GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να φέρει τη διάλυση της Ευρωζώνης...

Από το  sofokleous10.gr Η ένθερμη υποστήριξη της Αγγέλα Μέρκελ στο ενιαίο νόμισμα, κατά την πρόσφατη ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο...

Από το sofokleous10.gr

Η ένθερμη υποστήριξη της Αγγέλα Μέρκελ στο ενιαίο νόμισμα, κατά την πρόσφατη ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, χαροποίησε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Οι τοποθετήσεις της Γερμανίδας καγκελάριου αποτελούν εγγύηση ότι η Ευρώπη έχει την πολιτική βούληση να μην επιτρέψει στην κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας να υπονομεύσει το ενιαίο νόμισμα. Όσο θα επενδύεται πολιτικό κεφάλαιο στο ευρώ, η νομισματική ένωση θα καταφέρνει να επιβιώνει. Ωστόσο η επαναφορά των συζητήσεων για το ελληνικό χρεοστάσιο από την περασμένη βδομάδα εγείρει ανησυχίες. Σε περίπτωση που φτάσουμε ως το...
ελληνικό χρεοστάσιο δεν πρέπει να αποκλείεται η διάρρηξη της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αρχές, σήμερα υπό εφαρμογή είναι το σχέδιο Α που προβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού ύψους 109 δις ευρώ το οποίο της δίνει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια που δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές να δανείζεται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με χαμηλά επιτόκια. Ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει να προχωρήσει σε διαγραφές επί της αξίας των ελληνικών τίτλων του έως το 20% προκειμένου να ελαφρώσει το χρηματοδοτικό βάρος της Αθήνας. Και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το προσωρινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης – αποκτά περαιτέρω ευελιξία προκειμένου να περιορίσει τη μόλυνση από τα ομόλογα ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης στα άλλα.
Το 2013 το σημερινό μηχανισμό θα διαδεχτεί ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που αφενός προβλέπει την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αφετέρου περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός Ταμείου το οποίο θα διασφαλίσει ότι οι χώρες με προβλήματα χρηματοδότησης θα έχουν ταχεία πρόσβαση σε δανεισμό υπό τον όρο ότι θα εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο Α. Αλλά όπως δείχνουν μέρα με τη μέρα οι εξελίξεις πιέσεων και αντιπιέσεων στο ελληνικό δράμα όλα μπορεί να συμβούν.
Κάθε κρίση έχει απρόβλεπτα. Τι θα γίνει με την Ελλάδα αν η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τελικά ανασταλεί και η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της – κράτη τράπεζες και νοικοκυριά;
Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πρωτογενές έλλειμμα, έπεται ότι δεν συγκεντρώνει αρκετά φορολογικά έσοδα προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτεί τις δημόσιες υπηρεσίες της, άρα δεν θα μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του δημοσίου. Μετά από το ελληνικό χρεοστάσιο, ενδέχεται να μην πληρωθούν οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα ή να κοπούν ορισμένα κοινωνικά επιδόματα. Στην περίπτωση αυτή το σοκ του χρεοστασίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, θα γονατίσουν την οικονομία.
Την ίδια στιγμή που το ελληνικό κράτος θα ξεμένει από ρευστό, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο χείλος της κατάρρευσης επειδή θα πρέπει να διαγράψουν τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν. Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δέχεται πλέον αυτά τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση προκειμένου να παράσχει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, οι τίτλοι αυτοί θα χάσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους.
Η έστω και προσωρινή παύση των συστημάτων πληρωμών και των αυτόματων μηχανημάτων μετρητών θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Για να επιστρέψει στη φυσιολογική οικονομική ζωή η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και να εξισορροπεί τους λογαριασμούς του ελληνικού δημοσίου σε καθημερινή βάση. Αν υπάρξουν πιστωτές διατεθειμένοι να δανείσουν ξανά χρήματα στην Αθήνα, οι δυσάρεστες συνέπειες θα τελειώσουν εδώ. Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις νέους πιστωτές μετά από ένα χρεοστάσιο.
Η μοναδική εναλλακτική λύση της χώρας θα είναι επομένως η αποκατάσταση της δυνατότητάς της να δημιουργήσει η ίδια χρήμα προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς της – και αυτό απαιτεί έξοδο από το ευρώ προκειμένου η κεντρική τράπεζα να μπορεί να τυπώσει χρήμα.
Οι συνέπειες του χρεοστασίου, ωστόσο, δεν θα περιοριστούν μόνο στην Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να αναρωτιούνται ποια χώρα θα είναι η επόμενη. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις ζημιές, οι άνθρωποι θα παίρνουν τα ευρώ τους από τις αγορές που θεωρούνται ότι ενέχουν κίνδυνο και θα τα μεταφέρουν σε αυτές που θεωρούνται ασφαλείς. Τα ποσά αυτά μπορεί να είναι τεράστια και οι ροές θα περιορίσουν την αξία των ομολόγων των κρατών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η μείωση των τιμών των ομολόγων θα οδηγήσει σε περαιτέρω υπονόμευση και πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών και της εμπιστοσύνης στις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Έτσι η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε περαιτέρω ύφεση που θα επιτείνει τη μόλυνση. Η ΕΚΤ έχει βεβαίως όλη την απαιτούμενη ‘ισχύ πυρός’ προκειμένου να χρηματοδοτεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες για όσο θα είναι φερέγγυες, όμως οι οικονομικές επιπτώσεις της μόλυνσης θα είναι τόσο μεγάλες που κάποιες χώρες θα υποχρεωθούν να δανείζονται με όλο και πιο παραλόγους όρους. Και τότε οι περισσότερες χώρες θα αποφασίσουν να κηρύξουν χρεοστάσιο.
Αν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, θα υπάρξουν φόβοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, κι αυτό θα δημιουργήσει ισχυρούς συναλλαγματικούς κινδύνους σε όλη την Ευρωζώνη – τα ευρώ, ας πούμε, θα φεύγουν από την Τοσκάνη για το Μόναχο, από φόβο μήπως η Ιταλία εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ακόμα και έτσι η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός φρένου αγοράζοντας απεριόριστα ποσά ομολόγων των κρατών που βρίσκονται υπό πίεση – αλλά να που αυτό απαιτεί τη συμφωνία όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Κι από τη στιγμή που μια τέτοια ομοφωνία απουσιάζει – τουλάχιστον αυτό έχουμε δει μέχρι σήμερα – συνεπάγεται ότι κι άλλες χώρες θα βρεθούν χωρίς επιλογές, παρεκτός να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να βγουν από το κοινό νόμισμα. Αυτό σημαίνει διάρρηξη της Ευρωζώνης.
Κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν είναι αναπόφευκτο. Αλλά έτσι λειτουργεί ο φαύλος κύκλος ανατροφοδότησης της κρίσης μέσα στο ευρωσύστημα και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν το μέγεθος των κινδύνων. Αν χρεοκοπήσει η Αθήνα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διαρραγεί οριστικά και το ευρώ και η Ευρώπη.

6 σχόλια

  1. ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ

    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΕΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΘΗΤΕΥΣΑΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΣ ΠΑΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παπανδρεου πεθαινουμε ρε το καταλαβαινεις???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη και την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ φέρεται ότι έβαλαν χθες στο τραπέζι οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, ακόμη και το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». .........
    Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση...... Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. ...
    Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό....εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.
    Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε...ομως 40 μετοχες ξαφνικα βρεθηκαν στην κατοχη της οικογένειας από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.
    ..που απευθυνεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. που τους πληροφορει οτι η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.
    Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω.
    Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..
    Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
    Οι δικαιούχοι ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
    Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
    Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους

    Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    10% ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
    ΤΩΡΑ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΑΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟΣΟ ΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑ.
    ΚΙ ΑΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΞΑΝΑΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ 10%.
    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ,ΠΑΡΤΕ ΤΑ.
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΝΤΟΥ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.
    ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ,ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ,
    ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ.
    ΠΑΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ.ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ.
    ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΟΒΓΑΖΕΤΕ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ,ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
    ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΕΙΤΕ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ,
    ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ,ΘΑ
    ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ.
    ΚΑΛΑ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΕΝΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ,ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΟΥΝΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.
    ΤΟ ΜΠΟΥΛΟ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ.ΤΟ ΜΠΟΥΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση