GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστροφή στο μέλλον της «φούσκας» του 2004...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Με το συνηθισμένο στομφώδες ύφος και ένα τόνο ενδόμυχης ικανοποίησης (το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Με το συνηθισμένο στομφώδες ύφος και ένα τόνο ενδόμυχης ικανοποίησης (το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εξουσία το 2004) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μας ενημέρωσε για το ύψος της συσσωρευμένης ύφεσηςέως και το 2012 (πρόσθεση πάντως γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες!) κι ότι αυτό συνεπάγεται την επιστροφή των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης στο 2004. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό φαντάζει αναγκαίο για να σπάσει η «φούσκα»(προφανώς η καταναλωτική των προηγούμενων ετών!). Πέρα από την άτοπη σύγκριση και το σχετικό μπέρδεμα δεικτών και στοιχείων, λησμόνησε ο κ. Βενιζέλος να αναφερθεί εκτενώς και στους παράγοντες που...
δημιούργησαν τις συνθήκες της κοινωνικής στροφής προς το εύκολο και άκοπο κέρδος και την καταναλωτική μανία που αυτό συνεπάγεται.
Πόσο θυμίζει άραγε το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό τοπίο εκείνο του 2004! Αυτό που ήθελε να πει ο υπ. Οικονομικών είναι ότι το ΑΕΠ μας επανέρχεται στα επίπεδα εκείνης της εποχής (γεγονός αδιαμφισβήτητο). Παρέλειψε μάλλον να ρίξει μια ματιά και στους άλλουςμακροοικονομικούς δείκτες της εποχής. Το έλλειμμα ήταν αρκετά χαμηλότερο, η ανεργία σημαντικά περιορισμένη (εκτός κι αν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιπρόσθετοι άνεργοι δεν αλλάζουν τη συνολική αποτύπωση για τον κ.Βενιζέλο!) και κυρίως υπήρχε ένα θετικό κλίμα για τη χώρα και τις προοπτικές της (Ολυμπιακοί αγώνες, είσοδο στην ΟΝΕ), τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Τα εισοδήματα μπορεί σε μεσοσταθμικό επίπεδο να επιστρέφουν ουσιαστικά στην προ ΟΝΕ εποχή (για πολλούς ακόμα πιο πίσω, προς τα τέλη του προηγούμενου αιώνα!), αλλά δεν επιστρέφουν ανάλογα και οι τιμές σε αυτά τα ύψη, ούτε βέβαια τα φορολογικά βάρη για τα μικρομεσαία εισοδήματα (ΦΠΑ, άμεσοι φόροι, φόροι ακίνητων, έκτακτες εισφορές). Είναι να απορεί κανείς τι μεταρρυθμιστική στροφή μπορεί να κάνει σήμερα η χώρα και τι προοπτικές ανάπτυξης δημιουργεί ένα φορολογικό περιβάλλον που είναι πολύ πιο επιβαρημένο σε σχέση με αυτό του 2004.
Η αναφορά στα καταναλωτικά πρότυπα της εποχής όπως εκφράστηκαν μέσα από τη συχνά υπερφίαλη απόκτηση υπερβολικών αγαθών ή την έκρηξη της αγοράς ακινήτων, όσο κι να περιγράφει μια υπαρκτή κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό και παραπλανητική. Όσο κι αν είναι γεγονός ότι ο φθηνός δανεισμός και η πρόσκαιρη ευημερία συγκεκριμένων οικονομικών τομέων λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, εξέθρεψαν μια διάθεση επίπλαστης ευμάρειας μέσω της ταχύτατης εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους, τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν προέκυψαν ως συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς.
Άλλωστε σε σχέση με τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο έχουμε ίσως το χαμηλότερο ιδιωτικό χρέος. Είναι η πολιτική διαχείριση της λειτουργίας του κράτους και η αδυναμία προσαρμογής τουπαραγωγικού μας μοντέλου στις σύγχρονες διεθνείς ανάγκες που μας έφθασαν στη σημερινή κατάσταση.
Αντί λοιπόν ο κ.Βενιζέλος να περιγράφει ως μετά Χριστόν προφήτης την οικονομική κατάσταση της χώρας, ας αναλογιστεί τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν τον ίδιο και το πολιτικό κατεστημένο τόσο για τη δημιουργία ενός κλίματος ατέρμονης και άκοπης ευδαιμονίας (χρηματιστήριο, ρουσφετολογικές προσλήψεις, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, αδυναμία ελέγχου της υπερκερδοσκοπίας), όσο και για το λαϊκισμό και την ανήμπορη διαχείριση με τα οποία έφεραν τη χώρα στο σημερινό τέλμα!

18 σχόλια

  1. Ποιός το γαμάει πλέον αυτόν τον μαλάκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ 1954.ΟΧΙ ΑΝΗΘΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΟΝ ΑΔΙΚΑ.ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ,ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΙ.ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΙΤΙΑ ,ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ ,ΑΗΔΙΑΣΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ.ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2004 προ Χριστου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. THN ΦΟΥΣΚΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥ.ΕΑΝ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς είναι αλήθεια
    - Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε σχολείο της Κυψέλης

    - Ο πρ. Α' Συλλόγου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιβεβαιώνει στο Νewsit οτι οι γιατροί που εξέτασαν τους μαθητές διέγνωσαν ασιτία.
    - Δεν έχουν παπούτσια για γυμναστική και στο κυλικείο έχουμε τεφτέρι λένε οι εκπαιδευτικοί
    - Αυτοκτόνησε άνεργος πατέρας με 3 παιδιά

    Σοκαριστικά είναι τα όσα καταγγέλουν οι δάσκαλοι του Α' Συλλογου Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά παιδιά σε σχολεία της πρωτεύουσας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.
    ________________________________
    ΠΑΣΟΚ , για μια καλύτερη Ελλάδα !
    (ΑΛΗΤΕΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΛΑΜΟΓΙΑ...)


    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ.
    ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ....
    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΗΤΟΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΑΤΣΟΥΛΑ ΤΟΥ.

    Α ΡΕ ΠΑΣΟΚΑΡΑ
    ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ.
    ΣΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ 3000 ΧΡΟΝΩΝ.


    ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΔΩ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ [ΟΗΕ ]ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΙΧΡΑ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NA KYRHX8EI EPEIGWNTOS STRATIOTIKOS NOMOS, GIATI ETSI OPWS PATE OI ELLHNES THS ELLADOS 8A KATALH§ETAI SE EMFYLIO POLEMO. MONO ENAS DEYTEROS PAPADOPOULOS MPOREI NA SWSEI THN ELLADA.
    O ELLHNAS XREIAZETAI ARBILA STO SBERKO TOY ALOIWS DEN SYNERXETAI. KAI GI AYTO KALYTERA H ARBILA NA EINAI ALLHNIKH PARA EISAGOMENH.

    ELLHN TOY E§WTERIKOY

    ELLHNIDES, ELLHNES,
    APOFASHZWMEN KAI DIATASWMEN

    ZHTW H ELLAS
    ZHTW TO E8NOS

    ELLHN TOY E§WTERIKOY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γουρούνι ... βόδι ... αρχίδι δαχτυλίδι θα πάρεις! Ο Λομβέρδος θα γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τώρα μάλιιιιιστα...

    Ο νέος Μέγκελε, ο νεο ναζί Loberto
    είναι ότι πρέπει για κατοχικος
    Πορδυπουργός 20 ημερών.

    Μετά στον τάφο
    με σακούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΒΓΑΛΕ Ο ΜΠΡΟΥΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙΑ .ΚΟΒΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΝΙΧΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.ΚΟΒΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΦΕΣΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΣΚΕΤΗ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ.ΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ.ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΗΜΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ.ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΟΣΤΟΜΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΤΕ ΠΟΣΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΒΡΩΜΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ 2 ΦΟΥΣΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΠΑΓΚΑΛΟ ΜΠΕΝΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ JEFRY ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ (=ΓΟΥΔΗ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Οι ταξιτζήδες κατέλαβαν το γραφείο του Γ. Γ. του Υπουργείου Υποδομων".

    Υπό κατάληψη τελεί από τις 12.00 το γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, κ. Αρ. Μπουρδάρα από το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγη ώρα μετά το ραντεβού του κ. Μπουρδάρα με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, το προεδρείο του ΣΑΤΑ εισέβαλε στο γραφείο του γενικού γραμματέα, το οποίο και..... έχει καταλάβει.

    Οι ταξιτζήδες ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Ι. Ραγκούση. Στο μεταξύ, ομάδες αυτοκινητιστών κατευθύνονται προς στο υπουργείο Υποδομών.

    Οι ιδιοκτήτες ταξί τραβούν χειρόφρενο αύριο καθώς έχουν προγρμματίσει 24ωρη Πανελλαδική απεργία.
    Οι αυτοκινητιστές απορρίπτουν το νομοσχέδιο Ραγκούση και ζητούν την επαναφορά του Προεδρικού Διατάγματος Ρέππα.



    Aυτή τη στιγμή μια διμοιρία των ΜΑΤ φυλάει την είσοδο του Υπουργείου καθώς ταξιτζήδες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω απο το Υπ. Μεταφορών μόλις έγινε γνωστό ότι μέλη του Προεδρείου τους κατέλαβαν το γραφείο του Γ. Γραμματέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Καστανίδης τρέχει από κτήριο σε κτήριο για να δώσει συνέντευξη ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Αυτή την ώρα ο Υπουργός εσωτερικών Καστανίδης τρέχει από κτήριο σε κτήριο για να δώσει συνέντευξη, ενώ από πίσω τον κυνηγούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

    Ξεκίνησε από το Υπουργείο του αλλά είχαν κάνει κατάληψη.
    Μετά πήγε σε άλλο κτήριο αλλά και εκεί βρήκε κατάληψη.
    Εφυγε από εκεί και πήγε στα γραφεία του ΠαΣοΚ για να δώσει από κει συνέντευξη.
    Ομως και εκεί έφτασαν οι εργαζόμενοι
    και ο Καστανίδης έφυγε από εκεί.

    Ψάχνει τωρα να βρει άλλο κτήριο....

    Αναρτήθηκε από kafeneio στις 10/13/2011 02:08:00 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ZHTW H ELLAS
    ZHTW TO E8NOS

    Ζήτω η μαλακία που σε βαράει αλύπητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. οι αριστεροι ειναι φτωχομπινεδες που φοβουνται για την επιβιωση...
    καιρος για μαζικες απολυσεις...
    αν σε πεταξω ανεργο στο δρομο,χανεις καθε δικαιωμα και καθε αξιοπιστiα...
    ουτε να ψηφισεις δεν θα πας...
    ΟΛΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΙΝΗ....
    ΑΝΕΡΓΟΙ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΑΣΤΕΓΟΙ,ΔΗΜΟΣΙΟΙΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...
    ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσο ελάχιστος αποδείχτηκε ο Βουβουζέλος !!!

    Πόσο βαριά υπερτιμημένος !!!

    Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φούσκα των Σοσια-ληστών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πλέον αποτυχημένος «τσάρος» της Μεταπολίτευσης έχει καταφέρει στους τρεις μήνες που διοικεί το υπουργείο να επιβάλλει συνέχεια νέους αντιλαικούς φόρους, περικοπές μικρών εισοδημάτων και έχει πέσει έξω, τουλάχιστον έξι φορές στις προβλέψεις τους για την πορεία των δημοσιονομικών.

    Έλληνες κινδυνεύουμε πιο πολύ από τον Βενιζέλο και τους σχεδιασμούς του παρά από τους δανειστές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΒΡΕ ΜΠΟΥΡΔΑ BOYBOYZEΛΟ , ΝΟΜΙΖΕΣ ΟΤΙ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΦΥΙΑ…

    Η υπομονή ξεπέρασε τα όριά της.

    Οι χορδές τέντωσαν.

    Τρίζουν ήδη και βρίσκονται ολίγο πριν να σπάσουν.

    Βουβουζέλο όσο με απειλείς, τόσο δεν “μασάω”,
    όσο μιλάς, τόσο δεν στα ακουμπαω,
    όσο με χαρατσώνεις, δεν δίνω μία,
    άλλα οπού σε βρώ θα σε ξεφουσκώσω με μανία...

    ΠΑΧΕΙΑ ΓΑΣΤΕΡΑ ΤΕΡΠΝΟΝ ΟΥ ΤΕΙΚΤΕΙ ΝΟΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΥΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΛΥΦΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΑΣ ΧΏΡΑΣ?? ΜΕ ΤΙ ΓΝΩΣΕΙΣ?? ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ?? ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΦΛΕΡΤΑΡΕ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΑΠΘ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση