GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θρησκευτικός αναβρασμός στην Ναύπακτο...

Από το Νίκο Αναγνώστου Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει στην περιοχή της Ναυπάκτου η άνευ προηγουμένου απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ...

Από το Νίκο Αναγνώστου
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει στην περιοχή της Ναυπάκτου η άνευ προηγουμένου απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία αποφάσισε να επιβάλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε όλους τους Μοναχούς, αλλά και την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος Ίδρυσης και λειτουργίας της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου Βλάχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια απόφαση έχει να παρθεί πάνω από μισό αιώνα από την Εκκλησία της Ελλάδας.
Ο λόγος, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της Μητρόπολης, είναι ότι η Ιερά Μονή δεν δεχότανε κατά καιρούς τον Οικονομικό έλεγχο, τόσο από την Εκκλη σια στι κή Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και από την ίδια την...
πολιτεία, ως όφειλε.
Από την πλευρά της η Ιερά Μονή απαντά με πλήθος επιστολών φίλων και συμπαραστατών της. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή προς τον Διευθυντή της romfea κ. Αιμίλιο Πολυγένη, που απέστειλε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Παναγία Ναυπακτιώτισσα και επ. Εισαγγελέας Εφετών κ. Γεώργιος Κουβέλης, όσον αφορά τους οικονομικούς ελέγχους στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου.
Σύμφωνα με τις επιστολές αποκρούονται όλα τα επιχειρήματα περί μη ελέγχου προς την Ιερά Μονή. Ποιο συγκεκριμένα ο Κος Κουβέλης αναφέρει ότι η μονή έχει υποστεί πλήθος ελέγχων από αρμόδιους Επιθεωρητές, από τα αρμόδια Υπουργεία, από Νομαρχιακές Υπηρεσίες Ελέγχου, από Ορκωτούς Λογιστές, από το ΣΔΟΕ, από το Κεντρικό Όργανο Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών και από την Επιθεώρηση Δημοσίων Διαχειρίσεων του Υπουργείου Οικονομικών κ.α. Από τους 48 ελέγχους της Μονής 2 έχουν πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον κ. Ιερόθεο το 1998 για το έτος 1996 και έναν Απολογιστικό Έλεγχο από την ΕΚΥΟ της Ιεράς Συνόδου το έτος 2002. Τέλος η επιστολή αυτή απαντά μία προς μία όλες της κατηγορίες της Μητρόπολης και καταλήγει ότι ο απώτερος σκοπός του Μητροπολίτη δεν είναι άλλος από το να ‘’βάλει χέρι’’, στα οικονομικά της Μονής. 
Ωστόσο οι ‘’παροικούντες στην Ιερουσαλήμ’’, γνωρίζουν ότι τα θέμα των οικονομικών δεν είναι η αιτία αλλά πιθανό η αφορμή. Το Ιεραποστολικό έργο που η Ιερά Μονή όλα αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει, όπως κατασκηνώσεις, φιλανθρωπικό έργο, στήριξη φτωχών οικογενειών, πνευματικό έργο κ.α, είναι τεράστιο…και θα το ζήλευε ο καθένας. Επιπλέον η αποδοχή του Μοναστηριού στην κοινωνία είναι μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι μοναχοί είναι νέα παιδιά οικογενειών της πόλης. Τέλος εξαιτίας της λειτουργίας της Ιεράς Μονής και του θρησκευτικού Τουρισμού που απορρέει, οδήγησε ώστε η πόλη να αποτελέσει προορισμό χιλιάδων επισκεπτών.
Από την άλλη ο Μητροπολίτης, ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος με μεγάλη αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για το συγγραφικό του έργο και τις διαλέξεις σε ξένα και Ελληνικά Πανεπιστήμια. Αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Ναυπάκτου. Πολλές είναι εκείνες οι φήμες που τον θέλουν διάδοχο στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και εκλεκτό συνομιλητή της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης.
Το εκρηκτικό αυτό μείγμα που τείνει να πάρει διαστάσεις ‘’Ιερού Πολέμου’’, δεν αφήνει αδιάφορο το σύνολο της κοινωνίας και οι φωνές για ακύρωση της απαράδεκτης αυτής απόφασης της Ιεράς Συνόδου και ύπαρξης συναίνεσης και συνεργασίας και από της δύο πλευρές αποτελεί καθολικό αίτημα της κοινωνίας. Διαφορετικά ο διχασμός και οι συνέπειες του, που προκάλεσε η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε ‘’μονοπάτια’’, που όπως λένε οι εμπειρότεροι και παλιότεροι κανείς δε θα ήθελε να φανταστεί.

11 σχόλια

  1. ΑΝ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΤΡΕΧΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. dixase th polh mas autos o pilitikos-papas. de tha to afhsoume etsi to thema.na asxolithei me tous politikous...kai tous allous ''filous'' tou kai na afhsei to terastio ierapostoliko ergo na sunexistei sth nafpakto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΟΒΑΡΟΣ ΔΕΣΠΟΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚοΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ. ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΕ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ. ΕΤΣΙ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ. ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΔΙΟΤΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ. ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΙΧΑΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεινο που θελω να πω εγω ειναι το εξης.. Η αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια καθε φορα που ανεβαζει η βαζει καινουργιουσ φορουσ τα ..ριχνει στην τροικα.. Αλλα ποιος εφερε την .."τροικα" αθλια ελεεινα τομαρια??

    Ρε αλητες της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια ΠΟΙΟΣ ΕΦΕΡΕ την τροικα μπασταρδοι??????



    Ενα Παπαδοπουλο θελουμε τωρα .Να συλλαβει και να εκτελεσει αμεσως ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ της αλητοσυμμοριας πασοκ σκυλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΜΕ ΖΑΡΤΙΕΡΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕ. ΦΩΦΩ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΑ ΤΩΡΑ....
    ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΜΠΑΑΙΡΑΚΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ !!!!
    ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ, ΔΕΝ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ... ΑΠΛΑ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ !!!!
    ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ, ΚΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤ΄ΕΥΧΗΝ !!

    ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΤΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΑΝΔΡΟ ΑΝΝΤΙΘΕΩΝ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: Ο ΘΕΟΣ ΚΗΡΥΞΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ!!!
    ΕΝΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ;;;;
    Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΧΑΡΙΣΕ ΤΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΤΟΥ [ΑΓΑΠΗ] ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΛΥΝΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ...[ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ]
    ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΙ ΑΥΤΟΙ Η ΕΓΩ!!!!!
    Ο ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΥΚΟΣ ΜΕ ΕΝΔΥΜΑ ΠΡΟΒΑΤΟΥ!!!
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένας Δεσπότης που οργάνωσε τις ενορίες της Ναυπάκτου από το μηδέν, που ανασυγκρότησε τα ιδρύματα της Ναυπάκτου και τα παιδιά, οι μαθητές παίρνουν κάθε χρόνο υποτροφίες, που κηρύττει το λόγο του Θεού καθημερινά, που βοηθά απόρους της πόλης μας, που ξέρει να διαλέγεται με όλους, πιστούς κι άθεους δεν είναι άξιος? Αλλά κάποιοι φαίνεται δεν ξέρουν τι είναι Εκκλησία και Χριστιανισμός. Δεν ξέρουν τι είναι ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ και ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από τον κόσμο κι ας ζουν σε μοναστήρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2:42 μ.μ. κοιτάξου στον καθρέφτη και πες μου σε παρακαλώ τι βλέπεις? Οι Ναυπάκτιοι σε συγχωρούμε γιατί μιλάς έτσι για το Δεσπότης μας, αλλά θα καείς στην Κόλαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς 1 Σεπ 2011 1:47:00 μ.μ. ξεζασες να παρεις τα χαπια σου...φασιστοσκυλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σάμπως μου βρωμάει κάτι από το μοναστήρι του Εφραίμ, που ο μητροπολίτης με το 1.500.000.000 - για τα γεράματά του, έκανε την ίδια δουλειά.
    θα μου πεις πως ο Κύριος τον βλέπει.
    Αυτά είναι για τα τσεμπέρια και τα γιλεκάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση