GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πτώχευση για 40.000 νοικοκυριά...

Από το tvxs.gr Σε 40.000 θα ανέρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοικοκυριά που έχουν κηρύξει πτώχευση και αδυνατούν να ανταποκριθούν σ...

Από το tvxs.gr

Σε 40.000 θα ανέρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοικοκυριά που έχουν κηρύξει πτώχευση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος" το 30% των αιτήσεων προέρχονται από πρόσωπα που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αιτήσεις για δικαστικό συμβιβασμό υπερχρεωμένων καταναλωτών και πιστωτικών ιδρυμάτων, με τις αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας να φτάνουν τις 7500.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τη στιγμή που οι φόβοι για χρεοκοπία της χώρας εντείνονται και το κούρεμα του ελληνικού χρέους μοιάζει αναπόφευκτο, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν ήδη κηρύξει πτώχευση λόγω...
αδυναμίας πληρωμής χρεών προς τις τράπεζες, ενώ τα δικαστήρια "ανάβουν" το πράσινο φως για κούρεμα χρεών σε ιδιώτες.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 30.000 αιτήσεις πτώχευσης ιδιωτών στο πλαίσιο του νόμου περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν φτάσει τις 40.000 οι αιτήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αιτήσεις αυτές περίπου το 80% έχουν υποβληθεί από συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και άλλων Ταμείων, καθώς και από εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι λόγω των συνεχών μειώσεων στους μισθούς και στις συντάξεις τους, δηλώνουν μερική ή ολική αδυναμία πληρωμής των δανείων τους.
Βάσει μάλιστα των στοιχείων από τις αιτήσεις πτώχευσης που έχουν παραληφθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει το εντυπωσιακό στοιχείο ότι το 1/3 περίπου αυτών αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Δημόσιο. Η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών αυτών διαθέτουν πρώτη κατοικία την οποία απέκτησαν με δανεισμό από κάποια τράπεζα, την οποία επιθυμούν να διατηρήσουν στην κατοχή τους. Αυτός ουσιαστικά είναι και ο λόγος που ζητούν την προστασία του νόμου.
Από τις υποβληθείσες αιτήσεις, λόγω άρνησης των τραπεζών να αποδεχθούν τις προτάσεις των δανειοληπτών έχουν οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες μέχρι σήμερα το 25% εξ αυτών.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περί τις 7.500 αιτήσεις δικαστικού συμβιβασμού σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, με τον μεγάλο όγκο αυτών να κατευθύνονται στα δικαστήρια του Λεκανοπεδίου Αττικής, από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκδικασθεί περισσότερες από 50.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία που προκύπτουν, το 40% των αιτήσεων απορρίπτονται και το 60% γίνονται αποδεκτές με τα δικαστήρια να δέχονται την αδυναμία πληρωμής εκδίδοντας αποφάσεις διακανονισμού των χρεών, σε χαμηλότερο ύψος από το οφειλόμενο.
Το μέσο ύψος οφειλής ανά δανειολήπτη σε όλες τις τράπεζες υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ και τα δικαστήρια με τις αποφάσεις τους περιορίζουν τις απαιτήσεις των τραπεζών κατά 60% κατά μέσο όρο, οι οποίες πρόκειται να εισπραχθούν στη διάρκεια της επόμενης εικοσαετίας.
Τα χρέη που αναμένεται ότι θα "σβήσουν" οι τράπεζες από την εφαρμογή του νόμου υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ περίπου για το 2011. Προβλέπεται όμως ότι και το επόμενο έτος θα συνεχιστεί με την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη ένταση, η υποβολή νέων αιτήσεων πτώχευσης.
Η διαδικασία για τη ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες
Μπορεί οι τράπεζες να διαμορφώνουν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης, ωστόσο δεν δείχνουν ικανά να αποτρέψουν το κύμα αιτήσεων πτώχευσης.
Για παράδειγμα, καθηγητής Λυκείου υπέβαλε αίτηση πτώχευσης με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ. Είναι επιβαρημένος με ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 60.000 ευρώ, ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 16.000 ευρώ και τέσσερις πιστωτικές κάρτες με χρέος ύψους 40.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τραπεζικού υπάλληλου με μισθό 1.950 ευρώ, οι δανειακές υποχρεώσεις του οποίου ανέρχονται σε 144.000 ευρώ. Οφείλει στεγαστικό ύψους 80.000 ευρώ, τρία καταναλωτικά δάνεια 24.000 ευρώ, ενώ έχει δύο πιστωτικές κάρτες με χρέη 10.000 ευρώ και 30.000 ευρώ σε άλλον πιστωτή.
Ο νόμος αφορά φυσικά πρόσωπα, δηλαδή υπερχρεωμένους καταναλωτές, και ρυθμίζει χρέη τα οποία δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και "χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα".
Προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας υπερχρεωμένος καταναλωτής στις διατάξεις αυτού του νόμου "είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του". Και η απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του -σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου- μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.
Η διαδικασία βάσει του νόμου προβλέπει σε πρώτη φάση την αποστολή μιας επιστολής στην οποία ο δανειολήπτης ζητεί να μάθει το ακριβές ύψος των οφειλών του.
Στη συνέχεια αποστέλλει μία αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, προτείνοντας κάποιο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης της οφειλής του. Σε αυτήν τη φάση, συνήθως, απορρίπτονται οι αιτήσεις που ζητούν απαλλαγή και όχι ρύθμιση χρεών.
Αν και εφόσον απορριφθεί η συγκεκριμένη αίτηση, ο δανειολήπτης προχωρεί στην αποστολή νέας αίτησης για δικαστικό πλέον συμβιβασμό. Εκεί εφόσον υπάρξει συμφωνία, υπογράφεται ένα πρακτικό το οποίο και αποτελεί σύμβαση ρύθμισης.
Αν δεν υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση, τότε ακολουθεί το τρίτο στάδιο, όπου πλέον εκδικάζεται η απόφαση που θα είναι εκτελεστή από όλες τις πλευρές.

7 σχόλια

  1. Στήνει ΚΑΙ..το "μαγαζάκι" του στην Ελλάδα ο γερμανός υπερΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ..που ήλθε με αίτημα Παπανδρέου..

    Πολυεθνικό πολύ-υπουργείο με 50 «μόνιμους», αλλά και«συμβασιούχους»
    στήνει αυτές τις μέρες ο γερμανός επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

    Ο Γερμανός «τοποτηρητής» μας, θα προσπαθήσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Γερμανία, με την βοήθεια των συμβούλου του Πρωθυπουργού, Γ. Γλυνού και της Ζορζέτας Λάλη, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», εντοπίζουν τις ανάγκες και προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προτεραιότητες.

    Στην πραγματικότητα πρέπει να επιβάλλουν έναν άλλο τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου.
    Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Ράιχενμπαχ είχε αναφερθεί στο πολυδαίδαλο και «άχρηστο» Ελληνικό δημόσιο. Είχε εντοπίσει μάλιστα, με μεγάλη ακρίβεια, τις παθογένειες του «συστήματος» και με τις τεχνικές του γνώσεις θα προσπαθήσει να το αλλάξει.

    Σκοπός του κ. Ράιχενμπαχ είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να κάνει το ελληνικό Δημόσιο… «Ευρώπη» με Γερμανούς υπαλλήλους να δίνουν τα φώτα τους.
    Η περίπτωση «Ελλάδα» φαίνεται να ενδιαφέρει, αφού οι αιτήσεις για την στελέχωση της Ομάδας Δράσης,
    η οποία θα απασχολήσει 50 άτομα, ξεπέρασαν τις 500 !
    Από αυτές μόνο το 1/3 ήταν
    από Έλληνες!

    Εκτός από τα 50 αυτά άτομα εξεύρεση λύσεων αναζητούν δεκάδες άλλοι υπάλληλοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναιαποσπασμένοι
    εδώ και ένα χρόνο για αυτό τον λόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος "ΠΤΩΧΕΥΕΙ",
    νά πάει αμέσως νά πιάσει ΔΟΥΛΕΙΑ.

    Δέν υπάρχει ΑΝΕΡΓΙΑ στήν Ελλάδα. Η ανεργία στήν Ελλάδα είναι απολύτως μηδενική.

    Αφού δουλεύουν εδώ, 150.000 Βουλγάρες – Ουκρανέζες πού ξεσκατώνουν γέροντες συνταξιούχους,
    Αφού δουλεύουν εδώ, 500.000 Ινδο-Πακιστανο-Μπαγκλαντέδες, οι οποίοι ξεσβουνιάζουν, όλα τά πάμπολλα βουστάσια – Χοιροστάσια ΑττικοΒοιωτίας καί περιχώρων,

    ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ, ΣΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ, ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΖΟΥΠΙΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ,

    Χωρίς νά ξοδεύουν στό Ελλάντα ούτε γιά σαπούνι γιά νά πλυθούν ?.
    (Ακούς μεγάλε κουτοπόνηρε Κορκίδη τής δανεικής κι’ αγύριστης “Ρευστότητας” ?),

    Ενώ οι Ελληναράδες φραπεδοκουβεντιάζουν στίς καφετέριες καί στά νυχοποδαρο-Κομμωτήρια,

    Ελληνόψειρες κλαψομούνηδες, τήν έχετε βαμμένη ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΩΣ !!!

    Μέχρι νά ξαναπάρουν τίς θέσεις εργασίας τής Στυλιανοπούλου καί τής Φόνσου , οι Ελληνίδες από τήν Κυπαρισσία καί τήν Νάξο, αντιστοίχως,
    Μέχρι νά στελεχωθούν τά βουστάσια, τά χοιροτροφεία καί τά χωράφια από τούς Ελληνάρες τών Βριλησσίωνκαί τής Γλυφάδας,

    ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΘΑ ΨΟΦΑΤΕ τής ΨΩΜΟΛΥΣΣΑΣ.
    (Άν τή γλυτώσετε καί δέν αλληλοσφαχτήτε μεταξύ σας, πού πολύ καλά γνωρίζετε αυτό τό σπόρ).

    Ποιός σάς έταξε, ρέ, ότι θά είσαστε όόόόλοι Διευθυντάδες καί μαγαζάτορες εσωβράκων καί κυλοττακίων ?

    Δέν υπάρχει ΑΝΕΡΓΙΑ στήν Ελλάδα. Η ανεργία στήν Ελλάδα είναι απολύτως μηδενική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φάση Γ’
    Δράση 8
    Οι διευθυντές των διαφόρων οργανισμών θα καταρτίζουν λίστες με το πλεονάζον προσωπικό, σύμφωνα με ακόλουθα κριτήρια:
    α. Ποιος/Ποια δεν τους έκατσε
    β. Ποιος/Ποια αρνήθηκε να καλύψει τις βρομιές τους
    γ. Ποιος/Ποια δεν είναι ΠΑΣΟΚ

    Στη συνέχεια το ανωτέρω προσωπικό θα μεταφέρετε στο ΟΑΚΑ, όπου υπό τον ύμνο του ΠΑΣΟΚ θα καίγεται ζωντανό.
    θα παλουκώνετε και θα σταυρώνετε, καθότι ως κίνημα με ευαισθησίες δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την χρήση λεόντων ως δήμιου,
    μια και μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

    Στις εξέδρες θα παραβρίσκονται μόνο χαχόλοι, για τους οποίους θα ισχύουν εισιτήρια της εργατικής εστίας.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι έδώ τι θέλετε να ήταν κυβέρνηση ο δεξιός ΚΚ ;
    Πως θα ζούσαμε με πάγωμα των μισθών ;
    Εμείς θέλουμε μείωση μισθών.
    Λεφτά υπάρχουν και θα μας τα δώσει ο ΓΑΠ σε λίγο καιρο. Είμαστε Ελληνες μ………… σοσιαληστές και όχι κουμμούνια που ήθελαν να μας πάρουν το σπίτι και να μας σφάξουν με το κονσερβοκούτι.

    Είμαστε υπέρ της Αμερικής και όχι με τους αλήτες τους Ρώσσους.
    Πάνω από όλα ο 79ος σκεπτώμενος του κόσμου.

    Περαστικά μας, κατά τον λαόν και οι άρχοντες.

    Υποκλίνομαι για άλλη μια φορά στο επικοινωνιακό χάρισμα του ΠΑΣΟΚ,…..
    Το Θασοκ απευθύνεται σε ηλίθιους και απατεώνες, το θέμα είναι, τι κάνουμε ΕΜΕΙΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποκλίνομαι για άλλη μια φορά στο επικοινωνιακό χάρισμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνεχίζω να γράφω σιγά μην ξυπνήσω ...κανέναν.

    Λοιπόν:
    - δεν γράφω λέξη για τα ταμεία με τα δημοσιεύματα σχετικά με τις ορέξεις του κυρίου Κουτρουμάνη για τις περικοπές και στις επικουρικές θα έχουν και πλεόνασμα.
    Εγώ βέβαια προτείνω να πληρώνουν οι συνταξιούχοι πρόστιμο δεν φτάνει που κάθονται θέλουν και λεφτά;

    - οι άνθρωποι δεν μπορούν να προγραμματίσουν ούτε τα …κορδόνια τους. Last year ο κύριος Λοβέρδος άφησε άτομα να παραμείνουν …εθελοντικά φέτος τους διώχνουν.(4)

    - δεν ξέρουν να κάνουν πρόσθεση…την απογραφή να ανοίξουν μέχρι 12/2013 φεύγουν 100,000+ άτομα. Από τις 30,000 έως τις 100,000 υπάρχει ένα κενό μια διαφορά βρε αδερφέ….θα καλυφτεί με μετακινήσεις και μετατάξει ς; (1-7&3)

    -έ ξυπνο η κατάργηση της οργανικής θέσης και υπάλληλο διώχνεις και μείωση των θέσεων επιτυγχάνεις.Σε αυτό ειλικρινά υποκλίνομαι.(2)

    - δημιουργεί ένα λαμπρό πεδίο για τους βουλευτές ποιοι θα είναι σε εφεδρεία,
    ποιοι θα μεταταγούν και που, ποιοι θα διασωθούν κλπ κλπ κλπ.

    -για το εφάπαξ κουβέντα…όποιος αύριο πάει σε εφεδρεία τι θα γίνει με το εφάπαξ αφού είναι απόλυση με την κατάργηση και της οργανικής θέσης ;

    Λυπάμαι που το λεω αλλά για το στενό δημόσιο τομέα μην περιμένετε πλέον τίποτα…
    Δεν θα μείνει στρατιωτικός, εκπαιδευτικός, σώματα ασφαλείας, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό …
    Αλλά μην ανησυχείτε θα γίνει ότι και στο ΥΠΠΟΤ θα σας εξυπηρετούν μηχανοδηγοί.

    Βέβαια κουβέντα για το open.gov και τους Προέδρους και ΔΣ των 5,000 Νομικών Προσώπων, τις Δημοτικές επιχειρήσεις και τα λοιπά παραμάγαζα.

    Επιτέλους είμαστε Ευρώπη.
    Ποιά εταιρία θα τα τσεπώνει για να αξιολογεί τους ΔΥ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο την εξαπατηση του ελληνικου λαου με τολεφτα υπαρχουν ,στο μαζι τα φαγαμε και πληρη κλεψιμο των νοικοκυριων.
    ποσο σιχαμενοι ειναι στο πασοκ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. περικοπες παντου και το χρεος ανεβαινει.
    αρα κατι δεν παει καλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πασοκ για μια κοινωνια δικαιη.
    μας νοιαζει που πηγαν τα λεφτα?ποιοι κλεβανε τοσα χρονια?
    οχι βεβαια αφου εμεις κατα κυριο λογο τα φαγαμε και οι ψηφοφοροι μας της μεσαιας ταξης.
    πασοκ εμεις να περναμε καλα και οι αλλοι να πανα γαμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση