GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωτοφανής ταπείνωση του υπ. Παιδείας συνολικά...

Γράφει ο Βασίλειος Μπαλάφας Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτ...

Γράφει ο Βασίλειος Μπαλάφας
Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας 


Μετά τον εκκωφαντικό διασυρμό της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κας Φ. Γεννηματά, ήρθε η σειρά τηςπρωτοφανούς ταπείνωσης της ίδιας της Υπουργού, κας Διαμαντοπούλου και του Υπουργείου Παιδείας συνολικά.
Η κα Γεννηματά απάντησε προ ημερών σε ερώτηση για το άσυλο, στη Βουλή, ότι «σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οικείος πρύτανης κάθε πανεπιστημίου είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ...», αποδεικνύοντας ότι... δεν έχει την παραμικρή γνώση σχετικά με το νόμο που η ίδια ψήφισε και που υποτίθεται ότι συνέδραμε στο να καταρτιστεί.
Προχθές, ήρθε η σειρά της ίδιας της κας Διαμαντοπούλου και των μυστικοσυμβούλων του Υπουργείου Παιδείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομα τα πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πτυχιούχων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.).
Η ταπείνωση όμως δεν προκύπτει μόνο από αυτό το γεγονός, καθώς και άλλες φορές έχουν υπάρξει αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ για διάφορα προσχέδια. Προκύπτει από όλο το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο αποτελεί ράπισμα για την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε το Υπουργείο και αυτό το ζήτημα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, ως προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος ενός πτυχιούχου των Τ.Ε.Ι. είναι η εγγραφή του ως "μέλους του διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος" και η χορήγηση της σχετικής άδειας από αυτό. Όμως, από την ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται πουθενά η σύσταση του "διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος". Επιπλέον, τα πέντε διατάγματα πρέπει να καθορίζουν, κατά τρόπο σαφή και ορισμένο, τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της σχετικής αδείας, προϋποθέσεις που δεν καθορίζονται πουθενά.
Ουσιαστικά το ΣτΕ περιγράφει το απολύτως λογικό, ότι δηλαδή αυτά τα σχέδια αποτελούνεκθέσεις προθέσεων, αβάσιμες νομικά, αναφερόμενες σε μη υπαρκτούς θεσμούς, χωρίς να περιγράφουν με ακρίβεια τίποτα από όσα μνημονεύουν. Με λίγα λόγια το ΣτΕ, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, γνωματεύει επί σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, συμπεραίνοντας πρωτίστως ότι τα κείμενα αυτά δεν μπορούν καν να σταθούν ως Προεδρικά Διατάγματα,χωρίς καν να χρειαστεί να μπει στην ουσία των όσων πραγματεύονται.
Πρέπει να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι Προεδρικά Διατάγματα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τα τμήματα που αφορούν τα συγκεκριμένα, είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εκκρεμούσε η έκδοσή τους σε ΦΕΚ. Ο κος Πανάρετος, πρώην Υφυπουργός, τα είχε αποσύρει και μετά από διαβούλευση που έκανε στο προσωπικό του blog, κατέθεσε προς έγκριση τα νέα αυτά πέντε μνημεία νομικής ασυμβατότητας, προχειρότητας καιθεωρητικολογίας.
Σε άρθρο - έγγραφο που είχα καταθέσει και στον Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. στις 24 Φεβρουαρίου 2011 και είχε δημοσιευθεί σε πλήθος ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης είχα επισημάνει εγκαίρως αυτούς τους κινδύνους. Επιγραμματικά ανέφερα ότι "ένα Π.Δ. πρέπει να είναι βασισμένο σε νόμους, να ανταποκρίνεται στο τρέχον θεσμικό πλαίσιο, ή να ρυθμίζει τη λειτουργία νόμων και να διορθώνει παραλείψεις". Ότι οι όροι "«διευρυμένο ΤΕΕ» και «διευρυμένο ΓΕΩΤΕΕ» δεν υφίστανται πουθενά στην ελληνική νομοθεσία. Παρ’ όλ’ αυτά μνημονεύονται στα Π.Δ. ως οι φορείς που θα αποδίδουν τα επαγγελματικά δικαιώματα".
Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Τέλος, επειδή οι καιροί είναι πονηροί και έχει σημασία πλέον να αναδεικνύεται η συνέπεια και η ικανότητα διαχείρισης των ακαδημαϊκών θεμάτων και από τις φοιτητικές παρατάξεις, θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ πλήθος σχετικών συνδικαλιστικών φορέων της ΔΑΚΕ και εκπροσώπων της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πολύ νωρίς εντόπισαν τις κραυγαλέες ασυμβατότητεςτων Π.Δ. του Υπουργείου, η ΠΑΣΠ (παράταξη προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ) κυκλοφορούσε την παρακάτω αφίσα πανηγυρίζοντας για τα συγκεκριμένα Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα πρώτα που επιχειρούσε να "περάσει" κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μετά από 25 σχεδόν χρόνια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επί κυβερνήσεως Ν.Δ. εκδόθηκαν τα Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων για σχεδόν όλα τα τμήματα ΤΕΙ (πλην εκείνων που εκκρεμούσε η δημοσίευση μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, αλλά είχαν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ) και για 53 τμήματα Πανεπιστημίων,πρωτόγνωρο πλήθος δραστηριοτήτων στα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα απίστευτα γεγονότα με τα βιβλία των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η πλήρης απορρύθμιση των σχολείων, οι συγχωνεύσεις και οι γενικότητες που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο - πλαίσιο της τριτοβάθμιας, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η ταπείνωση και ο διασυρμός θα συνεχιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Δυστυχώς η ταλαιπωρία της Παιδείας στην Ελλάδα δεν έχει τελειωμό ...

11 σχόλια

  1. ΜΑΖΙ ΤΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ.
    ΨΟΦΗΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΛΗΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα...
    Στελεχος της Νεας Δημοκρατιας υιοθετει τους ισχυρισμους Βορίδη.
    Νεο αιμα.Δεν ηξερες, δεν ρωταγες και εγραψες τετοια ΜΠΑΛΑΦΑΡΑ;;;

    Για δειτε εδω τι βρηκα στην ιστοσελιδα του Υπουργειου:

    Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» με τίτλο «Διασυρμός της Φώφης σε ερώτηση του Βορίδη», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τονίζει:

    Η διεύθυνση της εφημερίδας, ο συντάκτης του συγκεκριμένοι άρθρου, καθώς και όποιος νόμιζε ότι έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη, θα έπρεπε είτε να διαβάσει το νόμο, είτε να ρωτήσει, εφόσον δεν ήξερε, το Υπουργείο Παιδείας.

    Ο νόμος είναι σαφής σε ό,τι αφορά στις ευθύνες του Πρύτανη. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του περιέχεται σαφώς και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Ιδρύματός του, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 8, παράγραφο 18, περίπτωση ιδ. Δεν χωρεί οποιαδήποτε άλλη παρερμηνεία της βούλησης του νομοθέτη.

    Κατά τα λοιπά τα κακόβουλα σχόλια και οι κρίσεις χαρακτηρίζουν το επίπεδο της δημοσιογραφίας του μέσου που τα δημοσιεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΣΟΚ


    Τα Πειραματικα σχολεια ΑΕΙ δεν εχουν καταργηθει τονισε ο δρ Κουτσουκος στην Μηλιωνη

    και αν δεν το επιθυμουν δεν υποβιβαζονται σε Προτυπα Πειραματικα ουτε υποβαλλουν φακελο αξιολογησης

    Αλλο Πειραματικο των ΑΕΙ και αλλο απλο Πειραματικο που συνδεεται με τα ΠΕΚ

    Εστειλε ενα αρθρο στο πρεσσσ

    Μαριος Πασπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟ ΣΠΗΛΙΟΤΩΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΟΛΩΝΙΑ. ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΝΤΕ ΠΗΔΗΧΤΕΙΤΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Βασίλη!

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ "Artistico e- Radio" ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ,ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΑ...ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Διαμαντοπούλου ξέχασε να τυπώσει βιβλία για τους μαθητές.
    Όπως σας το γράφω γιατί αν θεωρηθεί ότι πάει να καταργήσει την δωρεάν παιδεία που πρώτος καθιέρωσε ο παππούς του ΓΑΠ και μετά την βελτίωσε η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ θα μου στρίψει.
    - Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία από το ηλεκτρονικό σχολείο, απάντησε η υπουργός, σε ερώτηση δημοσιογράφων.
    - Αν δεν έχουν ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ και ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ο κόσμος ,τι θα κάνει ?

    - Να πάει να αγοράσει. ΟΛΑ ΤΣΑΜΠΑ τα θέλετε. Εξάλλου τι τους κάνατε τους υπολογιστές που σας έδωσε ΔΩΡΕΑΝ ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ?
    .. ΑΑΑΑΑΑ !!
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ?

    Τους εξαργύρωσε σε ψήφους προς
    τον ...ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!!..........
    -----------------------------------
    Η Διαμαντοπούλου μοίρασε δωρεάν, (τα πληρώνει ο ελληνικός λαός), στους μαθητές DVD που τα έκανε η εταιρεία του άντρα της προς
    5 ευρώ το ένα, βάλτε πόσα εκατομμύρια κέρδισε.
    Τυχαίο ???? σκεφτείτε μόνοι σας.

    Και σε εμένα έφτασε το πρώτο πεσκέσι ... ευρώ.
    Με για μας.
    Να μας "ζήσουν" οι ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΑ$$ΟΚ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ε οχι και ταπεινωση, τι τους περασατε;

    δεν προκειται για κοινους ανθρωπους
    αλλα κυνους

    οσο φιλοτιμο εχει ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ
    αλλο τοσο εχουν και δαυτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάθε άσχετος ή και σκόπιμα άσχετος γράφει τις αηδίες του για να πουλήσει πολιτική ή και πατριωτισμό. Κάποιος πάλι με πάθος κατκεραυνώνει τάχα τη Γερμανία καθυβρίζοντας τη χώρα. Για το θέμα πχ των βιβλίων έχει εξηγηθεί πλήρως το γιατί και δεν είναι η υπουργός υπεύθυνη. Γνωστό. Και το ΣτΕ, ας ψάξει ο σχολιαστής να βρει τις αιτίες που η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που ήταν πάντα για τη δόξα της προκοπής μας και της συμβολής της σ' αυτή την ...προκοπή! Η Γερμανία , επανέρχομαι είναι δημιούργημα των νικητών συμμάχων μας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αποφάσιζαν για το καλό τάχα της ανθρωπότητας να μη διαμελήσουν τη Γερμανία και να την βοηθήσουν να ανοικοδομηθεί χωρίς να πληρώσει για τα εγκλήματά της και για τις καταστροφές. Φυσικά με το αζημίωτο! Σήμερα πάλι με το αζημίωτο εκείνοι που, εκμεταλλευόμενοι την ασυδοσία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μάζεψαν τα κεφάλαια των λαών για να παίζουν κάθε έιδους άνομο παιγνίδι πάνω στους λαούς που έχουν αφαιμάξει. Αλλά ας πούμε και τούτο: ο Δημοσθένης έλεγε δυόμισυ χιχιετίες μπροστά: Όποιος δανείζεται εύκολα χρήματα τα πληρώνει πολύ δύσκολα! Πόσο συνετή ήταν η πολιτική μας και ποσο συνεπείς οι πολιτικοί μας τα τελευταία πενήντα-εξήντα χρόνια; Και πόσο σοφός ο λαός μας; Κάντα αχταρμά και βρες ¨τις πταίει" !!


    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ι Μουνι Μιμης
    να αποχωρήσει

    Δεν έχουμε καμία διάθεση να γαμάμε προβληματικούς στόκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 13 Σεπ. 2011 9:56μμ

    Η απάντησή σου αναμενόμενη , αφού ο εγκέφαλός σου περιέχει το ίδιο προϊόν με εκείνο των εντέρων σου!

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση