GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι νέοι θα βρουν τη λύση...

Από τον Σταύρο Τασιόπουλο  ασκούμενο δικηγόρο Οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα μέτρα δεν είναι ούτε τόσο νέες ούτε και γίνονται εξ αιτίας και...

Από τον Σταύρο Τασιόπουλο
 ασκούμενο δικηγόρο

Οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα μέτρα δεν είναι ούτε τόσο νέες ούτε και γίνονται εξ αιτίας και μόνον της κρίσης στην οποία έχει εισέλθει το οικονομικό σύστημα της χώρας. Από το 1990 μέχρι σήμερα συνεχώς υπήρχαν προτάσεις για ελαστικότερες σχέσεις εργασίας για λιγότερη κοινωνική ασφάλιση με σκοπό τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα στην Ε.Ε.
Αυτό που καθιστά διαφορετική την κατάσταση σήμερα είναι η ανάγκη για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας (πρωτίστως του εγχώριου τραπεζικού συστήματος) εν όψει πτώχευσης και η σαφέστατη κοινωνικοποίηση των χρεών ενός σπάταλου και μιζαδόρικου κράτους με την παράλληλη διαπίστωση της φαινομενικής λειτουργίας της αγοράς από το 2004 και έπειτα...
 μέσω δανείων και πιστωτικών καρτών από τους καταναλωτές. Όμως όταν τίθεται το ζήτημα πτώχευσης και κατάρρευσης ενός συγκεκριμένου μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας και ανάπτυξης, που κατ’ επέκταση σημαίνει την δυσλειτουργία όλης της κοινωνικής ζωής του λαού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές και η οικονομία αφορούν έμψυχα όντα.
Δίχως να υπεισέρθω σε διεξοδική παρουσίαση των κατά καιρούς αποφάσεων και προτάσεων είτε της Ε.Ε. είτε του ΣΕΒ είτε της ΕΚΤ είτε μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών είτε των περασμένων κυβερνήσεων αποτελεί κοινή συνείδηση πως όλο το πακέτο μέτρων και ρυθμίσεων είναι δομημένο εδώ και πολύ καιρό από τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς οικονομικής διακυβέρνησης. Έτοιμο λοιπόν από καιρό με σαφή σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις χώρες της Ινδοκίνας και του πρώην ανατολικού μπλοκ το πακέτο μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας ( που λαθεμένα τίθεται ως διάσωση της ελληνικής κοινωνίας ) έρχεται και στην πράξη επιβάλει το κόψιμο σε όλες εκείνες τις παροχές και τα δικαιώματα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα από το ’50 ως σήμερα.
Η εκπαίδευση, οι εργασιακές σχέσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και οι κοινωνικές ελευθερίες καθώς και οι δημόσιες παροχές καθίστανται πλέον καθαρά ατομική υπόθεση. Έτσι καλλιεργείται η συνείδηση ότι χρειάζεται γερή προετοιμασία από το λύκειο με φροντιστήρια για την απόκτηση απολυτηρίου και πρόσβασης στο πανεπιστήμιο μιας και η δημόσια δωρεάν δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει πάψει από καιρό να είναι τέτοια και αποτελεί απλά ανάμνηση όχι η ύπαρξή της αλλά ο στόχος υλοποίησής της.
Ύστερα αν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος έρχεται η είσοδος σε ένα ΑΕΙ, όπου ο στόχος είναι απλώς η απόκτηση του πολυπόθητου χαρτιού και όχι μια ουσιαστική μόρφωση και μετά ο αγώνας της εργασιακής εξασφάλισης είτε με μέσον στο δημόσιο ή με αξιοκρατικές προσπάθειες είτε με κυνήγι στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά βέβαια για τους κατόχους πολλών προσόντων άξιων για την παροχή εργασίας από τους εργοδότες. Οι υπόλοιποι στην αναζήτηση είτε σε τεχνικές εργασίες είτε για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων.
Όλα αυτά βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστά από το ’90 και έπειτα από τα χρόνια των κυβερνήσεων της ‘’Αλλαγής’’. Όμως αυτό που καθιστά ακόμα πιο βάρβαρη τη ζωή ενός νέου σήμερα είναι πως όλα τα παραπάνω θα γίνονται με πιο σκληρά μέσα και η επιβίωση καθίσταται πιο ατομική υπόθεση μιας και στην εποχή της κρίσης και της ‘’διάσωσης’’ της χώρας τα λεφτά και οι παροχές είναι πολύτιμα και δεν δίνονται όπου και όπως να ναι.
Σήμερα πλέον το ζητούμενο καλό επίπεδο ζωής πέφτει στην απλή αναζήτηση εργασίας(σε ένα πλαίσιο υπερπροσφοράς με τις ευλογίες της Ανταγωνιστικότητας) με τόση μισθοδοσία και παροχές όσες είναι αναγκαίες και απαραίτητες για την απλή επιβίωση και συνέχιση λειτουργίας της οικονομίας μεγιστοποιώντας τα κέρδη για το κεφάλαιο και τις αγορές και ελαχιστοποιώντας τις παροχές του ‘’κοινωνικού’’ κράτους που δίδονταν ως αναλγητικό για αρκετό καιρό. Αυτό στην πράξη σημαίνει παρακμή του μέχρι τώρα ‘’ελληνικού ονείρου’’ ζωής και μόνη επιδίωξη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και την επιβίωση με τα απαραίτητα.
Γυρίζουμε ολοταχώς στο ’60 όπου οι νέοι είτε έφευγαν μετανάστες είτε προσπαθούσαν να επιβιώσουν για τα απαραίτητα σε μια εποχή με μηδενικές κοινωνικές παροχές. Σήμερα μοιάζουμε να κινούμαστε σταθερά προς το γκρεμό όπου ρίχνονται τα όνειρα και οι ελπίδες της ελληνικής νεολαίας και αντικαθίστανται από το συνεχές άγχος για επιβίωση σε ένα κλίμα αλλοτρίωσης, φόβου και μίσους για τον συνάνθρωπο στον αγώνα για μια εργασία.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η ελληνική νεολαία θα πρέπει να ιδωθεί ως κάτι το ενιαίο μιας και αυτό θα σήμαινε πως τα χλωρά θα καούν με τα ξερά. Κάθε νέος που δεν θέλει να συνυπογράψει την καταδίκη του μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει πέρα και ενάντια από τα εκτονωτικά κόμματα, κρατικοσυνδικαλιστικές ενώσεις και κάθε είδους ψευδοανθρωπιστικές ΜΚΟ το μέλλον του. Και όσοι νέοι τολμήσουν αργά ή γρήγορα θα ενωθούν μεταξύ τους ενώνοντας τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα όνειρά τους διεκδικώντας μια ζωή απαλλαγμένη από την τελματώδη εμπορευματική και απάνθρωπη νοοτροπία και λειτουργία που έχει επιβληθεί στην κοινωνία.
Η αποδοχή ενός μεταφυσικού χαρακτήρα των αποφάσεων που ανακοινώνονται καθημερινά από τους διοικούντες τη χώρα και της Ε.Ε. αρχίζει να γίνεται συνήθεια από μια γενιά με 40% ανεργία, και ο καταιγισμός από τα ΜΜΕ μοιάζει να συντρίβει όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Οι νέοι έχουν να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός του χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, αλλά κυρίως με την αναγκαιότητα να ανταποκριθούν στον ιστορικό τους ρόλο να επανανοηματοδοτήσουν τους θεσμούς πολιτικούς-οικονομικούς-εργασιακούς-δικαιϊκούς.
Μόνον μια ενωτική, μαζική συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων της σημερινής νεολαίας από την ίδια μπορεί να φέρει αλλαγές που θα ξεπερνούν τις παραδοσιακές μορφές συνδικαλιστικών αγώνων με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τη λειτουργικότητα της οικονομίας. Μια αλλαγή που θα φέρει ένα μορφωτικό σοκ ανθρωπιάς, επιστημών και οικολογικής συνείδησης προάγοντας το συλλογικό δίνοντας δυνατότητες στο ατομικό. Η όποια επίκληση ιδεολογιών σε –ισμός που παραπέμπουν στον Μεσοπόλεμο είναι οπσθοδρόμιση μιας και σήμερα σε ένα iPad, χωράνε όλα τα κείμενα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Στην εποχή της τεχνολογικής προόδου είναι αδιανόητο και αρρωστημένο η προοπτική για τους νέους να είναι το πισωγύρισμα και η επιβίωση σε ένα περιβάλλον εναλλαγής κρίσεων. Παραφράζοντας τον Καστοριάδη μπορώ να πω ότι ‘ Οι νέοι θα βρουν τη λύση ‘.

13 σχόλια

  1. σκατα θα βρουν οι νεοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΚΑΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΕΞΗΝΤΑΡΗΔΩΝ. ΕΝΑ ΑΡΧΙΔΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΟΛΩΓΕΡΟΙ!!!!! ΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ είμαι του πεζοδρομίου και έχω να πω τα εξής:
    ας μην κάνω κριτική για τον χαμένο χρόνο
    Αυτάρκεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και με Ελληνικό σημαιάκι.
    Ούτε 1 ευρώ για εισαγωγές κρεάτων ή γεωργικών προϊόντων, αλλά και των υποστηρικτικών προϊόντων αυτών ( ζωοτροφών - φυτοφαρμάκων .. )
    Κατασκευή εργοστασιακών χώρων σε ευαίσθητες περιοχές ( πχ Έβρο )από το Ελληνικό κράτος και παραχώρηση τους σε ξένες κατασκευαστικές επενδυτικές μονάδες χωρίς ενοίκιο, ακόμα και με δωρεάν παροχή ρεύματος/νερού, αρκεί να απασχολούν ντόπιο υπαλληλικό προσωπικό!Φυσικά αυτό προϋποθέτει και σταθερό φορολογικό σύστημα και εγγυήσεις, προς αυτούς τουλάχιστον, αλλά έτσι θα κερδίσεις τον πόλεμο. 10-10 θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας και γνώση του τρόπου παραγωγής....
    Δεν επιτρέπεται να είναι no 1 σε πωλήσεις ρούχων Ισπανική εταιρεία και εμείς να κλείνουμε τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας το ένα μετά το άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι δύσκολο ακόμα και για τους νέους να βρούνε τη λύση φίλε μου.
    Και ξέρεις γιατί;
    Γιατί έχουνε μεγαλώσει σε έναν κόσμο που χλευάζει τη λέξη αλληλεγγύη και τη λέξη συλλογικότητα.
    Γιατί έχουνε μεγαλώσει σε έναν κόσμο που οι μέγιστες αξίες είναι να φυλάς τον κώλο σου με κάθε κόστος και να αφήνεις ακάλυπτο και να χλευάζεις όποιον πάει να μπει μπροστά και να θίξει στην πράξη κακώς κείμενα.
    Εύκολες οι παράτες,εύκολα και τα λόγια στο διαδίκτυο,εύκολες και οι παπαρολογίες των κομμάτων,αλλά στην πράξη,στο καμίνι της καθημερινής ζωής,οι περισσότεροι αποδεικνύονται κότες γιατί σκέφτονται τον κώλο τους,το 'μέλλον' τους,την επιβίωσή τους.
    Και δε σκέφτονται ότι το συμφέρον τους πάει μαζί με το συμφέρον του διπλανού τους.
    Κι άμα πάει να κάνει κάποιος το βήμα οι περισσότεροι παίρνουν αμέσως αποστάσεις και ξαφνικά θυμούνται την τέχνη της 'λογικής' και του 'συμβιβασμού'.
    Δηλαδή τη λογική της κότας.
    Μακάρι οι νέοι να κάνουν την αρχή.
    Και εδώ που τα λέμε δεν έχουν κι άλλα περιθώρια γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουν και πολλά να χάσουν πλέον.
    Αλλά πρέπει να είστε ειλικρινείς φίλε μου και να ξέρετε από ποιο σημείο ξεκινάτε,ποιες νοοτροπίες πρέπει να γκρεμίσετε και τι πρέπει να χτίσετε στη θέση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στη θέση τους,ήθελα να πω

    1.47

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΚΑΤΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ. ΑΥΤΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΕΕ

    ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ

    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ(ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΑΣ ΣΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ .

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ

    ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;


    ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΕΣΑΙ ΕΝ ΔΙΚΑΙΩ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οι νεοι που πηγαν εθελοντες στους ολυμπιακους και ουρλιαζαν για μπαλα,μπασκετ,πυρρο δημα και λοιπους μαλακες;
    χαααααααααχαααααααααααααχααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αντε γραψε καμμια εκθεσουλα αμορφωτε μαλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. παιδιά, από κριτική καλά πάμε.
    Προτάσεις περιμένω, που θα επιβάλουμε εμείς να εφαρμοστούν, για την σωτηρία μας. Θεματοφύλακες πρέπει να γίνουμε και όχι να χαμογελάμε πονηρά όταν τα 300 @ρχίδι@ μας κλείνουν το μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Ωμός εκβιασμός: Μπλόκαραν τις φορολογικές ενημερότητες για να πληρωθεί η πρώτη δόση!


    Σε μια πράξη ωμού εκβιασμού προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιέσει τους πολίτες να πληρώσουν την τριπλή εισφορά.


    Η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει σήμερα και κάποιοι εγκέφαλοι της πλατείας Συντάγματος σκέφτηκαν να μπλοκάρουν το σύστημα που εκδίδει φορολογικές ενημερότητες, για να οδηγήσουν τους πολίτες που δεν θα πληρώσουν (για τους δικούς τους λόγους) αλλά θα χρειαστούν τη βεβαίωση να φτάσουν στα γκισέ της εφορίας.
    Η φορολογική ενημερότητα,
    έχει ισχύ 6 μήνες και το πρώτο που συμβούλευαν οι φοροτεχνικοί σε όσους δεν ήθελαν (ή δεν έχουν) να πληρώσουν την εισφορά, ήταν να προμηθευτούν μια, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον, σε συναλλαγές που απαιτούν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

    Μπλοκάροντας από χθες την έκδοση φορολογικής ενημερότητας μέσω των ΚΕΠ, το ΥΠΟΙΚ οδηγούσε όλους τους αιτούντες στις εφορίες, όπου η ουρές έκαναν... χιλιόμετρα.

    Ο απώτερος σκοπός είναι εμφανής:
    Να μην προμηθευτούν ενημερότητα όσοι δεν θα πληρώσουν, ώστε στο μέλλον, όταν την χρειαστούν να μην μπορούν να την προμηθευτούν και να αναγκαστούν να πληρώσουν το τριπλό χαράτσι.

    Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η απόφαση να μπλοκάρει το σύστημα ελήφθη εν αγνοία του αρμόδιου για έσοδα αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου- τουλάχιστον.....

    Και φυσικά αυτό, δεν περιποιεί τιμή στον Παντελή, ο οποίος κατά το παρελθόν δεν έχει εμπλακεί σε πράξεις πολιτικών εκβιασμών. Ωστόσο, τα στερνά τιμούν τα πρώτα...

    Από το : newpost

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και εγω αυτο πιστευω αλλα θα αργησει τουλαχιστον 10 χρονια αυτο.
    τι να κανουμε ,υπομονη να παει στην ευχη του θεου η γενια του πολυτεχνιου .φευγουν σιγα σιγα,και δεν προκειται να κλαψω οταν θα πεθανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση