GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου. Μένουν εκτός Βουλής οι Φιλελεύθεροι...

Στις κάλπες καλούνται 2,47 εκατ. ψηφοφόροι της γερμανικής πρωτεύουσας για τις περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή στο ομ...

Στις κάλπες καλούνται 2,47 εκατ. ψηφοφόροι της γερμανικής πρωτεύουσας για τις περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου. Προβλέπεται άνετη επικράτηση του σημερινού κυβερνήτη-δημάρχου Κλάους Βοβεράιτ και πτώση των κεντροδεξιών κομμάτων με ενδεχόμενη έξοδο από την τοπική βουλή των Φιλελευθέρων (FDP), εταίρων της καγκελαρίου Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Για τον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ η αναμενόμενη ήττα στο Βερολίνο θα σημάνει...
 την επιβεβαίωση της φθίνουσας πορείας των κεντροδεξιών κομμάτων. Αυτό αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση της κ. Μέρκελ και του CDU με τον κ. Ρέσλερ και τους Φιλελεύθερους οι οποίοι δίνουν πλέον παγγερμανικά μάχη επιβίωσης.
Όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν άνετη επανεκλογή του σοσιαλδημοκράτη Κλάους Βοβεράιτ του SPD για τρίτη κατά σειρά θητεία ως «κυβερνήτη - δημάρχου» (αυτή είναι η ονομασία του τοπικού πρωθυπουργού στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου). Το ποσοστά του SPD στις μετρήσεις κινούνται μεταξύ 29,5% και 32%.
Στις προηγούμενες εκλογές είχε αποσπάσει 30,8%. Ενδιαφέρον για τον Κλάους Βοβεράιτ θα έχει η επιλογή του μελλοντικού κυβερνητικού εταίρου ανάμεσα στους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες. Με τον μέχρι τώρα κυβερνητικό του εταίρο την «Αριστερά» τα ποσοστά αναμένεται ότι δεν θα δίνουν κυβερνητική αυτοδυναμία.
Σημαντική άνοδο αναμένεται να καταγράψουν οι «Πράσινοι» με υποψήφια τη Ρενάτε Κίναστ. Τα ποσοστά των Πρασίνων δείχνουν να υποχωρούν, από το 30% προ μηνών όταν άρχισε ο προεκλογικός αγώνας, στο 20%, το οποίο όμως είναι αισθητά ανεβασμένο σε σχέση με το 13,4% των προηγούμενων εκλογών.
Το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), με 21,3% στις προηγούμενες εκλογές, αναμένεται να κρατήσει οριακά τη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Πράσινους. Ωστόσο ο στόχος των χριστιανοδημοκρατών, με υποψήφιο τον Φρανκ Χένκελ, να εκθρονίσουν το σοσιαλδημοκράτη Βοβεράιτ είναι ανέφικτος.
Το μετακομμουνιστικό κόμμα «Αριστερά» - κυβερνητικός εταίρος του SPD και του Βοβεράιτ τις δύο προηγούμενες πενταετίες - αναμένεται ότι δεν θα διατηρήσει το 13,4% των προηγούμενων εκλογών και το αποτέλεσμα της πτώσης του θα είναι να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση.
Με δραματική ήττα απειλείται το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP. Από το 7,6% των προηγούμενων εκλογών, τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις κινούνται μεταξύ 3%-4%, κάτω από το πλαφόν κοινοβουλευτικής εκπροσώπισης που είναι 5%. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι το πέμπτο κατά σειρά κρατίδιο μέσα σε ένα χρόνο, όπου οι εταίροι της κ.Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρεθούν εκτός τοπικής βουλής.
Για τις ήττες του FDP στις εκλογές της Βρέμης και Μεκλεμβούργου-Πομερανίας που προηγήθηκαν καθώς και την αναμενόμενη στο Βερολίνο την πολιτική ευθύνη έχει ο νέος πρόεδρος του κόμματος υπ. Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ που διαδέχτηκε τον περασμένο Μάϊο τον Γκίντο Βεστερβέλε (υπ. Εξωτερικών), χωρίς όμως να ανακόψει την πτωτική πορεία. Ενδιαφέρον πάντως θα έχει το αποτέλεσμα του FDP καθώς ο κ. Ρέσλερ επέλεξε την τελευταία εβδομάδα - ενόψει και της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης - έθεσε ανοιχτά θέμα ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας και συγκρούστηκε μετωπικά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της.
Το FDP Βερολίνου έριξε στην τελική ευθεία όλο το βάρος του προεκλογικού αγώνα στην αντιπαράθεση για το ευρώ ακολουθώντας σαφή ευρωσκεπτικιστική γραμμή. Όπως είπε ο πρόεδρος του FDP Βερολίνου Κρίστοφ Μάγιερ, κάθε ψήφος για το FDP θα είναι στήριξη των ευρω-σκεπτικιστών στο κόμμα του που «μάχονται στην ευρωκρίση να μην ξεπουληθούν γερμανικά συμφέροντα».
Την έκπληξη στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου  αναμένεται να κάνει το νεοπαγές κόμμα «Πειρατές». Με συνθηματολογία υπέρ της διαφάνειας στο διαδίκτυο και των ατομικών δικαιωμάτων το κόμμα αυτό έχει σημαντική πρόσβαση στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους και τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις κινούνται μεταξύ 6,5% - 9%.

2 σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση