GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πνεύμα του 2009...

Από το  sofokleous10.gr Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει πολύ σκοτεινή. Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, και ιδίως στις αγο...

Από το sofokleous10.gr
Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει πολύ σκοτεινή. Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, και ιδίως στις αγορές κρατικών ομολόγων, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές. Αλλά ούτε και οι μακροοικονομικές τάσεις είναι καθησυχαστικές. Στην Αμερική και την Ευρώπη τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία δεν προσφέρουν καμιά αισιοδοξία, ενώ ακόμη και τα ποσοστά ανάπτυξης της Κίνας επηρεάζονται από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Οι επιχειρήσεις δεν κάνουν επενδύσεις και προσλήψεις και μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας ύφεσης διπλού πυθμένα.
Υπάρχει όμως κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει ώστε η παγκόσμια οικονομία να αποφύγει την καταστροφή. Και αυτό είναι το...
μη χειροπιαστό, πλην όμως ζωτικό, αγαθό της εμπιστοσύνης. Οι Υπουργοί Οικονομικών των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου που συναντήθηκαν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο ενόψει της συνόδου κορυφής των G20 που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα πρέπει να αναζητήσουν όλα εκείνα τα βήματα που μπορούν να διασφαλίσουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Δεν πρόκειται για κάτι αδύνατο. Να θυμηθούμε πως όταν οι ηγέτες του κόσμου είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2009, η παγκόσμια οικονομία ήταν ξανά στο χείλος του γκρεμού. Η κατάρρευση των Lehman Brothers είχε προκαλέσει δραματική καθίζηση της εμπιστοσύνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούσε πως οι προηγμένες οικονομίες θα κατέγραφαν την πιο ισχυρή κάμψη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο φόβος ενισχύονταν από την αίσθηση ότι οι σχεδιαστές πολιτικής είχαν ξεμείνει από πυρομαχικά. Τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου κι όμως αποτελέσματα δεν φαίνονταν.
Παρά ταύτα, η σύνοδος του Λονδίνου πέτυχε να νικήσει την απαισιοδοξία. Με μια δέσμευση να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία με δημοσιονομικά μέτρα άνω του 1 τρις δολαρίων, οι ηγέτες επέδειξαν την τόλμη που περίμεναν οι αγορές και κατάφεραν να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από τη ζώνη του κινδύνου.
Το ότι ενδέχεται να περάσουμε σύντομα σε μια δεύτερη ύφεση, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί υποχρεωτικά. Βεβαίως υπάρχουν πολλοί λόγοι να είμαστε επιφυλακτικοί. Τα περιθώρια κινήσεων πολλών κυβερνήσεων έχουν πλέον περιοριστεί εξαιτίας του βάρους του δημόσιου χρέους τους, ενώ οι πλεονασματικές χώρες δεν δείχνουν καμιά διάθεση να στηρίξουν την ανάκαμψη. Αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες δεν επιδεικνύουν καμιά αποφασιστικότητα και πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή αντί να αναλαμβάνουν τολμηρή δράση.
Όμως δεν είναι αυτή η πλήρης εικόνα. Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) αποδέχτηκαν την επέκταση της δύναμης πυρός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιδεικνύουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού πανικού που πλήττει την Ευρώπη. Ο κόσμος χρειάζεται άλλη μια δόση εποικοδομητικής συνεργασίας. Χρειαζόμαστε την υιοθέτηση, εδώ και τώρα, μιας συνολικής λύσης στην κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης και οι πλεονασματικές χώρες πρέπει να δεχτούν να χρηματοδοτήσουν γενναία δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Κανένας ηγέτης, κανένα άτομο και καμιά χώρα δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της οπισθοδρόμησης». Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να τον βγάλουν αληθινό. Η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε και παλιότερα. Δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει κάτι τέτοιο ξανά.

2 σχόλια

  1. Η Κυρία που ως απλή υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας ξαφνικά στα 47 της χρόνια εξελέγη βουλευτής, χωρίς καμία προϊστορία, χωρίς κανέναν αγώνα, χωρίς πολιτικό λόγο (πόσο μάλλον σκέψη!) - ως αλεξιπτωτίστρια του εκσυγχρονισμού και εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την κουμπαριά της με τον Κώστα Σιμήτη,ξιφουλκεί κατά των εργαζόμενων στη ΔΕΗ σε ένα νέο της παραλήρημα.
    Η κ. Μερεντίτη που πληρώνεται αδρά για να περιφέρεται στα καφενεία της Βουλής και να ευτελίζει ακόμα και συνάδελφους της που τόλμησαν να μιλήσουν για βουλευτικά προνόμια και που με...
    τόσο “κόπο” κατέκτησε!!.
    Η κ.βουλευτής δυστυχώς εκπροσωπεί τον Ελληνικό Λαό χωρίς να ξέρει τίποτα απολύτως! για τον καθημερινό του αγώνα. Δεν συγχωρεί η απόφοιτος Λυκείου τον μισθό των 1.500 ευρώ που παίρνει ένας εναερίτης στη ΔΕΗ με κίνδυνο της ζωής του, δεν μπορεί να διανοηθεί πως αμείβονται και ζούνε τις οικογένειές τους άνθρωποι που υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη όλες τις ώρες, όλες τις ημέρες , με κρύο και βροχή παίζοντας καθημερινά με τον θάνατο.
    Κάνει πως δεν γνωρίζει πως κάποιοι άνθρωποι στη ΔΕΗ φοράνε τις γαλότσες και μπαίνουν στα ορυχεία γεμίζοντας τα πνευμόνια τους με θάνατο και γνωρίζοντας πως ο μέσος όρος Ζωής σ αυτή την εργασία δεν ξεπερνά τα 60 - 65 έτη!!. Ψιλά γράμματα φυσικά για μια απόφοιτη Λυκείου που κάποιος την έκανε να πιστέψει οτι τάχα προσφέρει κατι στον Ελληνικό Λαό και είμαστε υποχρεωμένοι να την πληρώνουμε για να διατηρεί τον τίτλο που κάποτε πήρε "βοηθώντας" ανθρώπους που ζητούσαν μια θέση στον ήλιο. Που αυτοί, αδίκως βέβαια, μας την φόρεσαν στο σβέρκο για να το παίζει βαριά κι ασήκωτη και να κουνάει το δάχτυλο στους ανθρώπους του μεροκάματου.
    Μπορούμε όμως να της υποσχεθούμε, ότι ο Λαός που την έστειλε εκεί, θα την στείλει πολύ γρήγορα στο σπίτι της. Και στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας εκεί όπου θα την ακολουθήσουν όσοι τούτη εδώ την περίοδο επιλέγουν να νομοθετούν "για το καλό μας".
    Γιατί εξ άλλου δεν χρειάζεται να πληρώνεται πολλές χιλιάδες ευρώ, να έχει βουλευτικό αυτοκίνητο, κινητό, ασυλία, για να τα βάζει με τον απλό Λαό κ τον κόσμο της εργασίας αντι να τα βάλει με αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια κάνανε πάρτι στις πλάτες του!!!..και μάλιστα με ύφος χιλίων καρδιναλίων φερόμενη ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, την στιγμή που οι εργαζόμενοι υποφέρουν από πολιτικές επιλογές, που στηρίζει με πάθος!!...
    Όταν θα ψάχνεις ακόμα και τον ψήφο σου, μην αναρωτηθείς το γιατί “κυρία” Μερεντίτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ακόμα ένα
    "Μ Ε Γ Α Λ Ε Ι Ο" της ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ.
    _______________________________________
    Πέτρος Ευθυμίου: Τι ζητάμε απ' τη ΝΔ ;
    Να συναινέσει στη χρεοκοπία!!!!!!!!!!!!

    http://www.zonews.gr/fotos
    Συνέντευξη Πέτρου Ευθυμίου στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Μούρτη

    «Να συναινέσουμε στη χρεοκοπία ;»

    Το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συναίνεση σε ζητήματα όπως η οικονομία και η τρομοκρατία.
    Δεν φοβάστε ότι η στάση σας θα μετρήσει αρνητικά στο εκλογικό σώμα ;

    Η κυβέρνηση ανακάλυψε τη συναίνεση, όταν χρεοκόπησαν ορατά οι πολιτικές της σε όλα τα μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Μιλά για συναίνεση επιδιώκοντας τη συνενοχή. Γιατί λέει το εκπληκτικό «συναίνεση είναι να συμφωνείτε και να στηρίζετε τις μονοκομματικές μου επιλογές». Άρα, είναι λάθος όταν όλα τα μεγάλα ζητήματα επιβαρύνονται, να εγκλωβίσουμε τις λύσεις που ζητάει ο ελληνικός λαός στον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της ΝΔ, που ανακάλυψε τη συναίνεση ως μετωνυμία του κομματικού της συμφέροντος.

    Με κάθε ευκαιρία ζητάτε εκλογές, αίτημα στο οποίο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται. Η απομάκρυνση του χρόνου των εκλογών δεν αποδυναμώνει το διατυπούμενο αίτημα, ακυρώνοντας, παράλληλα και την όποια δυναμική του ΠΑΣΟΚ;

    Το απλό ερώτημα, κ. Μούρτη, είναι αν υπάρχει διάσταση μεταξύ της βούλησης του ελληνικού λαού για την πορεία της χώρας και των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι μείζονες κυβερνητικές επιλογές βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βάσει του Συντάγματός μας, όταν ο λαός διαφωνεί και απορρίπτει τις επιλογές της κυβέρνησης που στο παρελθόν είχε επιλέξει, τότε καλείται πάλι να προσδιορίσει την πορεία που θέλει για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

    Συμφωνείτε με τη θέση για κρατικοποίηση των Τραπεζών; Θα επιστρέψουμε στον κρατισμό;

    Η οικονομική κρίση απέδειξε ότι το νεοφιλελεύθερο όραμα της ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων αγαθών και της κυριαρχίας της αγοράς πάνω στην κοινωνία και τους πολιτικούς θεσμούς, οδήγησε τον πλανήτη σε καταστάσεις πιο επίφοβες και από την κρίση του 1929. Η κρίση αυτή δικαιώνει τη θέση ότι επιβάλλεται να υπάρχουν πάντα ρυθμίσεις, κανόνες και έλεγχοι στη λειτουργία των αγορών, τόσο παγκόσμια όσο και σε κάθε κράτος. Ειδικότερα στην Ελλάδα, πιστεύω, ότι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ πρέπει να είναι πάντα εταιρείες υπό δημόσιο έλεγχο, όπως επίσης ενεργός ρόλος του Δημοσίου πρέπει να υπάρχει σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ολυμπιακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) και η αμυντική βιομηχανία. Όχι μόνο δεν πρέπει να διστάσουμε σε κρατικοποίηση τραπεζών, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο ώστε να εξυγιανθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά πιστεύω ότι ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα πρέπει να επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο. Κι αυτό είναι αναγκαίο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
    http://www.petrosefthymiou.gr/main.asp

    τώρα..EEE......TI ;
    ΠΩΣ ;
    ΑΛΗΤΕΣ ;
    ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ ;
    ΜΑΦΙΟΖΟΙ ;
    ΤΣΟΓΛΑΝΟΙ ;
    ΚΩ ΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ;
    ΡΕΜΑΛΙΑ ;
    ΤΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ κρετινομαλάαααααακκαααααα ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση