυμάσια δουλειά προωθώντας τα προϊόντα της χώρας του.
Υπάρχουν φυσικά τεράστιες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Δανίας. Όμως δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει ώστε το όραμα της ανταγωνιστικότητας να γίνει το κυρίαρχο όραμα πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές συνδικαλιστικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας. Η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να γίνει το κυρίαρχο στοιχείο που θα μας ενώνει και ο απαγγελτικός λόγος θα πρέπει να δώσει την θέση του στο δημιουργικό λόγο, στον λόγο που προτείνει λύσεις και προσθέτει νέες διαστάσεις στις προοπτικές της χώρας. Το ένα και μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης οποιουδήποτε προτεινόμενου μέτρου ή νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι και εδώ στο κατά πόσον συμβάλλει στην ενίσχυση της διεθνούς οικονομικής παρουσίας της χώρας και στην δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να προωθούνται στις παγκόσμιες αγορές.
Φυσικά το κοινό όραμα δεν σημαίνει ότι οι διαφωνίες θα εκλείψουν. Θα υπάρχουν πάντα διαφωνίες σχετικά με το αν το α η το β μέτρο προωθεί η ζημιώνει την ανταγωνιστικότητα όπως και για την ακριβοδίκαιη κατανομή των καρπών της οικονομικής βελτίωσης. Όμως για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της Ελλάδας οι διαφωνίες θα παίζουν ένα εποικοδομητικό και όχι καταστροφικό ρόλο.

7 σχόλια

  1. "Μοιραίοι μικροί και άβουλοι μας κυβερνούν"
    Γράφει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
    O..ΓΝΩΣΤΌΣ !!!! πρασινολαμόγιοε
    __________________________________
    ΠΑΣΟΚ ΧΑΡΙΝ...

    Βενιζέλος: Η ΔΕΗ δεν είναι μοχλός είσπραξης φόρων...

    Τα λόγια πλέον περιττεύουν... το στενάχωρο δεν είναι ότι δεν παραιτούνται ή δεν φεύγουν, αλλά ότι θα βρεθούν πολλοί, μα πάρα πολλοί αναλογικά με τα ψέμματα που έχουν πει, που θα τους ξαναψηφίσουν... αυτός είναι και ο βασικός λόγος και η χώρα είναι σ' αυτή την κατάσταση:

    Ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό βολεμένων ΠΑΣΟΚων που δεν έχουν τσίπα... και μετά κάθεται ο κάθε ένας και λέει ότι φταίει η Μέρκελ
    ή ο Σόιμπλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αιολικη ενεργεια αυτα τα ακουγα στο σχολειο πριν 20 χρονια και ακομα να γινουν.τωρα μεγαλωσα ειμαι 15 μηνες ανεργος και αηδιασα με τους λιποψυχους πολιτικους.δικαιοσυνη ποτε θα αποδωθει σε αυτη τη χωρα.μακαρι να μην φθασουμε σε αγραφους νομους γιατι ως γνωστον υπαρχουν και τετιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ο… ΕΦΕΤ

    Έτριβαν τα μάτια τους σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντίκρισαν τον επικεφαλής του ΕΦΕΤ ( και όχι βουλευτή ως γνωστόν) Γιάννη Μίχα να συμμετέχει κανονικά στη συνεδρίαση !

    Συνεδρίαση που δεν αφορούσε βέβαια ούτε τα αβγά ούτε το γάλα ούτε άλλα τρόφιμα, αλλά την οικονομία.

    Οπότε δύο τινά υπάρχουν:
    ή ο Μίχας το έχει απωθημένο να γίνει βουλευτής (όπως το είχε να γίνει δήμαρχος Πειραιά) και κάνει πρόβες ή φοβάται ότι θα τους πάρουν με τις… ντομάτες.

    Ας μην είναι χαλασμένες τουλάχιστον…

    ΝΑ ΥΠΟΠΤΕΥΘΩ....ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

    ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ
    ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΙΓΗΡΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο απλός πολίτης καλείται με απανωτές έκτακτες εισφορές στο μισθό του, στο αυτοκινητό του και στα ακίνητα του, να χρηματοδοτεί το κομματικό στρατό του κάθε George και του κάθε χαζοχαρούμενου Beny....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η χώρα καταστρέφεται και οι Φαρμακοποιοί απολαμβάνουν το κλειστό... επάγγελμά τους με μεταβιβάσεις, μαύρες... αγοραπωλησίες και κληρονομικές μεταβιβάσεις κρατικών αδειών λειτουργίας των Φαρμακείων τους. Η ανεργία καλπάζει... και τα κόμματα παίζουν τις κουμπάρες... για το θέμα των κλειστών... επαγγελμάτων.

    Κύριοι της Κυβέρνησης, μόνο οι άδειες των ταξί είναι κρατικές και δεν θα πρέπει να μεταβιβάζονται/πωλούνται και να κληρονομούνται;
    Οι άδειες των Φαρμακείων είναι επίσης κρατικές και ΔΕΝ θα πρέπει να μεταβιβαζονται/πωλούνται και να κληρονομούνται. Δεν θέλετε να απελευθερώσετε το Φαρμακευτικό επάγγελμα ουσιαστικά (κατάργηση πλυθησμιακών και γεωγραφικών κρητηρίων) για λόγους πελατειακών... σχέσεων με τους Φαρμακοποιούς, τουλάχιστον βάλτε... ένα τέλος στο παράνομο, χουντικό/φασιστικό και αντισυνταγματικό "δικαίωμα" των κλειστοεπαγγελματιών.... Φαρμακοποιών να μεταβιβάζουν/πωλούν και να κληρονομούν όπου θέλουν τις κρατικές άδειες των Φαρμακείων που οι ίδιοι έχουν λάβρι δωρεάν από το κράτος. Η κύρια ευθύνη βέβαια για την φεουδαρχική... και παράλογη συμπεριφορα και προνομιακή αντιμετώπιση των κλειστοεπαγγελματιών... Φαρμακοποιών ανήκει στον κ/ο Πρωθυπουργό και στον κ/ο Α. Λοβέρδο. Σε ποιά άλλη χώρα του δυτικού κόσμου υπάρχει το παράλογο δικαίωμα της κληρονομικής εργασίας με τη διαδικασία της κληρονομικής μεταβίβασης κρατικής άδειας για την άσκηση ενός επαγγέλματος και μάλιστα επιστημονικού; Εξαίρεση -με την καλή έννοια- αποτελεί για το Υπουργικό Συμβούλιο ο κύρος Γ. Ραγκούσης που ήρθε σε σύγκρουση με μία συντεχνία και σκοπεύει -παρά τις πελατειακές... αντιδράσεις των περισσότερων Βουλευτών σας- να απελευθερώσει πλήρως το επάγγελμα των ταξί όπως ορίζει το Σύνταγμα και η πρόσφατη άπόφαση -06/2010- της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για πλήρες άνοιγμα... ΟΛΩΝ των κλειστών... επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Φαρμακοποιών που προστατεύονται ακόμα και σήμερα από το "κράτος δικαίου... της Δ.Ε.Θ. το 2011" του κυρίου! Γ. Παπανδρέου, με πλυθησμιακά και γεωγραφικά κρητήρια, παράνομες μεταβιβάσεις/αγοραπωλησίες κρατικών αδειών ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Φαρμακείων (όπως και οι ταξιτζήδες/φορτηγατζήδες) και "δικαίωμα" κληρονομικής μεταβίβασης των αδειών αυτών. Παλέψτε με τις ισχυρές συντεχνίες και τα αδικαολόγητα προνόμια και συμφέροντα κύριε Παπανδρέου, κύριε Βενιζέλο και κύριε Πάγκαλε και όχι με τους ανέργους στην Πλ. Συντάγματος, όπως είπε και ο κ/Ος Η. Μόσιαλος. Κάντε αυτά που πρέπει και οι πολίτες θα αλλάξουν στάση. Τώρα όμως, η κοινωνία βράζει... στην ανεργία που προκαλούν τα κλειστά... επαγγέλματα. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ -ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ΤΑΞΙ, ΦΟΡΤΗΓΩΝ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ Κ.Α.- ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ... ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Το αυτονόητο ζητάει η κοινωνία, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην εργασία. Προσωπική και επαγγελματική ελευθερία για όλους θέλουμε, αυτός είναι ο ορισμός της δημοκρατίας. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ, ΔEN ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ... ΑΛΛΩΝ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από το 1981 και μετά το κράτος δανειζόταν ανεξέλεγκτα, μοίραζε τμήμα των δανεικών με κομματικά κριτήρια και δημιουργούσε «πελάτες» τους οποίους χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ακόμα για να συντηρηθεί στην εξουσία.
    Αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, τα μεγάλα ελλείμματα και το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος.
    Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης αρκεί να δουλέψουμε συλλογικά, μεθοδικά. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ελπίδα. Μια λέξη η οποία αποτελεί τον βασικό παράγοντα της επιτυχίας και την κινητήρια δύναμη της ύπαρξης του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Πόρνη των Εθνών.

    Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε ως Ελλάδα με προσφυγές σε όλα τα Διεθνή Φόρα να μας επιστραφεί το Κατοχικό Δάνειο, αλλά και να καταβληθούν οι Πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα από την Πόρνη των Εθνών Γερμανία, από την Βαβυλώνα της Αποκαλύψεως που διέφθειρε και διαφθείρει Κράτη και Κυβερνήσεις, και όχι μόνο αυτό, αλλά και να τιμωρηθεί παραδειγματικά.
    Από αυτήν που κρύβει, προστατεύει και αμνηστεύει τους ανά την Υφήλιο διαφθορείς οικονομικούς πράκτορες της, και που στήριξε την δική της οικονομική ευμάρεια και ισχύ , στην διαφθορά που αυτή δημιούργησε διεθνώς.
    Από αυτήν που αιματοκύλησε δυο φορές ολόκληρο τον κόσμο τον περασμένο αιώνα. Από αυτήν που έχει ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς ο Μιλιταρισμός και ο άρρωστος εθνικισμός είναι στο αίμα της, αλλά αυτή την φορά όχι με κανόνια, καθώς αυτά τα αντικατέστησε και επιτυχώς μάλιστα με την Υπηρεσία Επιστημονικής Διαφθοράς Ξένων Ηγετών και Αξιωματούχων, αλλά με την Οικονομία, τις καταλήψεις Ξένων Εθνικών Εταιριών, και μεγάλων Εθνικών Οικονομικών Συμφερόντων, και δια μέσω αυτών, των Εθνών.
    Από αυτήν που αιματοκύλησε και διέλυσε την Γιουγκοσλαβία επειδή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που αυτή η Πόρνη προκάλεσε, οι Γιουγκοσλάβοι αντάρτες αντιστάθηκαν σθεναρά, ηρωικά, στα στρατεύματα της.
    Από αυτήν που τώρα θέλει και το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό να καταλάβει Οικονομικώς και την Ελλάδα μας, και θα το ολοκληρώσει αν της επιτρέψουμε τις επενδύσεις που θέλει να κάνει εδώ, και οι οποίες θα είναι επενδύσεις Κατοχής.
    Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να δεχτούμε οι όποιες επενδύσεις να είναι αμιγώς με Γερμανικά κεφάλαια αλλά αυτά να είναι η μειοψηφία σε ένα σύνολο που και οι δορυφόροι της πρέπει να απέχουν.
    Και αυτήν την Οικονομική και μέσω αυτής Εθνική κατάληψη της Ελλάδας μας, η Πόρνη των Εθνών Γερμανία, η Βαβυλώνα της Αποκαλύψεως, την χρωστά στον εαυτό της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που αυτή προκάλεσε και η Μάχη της Κρήτης την καθυστέρησε στην κατάληψη του Στάλινγκραντ, την κατάληψη ουσιαστικά της Σοβιετικής Ένωσης.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση