GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το νέο ευρωπαϊκό ταμπού: η Ελλάδα εκτός ευρώ;;..

Από το  sofokleous10.gr Τώρα που η Ευρώπη δέχτηκε να αναγνωρίσει πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, το ερώτημα που τέθηκε στο κέντρο της συζήτη...

Από το sofokleous10.gr

Τώρα που η Ευρώπη δέχτηκε να αναγνωρίσει πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, το ερώτημα που τέθηκε στο κέντρο της συζήτησης είναι: πότε θα κάνει χρεοστάσιο η Αθήνα κι αν θα παραμείνει στο ευρώ ή θα το εγκαταλείψει…
Η απάντηση στο ερώτημα για το πότε θα χρεοκοπήσει η Αθήνα είναι πιο εύκολη από την απάντηση στο αν θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Παρά τις φήμες για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας που κυκλοφορούσαν το Σαββατοκύριακο, κάτι τέτοιο...
δεν φαίνεται πιθανό αφού κανείς δεν ωφελείται από μια, εδώ και τώρα, ελληνική χρεοκοπία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα και πώς να κηρύξει χρεοστάσιο από τη στιγμή που τα φορολογικά της έσοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα της; Εξάλλου δεν έχει καμία εγγύηση ότι από τη στιγμή που θα χρεοκοπήσει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τους χρεοκοπημένους ελληνικούς τίτλους, και άρα θα πρέπει να συνυπολογίσει στο πρόβλημα του πρωτογενούς ελλείμματος και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Η Ευρωζώνη, από την πλευρά της, έχει κάθε λόγο να αναβάλει την ελληνική χρεοκοπία όσον καιρό χρειαστεί ώσπου να προχωρήσουν τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και να αποδείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι δύο αυτές χώρες είναι πράγματι διαφορετικές περιπτώσεις και πως η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική αφερέγγυα χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αν Ιρλανδία και Πορτογαλία καταφέρουν να σωθούν με τις δικές τους δυνάμεις θα έχουν δώσει την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πρόβλημα της μόλυνσης και θα έχουν επικυρώσει τη γερμανική στρατηγική της λιτότητας έναντι παροχής στήριξης.
Οι πιστωτές, από την άλλη πλευρά, θα άντεχαν ένα ελληνικό χρεοστάσιο εδώ και τώρα αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν φαίνεται καθόλου εύλογη μια τακτική που θα προκαλούσε κερδοσκοπία πάνω στο ενδεχόμενο ενός ιταλικού χρεοστασίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους το πιο πιθανό είναι ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα τα βρουν με κάποιου τύπου συμβιβασμό και η Αθήνα θα πάρει άλλη μια δόση ύψους 8 δις ευρώ τον Οκτώβριο, λίγο πριν ξεμείνει από ρευστό. Έτσι η Ευρώπη θα αγοράσει άλλους τρεις μήνες για τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες, διάστημα στο οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να γίνει πλήρως λειτουργικός ως δανειστής εσχάτου καταφυγίου.
Αλλά η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη κι αυτό το γνωρίζουν όλοι, γι’ αυτό και οι διαμαρτυρίες περί του αντιθέτου από την Αθήνα, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ακούγονται πιο σπάνια και λιγότερο δυνατά. Το ερώτημα πια δεν είναι αν η Ευρώπη έχει στο σχέδιο της ένα ελληνικό χρεοστάσιο αλλά το τι τύπου χρεοστάσιο θα πρέπει να σχεδιάσει.
Υπάρχουν φωνές, μεταξύ αυτών ο Νούριελ Ρουμπίνι, που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να επανέλθει στη δραχμή. Από τη στιγμή όμως που λείπει το νομικό πλαίσιο για ένα τέτοιο βήμα, αν η Ελλάδα αποφασίσει να κηρύξει χρεοστάσιο, να αλλάξει νόμισμα και να το υποτιμήσει, δεν θα έχει κάνει ένα άλμα προς την ελευθερία. Αντιθέτως, θα βρεθεί παγιδευμένη σε μια φρικτή και παραλυτική καταιγίδα αγωγών σχετικά με το ποιος πιστωτής έχει το δικαίωμα να αποπληρωθεί σε ευρώ και ποιος θα πάρει δραχμές.
Οι υποστηρικτές της εξόδου από την Ευρωζώνη υποστηρίζουν ότι τα χρέη στο εσωτερικό θα πρέπει να αποπληρωθούν σε δραχμές και τα χρέη στο εξωτερικό θα πρέπει να αποπληρωθούν σε ευρώ. Αυτό ενδεχομένως να ήταν δυνατό αν επιβληθεί δια νόμου σε μια ενιαία αγορά που υποτίθεται ότι εγγυάται την απουσία διακρίσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, θα λειτουργήσει σαν ανταμοιβή για όλους εκείνους – σε γενικές γραμμές τους πλουσιότερους και πιο μορφωμένους Έλληνες – που έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους εκτός της χώρας. Συν τοις άλλοις, θα ολοκληρώσει τη φτωχοποίηση του ήμισυ της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος των υπολοίπων. Ακόμη και σε ένα κόσμο που μας απόμειναν μόνο άδικες λύσεις, αυτή θα είναι μια υπερβολικά μεγάλη αδικία με δυνητικά καταστρεπτικές συνέπειες.
Το άλλο μεγάλο εμπόδιο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται στο γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ του χρέους της έχει περιέλθει σε επίσημους πιστωτές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη δανείσει στην Ελλάδα 17 δις ευρώ και τα κράτη της Ευρωζώνης 35 δις. Προσθέστε σε αυτά και τα 50 δις που έδωσε η ΕΚΤ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τις αγορές καθώς και τα 96 δις που έχει παράσχει ως χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες δεχόμενη ως εγγυήσεις τους ελληνικούς τίτλους που κατέχουν. Έχουμε ένα σύνολο κοντά στα 200 δις από τα 350 δις που είναι όλο το ελληνικό χρέος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για περισσότερα από 200 δις καθώς η ΕΚΤ αγόρασε το μεγαλύτερο κομμάτι των ομολόγων της κάτω της ονομαστικής αξίας τους και παράλληλα επιβάλλει σοβαρές εκπτώσεις στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών έναντι των ελληνικών τίτλων.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να ‘κουρέψει’ το χρέος της κατά 50% προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Αυτό σημαίνει πως αν η Ελλάδα αποφασίσει να αναζητήσει τη σωτηρία της βγαίνοντας από την Ευρωζώνη θα καταλήξει να μην πληρώσει σχεδόν τίποτα στους εναπομείναντες πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Η ιδέα ότι κατόπιν τούτου μπορεί να αρχίσει σύντομα να δανείζεται είναι καθαρή φαντασίωση…
Αν όμως αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και συνεχίσει να συνεργάζεται, κυρίως με τη Φραγκφούρτη, οι προοπτικές δραστικής μείωσης του χρέους της θα είναι πολύ καλύτερες. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να αποζημιώσει την ΕΚΤ στο κόστος της για το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που αγόρασε. Μπορεί επίσης να ανταλλάξει τα απαξιωμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών με τα δικά του με μια έκπτωση. Αυτό θα αποτυπώσει τις μεγάλες ζημιές των τραπεζών αλλά υπάρχουν κονδύλια διαθέσιμα για την επανακεφαλαιοποίηση τους και το πιο σημαντικό η ΕΚΤ στο εξής δεν θα έχει καμιά δυσκολία να δέχεται τις νέες εγγυήσεις. Πέρα από το ανοιχτό ερώτημα αν τα πράγματα θα είναι χειρότερα για την Ελλάδα αν αναλάβουν τη διακυβέρνησή της αντί των Ελλήνων γραφειοκρατών οι Ευρωπαίοι για τα επόμενα 10 χρόνια, τουλάχιστον η διαχείριση των τεχνικών ζητημάτων της φερεγγυότητας της Αθήνας θα είναι πολύ πιο εύκολη και εποικοδομητική αν παραμείνει στην Ευρωζώνη.

6 σχόλια

  1. ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΓΟΡΓΑ. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΜΠΟΧΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΕΤΕ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ!!ΘΑ ΣΑΣ ΠΛΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΡΟΧΑΛΕΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευρω ο θεος μας αχααχαχχχαχααχχαχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άθλος ΠΑΣΟΚ: Σταθερά στο +25% σε σχέση με πέρσι το έλλειμμα,
    -5,3% τα έσοδα,
    +8,1% δαπάνες,
    -30% ΠΔΕ
    Επειδή η ανακοίνωση του Βενιζέλου για την πορεία εκτέλεσης του προυπολογισμού, βρίθει προπαγάνδας και αποπροσανατολίζει όπως θα ζήλευε και ο κύριος αριστερά, κρατήστε τα εξής:

    Έλλειμμα 8μηνο 2011 = 18,08 δις
    Έλλειμμα 8μηνο 201ο = 14,8 δις
    Υπέρβαση σε σχέση με το 2010, 3,28 δις ή πάνω από 25%
    Έσοδα (8μηνο 2011 30,7 δις) μειωμένα σε σχέση με το 2010 κατά 5,3%
    Δαπάνες αυξημένες σε σχέση με το 2010 κατά 8,1% (οι πρωτογενείς +4,5%)
    Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πετσοκομμένο κατά 30% ή από 4,5 στα 3 δις περίπου

    Διαβάστε τώρα και το μπουρδούκλωμα που κάνει ο Βενιζέλος προκειμένου μετά από 3-4 αναθεωρήσεις στόχων να εμφανιστεί ότι έπεσε πάνω στον πήχυ αντί για από κάτω που πέρναγε μέχρι τώρα:

    Στα 18,08 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 σε δημοσιονομική βάση, έναντι νέου στόχου 18,9 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και ελλείμματος 14,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για στο οκτάμηνο Ιανουάριου-Αυγούστου 2011 τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 763 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.694 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο.

    Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

    Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2011.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

    * ·Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. ευρώ.
    * ·Στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701 εκατ. ευρώ.
    * ·Στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ.
    * ·Στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

    Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1,14 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.078 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1,4 δισ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ-ΔΡΑΧΜΗ-ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΠΕΒΑΛΕ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟ ΔΝΤ!
    ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ!
    ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 3,5%!
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΕΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 22.00 ΣΤΟ KONTRACHANNEL Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ "ΣΠΑΤΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ " ΚΑΙ ΤΙΣ " ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ".
    ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΧΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ , ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΣΠΑΤΑΛΟ ΤΟΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ;
    ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ, ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΡΤ ;
    ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ " ΣΠΑΤΑΛΟ " ΚΑΙ " ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ " ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ KONTRA ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση