GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η οικονομική κρίση και η φορολογία προβληματίζουν τους ιεράρχες...

Των Νίκου Παπαχρήστου και  Αντώνη Τριανταφύλλου   Η οικονομική κρίση και τα έκακτα φορολογικά μέτρα που πιέζουν τους πολίτες αυξάνοντας κ...


Η οικονομική κρίση και τα έκακτα φορολογικά μέτρα που πιέζουν τους πολίτες αυξάνοντας και το άχθος του κοινωνικού έργου για την Εκκλησία μονοπώλησαν τις δηλώσεις των μητροπολιτών στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου της Ιεραρχίας.
Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος εξερχόμενος του Συνοδικού Μεγάρου δήλωσε ότι...
«αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, δεχόμαστε κόσμο δίνουμε συσσίτια» σχολιάζοντας το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας που δέχεται επικρίσεις. Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της εγκυκλίου του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, με την οποία καλεί τους πολιτες σε επανάσταση ο μητροπολίτης Φθιώτιδος υποστήριξε ότι «η Εκκλησία είναι πιο ήπια, ας ακούγονται όμως και πιο δυνατές φωνές πάντα με λόγο παραμυθίας»
Ο Περιστερίου Χρυσόστομος σε ερώτηση για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας υποστήριξε ότι «η Εκκλησία θα πληρώσει αλλά δεν είναι υπέρ της επανάστασης. Συμμετέχουμε στην επανάσταση του λαού». Σε ό, τι αφορά τη φορολόγηση ανέφερε σκωπτικά πως «στην Ελλάδα είμαστε κομπιναδόροι. Πληρώνουν αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν», ενώ χαρακτήρισε «μύθο» το μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ο Γλυφάδας Παύλος δήλωσε ότι η Μητρόπολή του κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους δοκιμαζόμενους πιστούς, διανένοντας και χρηματικά βοηθήματα στο ποίμνιο της και ιματισμό. Ο Φιλίππων Προκόπιος κάλεσε τους πολιτικούς να πάρουν θέση υποστηρίζοντας ότι «εμείς ανταποκρινόμαστε» (σ.σ. στις φορολογικές υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου). Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος σχολιάζοντας τα έκτακτα οικονομικά μέτρα και τη αύξηση στη φορολογία σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι άδικο και επικίνδυνο. Η Εκκλησία δεν βοηθάει μόνο τώρα αλλά να κάνει και κάτι επιπλέον». Σχολιάζοντας την εγκύκλιο του μητροπολίτη Μεσογαίας ο κ. Άνθιμος δήλωσε πως «ο λαός μπορεί να διεκδικήσει ό, τι μπορεί στο πλαίσιο όμως της νομιμότητας».
Ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης συνεδρίας της Ιεραρχίας υποστήριξε ότι η Εκκλησία είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα στο λαό, ενώ και αυτός υπογράμμισε ότι η Εκκλησία πληρώνει κανονικά τους φόρους της.
Εκ μέρους της Ιεραρχίας, επανέλαβε την επιθυμία της διοίκησης της Εκκλησίας για τη διευθέτηση των νομικών κωλυμάτων προκειμένου να αποδεσμευθούν εκτάσεις και εκκλησιαστικά ακίνητα ούτως ώστε να αξιοποιηθούν προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προγραμματίζεται να γίνει νέα συνάντηση των αρμοδίων μικτών επιτροπών για την αξιοποίηση των δεσμευμένων ακινήτων.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος αναφερόμενος στην εισήγηση του αρχιεπισκόπου, σχολιάσε ότι άγγιξε πολλούς ιεράρχες, οι οποίοι μίλησαν στη συνέχεια για τα δεινά του λαού και τους τρόπους βοήθειας της Εκκλησίας, και σημείωσε ότι η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα θα συνεχίσει και στην αυριανή συνεδρίαση. Ένα ακόμα θέμα που προκάλεσε συζητήσεις εντός αλλά και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων της Ιεραρχίας ήταν το θέμα της παρουσίας των ιεραρχών σε πανηγύρια και εορτές άλλων ιεραρχών. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κοινή αντίληψη των ιεραρχών είναι πως όλα πρέπει να γίνονται με σεμνότητα και να μην παρίστανται δεκάδες μητροπολίτες σε κάθε πανηγύρι και γιορτή.

3 σχόλια

  1. ΤΟ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ" ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΑ.

    ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ.

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ..!

    ΤΑ "ΦΥΤΑ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥΣ.

    ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΥΡΙΖΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΄Ωρα ν΄ανοίξουν το...πουγγί τους να βοηθήσουν το κράτος, απ΄το οποίο και μισθοδοτούνται! Ο πλησίον πάσχει! Κάποιοι ξεχνούν ότι με την... "κάμηλο" (συσώρευση πλούτου, ο Παράδεισος είναι κλειστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση