GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το αναγκαίο μήνυμα Σαμαρά προς την κοινωνία...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος – Ψυχολόγος Η περσινή εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία Σαμαρά στη ΔΕΘ, κυρίως γιατί κατέδειξε με π...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Η περσινή εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία Σαμαρά στη ΔΕΘ, κυρίως γιατί κατέδειξε με πειστικά επιχειρήματα τα αδιέξοδα του μνημονίου και έθεσε τα ξεκάθαρα πλαίσια μιας εναλλακτικής πιο αναπτυξιακής πολιτικής, έχει τοποθετήσει εξαιρετικά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή του εμφάνιση. Υπό το βάρος των απανωτών φοροεπιδρομών και των ατέρμονων σεναρίων για χρεοκοπία της χώρας, οι πολίτες αναζητούν μια αχτίδα ελπίδας μέσα από ένα...
συγκροτημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πλάνογια την οικονομική, θεσμική ακόμα και την αξιακή ανασυγκρότηση του τόπου. Ο άξονας της παρέμβασης Σαμαρά έχει να διαχειριστεί πέντε βασικά πεδία τις απαιτήσεις των οποίων θα αναλύσουμε διεξοδικά, παρακάτω:
  • Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου: Πόσο πειστική ακούγεται αυτή η πρόθεση όταν η Τρόικα φαντάζει άτεγκτη στο ακολουθούμενο πρόγραμμα; Τι θα αφορά η επαναδιαπραγμάτευση;
Η Τρόικα δεν έχει λόγους να αποδεχτεί σφάλματα στο δημοσιονομικό σχεδιασμό της (τα διαρθρωτικά μέτρα δεν αποδίδουν άμεσα!), όταν η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά, αυτονόητα πράγματα όπως κάποιες μεταρρυθμίσεις ή η μείωση κρατικών δαπανών. Γνωρίζοντας μάλιστα, από την έλλειψη αρχικής αντίδρασης στο ακραία εμπροσθοβαρές και δυσβάσταχτο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά δημοσιονομικό πρόγραμμα, ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ξεκάθαρο πλάνο περιπλεγμένη σε ιδεολογικές αντιφάσεις κι εσωτερικές συγκρούσεις, δεν έχει λόγο να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις.
Η διαπραγμάτευση στηρίζεται αφορά μόνο το κομβικό σημείο της μείωσης της φορολογίας(άμεσης κι έμμεσης) αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των στόχων (η εμπροσθοβαρής λογική του προγράμματος αποδείχτηκε καταστροφική οικονομικά και κοινωνικά), ενταντικοποίηση της αναπτυξιακής στήριξης από κοινοτικούς πόρους. Αφορά όμως και ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες κι εξεύρεση συμμαχιών για συνολικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης(ευρωομόλογο, διοικητική αναδιοργάνωση, έλεγχος κερδοσκοπικών πρακτικών).
  • Εξειδίκευση του «Ζαππείου ΙΙ»: Πως μπορούν να εκτελεστούν ταχύτατα και αποδοτικά οι προτάσεις του Ζαππείου;
Το βασικό οικονομικό σκεπτικό του Ζαππείου είναι η ανάγκη άμεσης αναστροφής της ψυχολογίας της αγοράς με μέτρα τόνωσης χαμηλού ή και μηδενικού κόστους, στήριξη όχι υπεροφορολόγηση των πυλώνων της οικονομίας (κατασκευές, τουρισμός, ναυτιλία) και τη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου επενδυτικού περιβάλλοντος (φορολογικό, θεσμικό). Επειδή όμως οι σχεδιασμοί σε επίπεδο εσόδων εύκολα παρεκκλίνουν, οι προτάσεις στο επίπεδο της περικοπής δαπανών ιδιαίτερα μέσο της χρήσης του προϋπολογισμού μηδενικής βάσης(όπως τον αναλύσαμε στο «Κρατικές δαπάνες και προϋπολογισμός μηδενικής βάσης») οφείλουν να αναλυθούν, εξειδικευτούν και συμπεριληφθούν σε ένα γενικότερο σκεπτικό ενός σύγχρονου ευέλικτου, επιτελικού διοικητικού μοντέλου.
  • Άρση βαρέων κοινωνικών αδικιών: Μπορεί να υπάρξει άμεση άρση των αδικιών τουλάχιστον προς τα χαμηλά εισοδήματα;
Οι περικοπές ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα που αναλίσκονται αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση είχαν σχεδόν ανύπαρκτο δημοσιονομικό όφελος αφού αντισταθμίζονταν από την ύφεση που δημιούργησαν. Οι δε παράλογες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως το πρόσφατο τέλος για τα ακίνητα, περισσότερο διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη παρά αυξάνουν τα κρατικά έσοδα. Μέσα στα πλαίσια των κινήσεων ανάταξης της οικονομίας, αυτές οι αδικίες μπορούν να αρθούν άμεσα χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος.
Ως κοινωνικές «αδικίες» με την έννοια της επιβάρυνσης της καθημερινότητας των πολιτών μπορούν να εκληφθούν η έκρηξη της εγκληματικότητας και η αθρόα συσσώρευση λαθρομετανάστων για τα οποία η παράταξη οφείλει να είναι πρωτοπόρος στη λήψη άμεσων, ρηξικέλευθων μέτρων.
  • Στελεχιακή ανανέωση και θεσμικές αλλαγές: Αρκούν οι σημερινοί ρυθμοί ανανέωσης και πόσο βαθιά πρέπει να φτάσει η θεσμική αναδόμηση;
Η κοινωνία βιώνει εκτός από τον οικονομικό μαρασμό και τον πολιτικό κορεσμό από νοοτροπίες και συμπεριφορές που εξέθρεψαν ή στήριξαν το, όπως περίτρανα αποδείχτηκε, σαθρό μοντέλο της μεταπολίτευσης. Η ισχυρή «ένεση» στο πολιτικό σκηνικό με μια βεντάλια αντιλήψεων και οπτικών που αντικατοπτρίζουν τις σημερινές κοινωνικές διαθέσεις δεν μπορεί να προσκρούει σε θεσμικές αγκυλώσεις, κομματικές ισορροπίες και προσωπικές ανασφάλειες! Συνηθισμένες δομές και διαδικασίες έχουν ξεπεραστεί από τα δεδομένα και η κοινωνία αναμένει την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος.
  • Ασυμβίβαστη αλλά υπεύθυνη στάση: Μαξιμαλιστικός λαϊκίστικος λόγος, συμβιβασμός με το περιρρέων κλίμα ή υπεύθυνη στάση;
Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς δεν βαδίζει στα επικίνδυνα μονοπάτια ενός υπερφίαλου λαϊκισμού, τύπου Τσίπρα, που θεωρεί ότι με αστήριχτες πομφόλυγες συναισθηματικής εκτόνωσης (απεχθές χρέος, μαζική εθνικοποίηση τραπεζών και μέσων παραγωγής, μεγέθυνση του δημοσίου τομέα!) μπορεί να δώσει όραμα για τον τόπο. Ούτε βέβαια έχει δείξει ότι μπορούν κάποιοι να στηρίζονται στη δική του συμβιβαστική στάση για να προωθήσουν τα σενάρια συνενοχής που απεργάζονται.
Σταθερά και αταλάντευτα συνεχίζει να προειδοποιεί εγκαίρως για τις δυσάρεστες εξελίξεις της μνημονιακής πολιτικής, προτείνει μέτρα που επιλύουν ζητήματα και δεν δημιουργούν νέα προβλήματα, στηρίζει με αίσθημα ευθύνης νομοθετήματα που κινούνται στο σταθερό ιδεολογικό πλαίσιο της παράταξης κι αποτελούν διαχρονικές επιλογές της αλλά πρωτίστως προετοιμάζει τις συνθήκες για την έκφραση του κοινωνικού ζητούμενου μιας Νέας Μεταπολίτευσης!

11 σχόλια

  1. ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ,ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ,ΟΜΟΙΔΕΑΤΗΣ.
    ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΠΙΑ.
    ΦΥΓΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι φιλαρακια με τον Γιωργο και θα εναλασονται στην εξουσια για χρονια.Ολοι οι αλλοι οι επαναστατες θα τους κοιταν και θα λιγουρευονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εισαι τελείως γελοίος ρε πιθήκι
    8,02-8,23
    ιδιος είναι μόνο ο κώλος σου
    με τον κώλο του ΓΑΠ..

    γελοίε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι ιδιες ιδεες(ειναι και περηφανος ο αντονακης γιατι τις ειπε πρωτος),μαζι σε ολες τις ψηφοφοριες,αντε και νυφουλα με το γιοργακι.
    ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ;!


    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sigmalive,από τη Κύπρο λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι έφθασε η πλατφόρμα της Noble Energy στο οικόπεδο 12.
    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσει η γεώτρηση. Στο μεσοδιάστημα θα γίνονται διεργασίες ούτως ώστε η πλατφόρμα να προσεγγίσει το ακριβές σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση, να γεμίσει τις δεξαμενές της με νερό και να σταθεροποιηθεί. Τη διαδικασία θα βοηθήσει και το πλοίο που συνοδεύει την πλατφόρμα.

    Την Τετάρτη θα φθάσει στην Κύπρο και το προσωπικό της Noble, που αποτελείται από 56 άτομα. Τα άτομα αυτά θα δουλεύουν με μηνιαία βάρδια. Ελικόπτερο το οποίο θα απογειώνεται από το ελικοδρόμιο στο Λιμάνι Λεμεσού θα μεταφέρει κάθε μήνα το προσωπικό.

    Έτοιμο να αποπλεύσει το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό ΥΕΘΑ, 2 τουρκικές φρεγάτες, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης καθώς και 1 υποβρύχιο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου, με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή. 


    Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, αναφέρουν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελλορίζου. 


    Σε επιφυλακή κυβέρνηση και ΕΦ

    Σε επιφυλακή από το πρωί βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εθνική Φρουρά που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων το οποίο παρακολουθεί και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδες Καταδρομών βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ από τις 3 το μεσημέρι έχουν κληθεί και επίλεκτες εφεδρείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑΙ ΡΕ
    ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 10.09 ΓΙΑ εσενα πάντως ένας ζουρλομαδυας ειναι οτι πρέπει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν τον έχουμε δει μέχρι στιγμής να αντιδρά με πάθος για την καρατόμηση που γίνεται στον Ελληνικό λαό.

    Κάνει χλιαρή αντιπολίτευση και είναι ο καλύτερος συνοδοιπόρος της κυβέρνησης.

    Ψάχνουμε με το φανάρι του Διογένη να βρούμε τον ηγέτη που θα σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων και θα γίνει σύμμαχος και υπερασπιστής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι το σχέδιο είναι σαφές, εάν βγεί ο Σαμαράς θα μας κάνει να πεθυμήσουμε το Γιωργάκη. Ο Αντώνης είναι σε απόγνωση δεν έχει ομάδα δεν έχει πάγκο και ανησυχεί μην του προκύψει καμμιά διακυβέρνηση λόγω Τόνιας Αντωνίου.
    Αχ Ελλαδίτσα τι σε περιμένει, με αυτό το πολιτικό προσωπικό που είναι σε πρώτη γραμμή, άλλωστε ας προσέχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προχώρα Ελληνάρα μου εσύ είμαστε όλοι μαζί σου
    Γυαλάκια στραβομάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. __________________________________

    - Πες ρε Αντωνη Σαμαρα οτι θα κυνηγησεις με λυσσα ολες τις αλητειες του ΠΑΣΟΚ στη χωρα
    και θα σε ψηφισω με 2 χερια και με 2 ποδια αν χρειαστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση