GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκλογές: πόσο κοντά, πόσο μακριά;;..

Του  ΙΩΑΝΝΗ Γ. ΜΟΙΡΑ   Συμβούλου Στρατηγικής,  διευθυντή της Think Politics  Μετά τη συμφωνία στη Βουλή  για την Παιδεία, ενισχύεται για ...

Συμβούλου Στρατηγικής,
 διευθυντή της Think Politics 

Μετά τη συμφωνία στη Βουλή για την Παιδεία, ενισχύεται για κάποιους η άποψη ότι οι εκλογές έχουν απομακρυνθεί για τα καλά και ότι, ίσως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μία γενικότερη συναίνεση.
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Διότι, πρώτον, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε διαφορετική επιλογή από το να συναινέσει, δεδομένου ότι κατά βάση, τις δικές της διαχρονικές απόψεις απηχούσε το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση.
Δεύτερον, η ΝΔ είχε ανάγκη να δείξει το...
πρόσωπο μίας υπεύθυνης αντιπολίτευσης που ενισχύει θεσμικά και δομικά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε έναν χώρο, τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας, όσο είναι εκείνον της Παιδείας. Με αυτό τον τρόπο, υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν είτε άμεσα, είτε σύντομα, τα ποιοτικά στοιχεία της σε ότι αφορά την κυβερνησιμότητά της.
Από ‘κει και πέρα, δεν έχει κανένα πολιτικό συμφέρον η ΝΔ να προχωρήσει σε μία ευρύτερης κλίμακας συναινετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Διότι τότε, είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει να επωμίζεται ίσο κόστο φθοράς με το ΠαΣοΚ, ωσάν να συγκυβερνούσε, χωρίς στην ουσία ή στην πράξη να συγκυβερνά.
Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι διαφωνεί κάθετα με τη φιλοσοφία, τη λογική, τη στρατηγική και το περιεχόμένο της κυβερνητικής πολιτικής για την Οικονομία, που είναι και ο πυρήνας των όποιων πολιτικών εξελίξεων ακολουθήσουν στη συνέχεια. Εξάλλου, δεν έχει παύσει η ΝΔ να ζητά εκλογές, ως λύση διεξόδου από τα αδιέξοδα της Οικονομίας. Απλά, δεν το πράττει με επίταση, διότι όσο επιβιώνει η κυβέρνηση ακολουθώντας μία οικονομική πολιτική σαν τη σημερινή, τόσο θα διολισθαίνουν τα ποσοστά της στις μετρήσεις και αντίστοιχα, τόσο θα αυξάνονται της ΝΔ. Επίσης, θα ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς και τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσουν δυναμική αυτοδυναμίας. Είτε αρέσει η έκφραση, είτε όχι, πρόκειται για την στρατηγική του «ώριμου φρούτου». Απλά, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, που το διάστημα ωρίμανσης του φρούτου, συνεχώς μικραίνει.
Εκείνος που έχει ένα σωρό λόγους να βιαστεί να προκηρύξει εκλογές και ταυτόχρονα, έχει και την θεσμική δυνατότητα να το κάνει, είναι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.
Πρώτα απ’ όλα, δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήσει το χρόνο να κυλά, όσο τα ποσοστά του κόμματός του συρρικνώνονται και του αντιπάλου αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η τάση να «κλειδώσει» η ΝΔ προς όφελός της ένα ασφαλές δημοσκοπικό προβάδισμα, που θα της επιτρέψει εν καιρώ να διεδικήσει ακόμη και την αυτοδυναμία. Αντίθετα, όσο η σε βάρος του διαφορά παραμένει ελεγχόμενη, τον συμφέρει να προσφύγει σε μία αιφνίδια προκήρυξη εκλογών, στο πρότυπο της κίνησης του προκατόχου του στο ΠαΣοΚ κ. Σημίτη, τέλη 1999 – αρχές 2000, επενδύοντας στην καλλιέργεια φόβου του πολίτη απέναντι στη διαχείριση της κατάστασης στην Οικονομία και το ενδεχόμενο πτώχευσης. Ταυτόχρονα, είναι λογικό να επιχειρήσει να παρουσιάσει τον κ. Σαμαρά ως ανέτοιμο να κυβερνήσει και κυρίως, ως μη έχοντα μία έμπειρη και ικανή ηγετική ομάδα να τον πλαισιώσει, ως μη έχοντα στο συρτάρι του ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής διακυβέρνησης, ως μη έχοντα ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα plan B για την Οικονομία, στην περίπτωση κατά την οποία οι ισχυρισμοί και οι δεσμεύσεις του για μία αναδιαπραγμάτευση με την τρόϊκα, αποδειχθούν στην πραγματικότητα ανεφάρμοστοι.
Επιπρόσθετα, όσο περιμένει ο κ. Παπανδρέου, θα οδηγείται σε ολοένα και σκληρότερα μέτρα, διότι είναι προφανές ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δεν λειτουργεί, διότι το κράτος είναι ανίκανο να εισπράξει και ο πολίτης είναι αδύναμος να εισφέρει. Ως συνέπεια, η δημοσιονομική κατάσταση θα χειροτερεύει η αντοχή της αγοράς θα καταρρέει και η ανοχή της κοινωνίας θα εξαντλείται, πηγαίνοντας πλέον σε μία έκρηξη, που θα σημάνει για το ΠαΣοΚ ένα πρωτοφανές για τα εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, εκλογικό βατερλώ.
Επίσης, όσο περιμένει ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς θα εμφανίζεται ως ολοένα και πιο δικαιωμένος αναφορικά με τις απόψεις και τους ισχυρισμούς του για την Οικονομία, θα απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερης συμπάθειας και εμπιστοσύνης από τους πολίτες, το εκλογικό σώμα, τις δυνάμεις της αγοράς, διάφορους συντελεστές της κεντρικής και περιφερειακής ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, θα προετοιμάζεται ολοένα και καλύτερα ως προς την οργανωτική διάταξη του κόμματός του ενόψει εκλογών, τη διαμόρφωση ηγετικής ομάδας, την επεξεργασία ολοκληρωμένου σχέδιου διακυβέρνησης, την εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων ανά θεματικό τομέα, ενώ πιθανή άνοδός του σε επίπεδα αυτοδυναμίας, θα μεγιστοποιήσει για το κόμμα του τις εισροές ψήφων, είτε από την μεγάλη –όπως παρουσιάζεται σήμερα- δεξαμενή των αναποφασίστων, είτε από τα μικρότερα κόμματα της κεντροδεξιάς (ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία). Ταυτόχρονα, θα έχει αποκτήσει την ηγετική ισχύ να σφραγίσει για τα καλά τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης, όσο και στο επίπεδο των γενικότερων συσχετισμών, προβαίνοντας σε μία γενική έκκληση επιστροφής κάθε ενδιαφερομένου στις τάξεις της ΝΔ.
Μετά από το σύνολο της επιχειρηματολογίας που παρουσιάζεται παραπάνω, ένα σημαντικό μέρος της οποίας στηρίζεται απλά και μόνο στην κοινή λογική και εμπειρία και επιστρέφοντας ξανά στην εισαγωγή, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εκλογές έχουν απομακρυνθεί για τα καλά και ότι, ίσως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μία γενικότερη συναίνεση; Μήπως κάποιοι υποστηρικτές του σεναρίου «εκλογές στην ώρα τους;» πρέπει να εξετάσουν την ανάλυσή τους ξανά;
Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ότι όταν ανοίξει ο ασκός της εκλογολογίας, δύσκολα ξανακλείνει. Ειδικά σε εποχές που οι αμέσως προηγούμενοι εκλογικοί συχετισμοί έχουν ανατραπεί δραματικά, η πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, η κοινωνία παρακολουθεί τα δρώμενα με καχυποψία και εκνευρισμό, ή ένταση και θυμό και η Οικονομία και η αγορά κατρακυλούν προς τα κάτω, αναζητώντας λύση και πάλι από εκείνους τους οποίους όλοι αρέσκονται να κατηγορούν: τους πολιτικούς. Αλλά και πάλι... Σε συνθήκες όπως οι σημερινές, μια ξεκάθαρη πολιτική λύση δεν έρχεται με εκλογές και μία νωπή λαϊκή εντολή στην οποιαδήποτε κυβέρνηση;

13 σχόλια

  1. εκλογες με γιαουρτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φρίξτεεεεεεεεε...
    λόγια ΠαΣοκοΛαμόγιου....."ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ
    ΡΕ ΜΑΛ ΑΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ".
    ----------------------------------------------
    ΛΟΙΠΟΝ
    Η λύση είναι μία.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
    Χοντρικά τα έσοδα του κάθε φυσιολογικού πολίτη είναι λιγότερα από τα έξοδα ,τουλάχιστο μέχρι τα Χριστούγεννα.
    Βάλτε τα κάτω και θα δείτε.
    - Φόρος εισοδήματος (για όσους ένιωθαν συνεπείς φορολογούμενοι-μαλάκες).
    -Έκτακτη εισφορά.
    -Φόρος ακινήτων.
    -Τέλη κυκλοφορίας.
    - ΔΕΗ.
    -Περαίωση.
    - Κ.Λ.Π, Κ.Λ.Π, Κ.Λ.Π.
    Αυτά είναι τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.
    Όλα τα άλλα να πάνε να αΓΑΠηθούν, και εμείς μαζί.
    Λοιπόν εγώ πήρα την απόφασή μου.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΠΟΤΑ.
    Στο τεχνικό μέρος δεν τρέχει τίποτα. 1% πέναλτι.
    ______________________________________________
    Στο ηθικό μέρος τρελάθηκα όταν άκουσα συνομιλία ΠΑΣΟΚΩΝ να προτρέπει ο ένας τον άλλο να πληρώσουν τα Αγαπ.ΗΣΙΑΡΙΚΑ για να μη πέσει η κυβέρνηση.

    -Όταν ο ένας είπε ότι δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα, ο άλλος του είπε ότι μπορούσε να κανονίσει με τον κολλητό του υπάλληλο της τράπεζας να πάρει όσο το δυνατό ποιο
    χαμηλότοκο δάνειο....
    - "αυτό που προέχει ρε μαλάκα είναι να μη πέσουμε από κυβέρνηση". ΕΛΕΓΕ Ο ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ !!

    ΕΕΕ... ΛΟΙΠΟΝ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΠΟΤΑ.
    Ή ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΟ 1.800
    ΜΕΡΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ...

    Xαράτσια αίματος τρόμου και πόνου πλήρωνε επί τουρκοκρατίας η υπόδουλη Ελλάδα (“που περνούσε καλά με τη τουρκιά”, λέει). Kαι σήμερα, ο εδώ τουρκολάτρης, στην Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τον τουρκικό αιματηρό τρόμο και πόνο, τον Κεφαλικό Φόρο (Χαράτσι).

    Ας τον ενημερώσει κάποιος γιά τα αυτόνομα, περήφανα, απάτητα από τον Σουλεϋμάν τον μεγαλοπρεπή, ελατόφυτα ΑΓΡΑΦΑ, το Πετράδι του Στέμματος της Πίνδου, τη Κιβωτό της Ρωμιοσύνης του Θρυλικού Κλεφτοκαπετάνιου Αντώνη Κατσαντώνη, με “Το Ανυπότακτο Πνεύμα και τον Ακαμπτο Αυχένα”..

    Λέγεται ότι, οι τούρκοι τα ονόμασαν ΑΓΡΑΦΑ, επειδή από τη Θεσσαλία ήταν το μοναδικό, κακοτράχαλο κομμάτι το οποίο ουδέποτε κατάφεραν να υποδουλώσουν και ουδέποτε κατέγραψαν στα φορολογικά κιτάπια τους.

    Οι Αγραφιώτες λένε: «Οταν ο Θεός έφτιαχνε τον κόσμο πήρε μια χούφτα χώμα και το πέρασε από τη σίτα. Το εύφορο χώμα πέρασε απ’ αυτήν και έγιναν οι κάμποι. Οι πέτρες και τα χοντράδια έπεσαν στη Γη και γεννήθηκαν ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ:
    (Κείμενο Ανέστη Συμεωνίδη – Μηχανή του Χρόνου)

    Οταν σε μία γλώσσα όπως η τούρκικη, συναντάς τόσες διαφορετικές λέξεις για να περιγράψεις την έννοια του Φόρου, τότε γίνεται αντιληπτό πόσο άρρηκτα δεμένος ήταν αυτός, με την καθημερινότητα των Οθωμανών υπηκόων.
    Επί Τουρκοκρατίας υπήρχαν Τακτικοί και Εκτακτοι Φόροι. Η επιβολή των τελευταίων εξαρτιόταν από τα γούστα των εκάστοτε τοπικών αρχόντων, των κοτζαμπάσηδων και της εκκλησίας.

    Ωστόσο, κοινός αποδέκτης της Φορολογίας που πέρα από αιμοσταγής ήταν πολλές φορές και ευφάνταστη, υπήρξε ο υπόδουλος Ελληνικός Λαός.

    ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΓΡΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ…

    ΑΒΑΡΙΖ: Ο έκτακτος Φόρος που επιβαλλόταν σε περιόδους κρίσης.

    ΒΑΚΟΥΦΙ (VAKIF): Η αφορολόγητη θρησκευτική περιουσία.

    ΒΕΡΓΙ : Λέξη που δήλωνε τον Φόρο, την προσφορά στο κράτος.

    ΒΟΪΒΟΔΑΣ : Ο κατά τόπο οικονομικός εκπρόσωπος, της κεντρικής οθωμανικής αρχής. Συγκέντρωνε με τα αρμόδια εκτελεστικά όργανα τον «Κεφαλικό Φόρο».

    ΔΕΦΤΕΡΔΑΡΗΣ (DEFTERDAR): O οικονομικός διευθυντής, o έφορος υπεύθυνος για το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο.

    ΔΟΣΙΜΑΤΑ: Ονομασία της τακτικής Φορολογίας. Υπήρχαν δύο ειδών, αυτά που νέμονταν απευθείας στην Κωνσταντινούπολη, όπως ο Κεφαλικός Φόρος και η Δεκάτη, καθώς και όσα καρπώνονταν από ιδιώτες, όπως τα προβατονόμια, οι μισθοί των Καπί- Μπουλουκμπασήδων (αξιωματικών της αστυνομίας) και τα έξοδα των Ταχυδρομείων.

    ΕΜΙΡΙ (MIRI): Αλλη μία ονομασία για τον Δημόσιο Φόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ (TAHRIR DEFTERI): Ορος που αναφερόταν στις Αναλυτικές Φορολογικές Καταστάσεις. Το «κατάστιχο» συντασσόταν από εκτιμητές κάθε 7 χρόνια.

    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ: Στις περιοχές όπου η οικονομία στηριζόταν στην κτηνοτροφία, αντίστοιχη ήταν και η Φορολόγησή τους. Η εποχική μετακίνηση των κοπαδιών για βιοκλιματικούς λόγους επέβαλε Φόρους μετακίνησης και παραμονής στα νέα βοσκοτόπια.

    ΜΑΛΕΜΙΡΙ: Ακόμη μία λέξη για τους Φόρους.

    MΑΛΙΚΙΑΝΕΣ: Ο Φόρος των προϊόντων που αντικατέστησε τον μουκατά.

    ΜΟΥΚΑΤΑΣ: Ο Φόρος των προϊόντων.

    ΜΟΥΛΚΙ (MULK): Η ιδιοκτησία των ακινήτων, η οποία έφερε και ανάλογο Φόρο.

    MΠΑΞΙΣΙ: Πέρα από τους Φόρους υπήρχε και το «μπαξίσι», το οποίο ήταν απαραίτητο για το «λάδωμα» των δημοσίων υπαλλήλων και των τοπικών αρχόντων της εποχής.

    ΜΠΟΥΓΑ ΠΑΡΑΣΙ: Ενας από τους Φόρους που πλήρωναν στην Εκκλησία οι Χριστιανοί υπόδουλοι, όταν παντρευόντουσαν. Η ακριβής μετάφραση είναι «τα χρήματα του ταύρου», πιθανώς αναφερόμενοι στα «κερατιάτικα» που πλήρωναν μετά το γάμο.

    ΣΕΛΕΜΗΣ: Ο ενοικιαστής των δικαιωμάτων είσπραξης των Φόρων, από την Πύλη.

    ΤΖΕΡΕΜΕΣ (CEREME): Ακόμη μία λέξη για τoν Φόρο, το Πρόστιμο.

    ΤΕΦΤΕΡΙ: Δέρμα επεξεργασμένο και από τις δυο πλευρές, επάνω στο οποίο κρατούσαν τα Φορολογικά κιτάπια.

    ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ (DEVSIRME): Γνωστότερο σήμερα ως «Παιδομάζωμα», αποτελούσε έναν από τους πιο σκληρούς Φόρους. Η επίσημη αναφορά του ήταν «η εισφορά των χριστιανών παίδων, για εκπαίδευση στο παλάτι». Στην πραγματικότητα ήταν η δια της βίας πολλές φορές, υφαρπαγή από την οικογένεια και ο εξισλαμισμός Ελληνόπουλων. Καρπός του παιδομαζώματος υπήρξαν τα επίλεκτα στρατιωτικά σώματα των Οθωμανών, οι Γενίτσαροι, (Janissaries, νέος στρατός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΟΡΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ: Κάθε προϊόν που προερχόταν από εργαστήρια μεταποίησης ή επεξεργασίας πρώτων υλών, όπως σιδεράδικα, τσαρουχάδικα, καποτάδες, αποτελούσε είδος Φορολόγησης.

    ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ: Οπως τα σημερινά διόδια, οι πατριώτες επιβαρύνονταν κάθε φορά που έφευγαν ή γυρνούσαν στα χωριά τους, ενώ κάθε 3 έως 5 χρόνια τους επιβάλλονταν φόροι για το πέρασμα από τα ορεινά στενά και τις γέφυρες.

    ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΠΝΑ (ΓΚΙΟΥΜΡΟΥΚ ΡΕΣΜΙ): Ο πρώτος Φόρος που υποβλήθηκε στα καπνά εισπράττονταν κατά την αγοραπωλησία του καπνού. Αργότερα όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα επέβαλε και επιπλέον Φόρους τα λεγόμενα «μισιακά», όπου το μισό του προϊόντος πήγαινε στο κράτος με τη μορφή χρημάτων.

    ΦΟΡΟΣ ΤΖΑΚΙΟΥ: Επιβάρυνε τις οικογένειας που άναβαν το τζάκι στο σπίτι τους.

    ΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΤΗΣ: Ο συγκεκριμένος Φόρος αντιστοιχούσε στο 1/10 της αγροτικής παραγωγής.

    ΦΙΡΜΑΝΙ (FERMAN): Το Σουλτανικό Διάταγμα, στο άκουσμα του οποίου οι Eλληνες φορολογούμενοι πάθαιναν εγκεφαλικό, κάθε φορά που ανακοινώνονταν νέοι φόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΑΡΑΤΣΙ (HARAC): Από τους ειδεχθέστερους ετήσιους φόρους. Επιβάλλονταν στους μη-μουσουλμάνους άνω των 14 ετών άρρενες, υπηκόους του Σουλτάνου.

    Ονομαζόταν και «Κεφαλικός Φόρος».
    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΔΥΝΑΣΤΗ.

    Η είσπραξή του γινόταν πολλές φορές με άγριο τρόπο, με απειλές, μαστιγώματα και υφαρπαγές. Αρμόδιος για αυτή την είσπραξη ήταν κάποιος πλούσιος τούρκος, ο οποίος είχε προηγουμένως νοικιάσει για ένα χρόνο το δικαίωμα αυτό, από την Υψηλή Πύλη.

    Το ύψος του Φόρου αυτού, που ήταν σύμφωνος με το Κοράνι, δεν παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση και καταλογιζόταν σε κάθε νοικοκυριό με εξαίρεση τους γέροντες, τους ανάπηρους, τους μοναχούς και τους ιερείς.

    Από τον «Κεφαλικό Φόρο» εξαιρούνταν ακόμη όσες κατηγορίες του Χριστιανικού πληθυσμού, παρείχαν ειδικές υπηρεσίες προς την Πύλη, όπως οι αρματολοί ή οι Bλάχοι, που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των ορεινών περασμάτων.

    Πέρα από τους παραπάνω Φόρους υπήρχαν κι άλλοι πολλοί που αφορούσαν στα εμπορεύματα των αγορών και των πανηγυριών, στη συντήρηση των τοπικών φρουρίων και τζαμιών, στα καρφοπέταλα, στα καφτάνια, ακόμη και στα μακριά μαλλιά των πατριωτών.

    ΙΣΩΣ, ΟΙ ΑΚΟΡΕΣΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΡΑΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕΙ…

    Και ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ COPY PASTE
    ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ.
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΠΑ.
    ΤΟ ΚΩΛΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ COPY PASTE ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΤΟΣΟ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΜΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.
    ΚΑΝΤΕ COPY PASTE ΑΦΟΒΑ.
    ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟΥΣ ΠΟΥΤΣΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΧΑΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ?


    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ
    ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΡΗΜΑΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΔΩΡΑΚΙΑ!!
    ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΑΡΤΥ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ...

    ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
    ΔΩΡΑ! ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ!

    ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΔΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1941: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ
    1996: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
    2011: Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ

    Οι κάτοικοι αυτής της γωνιάς της Ευρώπης έχουν ακούσει και έχουν περάσει πολλά. Πάρα πολλά. Έχουν παραφουσκώσει με τόσα ψέμματα και υποσχέσεις που πραγματικά είναι απορίας άξιο το πώς πραγματικά αντέχουν και δεν έχουν σκάσει. Ή μήπως δεν αντέχουν πια; Μήπως έχουν φτάσει πια στα όριά τους; Μήπως νοιώθεις κι εσύ έτοιμος να σκάσεις;

    Το καιρό της κατοχής, μετά την ήττα του Ελληνικού στρατού από τη Βέρμαχτ, οι Γερμανοί εγκατέστησαν μια φιλική προς αυτούς κυβέρνηση και εχθρική προς τους Έλληνες. Ψήφιζαν νόμους, βγάζανε διατάγματα, 'προσέχανε' τα πάσης φύσεως συνεταιράκια τους. Και το βασικότερο, κλείναν τα μάτια στον ανείπωτο πόνο του Ελληνικού λαού. Κλείναν τα μάτια στη πείνα και την εξαθλίωση. Στο φόρο αίματος.

    ΑΚΡΙΒΩΣ Ο,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!

    Η κυβέρνηση που μας επιβλήθηκε από τον εξωτερικό παράγοντα, έχει ήδη ξεπεράσει αυτούς τους προκάτοχούς της, της περιόδου της στρατιωτικής κατοχής. Η οικονομική κατοχή που ζούμε σήμερα έχει ήδη ξεπουλήσει γη και ύδωρ. Κυριολεκτικά. Έχει πουλήσει και κάτι άλλο όμως. Έχει πουλήσει και εμάς τους ίδιους. Μας κλέβει ξεδιάντροπα, μας αρπάζει τα πάντα με το έτσι θέλω και μας πετάει στο δρόμο. Και όσοι επιβιώσουν, θα είναι πλέον δούλοι και φυλακισμένοι σε μια ηλεκτρονική φυλακή όπου όλα θα ελέγχονται από τη Κάρτα του Πολίτη.

    Το ερώτημα που έχει απομείνει είναι ένα μόνο:

    ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;

    Το 1941, ο λαός αντιστάθηκε.
    Το 1973, ο λαός αντιστάθηκε
    Σήμερα, ο λαός αδρανεί.

    ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;

    Μπορεί να είσαι μικρός, αδύναμος, να έχεις να θρέψεις στόματα, άνεργος, φοιτητής, συνταξιούχος. Μπορεί να είσαι επιχειρηματίας, ιδιωτικός υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν έχει καμμία σημασία γι'αυτούς. ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ. Υπάρχουν μόνο τα λεφτά σου και η γη που σου ανήκει. Και η ψυχή σου. Και αυτοί δεν θα σταματήσουν, μέχρι να στα πάρουν όλα. ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ; Θα χαρίσεις τον ιδρώτα των γονιών σου και το γέλιο των παιδιών σου;

    ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;

    Μίλησε με τον οικογενειακό σου κύκλο. Μίλησε στη γειτονιά σου. Μίλησε στο φιλικό σου περιβάλλον, στο περιβάλλον εργασίας, με τους Έλληνες γύρω σου. Όλοι τα ίδια προβλήματα έχουμε. Μίλα τους! Οργανώσου! Αντέδρασε! Μόνος σου είσαι ένα μυρμήγκι. Αν ενωθείς με άλλους, γίνεσαι μια υπολογίσιμη δύναμη! Να ξέρεις πως όσο πληρώνεις τους φόρους που σου επιβάλλουν, τόσο περισσότεροι θα έρχονται. Διότι, αυτός είναι και ο νόμος της ζωής: Αν σκύψεις το κεφάλι στη πρώτη σφαλιάρα, θα φας και δεύτερη. Και θα τρως σφαλιάρες μέχρι να πέσεις λιπόθυμος! Το ξέρεις μέσα σου πως αυτό θα συμβεί. Μπορεί να το φοβάσαι και να το αγνοείς, αλλά το ξέρεις

    ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  11. "...θα μεγιστοποιήσει για το κόμμα του τις εισροές ψήφων, είτε από την μεγάλη –όπως παρουσιάζεται σήμερα- δεξαμενή των αναποφασίστων, είτε από τα μικρότερα κόμματα της κεντροδεξιάς (ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία)."



    XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA
    κεντροδεξιά;
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πασόκος έφη...
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ
    ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ----------------------------------------------

    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ..
    Η λύση είναι μία.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

    Χοντρικά τα έσοδα του κάθε φυσιολογικού πολίτη είναι λιγότερα από τα έξοδα ,τουλάχιστο μέχρι τα Χριστούγεννα.
    Βάλτε τα κάτω και θα δείτε.
    - Φόρος εισοδήματος (για όσους ένιωθαν συνεπείς φορολογούμενοι-μαλάκες).
    -Έκτακτη εισφορά.
    -Φόρος ακινήτων.
    -Τέλη κυκλοφορίας.
    - ΔΕΗ.
    -Περαίωση.
    - Κ.Λ.Π, Κ.Λ.Π, Κ.Λ.Π.
    Αυτά είναι τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.
    Όλα τα άλλα να πάνε να αγαπηθούν, και εμείς μαζί.
    Λοιπόν εγώ πήρα την απόφασή μου. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΠΟΤΑ.
    Στο τεχνικό μέρος δεν τρέχει τίποτα. 1% πέναλτι.

    - Στο ηθικό μέρος τρελάθηκα όταν άκουσα συνομιλία ΠΑΣΟΚΩΝ να προτρέπει ο ένας τον άλλο να πληρώσουν τα ΑΓΑΠΗΣΙΑΡΙΚΑ για να μη πέσει η κυβέρνηση.
    - Όταν ο ένας είπε ότι δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα, ο άλλος του είπε ότι μπορούσε να κανονίσει με τον κολλητό του υπάλληλο της τράπεζας να πάρει όσο το δυνατό ποιο χαμηλότοκο δάνειο...."αυτό που προέχει ρε μαλάκα είναι να μη πέσουμε από κυβέρνηση".

    ΤΕΛΟΣ ΛΟΙΠΟΝ
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΠΟΤΑ.
    Ή ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ..ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση