GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περί αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα...

Του Νίκου Χιδίρογλου Το αντι- , δεν θεωρώ ότι ταιριάζει σε γνωστικούς. Για να απορρίψεις μια λογική, μια πρακτική, μια ιδέα ή και μια ολόκ...

Του Νίκου Χιδίρογλου

Το αντι-, δεν θεωρώ ότι ταιριάζει σε γνωστικούς. Για να απορρίψεις μια λογική, μια πρακτική, μια ιδέα ή και μια ολόκληρη κοσμοθεωρία ακόμα, πρέπει να έχεις να αντιτάξεις κάτι δικό σου, που να εμπεριέχει όμως και ουσία. Στην Ελλάδα, από αντι-, πάμε καλά. Τα συναντάμε πολύ στην αριστερά. Ξέρει αυτή... Αποκαλεί τους απέναντί της «αντιδραστικούς», αλλά από...
 αντίδραση η αριστερά, άλλο πράγμα...
Και πάμε εκεί που θέλω να καταλήξω: στον αντιαμερικανισμό, αυτόν που ο Jacques Julliard αποκάλεσε τον «σοσιαλισμό των ηλιθίων». Στην Ελλάδα, αποτελεί διαχρονικό στοιχείο, ιδιαίτερα διακριτό στην πολιτική ρητορική πολλών. Με λίγα λόγια, «πουλάει». Με ορθολογιστικά κριτήρια: πρέπει να είμαστε με τους Αμερικανούς όταν μας συμφέρει (δηλαδή μάλλον... ποτέ!) και απέναντι από αυτούς, όταν δεν μας συμφέρει. Βάσει πάντα των εθνικών μας προτεραιοτήτων και συμφερόντων. Και μπορεί το παραμύθι που μηρυκάζουν κάποιοι περί ενσωμάτωσης της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που μας δεσμεύει, να «πουλάει» πολύ, όμως, ας το αφήσουν οι προπαγανδιστές του κατά μέρος. Άλλοθι της πολιτικής δειλίας τους αποτελεί και τίποτα παραπάνω. Τα γεωπολιτικά δεδομένα έχουν άλλωστε αλλάξει πολύ από την εποχή που ειπώθηκε το «ανήκομεν εις την Δύσιν».
Εδώ και μέρες τώρα, πολλοί ασχολούνται, κυρίως στο διαδίκτυο καθώς ο συστημικός Τύπος σφυρίζει αδιάφορα, με τα απίστευτα καμώματα της εν Αθήναις πρεσβείας των ΗΠΑ. Μια οι διαρροές από τα Wikileaks, που αναδεικνύουν ανεπίτρεπτες διαπλοκές και απρέπειες, μια οι εισαγγελικές έρευνες για τις υποκλοπές, μία το ένα, μία το άλλο, όλα αναδεικνύουν μια μεγάλη αλήθεια: η αμερικανική πρεσβεία, δεν σταμάτησε ποτέ σε αυτόν τον τόπο να πρωταγωνιστεί αρνητικά, να παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στις εξελίξεις, χειραγωγώντας τις μάλιστα κατά το χειρότερο τρόπο. Βρήκε βέβαια και τα κάνει...
Η υπόθεση των υποκλοπών, είναι όντως κραυγαλέα. Όπως κραυγαλέα είναι και η σιωπή του Τύπου, ελληνικού και διεθνούς. Τελικά, δεν θέλει πολύ... Το αντι-, εδώ στην Ελλάδα το διαμορφώνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Το αστείο είναι ότι, ο εκ δεξιών αντιαμερικανισμός που διαμορφώνεται πλέον εδώ, με αποκλειστική ευθύνη, το ξαναλέω, της ίδιας της πρεσβείας των ΗΠΑ, είναι κατά πολύ χειρότερος του μονότονου και ιδεοληπτικού αντιαμερικανισμού της κομουνιστικής αριστεράς. Και αυτό γιατί πολλοί επιτέλους κατάλαβαν με ποιους «έπαιζε» και «παίζει μπάλα» η πρεσβεία.
Με λίγα λόγια: οι Αμερικανοί έστησαν εδώ το ΠΑΣΟΚ και την κυριαρχία του, με σκοπιμότητα την απορρόφηση της αριστερής διαμαρτυρίας και ψήφου (το έκαναν με το SPD στη Γερμανία μεταπολεμικά και με το PS στην Πορτογαλία, μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων) από ένα καθ' όλα «αστικό» κόμμα, που άλλαζε μανδύες συνεχώς, προσαρμοζόμενο στα δεδομένα κάθε εποχής. Σημειωτέον ότι στις (μετά ντοκουμέντων) αποκαλύψεις στον «ΕΚ» πριν ένα χρόνο του δημοσιογράφου Γιώργου Λεονταρίτη για τη χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ από τον Ροκφέλερ (από το 1974!), ουδείς εκ της Ιπποκράτους απάντησε ποτέ...
Οι του ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκαν λοιπόν διαχρονικά και πολλαπλά από τις ΗΠΑ. Ας μην σοκάρονται λοιπόν τώρα με τις απρέπειες που εμπεριέχονται στα τηλεγραφήματα της πρεσβείας κατά των στελεχών του, αλλά και τις αποκαλύψεις, που απαξιώνουν το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε, ήξεραν ανέκαθεν οι της κυβέρνησης με ποιους μιλούσαν... Πλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και κάποιους δικούς τους, όσους ξέμειναν και είναι φορείς ακόμα της λογικής του Ανδρέα Παπανδρέου, που ξύνουν αμήχανοι το κεφάλι τους και αναρωτιούνται γιατί ακριβώς «αγωνίστηκαν». Ας ρωτήσουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

3 σχόλια

  1. Η “Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου” και το “Συμβόλαιο με το Λαό” είναι οι μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της μεταπολίτευσης.
    (επετειακό)

    Το ΠαΣοΚ δεν συστάθηκε, τότε στην δεκαετία του 1970, για να κάνει όσα επαγγέλθηκε, αλλά για ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ. Το ΠαΣοΚ συστάθηκε για να εγκλωβίσει τις ελπίδες του λαού για ένα καλύτερο αύριο και να τις ξεφουσκώσει. Και σαν ανάχωμα των λαϊκών διεκδικήσεων.

    Η “Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου” και το “Συμβόλαιο με το Λαό” είναι οι μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της μεταπολίτευσης.

    Η χώρα έβγαινε από μια δικτατορία, της οποίας είχε προηγηθεί ένα απίστευτο κοινοβουλευτικό καρναβάλι, και μια εθνική καταστροφή στην Κύπρο. Και μόλις είχε ξεφορτωθεί την επικυριαρχία της μοναρχίας.

    Ηταν χρόνια μεγάλης ελπίδας και αισιοδοξίας. Και φυσικά ήταν χρόνια λαϊκών απαιτήσεων. Ηταν η συνέχιση των λαϊκών απαιτήσεων της δεκαετίας του 1960 και των οποίων απαιτήσεων έγινε προσπάθεια να ανακοπούν με κοινοβουλευτικό τρόπο και τελικά με στρατιωτική δικτατορία. Και πάντα τις λαϊκές απαιτήσεις και τα λαϊκά αιτήματα κάποιοι τα βαφτίζουν αριστερά (δεν ξέρουν και πως αλλιώς ίσως να τα ονομάσουν). Ισως γιατί τους βολεύει, ίσως γιατί ποιος ξέρει…

    Και φυσικά εμφανίζονται και “αριστερές” πολιτικές οργανώσεις για να “εκφράσουν” αυτά τα αιτήματα, ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.

    Αυτό έγινε με το ΠαΣοΚ. Προσωπικά τουλάχιστον, 20 ετών τότε το 1980, αυτό πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως έγινε. Αυτός ήταν και αυτός συνέχισε να είναι ο ρόλος της ηγεσίας του ΠαΣοΚ. (Οχι φυσικά του απλού λαϊκού ανθρώπου που πίστεψε στο ΠαΣοΚ και που αργότερα διεφθάρη κιόλας από την πολιτική του).

    Αλλά τουλάχιστον μέχρι και την μεσαία ομάδα στελεχών του ΠαΣοΚ γρήγορα ΟΛΟΙ τους κατάλαβαν, πως η “Διακήρυξη” και το “Συμβόλαιο” είναι λόγια. Και δεν πρόκειται να γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Οπως και δεν έγινε τίποτε, εκτός από επουσιώδη ζητήματα.

    Ετσι η χώρα συνέχισε

    - σαν αμερικανικό προτεκτοράτο
    σαν ευρωπαϊκή αποικία καταναλωτής των ευρωπαϊκών προϊόντων
    - χωρίς δική της αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη και χωρις “απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας” (“Διακήρυξη”)
    - χωρίς την υπεσχημένη “κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του” που λέει η “Διακήρυξη”
    - χωρίς την απλή αναλογική που υπόσχεται το “Συμβόλαιο”
    - χωρίς το υπεσχημένο δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΟΚ (“Συμβόλαιο”) αλλά με Μάαστριχτ, και Λισαβώνες και Σένγκεν
    - χωρίς αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά με SEEBRIG, NRF και HELBROC και αποστολές στρατευμάτων στα πέρατα του κόσμου
    - χωρίς “τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους, δηλαδή με την αυτοδιαχείρηση ” (“Διακήρυξη”), φρασεολογία που ξεπερνάει ακόμα και τα κομμουνιστικά κόμματα και αγγίζει τον αναρχικό χώρο (εκτός κι αν το ΠαΣοΚ ως λαϊκή αυτοδιαχείριση τον παμφάγο κομματικό συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ).
    - χωρίς την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που υπόσχεται η “Διακήρυξη”
    - χωρίς κατάργηση των εισιτηρίων εξετάσεων στα πανεπιστήμια (“Συμβόλαιο”)
    - χωρίς “ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής” (“Διακήρυξη”), αλλά με επέκταση του κομματικού ελέγχου στις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών, το κλείσιμο των εργοστασίων και την αυτονόμηση της ΑΤΕ από την αγροτιά

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ χωρίς “δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν” (“Διακήρυξη”)

    Κείμενα σαν τη “Διακήρυξη” και το “Συμβόλαιο” θα χρησιμεύσουν στους ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ δικαστές και εισαγγελείς του δημοκρατικού μέλλοντος που έρχεται με γρήγορο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός αντιαμερικανισμός ρε.....μεγάλε;

    Εδώ, οι "αντιαμερικανοί" είναι στο pay roll καποιας υπερεσίας, να κανουν καμια προβοκάτσια, να χρεωθεί η χώρα το φάσκελο, να βγάλει το S.D την ετήσια εκθεση που θα λεει πως,

    "υπάρχει τρομοκρατία στην Ελλάδα"

    και επομένως εχει δικιο ο Χρυσοχοίδης που φυλάει θερμοπύλες!

    αγοράστε μηχανήματα φακελώματος, προσλάβετε χαφιέδες με I.Q. ραδικιού, να εχετε να τρέχετε μαλάκες,

    με τα δανεικά λεφτά που θα πληρώσει ο Γερμανός και ο Γάλλος φορολογούμενος, βεβαίως βεβαίως.

    Ρε μαλάκες,

    αμα χρεωκοπήσει η ελλάδα ξέρετε μετά ποιες χώρες εχουν σειρά για χρεωκοπεία;

    Ξέρετε ποσες χώρες ζούν απο τα δανεικά της ρουφιανοχώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλιες ιστοριες.
    το ΚΕΠΕ,εργοδοτης της κ.μπαλφουσια,ιδρυθηκε τη δεκαετια του 60 στην ελλαδα(και στην αυστρια) με αμερικανικα χρηματα και στοχο την ανασχεση του κομμουνισμου.Πρωτος διευθυντης του ο παπανδρεου ο δευτερος.Οι πρωτες δημοσιευσεις του απο διασημους οικονομολογους του δημοκρατικου κομματος,καποιοι και αργοτερα νομπελιστες.
    εντυπωσιαστηκες αρκετα χαχολε?
    δωσε και τα υπολοιπα δικαιωματα σου,λεφτα σου,περιουσια σου,για να συντηρησεις αποτυχημενους,χρεωκοπημενους επιχειρηματιες και τραπεζιτες.και μην ξεχνας την προσευχη σου στην αγορα και στους δημιουργους του πλουτου,γιατι η δικη σου ζωη δεν αξιζει παρα για ψηφοφορος κομματων που εγκρινει η πρεσβεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση