GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Τι συμβαίνει με το ελληνικό χρέος;.."

Γράφει Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Αρκούσε η αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Τρόικας από τις συνομιλίες με την Ελληνική κυβ...

Γράφει Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Αρκούσε η αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Τρόικας από τις συνομιλίες με την Ελληνική κυβέρνηση για να φουντώσουν ξανά (άραγε πότε κόπασαν;) τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας και τα ερωτηματικά για τις πιθανές εξελίξεις να ενταθούν. Αρκεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ή πρέπει να αναπροσαρμοστεί; Πόσο «τακτική» μπορεί να είναι μια χρεοκοπία; Αντέχει η Ε.Ε. τη στήριξη των...
απωλειών του τραπεζικού συστήματος και πως θα διαχειριστείεπερχόμενο ντόμινο σε Ιταλία, Ισπανία; Όσο η Ελλάδα αδυνατεί να προχωρήσει και τις πιο αυτονόητες των μεταρρυθμίσεων αλλά και να διαπραγματευτεί τις στρεβλώσεις του μνημονίου, αλλά και η Ε.Ε. αποφεύγει τις απαραίτητες διοικητικές και οικονομικές αποφάσεις (ευρωομόλογο, αρμοδιότητες ΕΚΤ) το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια λύση κι αν προκύψει, ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρή αποδειχτεί, δεν θα αρκεί για να φέρει την οριστική ισορροπία ούτε στον τόπο μας, ούτε συνολικά στην Ευρωζώνη.
Η αρχική συμφωνία της 21ης Ιουλίου με τη μείωση του χρέους κατά 12% που επιφέρει, σαφώς και δεν το καθιστά βιώσιμο. Όσο μάλιστα η ανάπτυξη αναβάλλεται (από τα τέλη του 2011 αναζητείται πλέον κάπου μέσα στο 2013!) και η κρατική σπατάλη δεν αγγίζεται (προτιμώντας τις φοροεπιδρομές!) τόσο αυτό θα συνεχίζει να βαίνει αυξανόμενο!
Η επίσπευση λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα ήταν μάλλον μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη απόφαση από πλευράς Ε.Ε. Ο σκοπός της δημιουργίας του ήταν να λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις δημοσιονομικά ασταθείς χώρες χρησιμοποιώντας ως φόβητρο τη διαδικασία χρεοκοπίας που περιλαμβάνει. Έτσι σε συνδυασμό και με τη συνταγματική κατοχύρωση του ελλείμματος θα δημιουργούνταν ένας αυτοματισμός δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς σπουδή για τις παραγωγικές ιδιαιτερότητες και τις αγκυλώσεις του υπάρχοντος αναπτυξιακού μοντέλου.
Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που είχαν στο μυαλό τους ήταν η δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα οδηγούσε μέσω της χρεοκοπίας κρατών στην απομείωση της αξίας του τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων. Ούτε βέβαια θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι χώρες που δυσκολεύονται να επικυρώσουν συμφωνίες στήριξης μερικών εκατοντάδων δις ευρώ, θα αποδέχονταν με ευκολία τη διεύρυνση του εύρους δραστηριοτήτων του μηχανισμού στο επίπεδο μερικών τρις (για τη στήριξη τραπεζών και ταμείων), ώστε να καλυφθούν σημαντικότερες περιπτώσεις από αυτή της Ελλάδας (Ιταλία, Ισπανία!), που θα έμπαιναν σταδιακά σε μια τέτοια διαδικασία, αν άρχιζε το γαϊτανάκι από τη χώρα μας.
Η διαφοροποίηση της αρχικής συμφωνίας θα μπορούσε να ξεκινήσει από την περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού από την Τρόικα (χρόνο αποπληρωμής, επιτόκιο), ώστε να φθάσει στα όρια που θα έπρεπε εξαρχής να είναι αν δεν είχε ακολουθηθεί μια απολύτως τιμωρητική λογική. Ησημαντική διεύρυνση του «κουρέματος» των ομολόγων δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, όταν ήδη οι ιδιώτες δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στην υπάρχουσα εξαιρετικά ευνοϊκή για τους ίδιους ρύθμιση. Πόσο δε μάλλον που αυτό θα εκληφθεί ως προηγούμενο και για αντίστοιχες ρυθμίσεις άλλων χωρών.
Η επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση επαναγορά όλων των διαθέσιμων ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, θα ήταν μια θετική κίνηση μετρήσιμου αποτελέσματος. Με το ύψος αυτών των χρεογράφων να κινείται περίπου στα 70 δις, θα προέκυπτε μια απευθείας μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 30 δις! Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με πιθανή μικρή αύξηση του «κουρέματος»(με κάλυψη των απωλειών για τους θεσμικούς επενδυτές από το μηχανισμό στήριξης), θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό του χρέους κατά 30%, χωρίς να ανοίξει τους ασκούς τους Αιόλου με απροσδιόριστες συνέπειες για όλους μας!



8 σχόλια

  1. ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ-ΔΡΑΧΜΗ-ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    Ο κύριος Κλέων Παπαδόπουλος είναι Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
    Οι ζημιές εξαμήνου για το ΤΤ ανέρχονται στο ιλιγγιώδες, απίστευτο ποσό των 498,4 εκατ. ευρώ.
    Δείτε το (πηγή: imerisia):

    Kαι δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, αφού οι περισσότερες τράπεζες έχουν φέτος ζημίες.

    Τι κάνουν λοιπόν οι Τράπεζες; Μαζεύονται. Κλείνουν δηλαδή υποκαταστήματα και μεταφέρουν το προσωπικό σε άλλα ώστε να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος.
    Για τους Θεσσαλονικείς: Θυμάστε την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ στην οδό Μπότσαρη και Πατρών γωνία, απέναντι από το πάρκο με τις ταβέρνες "ελιά-λεμόνι" κλπ; Έκλεισε.
    Θυμάστε την ΑLPHA στην οδό Λαγκαδά 16, κοντά στην Ποδηλατούπολη στο Βαρδάρι; Έκλεισε.
    Μόνο το 2011, έκλεισαν 12 καταστήματα τραπεζών στη Θεσσαλονίκη.

    Μία τράπεζα όμως, ανοίγει καινούριο υποκατάστημα!
    Ποιά; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του κ.Κλέωνα Παπαδόπουλου.
    Ποιός είναι ο κ.Παπαδόπουλος; Στενός φίλος του Ανδρέα Ανδρέα Παπανδρέου, του αδερφού του Πρωυθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δηλαδή, που έγινε γνωστός από κάτι CDS, I4CENSE, χορηγίες κλπ, αλλά αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε παντού στο διαδίκτυο και κυρίως στο olympia.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πού στήνεται το νέο κατάστημα του Τ.Τ. του οποίου η μετοχή διαπραγματεύεται 10 φορές κάτω από την εισαγωγή της;
    Στη Θεσσαλονίκη και για την ακρίβεια στην οδό Βασιλίσσης 129Α, δίπλα από την εκκλησία της Ανάληψης, στον παράδρομο που βλέπετε όσοι κατεβαίνετε στο κέντρο από τα Ανατολικά.
    Και πού είναι το παράξενο;
    Ότι στα 200 μέτρα από το σημείο, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 84 και Σκιάθου, υπάρχει κι άλλο κατάστημα ΤΤ ! Δείτε τον χάρτη:

    Αλλά και 300 μέτρα παρακάτω, υπάρχει κι άλλο κατάστημα ! Στην οδό Βασ.Όλγας 84 ! Δείτε τα καταστήματα από το site του ΤΤ:

    Τι ήταν όμως το συγκεκριμένο ακίνητο, πριν ανοίξει εκεί νέο κατάστημα Τ.Τ.;
    Στο ισόγειο κατάστημα της οδού Βασιλίσσης Όλγας 129 Α (Ανάληψη) στη Θεσσαλονίκη, στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα ένα κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών της γνωστής σειράς EXPERT, (ενοικιάστρια η εταιρεία ΑΝΑΔΡΑΣΙΣ Α.Ε.) το οποίο όπως χιλιάδες άλλα καταστήματα έκλεισε, αφήνοντας πίσω του χρέη, ανεργία, πόνο και δυστυχία.
    Όπως ήταν φυσικό θα έμενε κενό λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης δημιουργώντας αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα και στην ιδιοκτήτρια.
    Όμως, παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 20.000 καταστήματα ανοίκιαστα, το συγκεκριμένο ακίνητο, έδωσε ο ....Θεός και νοικιάστηκε. Ξεκίνησαν μάλιστα οι εργασίες. Δείτε πώς είναι σήμερα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιανού όμως είναι το συγκεκριμένο κατάστημα που είχε την τύχη να ενοικιαστεί γρήγορα;
    Ιδιοκτήτριά του ακινήτου ειναι η κυρία ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΝΝΑ σύζυγος ΖΑΧΑΡΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, το γένος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΤΣΟΥΔΗ.
    Η κ.Αλεξίου, με καταγωγή από σημαντική οικογένεια εμπόρων της Θράκης.
    Με το υπ'αριθμ. 39541/30-4-1996 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης, Δ.Σαραγιώτη, η κ.Αλεξίου Άννα παρεχώρησε την ψιλή κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου στον γιό της Ευάγγελο και κράτησε την επικαρπία (το εισόδημα δηλαδή).


    Η κυρία Αλεξίου όμως έχει και μια κόρη: Την (όμορφη, αξιαγάπητη, γλυκύτατη) Μαριάνθη Αλεξίου του Ζαχαρία και της Άννας (η οποία έχει το όνομα της γιαγιάς της Μαριάνθης Τσουδή)
    Και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον:
    Η Μαριάνθη Αλεξίου του Ζαχαρία και της Άννας, η κόρη της ιδιοκτήτριας του ακινήτου που νοίκιασε με υψηλό μάλιστα τίμημα (300% περισσότερο από ότι το διπλανό κατάστημα UNITED SPORTS), τυχαίνει να είναι ...
    ---------------------------------
    σύζυγος του Αντρίκου Παπανδρέου !
    Του φίλου του Κλέωνα Παπαδόπουλου.
    Του αδερφού του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
    -----------------------------------
    Ιδού η οικογενειακή μερίδα 34377 στο δήμο Ν.Ερυθαίας:


    Διατυπώνεται λοιπόν το ερώτημα, αν όλη αυτή η υπόθεση είναι νόμιμη, αν είναι προς το συμφέρον της κρατικής τράπεζας να κάνει και δεύτερο κατάστημα στα 200 μέτρα, και το κυριότερο αν είναι πολιτικά ηθικό να γίνονται όλα αυτά στα όρια της νομιμότητας για να "βολευτεί" οικονομικά η πεθερά του αδελφού του Πρωθυπουργού.
    Αναμένονται απαντήσεις για τη «σύμπτωση» αλλά κυρίως για το σκάνδαλο.
    Για την υπόθεση πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει αίτημα, κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, να προσκομίσει η διοίκηση του ΤΤ, την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου της πεθεράς του κ.Α.Παπανδρέου.
    Αν υπάρχει απόφαση Δ.Σ. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αέρ..ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
    Πατήστε τα ΠΡΑΣΙΝΑ σκουλήκια !
    ΒΑΘΙΑ
    ΣΤΟ ΧΩΜΑ +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι πολλά τα λεφτά που μοιράζει το ΤΤ σε διαφημίσεις γι αυτό θάφτηκε το σκάνδαλο του
    ------- Αντρίκου Παπανδρέου --------------

    Όπως μπορείτε να δείτε κάποιοι βγήκαν ήδη να υπερασπιστούν το ΤΤ που όπως γράψαμε χθες νοίκιασε με χοντρά λεφτά το κατάστημα της πεθεράς του Αντρίκου Παπανδρέου παρόλο που λειτουργούσε ήδη άλλο υποκατάστημα στα διακόσια μέτρα.

    Δεν πειράζει παιδιά σας καταλαβαίνουμε:

    Είναι πολλά τα λεφτά που μοιράζει το ΤΤ μέσω του Σεριάτου σε διαφημίσεις, πάνω από 10 εκ ετησίως και οι εποχές είναι δύσκολες... πρέπει να βγάλετε και τους αστακούς που τρώτε κάθε μέρα

    ΠΑΣΟΚΟ ΑΛΗΤΕ$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε Μανικα αν νομιζεις οτι η ΕΕ θα προχωρηση στην εκδοση ευροομολογου για να συνεχιστη το ***καραπουτσαριο*** στην πατρδα μας θεωρησετο ονειρο θερινης νυκτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποτε το έλεγαν" Χούντα". Πιάστηκαν και δικάστικαν τόσοι και τόσοι ΕΣΑτζίδες για τα βασανιστήρια που έκαναν. Τώρα, πάλι πληρωμένοι, - ή ασυνείδητοι αστυφύλακες, - κατα το ΕΣΑτζήδες, τώρα ΜΑΤατζίδες, δέρνουν και καταστέλουν κάθε αντισταση. Πρέπει και πάλι να τους ξέρουμε, να δικαστούν όπως οι πρώτοι. Φωτογραφίστε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση