GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελλάδα: Αναβάλλοντας το αναπόφευκτο...

Από το  sofokleous10.gr Η Αθήνα αποδέχτηκε ένα ακόμη πακέτο μέτρων της τελευταίας στιγμής προκειμένου να διασφαλίσει την 6η δόση ύψους 8 δ...

Από το sofokleous10.gr
Η Αθήνα αποδέχτηκε ένα ακόμη πακέτο μέτρων της τελευταίας στιγμής προκειμένου να διασφαλίσει την 6η δόση ύψους 8 δις ευρώ της έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας. Για μια ακόμα φορά λοιπόν υποχρεώνεται να εφαρμόσει μια πολιτική που δεν αποδίδει – άλλον ένα γύρο δρακόντειας λιτότητας – προκειμένου να διασφαλίσει μια αμφισβητούμενη ανταμοιβή: επαρκή ρευστότητα ώστε να κρατήσει τη χώρα στη ζωή μέχρι την επόμενη δόση. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά το σαρωτικό χαρακτήρα των νέων μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερο το επιχείρημα που λέει ότι...
πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Με δεδομένο το πλήθος των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πρέπει να αναγνωρίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τουλάχιστον ορισμένα από αυτά. Τα μέτρα που λαμβάνονται προβλέπουν τον περιορισμό του αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ, περικοπή 20% στις συντάξεις πάνω από τα 1200 ευρώ το μήνα και μείωση του προσωπικού του δημόσιου τομέα κατά 30.000 άτομα. Η σύγκρουση που θα δοθεί στο κοινοβούλιο θα είναι βεβαίως σκληρή και θα αντανακλά την αναταραχή στους δρόμους. Χτες Πέμπτη η Αθήνα παρέλυσε από τις απεργίες.
Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 8 δις ευρώ αλλά είναι και σημαντικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα της χώρας. Παρόλα αυτά η βασική θέση της Αθήνας δεν αλλάζει. Ο στόχος του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2011 ήταν στο 7,6% του ΑΕΠ, όμως τα στοιχεία ως το τέλος Αυγούστου έδειχναν ότι το έλλειμμα είναι 5% ψηλότερα από το στόχο, δηλαδή κοντά στο 12, 5%. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,5% εξέλιξη που υπονομεύει περαιτέρω τη βάση των φορολογικών εσόδων.
Οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αποδεχτούν επιτέλους ότι η Ελλάδα έχασε την φερεγγυότητά της και να βάλουν μπροστά τις διαδικασίες που θα της επιτρέψουν να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει από τις τράπεζες να αποδεχτούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές απ’ αυτές που ακούστηκαν μέχρι σήμερα. Οι επενδυτές που διατήρησαν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης ίσως και να χάσουν τα πάντα. Το κόστος με άλλα λόγια θα είναι μεγάλο, αλλά θα πρέπει να πληρωθεί προκειμένου να επιβιώσει η Ευρωζώνη.

5 σχόλια

  1. Η κοινή γνώμη, δια των κ.κ. δημοσιογράφων, με μεγάλο ενδιαφέρον θέλει να μάθει αν οι μετοχές της τράπεζας της ανατολής έχουν κάποια αξία και μάλιστα αυτή την αξία που ακούστηκε ότι έχουν. Μα οι μετοχές αυτές ανήκουν σε ιδιώτες. Ή μήπως περιμένουμε κάποιον να μας σώσει για να μη σηκωθούμε από τον καναπέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπακωνσταντίνου: Υποσχόταν λεφτά για το 2012 όταν ήταν στα "ντουζένια" του

    11 Σεπτεμβρίου 2010
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ.
    «Παράθυρο» παροχών από το 2012 ανοίγει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και υπόσχεται δίκαιη κατανομή σε όσους συνεισφέρουν σήμερα στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τούνελ, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων και την ανάπτυξη.

    Οι πολίτες «βάζουν πλάτη» στην κυβέρνηση όσο υπάρχουν αποτελέσματα, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συντάκτρια της «Ε» Ελένη Κωσταρέλου Αισιόδοξος όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός Οικονομικών, έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του και μόλις τέσσερις μήνες από την ψήφιση του Μνημονίου, αναλαμβάνει το όποιο πολιτικό κόστος των κυβερνητικών επιλογών και προβλέπει πως ...."τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να γίνονται από εδώ και πέρα»........
    `````````````````````````````````````

    KΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΠΑΣΟΚ..
    να γαυγίσει, να ουρλιαξει, να χλυμιντρίσει, να μουγκρίσει, να κοάξει,να κελαιδίσει, βελάξει,να

    α ΠΑΕΙ ΝΑ ......GΑP ΠΗ Θ Ε Ι
    να ΒΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ...Ρωτάω....
    Εεεεεεεεεε...

    ΥΠΑΡΧΕΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κολοχανείον το ΠΑΣΟΚ: ΓΑΠ λέει: "Εκλογές το 2013" και Πάγκαλος λέει "Ναι σε συγκυβέρνηση"!!

    Την ώρα που ο Θ. Πάγκαλος μιλούσε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με την ΝΔ ο Πρωθυπουργός έκοβε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε βουλευτές της Πελοποννήσου και της Δ. Ελλάδας τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών αλλά και των συνεργασιών σε επίπεδο κυβέρνησης με άλλα κόμματα.

    «Αυτήν την ώρα, που διανύουμε μια κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας περίοδο, δεν υπάρχει επιλογή προσφυγής σε εκλογές. Όπως δεν βοηθά και η καλλιέργεια φημών και σεναρίων περί εκλογών και όποιας άλλης μορφής κυβερνητικών σχημάτων, που θα μπορούσαν δήθεν να αποτελούν λύση».

    Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη του στον «Αθήνα 9.84» υποστήριξε ότι περιόδους κρίσης θα πρέπει να στρατεύονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις: «Σε συνθήκες κρίσης, βλέπω, ως προοπτική, τη λύση της συστράτευσης περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, γύρω από την επίτευξη ενός σκοπού. Εάν αυτό έχει καταστεί δυνατό με τη Νέα Δημοκρατία, εγώ θα το καλοδεχόμουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ--ΓΑΛΛΙΑ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕ...ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ"...!!!

    Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, στο 12ο Συνέδριο τού Κομματός του «Ενωμένη Ρωσία»,παρουσία του Αντ/δρου της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σίμου Κεδίκογλου που εκπροσώπησαν την Ν.Δ.,έκανε σαφή αναφορά στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά:
    Είπε:
    "Χώρες της Ε.Ε. πού ζητούν βοήθεια από Γερμανία--Γαλλία ανταλλάσσουν την Εθνική τους Κυριαρχία με...ελεημοσύνες"...!!!
    (Να θυμίσουμε την οικονομική βοήθεια πού ό ίδιος μας προσέφερε και την αρνήθηκε ο Giorgo , ή τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πού επίσης σαμποτάρισε).;;;
    «Μπορείς να βγεις στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς, να παλέψεις με την αστυνομία, όμως, αν η Κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρήματα, δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι εκεί με... απλωμένο το χέρι»...!!!
    (Ότι ακριβώς κάνει ο Giorgo)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θετικό αυτής της τραγικής ιστορίας είναι ότι ο λαός ξυπνάει
    κι ότι ακόμα και τα κόμματα της αριστεράς δείχνουνε ότι έχουνε κουνήσει το κεφάλι τους κι ότι έχουν συνείδηση τηςπραγματικότητας.
    Το λέω γιατί το 2009 το ΚΚΕ κι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπταν μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κι έλεγαν ότι είναι παραμύθι της κυβέρνησης.
    Το ΚΚΕ,παρόλο που προέβλεπε την αντιλαϊκή θύελλα,τη χρεοκοπία την έβαζε σε εισαγωγικά,ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε 'παραμύθι χωρίς δράκο'.
    Έτσι νόμιζαν ότι ξεμπέρδευαν με μια διαδικασία ήδη από τότε (κι από πιο πριν...) δρομολογημένη και με έναν κίνδυνο όχι απλώς υπαρκτό,
    αλλά που είναι απίστευτο πώς μέχρις στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί (εννοώ στη χειρότερη δυνατή μορφή).
    Νομίζω ότι αυτή η συνείδηση βάζει τα δυο κόμματα της αριστεράς μπροστά σε νέα καθήκοντα και κυρίως τα υποχρεώνει όχι απλά να συνομιλήσουν αλλά να δράσουν από κοινού.
    Η αντιλαϊκή θύελλα και η χρεοκοπία,
    σήμερα του λαού και σύντομα και της
    χώρας,δεν σηκώνει μαγαζάκια.
    Έτσι μπορεί κάτι να σωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση