GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ...

Του Μιχάλη Πορφυρού ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΙΣΡΑΗΛ- ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ένα θερμό επεισόδιο ανα...

Του Μιχάλη Πορφυρού
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΙΣΡΑΗΛ- ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΙ Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ένα θερμό επεισόδιο αναμένεται να προκαλέσει η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Μεγίστης/ Καστελόριζο με στόχο να δημιουργήσει άλλη μια «γκρίζα ζώνη» στο Αιγαίο για να μας αποτρέψει να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για υιοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν κρυφά πριν δώδεκα μέρες αμοιβαίο σύμφωνο άμυνας υπό το βάρος των απειλητικών τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πήγες της ισραηλινής ιστοσελίδας Debka file η υπογραφή αποφασίστηκε μετά από μακρά τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο καρτών Βενιαμίν Νετανιάχου και Γιώργου Παπανδρέου.
Η επιθετικότητα της Αγκύρας εναντίον του Ισραήλ και η υποστήριξη για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος υπάγεται στην πολιτική προώθησης των γεωστρατηγικών και οικονομικών της συμφερόντων. Ο Ερντογάν θέλει να μπει «σφήνα» στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου και Γάζας και να ...
αποκτήσει δικαιώματα στα ενεργειακά της αποθέματα εκμεταλλευόμενος τις στενές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους.
Οι έρευνες για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ, συγκεκριμένα στο οικόπεδο 12 (το αποκαλούμενο «Αφροδίτη») που ετοιμάζεται να πράξει η πλατφόρμα-γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy αποτελούν για την Άγκυρα casus belli. O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις ρητορικές απειλές από την Τυνησία, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο… τα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού μπορούν να καταπλεύσουν στην Ανατολική Μεσόγειο ανά πάσα στιγμή».
Η μικροσκοπική ελληνική νήσος Μεγίστη/ Καστελόριζο αποτελεί τον αδύναμο κρίκο από τη στιγμή που Ελλάδα έχει διαλυθεί από την οικονομική κρίση και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται ή μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τουρκική επιθετική πρόκληση. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί μια ελληνική ΑΟΖ, αν και η Αθήνα έχει κάθε δικαίωμα να τη δηλώσει με βάση τα άρθρα 55, 56, 57, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 που υπογράφηκε στο Montego Bay της Τζαμάικα και ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή το πλάτος της οποίας μπορεί να φτάσει τα 200 ναυτικά μίλια. Η ΑΟΖ Καστελόριζου/Μεγίστη έχει ύψιστη γεωστρατηγική σημασία, αφού είναι σημείο οροθέτησης μιας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που αποκλείει την Τουρκία.
Αχίλλειος πτέρνα
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν μέχρι στιγμής δείχνει αποφασισμένος στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ να τραβήξει «το σκοινί στα άκρα». To ζητούμενο όμως είναι αν θα το συνεχίσει ακόμα και όταν διαπιστώσει ότι οι ενέργειες του προκαλούν την αντίδραση του Τελ Αβιβ και την οργή της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία δεν είναι αλώβητη και έχει μια «αχίλλειο πτέρνα» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να την τινάξει στον αέρα: το Κουρδικό, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες και η επίλυση του θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.
Οι ισραηλινοί είναι επαγγελματίες και μεθοδικοί και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προστατέψουν ανά πάσα στιγμή και με το πιο αποτελεσματικό τρόπο την εθνική τους ασφάλεια και κυριαρχία. Η Τουρκία όμως μπορεί να κάνει το ίδιο στις νοτιανατολικές περιοχές της όταν οι μαχητές του PKK εντείνουν τις επιθετικές τους ενέργειες κατά τουρκικών στόχων και υπάρξει μια γενικευμένη κουρδική εξέγερση; H κατάσταση θα εκτραχυνθεί ακόμα περισσότερο αν οι ΗΠΑ, διαπιστώσουν ότι Τουρκία δεν τους είναι πλέον χρήσιμη και προωθήσουν την ανεξαρτησία του ιρακινού Βορείου Κουρδιστάν.
Ο φωνακλάς και απειλητικός Ερντογάν αναγκαστικά θα βρεθεί με την «πλάτη στο τοίχο» αφού το σενάριο διαμελισμού της Τουρκίας είναι πιθανό σε μια τέτοια εξέλιξη να πάρει «σάρκα και οστά». Οι τουρκικές κουρδικές μειονότητες θα θέλουν να ενωθούν με το νεοσυσταθέν κουρδικό κράτος για να ξεφύγουν από τη χρόνια καταπίεση. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αν και είναι σήμερα «ξεδοντιασμένες» θα βρουν τη δικαιολογία να ανασυνταχθούν με την υποστήριξη της κοσμικό-κεμαλικής αντιπολίτευσης όταν νιώσουν ότι απειλείται η εθνική κυριαρχίας της χώρας.
Ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις συμβούν στην Τουρκία η κυβέρνηση της Αθήνας οφείλει να δει τις προοπτικές που διανοίγονται από μια συμμαχία Ελλάδας- Ισραήλ- ΗΠΑ. Οι καλές παραδοσιακές σχέσεις με τις αραβικές χώρες δεν αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επικερδείς για τη χώρα μας. Τα δεδομένα άλλαξαν και η «αραβική άνοιξη» δείχνει να φέρνει μάλλον πιο κοντά στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής την Τουρκία και το μετριοπαθές πολιτικό Ισλάμ της. Η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να φερθεί με επαγγελματισμό δηλαδή να κατανοήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στην τριμερή συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, να προασπίσει τα συμφέροντα στο Αιγαίο και ενισχύσει το προφίλ μέσα στη διεθνή διπλωματική σκηνή δημιουργώντας προσβάσεις και διασυνδέσεις με παγκόσμια κέντρα εξουσίας.

5 σχόλια

  1. Ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ο πασας της περιοχής που είναι αφέντης των πάντων και πρέπει να σκύβουν τα έθνη να του φυλάνε το χέρι.

    Είναι πολεμοχαρής και απειλητικός και δεν αντιλαμβάνεται ότι και άλλοι λαοί έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

    Οι Τούρκοι ήλθαν από τα βάθη της Ασίας πολύ αργότερα ένώ άλλα έθνη ποϋπήρχαν και άρα έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτόν.

    Ο μεγάλος εγωϊσμός και αυτοπεποίθηση σύμφωνα με τα πιστεύω των αρχαίων προγόνων μας, θεωρείται ύβρις και η συμπαντική δικαιοσύνη την τιμωρεί ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρώνουμε την ενδοτική δειλία της διαχείρισης των Ιμίων από τη διακυβέρνηση Σημίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποιες ηπα? οι ρώσοι ζεστενουν τις μηχανές...δεν θα μείνει τουρκικό ρουθούνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη φοβάστε. Τα παλικάρια μας ο Άκης, ο Γιάννος και το κακό συναπάντημα, Θα φέρουν τα κλεμμένα από τις μίζες των υποβρυχίων, των F16, των Leopard και πάει λέγοντας, και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
    Ρε κάντε τη Μακρόνησο Alkatraz. Τομάτε ; Που; αφού τα μοιραστήκατε όλοι σας.
    Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον... εμπαιγμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση