GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στέλιος Καζαντζίδης...

Από τον Γιάννη Μυλωνά http://syllektiko-pazari.blogspot.com/ Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν Έλληνας λαικός τραγουδιστής. Συγκαταλέγεται ...


Από τον Γιάννη Μυλωνά
http://syllektiko-pazari.blogspot.com/

Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν Έλληνας λαικός τραγουδιστής. Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τραγουδιστές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Γεννήθηκε την 29 Αυγούστου 1931 και πέθανε την 14 Σεπτεμβρίου 2001.Ο πατέρας του Χαράλαμπος, χτίστης στο επάγγελμα ήταν στα χρόνια της κατοχής ενεργός στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της Επιμελητείας Του Αντάρτη (ΕΤΑ) Ο έφηβος Καζαντζίδης αναγκάζεται να...
 κάνει πολλές δουλειές για να βγάλει το μεροκάματο. Δουλεύει σε εργοστάσια, υφαντουργεία, πουλάει τσιγάρα και κρύο νερό σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Άσχημη εμπειρία για τον Καζαντζίδη η στρατιωτική του θητεία στο Διόνυσο Αττικής.Κατά τη στρατιωτική του θητεία ορίστηκε υπεύθυνος σε τάγμα μουλαράδων και εκεί μια κλωτσιά στα γεννητικά του όργανα, του στερησε την πατρότητα.
Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε την φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.
Στα 1952, ο Καζαντζίδης κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα. Το τραγούδι αυτό έφερε τον τίτλο "Για μπάνιο πάω". Ήταν ένα τραγούδι γραμμένο για τον καύσωνα που επικρατούσε εκείνο το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα. Ο δίσκος δεν πούλησε γιατί μιμήθηκε τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη και η καριέρα του Στέλιου Καζαντζίδη θα έσβηνε πριν καλά καλά αρχίσει. Αυτός που αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της φωνής του Καζαντζίδη ήταν ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου. Το τραγούδι του Οι βαλίτσες γίνεται μεγάλη επιτυχία και το φαινόμενο Καζαντζίδης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Τον Οκτώβρη του 1965, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα και ο Μανώλης Αγγελόπουλος προετοιμάζουν συναυλίες, που τελικά δε θα πραγματοποιηθούν, αφού λίγους μήνες αργότερα ο Καζαντζίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα. Αιτία είναι η αποστροφή του για την κατάσταση που επικρατούσε στα νυχτερινά κέντρα. Χαρακτηριστικά η Μαρινέλλα αναφέρει πως μόνον στο μαγαζί που ο Καζαντζίδης δούλευε απαγορευόταν (από τον ίδιο φυσικά) οι τραγουδίστριες να κάθονται στα τραπέζια των εύρωστων οικονομικά πελατών. Η αποχώρηση του Καζαντζίδη από το πάλκο, «...αποτελεί την πιό δραματική μορφή σιωπηλής διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα αμείλικτο σύστημα διαπλοκής από νεόπλουτους θαμώνες, αφεντικά της δισκογραφίας και μπράβους της νύχτας...»
Ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα και τον ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου φτάνουν στη Γερμανία για συναυλίες. Η υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι ομογενείς είναι συγκινητική. Μαζί τους ο νεαρός -τότε- δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος. Την ίδια εποχή ο Καζαντζίδης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης (μουσική και στίχους αντίστοιχα) δημιούργησαν τον ύμνο της ΑΕΚ που ερμήνευσε ο Παπαϊωάννου: "Νικήστε, νικήστε".
Είχε προηγηθεί στα 1959 δικαστική διαμάχη του Καζαντζίδη με την δισκογραφική εταιρεία COLUMBIA, με αφορμή τις, μεγάλου μεγέθους, πωλήσεις του τραγουδιού "Μαντουμπάλα" πωλήσεις ρεκόρ, που την εποχή εκείνη αγγίξανε τις 100.000. Στην άλλη όψη του ίδιου δίσκου, περιλαμβάνεται το "Δυο πόρτες έχει η ζωή", σε μουσική του ίδιου του Καζαντζίδη. Παρά τις χωρίς προηγούμενο πωλήσεις και τη στιγμή που η εταιρεία έβγαζε εκατομμύρια από το συγκεκριμένο δισκάκι, ο ίδιος ο τραγουδιστής πήρε λιγότερες από 1000 δραχμές. Αυτό συνέβη καθώς οι τραγουδιστές τότε πληρώνονταν ένα εφάπαξ ποσό για τον κάθε δίσκο και δεν λάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις. Στον Καζαντζίδη χρωστάνε πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές αφού πρώτος αυτός διεκδίκησε για τον κλάδο του ποσοστά και η προσπάθεια του είχε θετικό αποτέλεσμα.
Στα 1969 αποφασίζει να αποσυρθεί για περίπου 2 χρόνια από την δισκογραφία. Τότε είναι που κάνει και την προσπάθεια να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, την "STANDAR" αλλά τα κατεστημένα συμφέροντα και η λογοκρισία στα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν τον αφήνουν. Την ίδια μοίρα είχαν και οι όποιες άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η εκτροφή βατράχων, το ούζο "Υπάρχω" που κυκλοφόρησε αργότερα κτλ.
Στα τέλη του 1975 έρχεται ο δίσκος "Υπάρχω". Χρήστος Νικολόπουλος και Πυθαγόρας υπογράφουν την αποχώρηση του Στέλιου από τη δισκογραφία για δώδεκα χρόνια. Επιστρέφει το 1987 με το δίσκο (τον τελευταίο στη MINOS) "Ο δρόμος της επιστροφής". Ακολουθεί ο δίσκος "Ελεύθερος" στην Polygram. Οι δίσκοι του γίνονται χρυσοί και πλατινένιοι κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων. Τελευταίο τραγούδι που ερμηνεύει λίγους μήνες πριν εισαχθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (με καρκινώματα στον εγκέφαλο) είναι το "Έρχονται χρόνια δύσκολα" και το δίσκο αυτό, που ήταν και το κύκνειο άσμα του καλλιτέχνη, τον προλογίζει απευθύνοντας χαιρετισμό στους θαυμαστές του.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τραγούδησε δημιουργίες μεγάλων συνθετών (Άκης Πάνου, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Θοδωρής Δερβενιώτης, Χρήστος Λεοντής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζαμπέτας κα) και στιχουργών (Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας κα).
περισσοτερα:www:stelioskazantzidis.blogspot.com

6 σχόλια

  1. Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που εισαι ρε Καζαντζιδη,να τραγουδησεις γι αυτα τα λαμογια που κυβερνουν τον δυσμοιρο αυτο τοπο,με επικεφαλης ενα αμερκανακι της ξεφτιλας..
    Ακου ρε Ελληνα:να πληρωνει ειδικο τελος για το γιατακι του ακομα και ο ανεργος καιο αναπηρος..
    Και καθομαστε και τους βλεπουμε να μας πυροβολουν αναιδεστατοι και προκλητικοι..
    Οπλιστειτε ρε με γιαουρτια,αυγα,μελετζανες και αγγουρια και οπου τους βρειτε γαμηστε τους..
    Μη δειξετε ελεος σε κανενα ουτε στον Φυρερ!!Και προ παντος ροχαλα στα βρωμικα προσωπα τους
    Θα ειμαστε μαλακες αν πληρωσουμε εστω και ενα σεντς!
    Καλυτερα στο σκοταδι,αφου μας αλαξαν τα φωτα,οι εκβιαστες.Γιατι αν ειχαν αρχιδια δεν θα εβαζαν μπροστα τον δουρειο ιππο της ΔΕΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτέ δεν μου άρεσαν ούτε η κλαψιάρικη φωνή του, ούτε και τα κλαψιάρικα τραγούδια του. Ανέκαθεν προτιμούσα τον Μπιθικώτση ώς λαϊκό τραγουδιστή και τον Ζαμπέτα ως υπέροχο λαϊκό βάρδο. Καθαρά προσωπική άποψη. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΟΒΕΡΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ

    Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για την αύξηση του αριθμού των αστέγων στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης...
    μεταδίδει το πρακτορείοReuters με ανταπόκριση από την Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των ελλήνων αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, εξ αιτίας της ανεργίας, που οδηγεί σε αδυναμία πολιτών να πληρώσουν έστω και τα βασικά, με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη και χωρίς στέγη. Το ρεπορτάζ περιέχει και ιστορίες ανθρώπων, που είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη, τη ζωή τους να αλλάζει σαν σε ταινία...

    Ένας από τους άστεγους που περιγράφει τη δική του ιστορία στο Reuters, είναι ο 40χρονος "Πέτρος Παπαδόπουλος" (δίνει ψεύτικο όνομα για να μην μάθουν οι δικοί του άνθρωποι για την κατάστασή του) ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν σεφ σε μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας. Τώρα μαγειρεύει για 50 άτομα σε ένα καταφύγιο αστέγων.

    Ο 40χρονος το 2010 απολύθηκε από τη δουλειά του και μη μπορώντας να αποπληρώσει ένα δάνειο που είχε πάρει, έχασε και το σπίτι του και κατέληξε να γυρνά στους δρόμους άστεγος. "Ένιωσα σαν να πρωταγωνιστώ σε ταινία", δήλωσε, προσθέτοντας πως η ζωή του πήρε στροφή 180 μοιρών. "Δεν περίμενα ποτέ πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε μένα", σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως αργότερα κατάλαβε πως το να περάσεις στην απέναντι όχθη μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί στον καθένα.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 20-25% τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων, τονίζει το Reuters, μένει ακόμα με τους γονείς του και συνήθως οι συντάξεις των παππούδων στηρίζουν τις νέες οικογένειες.

    "Ο πληθυσμός των αστέγων έχει αλλάξει", δηλώνει στο Reuters ο Άρης Βιολαντζής, ψυχολόγος στην ΜΚΟ "Κλίμακα" και σημειώνει πως οι νέοι άστεγοι έλληνες "είναι συνήθως μεσήλικες, στην παραγωγική τους ηλικία, που σκέφτονταν ότι μέχρι π΄ροτινος όλα πήγαιναν καλά και έκαναν τις σωστές κινήσεις". Τελικά έπεσαν έξω...

    "Η οικογένεια και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι που συνολικά υποφέρουν. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, είναι σαν κάθε άνθρωπος να είναι μόνος του", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βιολαντζής.
    Η οργάνωση "Κλίμακα" υπολογίζει ότι ο πληθυσμός των αστέγων που περιφέρονται και ζουν στους δρόμους στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 17.000 με 20.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια. Η υπηρεσία του δήμου Αθηναίων για τους αστέγους, όπου κατά δεκάδες σχηματίζουν ουρά κάθε μέρα για ένα γεύμα, επίσης σημειώνει μια άνοδο της τάξης του 15-20%.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η φτώχεια έχει αυξηθεί αισθητά στους δρόμους της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται σε υπνόσακους, σε σοκάκια και ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα. Με την ανεργία να φτάνει στο 16%, οι νέοι άστεγοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
    katestimeno.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μοναδικός! Καί προφητικός. "Πές μου τί θά κάνεις τώρα έτσι πού σέ καταντήσαν Πατρίδα σερβιτόρα...". Νά κατεβεί όλος ο κόσμος καί νά τά ξηλώσει όλα τα μουνόπανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΠΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

    http://www.youtube.com/watch?v=B9IXVF8TIlA

    ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ.
    ΟΧΙ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ

    ΠΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΞΕΡΕ ΑΠΟ ΜΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση