GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H τούρκικη θυγατρική έχει μεγαλύτερη αξία σε ευρώ από την μητρική Εθνική...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Στις 26 Αυγούστου 2011 είχαμε επισημάνει τις ευθύνες του management της Εθνικ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Στις 26 Αυγούστου 2011 είχαμε επισημάνει τις ευθύνες του management της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου που επέλεξε τη συγκεκριμένη διοίκηση για την κατρακύλα της τιμής της μετοχής της Εθνικής. Συγκεκριμένα στο τότε άρθρο μας με τίτλο «“Σύντροφοι”, ποιος θα είναι ο manager of the year 2011» γράφαμε:
«Σήμερα 25 Αυγούστου 2011, στις 17:19, κοιτάζω με θλίψη την τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας…
Μετά βίας κρατήθηκε πάνω από τα 3 ευρώ. Που κατάντησε η μετοχή της άλλοτε κραταιής Εθνικής… Της τράπεζας που στήριξε οικονομικά το Ελληνικό Κράτος στην Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά και αμέσως μετά προκειμένου να αντιμετωπισθούν δραστικά οι πληγές της καταστροφής. Της τράπεζας που στάθηκε δίπλα στους έλληνες τα μαύρα μετά εμφύλιο-πολεμικά χρόνια, αλλά και μετέπειτα όταν ο αγώνας για την οικονομική πρόοδο και ευημερία χρειάζονταν έμπρακτη οικονομική στήριξη».
Ένα μόλις μήνα μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 2,58 ευρώ έχοντας πλέον μονιμοποιηθεί κάτω από τα...
3 ευρώ. Η συνολική μετοχική αξία της Εθνικής (κεφαλαιοποίηση) ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 2,47 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα και την ίδια ημέρα η συνολική μετοχική αξία (κεφαλαιοποίηση) της θυγατρικής κατά 100% της Εθνικής, της Finans Bank, ήταν 2,95 δις ευρώ.
Δηλαδή η Τούρκικη θυγατρική έχει μεγαλύτερη αξία σε ευρώ από την Ελληνική Μητέρα.
Ένα άλλο ιδιαίτερα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Τράπεζας είναι το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ της Βουλιαγμένης. Η εταιρεία που το διαχειρίζεται ονομάζεται ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στην εταιρεία ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ με ποσοστό 85,35%, το οποίο αντιστοιχεί σε 54,5 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας (με τιμή κλεισίματος στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 τα 1,93 ευρώ) περίπου 103 εκατ. ευρώ. Προσωπικά δεν έχω δει ομορφότερο τόπο από τον κόλπο της Βουλιαγμένης, όπου είναι κτισμένο το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ, σε όλη την Ευρώπη. Κατά την γνώμη του γράφοντος η αξία της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ είναι ανεκτίμητη, αλλά για την οικονομία της συζήτησης και μόνο θα αποδεχθώ ότι η αξία της μετοχής της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ και η συνεπακόλουθη μετοχική περιουσία της Εθνικής αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.
Συνεπώς δύο από τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής, η Τουρκική Τράπεζα Finans Bank και το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ, έχουν συνολική αξία 3,05 δις ευρώ. Εάν στην συνολική αξία των αυτών των δύο περιουσιακών στοιχείων που είναι 3,05 δις ευρώ προσθέσουμε και το 1,8 δις ευρώ, που μπήκε στα ταμεία της Εθνικής τον Οκτώβριο 2010 από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, τότε έχουμε μία τράπεζα με ρευστότητα περίπου 4,85 δις ευρώ.
Και όμως η μετοχή αυτής της super τράπεζας με την εξαιρετική ρευστότητα των 4,85 δις ευρώ βολοδέρνει γύρω στο 50% της λογιστικής της αξίας. Τι να συμβαίνει άραγε; Μήπως οι ζημιές της είναι περισσότερες από την ρευστότητα των 4,85 δις ευρώ που προηγουμένως υπολογίσαμε;
Κατ’ αρχάς υπολογίσαμε την τιμή μερικών μόνο από τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής. Όλα τα υπόλοιπα (brand name, κύκλος εργασιών, καταθέσεις, θυγατρικές εταιρείες, χαρτοφυλάκια τίτλων και δανείων κλπ.) δεν αξίζουν τίποτε; Πόση πρέπει να είναι η αρνητική οικονομική θέση λόγω των ζημιών που μπορούν να προκύψουν από κρατικά ομόλογα και επισφαλή δάνεια ώστε να έχει κατρακυλήσει η τιμή της μετοχής σε αυτά τα επίπεδα;
Ας μην το κουράζουμε άδικα. Η Εθνική Τράπεζα ήταν και θα παραμείνει ο leader στον τραπεζικό τομέα των Βαλκανίων και της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου. Εάν η μετοχή της Εθνικής υποφέρει σήμερα, η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί εξ ολοκλήρου σε αυτόν που οδήγησε την χώρα στον θανάσιμο εναγκαλισμό του ΔΝΤ. Στον Γιώργο Παπανδρέου. Ανακαλύψαμε τον manager of the year 2011!

9 σχόλια

  1. ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!
    αποφυγατε το ΑΣΕΠ στην εισοδο,δεξιουληδες,αλλα θα το συναντησετε στην εξοδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φοιτητές και οι μαθητές είναι τα παιδιά σας!
    Στηρίξτε τους για να υπάρξει αύριο!

    http://www.youtube.com/watch?v=P064Fe_UnTI&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    Επείγον άμεση επιστροφή του Κώστα Καραμανλή , για την σωτηρία της Ελλάδος .Να γίνουν επανεκκίνηση των συμφωνιών που έκανε ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα και τους Ελληνες , με την Ρωσία και την Κίνα , να έχουμε την στρατιωτική τους κάλυψη δηλαδή ασπίδα προστασίας από την Ρωσία και την Κίνα , από τις συνέπειες που θα έχουμε από την αποχώρηση και την αθέτηση των καταστροφικών συμφωνιών για την Ελλάδα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του με το Δ .Ν .Τ . και των άλλων Εβραιοαμερικάνων αρχήτοκογλύφων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παράκαναν οι άπληστοι τραπεζίτες με την πεθερά του Αντρίκου ΜΑΣ
    ==================================

    Δεν ξέρω αν θα ζείτε μέχρι τότε, αλλά ιδού η ιταλική μόδα για το καλοκαίρι του 2012

    «O Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του», γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, σε άρθρο της για όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στη χώρα μας. «Ο Έλληνας ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να διαλύσει το πελατειακό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του»

    Θα το διαλύσει και θα δημιουργήσει νέο. Οι «πελάτες» της δεκαετίας του ’80 οδεύουν προς σύνταξη ή εφεδρεία.

    Δεν ξέρω αν ο Γιώργος θα γίνει «πατροκτόνος». Αλλά τον αδελφό του τον Αντρίκο δεν τον βλέπω καθόλου καλά.
    Χαλάει τη φήμη της οικογένειας.
    Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκμεταλλεύεται την πεθερά του. Μισθώνει ένα ακίνητο της έναντι πινακίου φακής. Το παράκαναν οι άπληστοι τραπεζίτες…

    Σήμερα,Τετάρτη, δεν θα λειτουργήσει κανένα μέσο μεταφοράς, δεν θα έχει ούτε ταξί. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με βοϊδάμαξες. Το ποδήλατο δεν ενδείκνυται γιατί επιβαρύνει τα πνευμόνια των αναβατών και άμα δουν και πολλά στους δρόμους μπορεί και να τα φορολογήσουν.

    Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η οικονομική κρίση και καχεξία στην Ελλάδα είναι απλά μια παράπλευρη απώλεια ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Αν δεν βάλει ο Ομπάμα «χέρι» στη Μέρκελ, μην περιμένετε ούτε την έκτη δόση, ούτε σωτηρία. «Χούφτωσ’ τη Μπαράκ, χούφτωσ’ τη».

    Σε αγαστή συνεργασία με τους Υπουργούς, εκπονήθηκε και το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου. Οι μόνιμοι θα καλύψουν τις θέσεις των συμβασιούχων, οι συμβασιούχοι τις θέσεις των συνταξιούχων (στα καφενεία) και οι συνταξιούχοι τις θέσεις των ομολογιούχων (σε εικονική πραγματικότητα).

    Οι μόνιμοι που περισσεύουν θα περιμένουν να οριστεί με Υπουργική απόφαση η δικιά τους «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Εκείνη τη νύχτα στο αποκορύφωμα του κοινωνικού αυτοματισμού, όσοι έχουν ταλαιπωρηθεί από το Δημόσιο και οι ξένες δυνάμεις καταστολής, θα τους κατασφάξουν ως άλλους Ουγενότους…

    Εφόσον εκπληρωθεί και αυτός ο όρος θα επιστρέψει η τρόικα για να μας παίξει με τον Βενιζέλο στις πλάτες μας «Μονόπολι».

    Εικάζεται ότι ο βασικός λόγος που θα επιστρέψουν είναι επειδή τους λείπει ο Λοβέρδος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O (κύριος) Ταμβακάκης με ποιό δικαίωμα εξάλειψε το της Ελλάδος από την Εθνική Τράπεζα ? Μήπως την έχουν ξεπουλήσει προ πολλού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ. Αναστασιάδης: Αδικαιολόγητες σπατάλες στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έγραψε ζημιές 500 εκ το α' εξάμηνο

    Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς τον κ. Υπουργό: Οικονομικών

    Θέμα: Αδικαιολόγητες δαπάνες στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Σε μία εποχή που η βιωσιμότητα των Ελληνικών Τραπεζών στηρίζεται στον δανεισμό και στις στερήσεις των Ελλήνων Πολιτών , η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που στο πρώτο εξάμηνο του 2011 έχει ζημίες 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αντί να περιορίσει τις δαπάνες , συνεχίζει την έκδοση πολυτελών περιοδικών για να διαφημίσει τους Διευθυντές και τους Συμβούλους της , καθώς και φυλλάδια με τους όρους σύναψης πράξεων με την Τράπεζα, που μέχρι πριν λίγο καιρό δίδονταν σε μία απλή εκτύπωση Α4 στον πελάτη.

    Πέρα από αυτά η Διοίκηση της Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δείχνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, χορήγησε μέσω Μ.Κ.Ο. , διεθνή συνέδρια που διοργάνωσε ο αδερφός του Πρωθυπουργού κ. Ανδρέας Παπανδρέου.

    Τελευταία «μεγαλόπνοη» απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας η μετεγκατάσταση του Καταστήματος της Β. Όλγας , από Β. Όλγας και Μπότσαρη σε κατάστημα στην Β. Όλγας και Αναλήψεως. Δηλαδή μερικές δεκάδες μέτρα ποιο κάτω.

    Επειδή οι συνθήκες της λειτουργίας και η δυσκολία του Τραπεζικού μας συστήματος είναι γνωστές .

    Επειδή οι πελάτες και οι συναλλαγές με τις Τράπεζες έχουν μειωθεί δραματικά.

    Επειδή το νέο Κατάστημα είναι πολύ κοντά στο προϋπάρχων και δεν καλύπτει στην ουσία καμμία ανάγκη.

    Επειδή στην περιοχή, σε μικρή απόσταση υπάρχουν άλλα τρία καταστήματα και καλύπτονται οι ανάγκες των καταθετών και της Τράπεζας.

    Επειδή η συγκεκριμένη Διοίκηση ανέλαβε την Τράπεζα το 2009 με κέρδη 160 εκ. ευρώ και «κατάφερε» μέσα σε ενάμιση χρόνο να έχει ζημίες 500 εκατ. Ευρώ.

    Επειδή ο Πρόεδρος των CDS δείχνει να ζει σε άλλο κόσμο.

    Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

    1. Ποιες οι δαπάνες για τα πολυτελή περιοδικά και τα φυλλάδια των όρων σύμβασης και με ποιο τρόπο ανατέθηκαν;
    2. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην μετεγκατάσταση του καταστήματος Β. Όλγας;
    3. Ποιοι έδωσαν την εντολή, ποιος ο αριθμός της απόφασης και ποιοι είχαν την επίβλεψη των έργων;
    4. Σε ποιο ύψος ανέρχεται το μηνιαίο μίσθωμα;
    5. Η μίσθωση έγινε με διαγωνισμό ή με ανάθεση;
    6. Σε ποιο ύψος ανέρχονται οι παρεμβάσεις και ο εξοπλισμός του εν λόγω καταστήματος;
    7. Είναι σε γνώση της Πολιτικής Ηγεσίας οι ενέργειες της Διοίκησης της Τράπεζας;

    Παρασκευή , 23η Σεπτεμβρίου 2011

    Ο Ερωτών Βουλευτής
    Σάββας Ι. Αναστασιάδης
    Νέα Δημοκρατία
    Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ήθελα ένα σχόλιο για το σχεδιο ξελασπώματος της ελλαδας που αποκάλυψε η tribune σήμερα. Είναι εφικτά όσα αναφερονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ειμαστε ΠΑΣΟΚ και θα κερδιζουμε παντα.
    οι δεξιοι θα τρωτε τη σκονη μας,οι αριστεροι μια ζωη ζητουλες.
    LOSERS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΠΡΩΚΤΟ ΣΟΥ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΣ.....

    ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΣΚΑΤΙΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΙΛΙΑ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ...

    ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ...
    ΤΗΣ ΠΙΠΟΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση