GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το φοιτητικό κίνημα σήμερα...

Γράφει ο Καραδημητρίου Μιχάλης , Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Φυσικής Π.Κ. Τα φοιτητικά αμφιθέατρα γέμισαν με φοιτητές τις τελευταίες εβδομάδες, ...

Γράφει ο Καραδημητρίου Μιχάλης,
Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Φυσικής Π.Κ.

Τα φοιτητικά αμφιθέατρα γέμισαν με φοιτητές τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από μερικά χρόνια σχετικής αδράνειας. 5 χρόνια από το Κίνημα απέναντι στην «Γιαννάκου» είμαστε πάλι εδώ. Ο νόμος πλαίσιο «Διαμαντοπούλου-Καρατζαφέρη» είναι ο επόμενος νόμος και οι καταλήψεις ακολουθούν η μια την άλλη.
Ο πολιτικός διάλογος στις Γενικές Συνελεύσεις μέχρι σήμερα, συνήθως είναι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο μπλοκ της Κατάληψης και της Αντί-κατάληψης που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καταλήγει σε πολιτικό συμπέρασμα ουσίας. Είναι μια αέναη σύγκρουση ανάμεσα στην δήθεν «υπευθυνότητα» των δυνάμεων της...
αντί-κατάληψης με τις δυνάμεις του «αγώνα για την κατάληψη» που σπάνια προσεγγίζουν ουσιαστικά την συνολική εικόνα.
Το κυρίαρχο ζήτημα για το Φοιτητικό Κίνημα όμως δεν θα έπρεπε να είναι μόνο η Κατάληψη. Σήμερα χρειάζονται πολλά περισσότερα και ένα γενικευμένο σχέδιο αντιπαράθεσης με την ίδια την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του σημερινού πολιτικού συστήματος. Η «μεταρρύθμιση» στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι μια ακόμα ψηφίδα στην συνολική πολιτική διάλυσης και «ελαστικοποίησης» της κοινωνικής συνοχής. Τα Πανεπιστήμια που ιστορικά έπαιξαν κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση των κινημάτων στην χώρα μας, οδηγούνται σε μια νέα εποχή εκείνη της ανταγωνιστικότητας και της σιωπής, ώστε να διαμορφώσουν πολίτες «πειθήνια όργανα» της άρχουσας αντίληψης.
Σήμερα η ανάγκη δεν είναι απλά να μην εφαρμοστεί ή να αποσυρθεί ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά να ανατραπούν οι πολιτικές που απομυζούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Σήμερα μπορεί να αμφισβητείται ένα εξάμηνο ή μια εξεταστική, αλλά αύριο θα αμφισβητείτε ακόμα εντονότερα το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην εργασία.
Ο δρόμος για το Φοιτητικό Κίνημα είναι ένας και πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Είναι ο δρόμος του πολιτικού αγώνα με όρους πλήρους αμφισβήτησης του συστήματος και των εκφραστών του. Είναι ο δρόμος της διαμόρφωσης της νέας ιστορικής περιόδου για την χώρα. Τα ιδρύματα της χώρας έχουν ρόλο σε αυτό τον πολιτικό αγώνα καθώς καλούνται να γίνουν θερμοκοιτίδες των ιδεών και των πολιτικών, που θα μπορέσουν να μας βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο της νέο-συντήρησης.
Είναι η ιστορική ευκαιρία για το νεολαιίστικο κίνημα να πρωταγωνιστήσει και να διαμορφώσει 3 δεκαετίες μετά τις συνθήκες για την νέα μεταπολίτευση. Στον δρόμο αυτό δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα και ψευτοδιλήμματα, σε μια χώρα που έχει «χρεοκοπήσει» δεν υπάρχει ο φόβος της χρεωκοπίας.
Οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να γίνουν πεδία αντιπαράθεσης των δυνάμεων της ανατροπής με εκείνες της συντήρησης με όρους πολιτικής. Η σύγκρουση για την αξιοπρέπεια είναι η μοναδική αναγκαία πολιτική σύγκρουση. Σήμερα χάνεται ένα εξάμηνο ή μια εξεταστική, αύριο θα χαθεί το δικαίωμα στην ίδια την ζωή μας. Σήμερα είμαστε Φοιτητές και επιστήμονες χωρίς εξεταστική και υποτροφίες, αύριο θα είμαστε εργαζόμενοι χωρίς ένσημα και δικαιώματα. Η Ανατροπή είναι ευθύνη για την γενιά μας.


4 σχόλια

  1. πάνε τώρα αυτά...Απαγορεύονται.

    Ενημέρωση του Πρωθυπουργού Ράιχενμπαχ από τους υπουργούς του.

    Η Αννούλα θα του κάνει
    και το τραπέζι !

    [Θα συναντηθεί και με τον Σκανδαλίδη που έκανε τον μάγκα
    πριν λίγους μήνες και έλεγε ότι θα πετάξει έξω απ' το Υπουργείο τον επίτροπο ; ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Μήπως θα τον τραπεζώσει κι αυτός όπως θα κάνει η Διαμαντοπούλου ;]

    Νέο κύκλο επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης έχει σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και ουσιαστικός ......Πρωθυπουργός της χώρας, Χορστ Ράιχενμπαχ.

    ±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μονο το γεγονος οτι ο υποψυφιος διδακτορ και μαλλον συνδικαλιστης εκφραζει αυτες τις αποψεις πρεπει οσους εχουν παιδια να τους οδηγησει σε συμπερασματα.
    Δεν υπαρχει ελπιδα για το Ελληνικο πανεπιστιμιο,η πανουκλα εχει εγκατασταθει.
    Προσωπικα εζησα την κατασταση στην οικογενεια μου.
    Το ενα μου παιδι πετυχε(?)στο πολυτεχνειο Κρητης.Σημερα βρισκεται στ 7 ετος και μαλλον χανει και αυτη την εξεταστικη.Το δευτερο τρια χρονια αργοτερα αποφασισε και δεν γραφτικε στο φυσικο Θεσσαλονικης αλλα πηγε στο Λονδινο.Τελειωσε τον Ιουνιο σε 4 χρονια και τωρα εργαζεται.
    Τελικα κοστισε και απο οικονομικη αποψη λιγοτερο.
    Το κυριο ομως προβλημα ειναι οτι ο μεγαλος ειναι πια ενα ατομο με προβληματα ανασφαλες χωρις φιλοδοξια.
    Για οσους εχουν παιδια μια γνωμη.
    Μακρια απο τα Ελληνικα πανεπιστημια.Θα με θυμιθουν.
    Ας τα χαρισουμε στον δοκτορα Καραδημιτριου και τους ομοιους τους γιατι ειναι σαν τα μουτρα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Σήμερα χάνεται ένα εξάμηνο ή μια εξεταστική, αύριο θα χαθεί το .... δικαίωμα στην ίδια την ζωή μας"

    Τι λες κύριε υποψήφιε διδάκτορα? επικοινωνείς με την πραγματικότητα? Σε ποια εποχή ζούμε? Στην εποχή της χούντας? Θα σε συμβούλευα, αν μου επιτρέπεις, να κάνεις τις μεταπτυχιακές σπουδές σου σε κάποιο σοβαρό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού και όχι στα υποβαθμισμένα, λόγω και της δικής σου νοοτροπίας,δικά μας "μαγαζιά". Οι ενώσεις φοιτητών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία λειτουργούν με κανόνες που στηρίζονται σε αξίες, δεν καθοδηγούνται από τα κόματα και τους γηρασμένους φοιτητοπατέρες, αλλά παρέχει σπουδείες κοινωνικές υπηρεσίες στην φοιτητική κοινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη 10ετία του 80 όσοι είμαστε φοιτητές , είδαμε τι πρόσφερε το άσυλο και η προστασία των ιδεών .
    Παιδιά που είστε τώρα φοιτητές , κοιτάξτε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε γιατί όταν θα πάρετε τα πτυχίας , έρχοντα τα δύσκολα για ανεύρευση εργασίας , εκτός αν έχετε μέσον και οι πόρτες του δημοσίου θα είναι για ελάχιστους πλέον .
    Λιγώτερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά .
    Η επιλογή δική σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση