GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΓΩΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ...

ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ: Ακόμη ένα λουκέτο απειλεί  την πόλη του Βόλου  Γράφει η Mαρία Μαλακασιώτου   Φιλόλογος  Σε μία εποχή οικονομικής ύφεσης , αύ...

ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ: Ακόμη ένα λουκέτο απειλεί
 την πόλη του Βόλου 

Γράφει η Mαρία Μαλακασιώτου 
Φιλόλογος 

Σε μία εποχή οικονομικής ύφεσης, αύξησης της ανεργίας και εξαθλίωσης των περισσότερων κοινωνικών τάξεων, κάθε λουκέτο, που απειλεί οποιαδήποτε βιομηχανική μονάδα, ανησυχεί και προβληματίζει φορείς και εργαζομένους και στερεί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης .
Μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές πόλεις της χώρας μας (με μεγάλη μάλιστα βιομηχανική παράδοση), ο Βόλος έρχεται αντιμέτωπος το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο με τα λουκέτα τόσο σε εμπορικά καταστήματα όσο και σε βιομηχανικές μονάδες, που έδιναν πνοή στην περιοχή και στήριζαν οικονομικά τους κατοίκους της.
Δυστυχώς, όμως, τα έντονα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, πλήττουν και τον Βόλο, οδηγώντας...
αρκετές οικογένειες σε απόγνωση και την τοπική οικονομία σε μαρασμό.
Ένα από τα σημαντικότερα εργοστάσια της περιοχής είναι και η ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ, η οποία από τον Αύγουστο του 2010 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προβεί σταδιακά σε ομαδικές απολύσεις, πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων και εκ περιτροπής εργασία, παρόλες τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων, του ΕΚΒ αλλά και τοπικών φορέων.
Η ιστορία 
Η θεσσαλική βιομηχανία, γαλλικών συμφερόντων, ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ (Arcelor Mittal Construction Hellas A.E.) εδρεύει στη Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα στη Β* ΒΙΠΕ (Βελεστίνο). Πρόκειται για μία επιχείρηση , που διαθέτει μονάδα παραγωγής χαλυβδοελασμάτων και βαφής χάλυβα, απασχολώντας μέχρι πριν ένα χρόνο περίπου 130 εργαζομένους.
Το σίριαλ, όμως, της ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ και της επιβίωσης των εργαζομένων της, άρχισε πριν ένα χρόνο, όταν η διοίκηση του εργοστασίου έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το σωματείο των εργαζομένων 60 οικειοθελείς αποχωρήσεις, αν και η κερδοφόρος πορεία της επιχείρησης δεν προμήνυε αλλά και δε δικαιολογούσε τέτοιου είδους εξελίξεις. Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις προτάθηκαν από τη διοίκηση, όπως υποστηρίχτηκε, σε μία προσπάθεια αποφυγής της αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου.
Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν σθεναρά την πρόταση της διοίκησης για τη μαζική αποχώρηση 60 ατόμων και προσπάθησαν με συνεχείς διαπραγματεύσεις να κάμψουν τη σκληρή στάση της διοίκησης, που θεωρούσε τη συρρίκνωση του προσωπικού ως τη μόνη λύση για τη βιώσιμη λειτουργία του εργοστασίου .
Οι εργαζόμενοι, όμως, έχοντας εκ των έσω επίγνωση των δυνατοτήτων του εργοστασίου και της οικονομικής του κατάστασης, αντιπρότειναν μέτρα ικανά να αποφέρουν καρπούς, έτσι ώστε το εργοστάσιο να συνεχίσει τη βιώσιμη λειτουργία του και χωρίς να χρειαστούν οι απολύσεις εργαζομένων. Δυστυχώς, όμως, η διοίκηση ακολούθησαν όλο αυτό το διάστημα, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, συγκεκριμένο σχέδιο, αγνοώντας κάθε είδους αντιδράσεις και προχωρώντας σε συρρίκνωση του προσωπικού.
Οι πρώτες αντιδράσεις 
Με τη συμπαράσταση του ΕΚΒ και με διαρκείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων αρχίζει ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με φορείς και διοίκηση, που δεν καταφέρνει, όμως να αποτρέψει τις οικειοθελείς αποχωρήσεις και τις απολύσεις. Έντονες είναι ταυτόχρονα οι διαμαρτυρίες στο υπουργείο Εργασίας για την άκαμπτη στάση της διοίκησης, ενώ αγωνιώδης είναι και η προσπάθεια αναζήτησης της κατάλληλης λύσης..
Μετά από συζητήσεις που έχει η επικεφαλής ης μείζονος μειοψηφίας και πρ. βουλευτής Μαγνησίας, Ζέττα Μακρή με το σωματείο των εργαζομένων και μέλη του ΕΚΒ στα τέλη του Ιανουαρίου, η δημοτική της ομάδα υποβάλλει στο δημοτικό συμβούλιο ένα ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι, «σύμφωνα με τους εργαζομένους, η εταιρία επιδιώκει να καταστείλει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων αλλά και να «ξεφορτωθεί» ανώδυνα το έμψυχο υλικό του εργοστασίου, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα ισοστάθμισης των κερδών. Και όλα αυτά, χωρίς μάλιστα να παρουσιάζεται ένα βιώσιμο και υγιές λειτουργικό πλάνο του εργοστασίου, όπως ήδη έχει προταθεί από τους εργαζομένους».
Παράλληλα «τονίζεται ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης θα προωθούνταν, αν η Πολιτεία αποφάσιζε τη σωστή λειτουργία των νόμων και δεν ενθαρρυνόταν από τη σιωπηρή συναίνεση του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας. Τέλος, ζητείται από το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να ασκήσει τις πιέσεις που απαιτούνται για να σταματήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων».
Θα αποφευχθεί η πράξη τέλους; 
Και φτάνουμε στο σήμερα, που απειλεί με λουκέτο το εργοστάσιο ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ, με εξαθλίωση τους εργαζομένους και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις την τοπική κοινωνία .
Οι 85 εναπομείναντες εργαζόμενοι στην ΚΟΝΤΙ, πληροφορήθηκαν πριν από λίγες μέρες από τη διοίκηση της Arcelor Mittal, με αιφνιδιαστικό καθαρά τρόπο, ότι θέτονται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι των αποζημιώσεών τους, πριν το εργοστάσιο, σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του..
Είναι χαρακτηριστικό της παράδοξης τακτικής που ακολουθεί η διοίκηση του εργοστασίου ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε, με εξώδικο στον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Τριαντάφυλλο Καρατζιώλη, κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό για να καλυφθούν οι άδειες του προσωπικού.
Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις του σωματείου με τη διοίκηση ήταν ατελέσφορες, καθώς τα διοικητικά στελέχη αρνούνται να συζητήσουν κάθε πρόταση και θεωρούν ανέφικτη τη βιώσιμη λειτουργία του εργοστασίου.
Την Κυριακή μάλιστα με μία ανακοίνωση της εταιρίας, που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες και υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή Ζακ Ουζιέλ, δημοσιοποιείται ότι, «με άλλοθι την οικονομική κρίση και τις αντίξοες συνθήκες που αυτή δημιουργεί, η εταιρία δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της με τις λιγότερο επαχθείς συνέπειες για τους εργαζομένους και παρά την αναδιοργάνωση της δομής και του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης και μέσω της δραστικής μείωσης του προσωπικού της. Με βάση τα στοιχεία αυτά γίνεται γνωστή από την ανακοίνωση αυτή η πρόθεση της εταιρίας για οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, χωρίς την προοπτική επαναλειτουργίας».
Οι τελευταίες δυσάρεστες και απροσδόκητες εξελίξεις οδήγησαν στην ευρεία σύσκεψη που διοργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη, τοπικοί βουλευτές, οι δήμαρχοι Βόλου και Ρήγα Φεραίου, , περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη του ΕΚΒ και μέλη του σωματείου εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ.
Μετά από πολύωρες συζητήσεις αποφασίσθηκε να ζητηθεί η πραγματοποίηση τριμερούς σύσκεψης, στην οποία να μετέχουν ο Υφυπουργός Εργασίας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας , οι Δήμαρχοι που παρέστησαν στη σύσκεψη, οι Βουλευτές του νομού και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με στόχο να βρεθεί τρόπος για τη βιώσιμη λειτουργία του εργοστασίου και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη η Κυβέρνηση να έρθει σε επαφή και να πιέσει τη γαλλική εταιρεία, ώστε να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι τα μέλη του σωματείου, αμέσως μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τη διοίκηση του εργοστασίου, ενημέρωσαν και την πρ. βουλευτή, Ζέττα Μακρή για τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις. Η κ. Μακρή τόνισε στους εργαζομένους την ανάγκη να συνεχισθεί η ομαλή λειτουργία του εργοστασίου και εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή της ότι με τον απαιτούμενο συντονισμό δράσης, τις κατάλληλες μορφές κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μπορεί να περιφρουρηθεί η ομαλή λειτουργία της ΚΟΝΤΙ.
Η απόγνωση 
«85 οικογένειες πετιούνται στο δρόμο. Καίγεται το σπίτι μας! Μας δείχνουνε το τυράκι των αποζημιώσεων, αλλά εμείς βλέπουμε και τη φάκα», με τον χαρακτηριστικό αυτό τρόπο ο πρόεδρος των εργαζομένων Τρ. Καρατζιώλης, αποδεικνύει το μέγεθος της απόγνωσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης για διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στενεύει τα περιθώρια αντίδρασης των εργαζομένων, που όμως δεν υποχωρούν και μάχονται με κάθε τρόπο για απεμπλοκή τους από το σημερινό αδιέξοδο. Η ελπίδα συνεχίζει να υπάρχει για αυτούς και είναι ορατή μέσα από λόγια τους, μέσα από τον αγώνα τους. Γιατί για αυτούς η ΚΟΝΤΙ είναι η ίδια τους η ζωή.
Το σχόλιο 
Η ανεργία καλπάζει. Οι θέσεις εργασίας ελαχιστοποιούνται. Οι βιομηχανικές μονάδες κλείνουν. Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι κωφεύουν μπροστά στις φωνές αγωνίας αλλά και διαμαρτυρίας.
Είναι κρίμα για μία πόλη να στερείται εργατικά χέρια. Είναι κρίμα μία πόλη να βλέπει τους ανθρώπους της να καταδικάζονται στην φτώχια, στην ανέχεια, στην εξαθλίωση.
Όταν μάλιστα αυτοί που κρατούν τις τύχες μας βλέπουν τους εργαζομένους να αντιστέκονται, να επενδύουν στη βιώσιμη λειτουργία του εργοστασίου , δεν μπορούν να μην τείνουν χέρι βοηθείας.
Το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ δεν πρέπει να κλείσει. Δεν πρέπει να βρεθούν στο δρόμο και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι. Ας το καταλάβουν οι υπεύθυνοι. Λύση υπάρχει… Αρκεί να μην τη «φυλακίζουν" τα συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση