GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπάσκετ ήθελα να δω, όχι πόλεμο...

Του Βασίλη Κωστούλα Ο δημοσιογράφος της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης (δεν έχει σημασία ποιος) απευθύνει ερωτήματα στο βοηθό προπονητή της...

Του Βασίλη Κωστούλα
Ο δημοσιογράφος της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης (δεν έχει σημασία ποιος) απευθύνει ερωτήματα στο βοηθό προπονητή της εθνικής μας ομάδας (δεν έχει σημασία ποιος), στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνεντεύξεων από μέλη της ελληνικής αποστολής πριν από την έναρξη της εκάστοτε -ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ- αναμέτρησης. Αυτή τη φορά δεν στέκεται ιδιαίτερα στο αγωνιστικό μέρος της περίστασης.
Με περίσσια αυτοπεποίθηση, και με την επισήμανση ότι η εφετινή ομάδα αποτελείται από αρκετούς Ελληνοαμερικανούς, προφανώς εννοώντας ότι πάσχουν από έλλειψη υψηλού εθνικού φρονήματος ή πως εν πάση περιπτώσει ενδέχεται να...
μην είναι καλά ενημερωμένοι, ρωτά τον κόουτς αν οι παίκτες αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερη σημασία αυτού του αγώνα. Εκείνος από την πλευρά του αναγνωρίζει ότι η συμμετοχή στην εθνική ομάδα διακατέχεται και από μία αίσθηση πατριωτισμού, ωστόσο, τονίζει πως τα μέλη της ελληνικής αποστολής αφήνουν ανάλογα ζητήματα στο πίσω μέρος του μυαλού τους και επικεντρώνονται στο αθλητικό γεγονός αυτό καθ’ αυτό. Υπογραμμίζει δε πως ο αθλητισμός προάγει αρχές όπως η ειρήνη και η συμφιλίωση.
Οι δηλώσεις του κόουτς δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα στοιχειώδες, εντελώς υποτυπώδες, μάθημα κοινής λογικής και θετικής προσέγγισης των πραγμάτων. Ωστόσο, ο συνάδελφος της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης δεν έδειξε να διδάσκεται. Πόσο μάλλον να ικανοποιείται. Συνεπώς, με ένα έντονο ύφος εθνικής «κουτοπονηριάς», επιμένει, και ρωτά: «θα τους απαντήσουμε μέσα στο γήπεδο;». Προς στιγμή, ο κόουτς κόπιασε. Υποθέτω, αναρωτώμενος σε τι ακριβώς καλείται ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής να «απαντήσουν». Σε τι ακριβώς και από ποιον καλούνται να «απαντήσουν» άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφοσιωθεί και διακριθεί σε ένα ομαδικό σπορ το οποίο επί δεκαετίες προσφέρει χαρές σε τόσους φίλους του αθλητισμού ανά την υφήλιο. Είχα ήδη συγχυστεί. Δεν ήμουν σε θέση να ακούσω την αντίδραση του κόουτς, από τον οποίο τυχαίνει πιτσιρικάς να έχω διδαχθεί -αν και ανεπίδεκτος μαθήσεως- απλώς και μόνο το ντράιβ, το λέι απ, το σουτ και την τοποθέτηση στην άμυνα. Όχι την εθνική άμυνα. Τη μπασκετική.
Άρχισα να συνέρχομαι στον επίλογο αυτής της συνέντευξης, με το συνάδελφο της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης να ερωτάται από τον παρουσιαστή του pre - game show αν ο ίδιος έχει αντιληφθεί την οποιαδήποτε «πρόκληση» από τους φιλάθλους των αντιπάλων στην κερκίδα. Βεβαίως, στη συνέχεια έσπευσε να υπενθυμίσει το αποτέλεσμα παλαιότερης αντίστοιχης αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο ομάδες, κατά την οποία η ελληνική είχε κερδίσει με μεγάλο σκορ την αντίπαλη, αν κατάλαβα καλά τονώνοντας την εθνική αυτοπεποίθηση των δύο συναδέλφων.
Δεν παρακολούθησα τον αγώνα. Προτίμησα να γράψω. Το σκορ όμως το έμαθα. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με 14 πόντους διαφορά. Δεν είχα κάποιο λόγο να χαρώ. Αλλά ούτε και να στεναχωρηθώ. Ποιος με διαβεβαιώνει άλλωστε ότι δεν έβαλε το «χεράκι» της στο αποτέλεσμα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία διαμορφώνεται σε ένα βαθμό και από τηλεοπτικές μεταδόσεις όπως η σημερινή, με την έννοια της ψυχολογικής «εθνικής» πίεσης που ενδέχεται να ασκείται σε παίκτες και προπονητές. Ίσως με διαφώτιζε ο κόουτς, αλλά έχω χρόνια να του μιλήσω. Του εύχομαι, εύχομαι σε όλους μας, να μην ξαναβρεθεί στη σημερινή θέση από αντίστοιχες προσεγγίσεις συναδέλφων μου.

6 σχόλια

  1. Επίσης, τα ελληνικά ΜΜΕ είναι γεμάτα ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΥΤΟΥ Ή ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ:

    http://www.omogenia.com/forum/showtopic.php?tid/54977/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν αφηνετε τις αριστεριστικες μαλακιες, τις γνωστες γελοιοτητες επιτελους????
    ο ανθρωπος ρωτησε τα αυτονοητα!!!!
    ουτε αφησε κανα ψεγαδι για τα παιδια αυτα ουτε κανα υπονοουμενο.....αντε λοιπον καταντησετε κουραστικοι και κωμικοι με το ανθελληνικο σας μενος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παω στοιχημα "κυριε" Κωστουλα οτι εισαστε κομουνιστης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ευαισθητος εισαι ρε φιλε, που τον ειδες τον πόλεμο???

    Μπασκετάκι παιξαμε με μια χωρα που μας μισεί. Τι δεν καταλαβαίνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η "πλευρά" σας θεωρεί κ.Κωστούλα
    την αυτονόητη αγάπη ενός πολίτη προς την πατρίδα του μιερό συναίσθημα.

    Δεν νομίζω ότι πρέπει να ασχολείται κάποιος μαζί σας,
    είστε άλλωστε τραγική και ελάχιστη μειοψηφία.

    Όσο γιά τους γείτονες μας,καπηλεύονται και κλέβουν κομμάτια της ιστορίας μας και έχουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας.

    ΣΥΓΓΝΩΜΗ,ΕΣΥ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΟΤΑΝ ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ,
    ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ ΕΠΑΙΝΟ?

    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση