GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τώρα που αρχίζουν τα σχολεία τι θα τρώνε τα παιδιά σας για πρωινό;..

Γράφει η  Ελευθερία Ε. Ρέντζιου Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci. Σε μερικές ημέρες οι σχολικές πόρτες ανοίγουν για παλι...

Γράφει η Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.

Σε μερικές ημέρες οι σχολικές πόρτες ανοίγουν για παλιούς αλλά και καινούριους μαθητές και όλα τα σχολεία θα γεμίσουν με παιδικές αλλά και εφηβικές φωνές. Το σχολείο αποτελεί για τους μαθητές μια μικρή κοινωνία, αφού εκεί περνούν αρκετές ώρες από την καθημερινότητά τους. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι τρώνε τα παιδιά σας στα κυλικεία; Αν τα φαγητά αυτά συμβάλλουν στην καλή υγεία, στην απόδοση τους στο σχολείο, την γυμναστική και το παιχνίδι;Οι μέχρι σήμερα μελέτες δείχνουν ότι οι...
μαθητές επιλέγουν συνήθως στα κυλικεία τρόφιμα κακής ποιότητας. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές τους είναι τυρόπιτες, κρουασάν, σοκολάτες ή αναψυκτικά, τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη. Πολλές φορές τα παιδιά καταφεύγουν να τρώνε σε περίπτερα και καφετέριες που λειτουργούν έξω από τα σχολεία. Τα φαγητά αυτά αποτελούν σημαντικές αιτίες για την αύξηση βάρους των παιδιών, την παχυσαρκία, αλλά και άλλα προβλήματα που μπορεί αυτή να επιφέρει όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο και υπέρταση.
Η παιδική αλλά και εφηβική παχυσαρκία έχει αυξηθεί σε δραματικό βαθμό σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Συνολικά, περίπου το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας παγκοσμίως είναι παχύσαρκα σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2000. Στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς χρονιά το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών ήταν 22% και των παχύσαρκων 4%. Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας. Μάλιστα, το 2004, το 32% των παιδιών ηλικίας 7 έως 11 ετών είχαν σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη.
Η οικογένεια, το σχολείο, τα ΜΜΕ, το φιλικό περιβάλλον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών. Πόσο όμως σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου στην υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών του μαθητή;
Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση τους. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Το πρόγευμα επιτρέπει στα παιδιά να ξεκινούν σωστά την ημέρα τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουν σε επιτυχίες.
Ο συνδυασμός της καλής διατροφής με τον αθλητισμό και το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά όχι μόνο να εξασκηθούν αλλά και να αναπτύξουν νέες σωματικές ικανότητες. Είναι γεγονός ότι κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά εκτός από τις ακανόνιστες ώρες ύπνου έχουν και μια όχι τόσο καλή διατροφή. Το πρόγευμα παραμελείται, γιατί ξυπνάνε πιο αργά, τα υπερβολικά λιπαρά και έτοιμα φαγητά είναι συχνότερα. Η υπερβολική κατανάλωση τηγανητής πατάτας, τσιπς, αναψυκτικών, σοκολάτας, παγωτών και άλλων γλυκών είναι σχεδόν καθημερινή.
Είναι αλήθεια ότι πολλά παιδιά πίνουν μόνο γάλα πριν ξεκινήσουν για το σχολείο, άλλα δεν παίρνουν ποτέ πρόγευμα, ενώ κάποια παίρνουν μερικές φορές κάτι από το κυλικείο του σχολείου που μπορεί να μην είναι πάντα το σωστό. Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα πολλών ερευνών, που υποστηρίζουν πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας. Συγκεκριμένα, έχει φανεί πως το ποσοστό λήψης λιπαρών είναι αρκετά χαμηλότερο. Ακόμη, αρκετά θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στην διάρκεια της ημέρας, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α και C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο σε σχέση με παιδιά που παραλείπουν το πρωινό. Επίσης, σημαντικά υψηλότερη ήταν και η κατανάλωση φυτικών ινών. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της περισσότερο ισορροπημένης διατροφής, φάνηκαν και σε εργαστηριακές εξετάσεις όπου τα παιδιά που δεν λάμβαναν πρωινό βρέθηκαν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα τους.
Το πρωινό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη μνήμη και τη σχολική απόδοση των παιδιών. Εάν θέλουμε λοιπόν τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας να ξεκινούμε την ημέρα μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουμε σε επιτυχίες, θα πρέπει να ξεκινούμε σωστά.
Όταν κοιμόμαστε τη νύκτα το σώμα μας και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια, την γλυκόζη η οποία είναι μια μορφή υδατάνθρακα. Ο οργανισμός, προμηθεύεται υδατάνθρακες από τα μικρά και μεγάλα γεύματα που τρώμε κάθε μέρα και τους αποθηκεύει σε μορφή γλυκογόνου στους μυς και στο συκώτι μας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη την οποία χρησιμοποιεί σαν πηγή ενέργειας για τις ανάγκες του. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε το πρόγευμα για να αναπληρώσουμε τα αποθέματα γλυκογόνου το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις πρωινές μας δραστηριότητες.
Το πρόγευμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δίνουμε στον οργανισμό πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παίρνουν πρόγευμα, έχουν συνήθως μια πιο ισορροπημένη διατροφή, πιο φτωχή σε λιπαρά και πιο πλούσια σε υδατάνθρακες, σε σύγκριση με αυτούς που παραλείπουν να τρώνε πρόγευμα.
Το πρόγευμα είναι από τους πιο καλούς και εύκολους τρόπους για να εφοδιάζουμε το σώμα με ασβέστιο. Πίνοντας γάλα είτε συνοδεύοντας το με δημητριακά είτε τρώγοντας γιαούρτι, μπορεί να καλύψουμε περισσότερες από τις μισές ημερήσιες ανάγκες του σώματος μας σε ασβέστιο. Το γάλα είναι μια πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β όπως η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12. Επίσης περιέχει σημαντικές ανόργανες ουσίες που χρειάζονται στον οργανισμό, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο που είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.
Τα δημητριακά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε λιπαρά, προκαλούν ένα αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα το παιδί να μην καταναλώνει σνακ πλούσια σε λιπαρά στα διαλλείματα του σχολείου. Έχουν επίσης γίνει έρευνες για να φανεί κατά πόσο υπάρχει σχέση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης. Τα δημητριακά και το ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως που είναι καλό να τρώμε στο πρόγευμα, περιέχουν σίδηρο. Ένα ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού που θα πιούμε στο πρόγευμα, θα μας δώσει βιταμίνη C η οποία βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου που δεν προέρχεται από το κρέας. Τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και για ορισμένους καρκίνους. Επίσης, η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, επιτρέπει μια καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα με μικρότερη εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
Η σωστή υγιεινή διατροφή αρχίζει κάθε πρωί με ένα καλό πρόγευμα. Το σωστό πρωινό μεγιστοποιεί την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες όχι μόνο στο σχολείο αλλά στα σπορ και το παιχνίδι.
Παρακάτω δίνονται μερικές καλές προτάσεις για ένα σωστό πρωινό:
  • 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί σικάλεως με 1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) μαργαρίνη & 2κ.γ. μέλι, 1 φρούτο 
  • 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι με 3-4 κουταλιές της σούπας δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης, 1 φρούτο 
  • 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, 1κ.γ. μαργαρίνη-τυρί-γαλοπούλα) και 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι 
  • 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο

3 σχόλια

  1. Τώρα που αρχίζουν τα σχολεία μάλλον τα παιδιά το μόνο που θα κάνουν θα είναι να τρώνε πρωινό.
    Γιατί βιβλία δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μην ανοίξουν τα σχολεία...
    Ας φύγει η υπουργός και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΚΑΤΟ-ΠΑΞΙΜΑΔΙ..!

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

    ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΩΝΕ ΦΟΥΛ ΜΠΡΕΚΦΑΣΤ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση