GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ελληνισμός του Τορόντο τίμησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φιλέλληνα Jack Layton...

Aπό τον Χρήστο Μαγγούτα Τορόντο Καναδά Chris@Mangoutas.com Από την Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ελληνική περιοχή του Τορόντο το Gre...

Aπό τον Χρήστο Μαγγούτα
Τορόντο Καναδά
Chris@Mangoutas.com

Από την Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ελληνική περιοχή του Τορόντο το Greek Town έστειλε τον τελευταίο αποχαιρετισμό του στο Jack Layton, τη στιγμή που λάβαινε χώρα η κηδεία του στην πρωτεύουσα του Καναδά.
Ο Jack Layton ήταν αρχηγός του προοδευτικού κόμματος New Democratic Party (NDP) και απεβίωσε πριν λίγες μέρες σε ηλικία μόνο 61 ετών μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Εκπροσωπούσε την ελληνική περιοχή στο Καναδικό Κοινοβούλιο και είχε πάρει ενεργό μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ομογένειας του Τορόντο, όπως εθνικές παρελάσεις, αλλά και στο «Ελληνικό Πανηγύρι» στο οποίο...
συμμετείχε κάθε χρόνο εκτός από φέτος που έγινε λίγες μέρες πριν από το θάνατό του.
Είχα την ευκαιρία, όχι μόνο εγώ αλλά σχεδόν κάθε συμπατριώτης μας, να γνωρίσω από κοντά τον Jack Layton, ένα άτομο αγαπητό στους πάντες, ομοϊδεάτες του ή όχι.
Είχε επιλέξει να εκλέγεται στην ελληνική περιοχή του Τορόντο επειδή θεωρείται ως μια από τις πιο προοδευτικές εκλογικές περιφέρειες του Καναδά (ήταν μια από τις μόνο 5 από τις 105 εκλογικές περιφέρειες της Επαρχίας που σε σχετικό δημοψήφισμα είχε ψηφίσει να ισχύει η απλή αναλογική αντί για το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα, όπου κόμματα ακόμα και με 8% δεν εκλέγουν κανένα βουλευτή!). Στην ίδια περιφέρεια άλλωστε είχε εκλεγεί και ο Bob Rae, επαρχιακός αρχηγός του ίδιου κόμματος και μετέπειτα πρωθυπουργός της Επαρχίας Οντάριο. Στις προηγούμενες εκλογές οδήγησε το κόμμα του σε μια πρωτοφανή επιτυχία: στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από σχεδόν μισό αιώνα. Αλλά ήδη είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιον.
Ο Jack Layton κηδεύτηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου 2011 με τιμές αρχηγού κράτους. Ο θάνατός του έχει συγκινήσει όλη την καναδική κοινωνία και είναι εμφανής η λύπη των Καναδών για τον πρόωρο χαμό του. Ο Δήμος του Τορόντο για δυο νύχτες φώτισε με πορτοκαλί χρήμα (το χρώμα του NDP) το CN Tower, ένα από τα πιο ψηλά κτίρια στον κόσμο (600 μέτρα), ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά και πολιτικός του αντίπαλος Χάρπερ δήλωσε: «Λυπάμαι που δεν είχα την ευκαιρία να έχω καλύτερη σχέση με τον Jack, τώρα είναι πολύ αργά».
Από καιρό σκεφτόμασταν να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για τη ζωή και το έργο ακόμα και την κριτική του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου είχε υπάρξει φοιτητής στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο. Άλλη μια συνάντηση που δε θα γίνει ποτέ.
Εκφράζοντας τα συναισθήματα της ομογένειας, το Greek Town κατέθεσε στην ελληνική πλατεία Μ. Αλεξάνδρου ένα στεφάνι στη μνήμη του με σεμνή λιτότητα "Greek Town Will Miss You" (Θα μας λείψεις στο Greek Town) και μου έκανε εντύπωση πόσοι περαστικοί σταμάτησαν για να αποτίσουν φόρο τιμής ή και για να τραβήξουν μια φωτογραφία, πολύ συχνά ιδιαίτερα συγκινημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση