GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επόμενος σταθμός: Ιταλία...

Από το  sofokleous10.gr Νέα ώθηση στην κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία έδωσε η απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody...

Από το sofokleous10.gr

Νέα ώθηση στην κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία έδωσε η απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία από Αα2 σε Α2, με αρνητική μάλιστα προοπτική, που δηλώνει ότι και η επόμενη αξιολόγηση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η απόφαση της Moody’s η οποία διαδέχεται μια αντίστοιχη απόφαση της Standard & Poor’s πριν λίγες εβδομάδες, θα ωθήσει σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, μεταφέροντας επιπλέον δισεκατομμύρια από τους ιταλούς φορολογούμενους στους πιστωτές.
Στην τελευταία δημοπρασία, μετά την υποβάθμιση της...
S&P’s στις 19 Σεπτέμβρη, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε ομόλογα αξίας 2,47 δισ. ευρώ με ημερομηνία λήξης το 2022 με επιτόκιο ύψους 5,86%, όταν στην προηγούμενη δημοπρασία, στις 30 Αυγούστου, το επιτόκιο που είχε εξασφαλίσει ήταν 5,22%. Αντίστοιχη σοβαρή άνοδο σημειώθηκε επίσης και στο επιτόκιο των 5ετών ομολόγων που τώρα έφθασε το 4,68% από 3,87% στα τέλη Αυγούστου.
Η υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας είναι πολύ πιθανό να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέες πυροσβεστικές παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπως ακριβώς έκανε στις αρχές Αυγούστου αγοράζοντας μαζικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να μειώσει το επιτόκιο των ιταλικών ομολόγων κάτω από το ψυχολογικό όριο του 6%. Πλησιάζοντας το τώρα εκ νέου είναι εμφανές ότι ανοίγουν τα οπλοστάσια. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν πραγματοποιήθηκε σε κενό αέρα. Στο εσωτερικό της υπήρχαν αντιδράσεις κι ιδιαίτερα από τον εκπρόσωπο της Γερμανίας, που μετά από λίγες μέρες παραιτήθηκε, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία του. Κατά συνέπεια και τώρα, τυχόν νέα παρέμβαση της ΕΚΤ θα δώσει το έναυσμα στους εκ Γερμανίας ορμώμενους φονταμενταλιστές του μονεταρισμού για νέες διαμάχες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Το ερώτημα ωστόσο που φέρνει στην επιφάνεια (και) η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι το αν θα πρέπει η ΕΚΤ να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ή όχι – ερώτημα στο οποίο η στήλη απαντάει απερίφραστα ναι! Το ερώτημα που έρχεται στο τραπέζι σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα από την μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη για να αναχαιτιστεί η κρίση. Κι εδώ μιλάμε για τη λιτότητα. Η Ιταλία, μόλις τον προηγούμενο μήνα εντάχθηκε κι αυτή στη λέσχη με σύμβολο το μακρύ ψαλίδι ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα περικοπών κοινωνικών δαπανών και αυξήσεων φόρων ύψους 54 δισ. ευρώ. Στόχος των μέτρων, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι το 2013 να αποκτήσει η Ιταλία πλεόνασμα: το μυστικό αντικείμενο του πόθου όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ. Παρότι λοιπόν το αντιλαϊκό πακέτο των μέτρων ψηφίσθηκε τα επιτόκια ανέβηκαν και η υποβάθμιση δεν αποφεύχθηκε. Στο σκεπτικό μάλιστα της Moody’s για την απόφαση υποβάθμισης της Ιταλίας, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 4 Οκτώβρη, μεταξύ άλλων λόγων που αφορούν το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον κι επί των οποίων δεν έχει λόγο η ιταλική κυβέρνηση δεσπόζει και το εξής: «αυξανόμενοι κίνδυνοι συρρίκνωσης της οικονομικής ανάπτυξης». Μα, αυτή ακριβώς η προοπτική ακόμη κι αν είχε μία πιθανότητα στις 100 να αποτραπεί, καθίσταται παραπάνω από σίγουρη με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν. Όπως έγινε στην Ελλάδα και αλλού. Όσο πιο εκτεταμένες οι περικοπές δαπανών τόσο πιο βαθιά η μείωση των καταναλωτικών δαπανών σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά και τόσο πιο αναπότρεπτη η ύφεση.
Η Ιταλία επομένως που αναδεικνύεται στον επόμενο σταθμό της κρίσης χρέους είναι θύμα της λιτότητας και όχι της σπατάλης...

4 σχόλια

  1. Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός: Αυτή είναι η αρχή όλων αυτών των γεγονότων, ταλαίπωρων γεγονότων, πολεμικών…

    Οι Εβραίοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό το κακό. Τους παρακινεί ο Διάβολος να το κάνουν αυτό, για να αρχίσουν αυτό… ώστε να καταστρέψουν τον καρπό της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και στην Ρωσία…

    Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιό τους στον δρόμο για μια παγκόσμια κυριαρχία. Και σε κάθε περίπτωση θα αναγκάσουν τους Τούρκους να έρθουν εδώ, στην Ελλάδα, για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους.

    Και η Ελλάδα, παρόλο που τυπικά έχει κυβέρνηση, δεν έχει στην πραγματικότητα κυβέρνηση. Της λείπει η δύναμη, και οι Τούρκοι θα έρθουν εδώ…

    Αυτή θα είναι και η στιγμή που η Ρωσία θα μετακινήσει τις δυνάμεις της επίσης, για να αναγκάσει τους Τούρκους σε υποχώρηση.

    Τα γεγονότα θα εξελιχθούν ως εξής:

    όταν η Ρωσία κινηθεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν αυτό, ώστε να μην υπάρξει ενότητα, να μην υπάρξει ένωση μεταξύ δύο Ορθοδόξων εθνών. Θα κινήσουν και άλλες δυνάμεις, όπως τους Ιάπωνες και άλλους… ”

    Αυτά από τους αγιους γέροντες της Ορθοδοξίας. Οποιος εχει αυτιά ας ακούσει. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ορθοδοξία!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ….
    ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!
    ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…
    Ο ΘΕΟΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ…..
    Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ Η ΕΥΛΟΗΜΕΝΗ!
    ΕΛΛΗΝΕΣ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ…
    ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ…
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ…ΕΦΤΑΣΕ… ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ…

    ΖΗΤΩ Ο ΘΕΟΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    ΥΓ.ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΔΕΙΞΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ…ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΦΤΩΧΙΑ ΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ..ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ…

    ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟ..ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ…ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΜΩΣ…
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [[Ο όρκος του ταγματασφαλίτη 1942

    «Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ.
    Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου.
    Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων».]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση