GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πληροφορίες για φοιτητικές εστίες...

Φέτος χιλιάδες νέοι φοιτητές , θα αναζητήσουν μία θέση στις φοιτητικές εστίες καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά κα...

Φέτος χιλιάδες νέοι φοιτητές, θα αναζητήσουν μία θέση στις φοιτητικές εστίες καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά και τα επιπλέον χρήματα για την ενοικίαση ενός σπιτιού αποτελούν τεράστια επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ειδικά τις οικογένειες και τους φοιτητές που προέρχονται από επαρχία. Για αυτό το λόγο, ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών και Φοιτητών Αθήνας ενημερώνει τους πρωτοετείς φοιτητές του νομού μας ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου έως και 5 Οκτωβρίου έχουν το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης εισδοχής τους στις Φοιτητικές Εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
Φέτος, μάλιστα, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), στην ευθύνη του οποίου ανήκουν οι...
περισσότερες φοιτητικές εστίες, προκειμένου να διασφαλισθεί ο αδιάβλητος τρόπος διάθεσης των κλινών αποφάσισε η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από τις 10 Σεπτεμβρίου και για 25 μέρες.
H Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αιτήσεων Εισαγωγής σε φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες, που λειτουργούν με ευθύνη του ΕΙΝ, θα λειτουργήσει στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τις σχετικές πληροφορίες και να δουν τη φόρμα υποβολής αιτήσεων στο site του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (www.ein.gr).
Όπως τονίζει η Διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, "λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που περνούν πολλές ελληνικές οικογένειες στην παρούσα συγκυρία για τη χώρα μας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών και σπουδαστών στις εστίες, οι οποίες λειτουργούν με την ευθύνη της. Περίπου 9 χιλιάδες φοιτητές διαμένουν στις εστίες του ΕΙΝ και φέτος υπολογίζεται να εξυπηρετηθούν πάνω από 2.000 νέοι φοιτητές και σπουδαστές". Αυτήν τη στιγμή το ΕΙΝ λειτουργεί 17 φοιτητικές εστίες, 4 σπουδαστικές και 33 μαθητικές στις οποίες διαμένουν 7.100 φοιτητές, 800 σπουδαστές και 2.100 μαθητές.
Όπως τονίζει η διοίκηση του ΕΙΝ, εδώ και 16 μήνες έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της λειτουργίας του Ιδρύματος με παράλληλο στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των φοιτητών και των οικογενειών τους δημιούργησε νέες δομές, όπως ο Σταθμός Συμβουλευτικής "Εστιάζω" στη Φοιτητική Εστία Πατησίων. Στόχος του σταθμού η υποστήριξη των φοιτητών τόσο σε προσωπικά όσο και σε εκπαιδευτικά θέματα.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται
Στις εστίες υποβάλλουν αίτηση εισδοχής φοιτητές που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1)Όσοι έχουν την ιδιότητα του φοιτητή ανώτατης ή ανώτερης σχολής.
2)Δεν είναι πτυχιούχοι άλλης ανώτατης ή ανώτερης σχολής.
3)Οι οικογένειές τους έχουν μόνιμο τόπο διαμονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών και δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη όπου βρίσκεται η εστία. 4)Δεν έχουν συμπληρώσει τον 25ο χρόνο της ηλικίας τους. Οι οικότροφοι παραμένουν στις εστίες για όσα χρόνια σπουδών απαιτούνται κανονικά για να πάρουν πτυχίο, συν δύο χρόνια.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ποιοι φοιτητές μπορούν να γίνουν δεκτοί
Στις Φοιτητικές εστίες του Ε.Ι.Ν. γίνονται δεκτοί, ως οικότροφοι, φοιτήτριες και φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και σπουδαστές άλλων σχολών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους. Στις εστίες επίσης γίνονται δεκτοί φοιτητές και φοιτήτριες μόνο για σίτιση.
Με την είσοδο στη φοιτητική εστία ο οικότροφος αποδέχεται τους όρους και τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, ενώ είναι και στη δική του αρμοδιότητα η διαφύλαξη και η σωστή εφαρμογή του. Η επιλογή των φοιτητών και σπουδαστών που πρόκειται να εισαχθούν στις εστίες γίνεται από την Εφορεία της Εστίας με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Κατά την αξιολόγηση συνυπολογίζονται:
1. Κοινωνικά κριτήρια, όπως απορίας, ορφανοί, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολυτεκνία.
2. Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των γονέων τους. Δηλωθέν εισόδημα είναι το συνολικό εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος από κάθε κατηγορία προκειμένου να φορολογηθεί.
3. Ο αριθμός των μελών της οικογένειας του υποψηφίου, στον οποίο αναφέρονται οι γονείς και τα ανύπαντρα αδέλφια κάτω των 22 ετών όταν δεν σπουδάζουν και κάτω των 28 ετών φοιτητές σπουδαστές.
Για το Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών και Φοιτητών
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Μπλατζιούκας Ηλίας Καπέλη Εύη
Πληροφορίες στους:
Καπέλη Εύη, Γενική Γραμματέας
Μήτσος Θωμάς, Αναπληρωτής Γραμματέας
info@sasathens.gr
pressoffice@sasathens.gr

4 σχόλια

  1. ΦΟΒΕΡΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ

    Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για την αύξηση του αριθμού των αστέγων στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης...
    μεταδίδει το πρακτορείοReuters με ανταπόκριση από την Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των ελλήνων αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, εξ αιτίας της ανεργίας, που οδηγεί σε αδυναμία πολιτών να πληρώσουν έστω και τα βασικά, με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη και χωρίς στέγη. Το ρεπορτάζ περιέχει και ιστορίες ανθρώπων, που είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη, τη ζωή τους να αλλάζει σαν σε ταινία...

    Ένας από τους άστεγους που περιγράφει τη δική του ιστορία στο Reuters, είναι ο 40χρονος "Πέτρος Παπαδόπουλος" (δίνει ψεύτικο όνομα για να μην μάθουν οι δικοί του άνθρωποι για την κατάστασή του) ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν σεφ σε μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας. Τώρα μαγειρεύει για 50 άτομα σε ένα καταφύγιο αστέγων.

    Ο 40χρονος το 2010 απολύθηκε από τη δουλειά του και μη μπορώντας να αποπληρώσει ένα δάνειο που είχε πάρει, έχασε και το σπίτι του και κατέληξε να γυρνά στους δρόμους άστεγος. "Ένιωσα σαν να πρωταγωνιστώ σε ταινία", δήλωσε, προσθέτοντας πως η ζωή του πήρε στροφή 180 μοιρών. "Δεν περίμενα ποτέ πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε μένα", σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως αργότερα κατάλαβε πως το να περάσεις στην απέναντι όχθη μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί στον καθένα.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 20-25% τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων, τονίζει το Reuters, μένει ακόμα με τους γονείς του και συνήθως οι συντάξεις των παππούδων στηρίζουν τις νέες οικογένειες.

    "Ο πληθυσμός των αστέγων έχει αλλάξει", δηλώνει στο Reuters ο Άρης Βιολαντζής, ψυχολόγος στην ΜΚΟ "Κλίμακα" και σημειώνει πως οι νέοι άστεγοι έλληνες "είναι συνήθως μεσήλικες, στην παραγωγική τους ηλικία, που σκέφτονταν ότι μέχρι π΄ροτινος όλα πήγαιναν καλά και έκαναν τις σωστές κινήσεις". Τελικά έπεσαν έξω...

    "Η οικογένεια και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι που συνολικά υποφέρουν. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, είναι σαν κάθε άνθρωπος να είναι μόνος του", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βιολαντζής.
    Η οργάνωση "Κλίμακα" υπολογίζει ότι ο πληθυσμός των αστέγων που περιφέρονται και ζουν στους δρόμους στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 17.000 με 20.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια. Η υπηρεσία του δήμου Αθηναίων για τους αστέγους, όπου κατά δεκάδες σχηματίζουν ουρά κάθε μέρα για ένα γεύμα, επίσης σημειώνει μια άνοδο της τάξης του 15-20%.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η φτώχεια έχει αυξηθεί αισθητά στους δρόμους της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται σε υπνόσακους, σε σοκάκια και ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα. Με την ανεργία να φτάνει στο 16%, οι νέοι άστεγοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
    katestimeno.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι !!!!φοιτητικες εστιες ακομα δεν καταργηθηκαν αυτα ελεος πως θα παει το κρατος μπροστα .δεν βαζετε μυαλο με τιποτα χουντα πατακου θελετε μου φενεται ο γαπ ειναι λαιτ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για οποιους ενδιαφερονται παιζουν και ιδωτικες εστιες, αυτη εχει δωματια απο 65 μεχρι 350 ευρω το μηνα www.athensstudenthousing.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση