GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μέσα από την καρδιά του μυαλού μου…

 Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου Μια και αποφάσισα να πάψω αυτή την περίοδο να σχολιάζω την φάρσα της πτώχευσης του Ελληνικού κράτους και ...


 Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

Μια και αποφάσισα να πάψω αυτή την περίοδο να σχολιάζω την φάρσα της πτώχευσης του Ελληνικού κράτους και να διεισδύω διαλεκτικά σε πτυχές της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας – για τους λόγους που εξήγησα σε προηγούμενο σημείωμα - δεν μένει παρά να ανοίξω την καρδιά του μυαλού μου και να παραθέσω μερικές ακόμη αράδες σε «συναισθηματικό» επίπεδο. Μην περιμένετε κλάμα ή κλαψούρισμα, όμως, ούτε παραπονιάρικες, πικραμένες, γλυκανάλατες ή θυμωμένες ατάκες. Ο συναισθηματικός κόσμος δομείται στο πλαίσιο της μικρο-πολιτικής και εντός αυτού θα κινηθώ - με ένα μικρό άλμα στην μακρο-πολιτική στο τέλος - για όσους ασφαλώς αντέχουν τις βαθιές, βουβές συγκινήσεις!
Μπορεί ποτέ μια πολιτική γλώσσα που κατάγεται από την κοινωνική προβληματοποίηση του 1968 να μιλήσει συναισθηματικά; Όχι, είναι η προφανής απάντηση, καθώς εμείς δεν...
 βλέπουμε δραματοποιημένη τη ζωή. Η επανάσταση για εμάς είναι μια καθημερινή διαδικασία, την οποία δεν διηγούμαστε συναισθηματικά, συγκινητικά, σεμνά και ταπεινά, αλλά ως σχέσεις εξουσίας. Το συναίσθημα δεν προκαλείται από κάποιο μεταφυσικό ερέθισμα ή από την διήγηση κάποιου πολιτικού μύθου που προσκρούει σε κάποιον ηθικό τοίχο, αλλά αποκλειστικά από το εξουσιαστικό βίωμα: την αίσθηση της εφαρμογής της πολιτικής δύναμης πάνω σου. Αυτό γεννά και ηθική και ιδεολογία.
Η ελληνική κοινωνία πάσχει σήμερα από την εφαρμογή πάνω της αντιδημοκρατικών δυνάμεων. Η κοινωνική συνείδηση είναι προϊόν της εσωτερίκευσης της μορφής της ασκούμενης εξουσίας στο κοινωνικό σώμα. Η μορφή αυτής καθ' εαυτής της εσωτερίκευσης σηματοδοτεί την ατομική μας συνείδηση. Το συναίσθημα που γεννάται κατά την διαδικασία αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αφηρημένης ιδεολογίας ή κοσμοαντίληψης, αλλά η αίσθηση του Εαυτού ως σημείο εφαρμογής αυτής ακριβώς της πολιτικής δύναμης που τον ορίζει κοινωνικά στη συγκυρία. Κανείς ποτέ δεν εξεγέρθηκε εναντίον συστημάτων οργάνωσης της πολιτικής ισχύος (μοντέρνος καπιταλισμός, σοσιαλισμός, φεουδαρχία κλπ). Το άτομο (δεν θα ξαναπώ τη λέξη πολίτης αυτή την περίοδο, διότι αποσιχάθηκα τον λαϊκισμό) αντιδρά στη συγκεκριμένη μορφή πολιτικής δύναμης που ασκείται πάνω του πρακτικά ανεξέλεγκτα, καταχρηστικά, έξω από κάθε σύμβαση που θα μπορούσε να την νομιμοποιήσει στο πλαίσιο συγκρότησης της κοινωνικής συνείδησης. Το άτομο εξεγείρεται όχι εναντίον γενικών συστημάτων κυριαρχίας, λοιπόν, αλλά συγκεκριμένων δομών άσκησης πολιτικής ισχύος.
Εδώ βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα. Η πολιτική αμφισβητείται στο σύνολο της, διότι η ασκούμενη πολιτική δύναμη στον κοινωνικό κορμό προκαλεί σοκ και απογοήτευση, απειλώντας με απόλυτο εκφυλισμό την κοινωνική συνείδηση. Αυτό δεν καταλήγει στη δημιουργία ενός ελεύθερου (κυνικού ή στωικού) ατόμου εντός μια ελευθέριας αγοράς, όπως ίσως νομίζει ο νεοφιλελεύθερος, αλλά στην παραγωγή ενός τραυματισμένου Εαυτού: μιας τραυματικής ατομικής συνείδησης. Το τελευταίο αγριεύει τον άνθρωπο, τον μετατρέπει σε μισάνθρωπο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε εκδικητικό κτήνος. Ένας εξεγερμένος μισάνθρωπος που νοιώθει ότι μάχεται για το τομάρι του, μετατρέπεται σε εγκληματική μηχανή - και ας το προσέξουμε ιδιαιτέρως!
Εκεί όμως όπου η πολιτική δύναμη ασκείται εγκληματικά, εγκληματική είναι δυστυχώς και η αντίδραση, για να το διατυπώσω μάλλον απλοϊκά, αλλά πάντως παραστατικά. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ιδεολογικοποίησης της πολιτικής, όπως ισχυρίζονται διάφορες αποχρώσεις της δεξιάς μυθοπλασίας, αλλά της εξουσιαστικής διάρθρωσης της πολιτικής δύναμης, η οποία ασκείται στον κοινωνικό κορμό: της φύσης δηλαδή της ασκούμενης εξουσίας (θεσμοθετημένης και κυρίως άτυπης).
Οι άσχετοι από πολιτική πολιτικάντηδες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, μπλέκοντας με τους δυστυχισμένους οικονομιστές της τρόικας επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό μιλώντας την ιατρική γλώσσα: «το κοινωνικό σώμα είναι άρρωστο και εμείς εφαρμόζουμε διάφορες επώδυνες ασφαλώς στρατηγικές για να πετύχουμε την αποκατάσταση», ισχυρίζονται. Αυτό λέγεται θεραπεία ή κοινωνική αναδιοργάνωση με την έννοια της εξυγίανσης (θεσμικής, ηθικής, δημοσιονομικής, ατομικής κλπ). Αυτή είναι η discourse του καθεστώτος και αυτή τη γλώσσα αντιλαμβάνεται και μιλάει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ας μην αυταπατώμεθα . «Θα πονέσουμε, θα ματώσουμε, θα κλάψουμε, αλλά θα θεραπευτούμε», λέει κάθε τόσο αυτός ο μοιραίος άνθρωπος, μηδενικής πολιτικής παιδείας, που ηγείται της χώρας. Επ’ αυτού προπαγανδίζουν και οι αστοιχείωτοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην πατρίδα μας.
Η έλλειψη πολιτικής παιδείας στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Και τούτο συμβάλει στην μετεξέλιξη του δράματος της φτωχοποίησης μας σε εθνική τραγωδία. Στο σημείο αυτό ο γράφων σηκώνει τα χέρια ψηλά: Πώς να βοηθήσεις τον αγανακτισμένο, την αγανακτισμένη, από τη στιγμή που δεν είναι ικανός/ικανή να αντιληφθεί το αίτιο και τον μηχανισμό που του/της προκαλούν αυτό το συναίσθημα της τυφλού θυμού;
Δεν είναι, φίλοι, ετοιμοθάνατο το σώμα της κοινωνίας, αν και νοσεί βαριά, εξαιτίας ακριβώς της μορφής της εξουσιαστικής δύναμης που ασκεί το καθεστώς πάνω σε αυτό! Μην σας φαίνεται αντιφατικό. Τα φαινόμενα κοινωνικού εκφυλισμού, τα οποία ίσως παρατηρείτε να εμφανίζονται πιο έντονα αυτές τις μέρες, είναι το αποτέλεσμα της μορφής πολιτικής δύναμης που ασκείται στη κοινωνία, στο σύνολο της, αυτή την περίοδο. Αυτά δεν είναι άσχετα με την διάβρωση της κοινωνικής συνείδησης που πέτυχε η διαπλοκή κατά την προηγούμενη περίοδο άνδρωσης του πελατειακού κράτους στη θέση του κράτους πρόνοιας. Η διαπλοκή διαμόρφωσε συνθήκες εκφυλισμού, ενώ σήμερα η συγκεκριμένη μορφή άσκησης της πολιτικής εξουσίας (καθεστώς έκτακτης ανάγκης) εκφυλίζει δραστικά την ελληνική κοινωνία, αφού πρώτα η διαπλοκή φρόντισε για την νομιμοποίηση της στη θέση του θεράποντος ιατρού (Σωτήρος), πείθοντας αρχικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού ότι η προτεινόμενη θεραπεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ζήτημα ζωής και θανάτου όμως είναι η μορφή και ο μηχανισμός της πολιτικής δύναμης που ασκείται στη κοινωνία. Το πρόβλημα είναι ο πολιτικός σου ψυχίατρος και όχι η τρέλα σου που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα όρια του εγκλήματος ή της αυτοκαταστροφής. Το απολύτως διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και το βαθύ κράτος πατρωνίας των διαπλεκομένων, επιχειρεί να σε τρελάνει, αγωνίζεται για να σε μετατρέψει σε φοβισμένο θηρίο, σε εκδικητή-μισάνθρωπο. Γνωρίζει ότι έτσι θα καταστείς ικανός για οποιοδήποτε έγκλημα, αλλά απολύτως ανίκανος για συλλογική, αντικαθεστωτική δράση. Πάνω σε αυτό θα στηριχθεί για να σου επιβάλει, μια άλλη, έκτακτη μορφή σωτηρίας και περιορισμών δικαιωμάτων. Για να σε προστατεύσει από τον διαταραγμένο σου, κοινωνικά αποκλίοντα Εαυτό, θα σου πει!!
Μην κάνεις το λάθος, μην πέσεις σε αυτή την παγίδα. Σου μιλώ μέσα από την καρδιά του μυαλού μου. Δεν είσαι εσύ το πρόβλημα για τον Εαυτό σου, ούτε κανείς άλλος συμπολίτης σου είναι. Το πρόβλημα είναι η ο πολιτικός κορμός της πατρίδας μας: ο πυρήνας της εξουσίας, το σάπιο σώμα της διαπλοκής. Μην αντιδράς θυμικά στην πολιτική δύναμη που αυτό συνειδητά ασκεί, έτσι ώστε να σε αποτρελάνει. Χαλάρωσε, βγες έξω, αντάμωσε τον συμπολίτη σου, νοιώσε ότι είστε μόρια του ίδιου σώματος και ότι δεν έχετε να χωρίσετε τίποτε, αυτήν ιδιαίτερα την περίοδο Δεν είναι η στιγμή των αποκλεισμών. Έφτασε η στιγμή της πραγματικής κοινωνικής σύγκλισης στη βάση.
Ξέρω, η οργανωμένη αριστερά έκανε ότι μπορούσε για να βραχυκυκλώσει αυτή τη διαδικασία παραγωγής μιας νέας πατριωτικής κοινωνικής συνείδησης. Δεν πειράζει. Μην ζητάς από παρωχημένες δομές, σύγχρονες πολιτικά απαντήσεις στην εφιαλτική μορφή της πολιτικής δύναμης που ασκεί το καθεστώς στη κοινωνία. Ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται την συγκεκριμένη διάσταση της στρατηγικής εφαρμοσμένης ισχύος επί της κοινωνίας. Φορείς που γαλουχήθηκαν με την στρατηγική της μιας και μοναδικής επανάστασης, και την ιδέα ότι ο Μαρξισμός αποτελεί την επιστήμη όλων των επιστημών, δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να καταλάβουν ότι η ελληνική κοινωνία όχι απλώς ταξική συνείδηση δεν έχει, αλλά κινδυνεύει να χάσει και κάθε ίχνος συνείδησης της πολιτικότητας της φτωχοποίησής της. Την βλέπει σαν επιδρομή του «4ου Ράιχ», ή σαν εκδίκηση γενικότερα της Δύσης, ή ακόμη και ως συνωμοσία σκοτεινών αλλόθρησκων δυνάμεων, ενώ φορείς της αριστεράς την παρουσιάζουν ως συνέπεια του καπιταλισμού ή ως συνωμοσία καπιταλιστικών συμφερόντων. Οι τελευταίοι δεν λένε ψέματα, το ζήτημα όμως είναι ότι έτσι δεν δομείται η αλήθεια στη βάση της συνείδησης της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης που ασκείται από το καθεστώς. Με δυο λόγια σε μεγάλο βαθμό η οργανωμένη αριστερά διαπραγματεύεται την κρίση πολιτικά «αψυχολόγητα», εκτός από δογματικά.
Ο αγώνας για την διάσωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, δεν πρόκειται να προκαλέσει την δημιουργία ταξικής συνείδησης, καθώς η πολιτική δύναμη που ασκείται από το καθεστώς δεν εκλαμβάνεται ως ταξική - παρά τις προσπάθειες κυρίως του ΚΚΕ και δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ, προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάξτε, αν επιθυμούμε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο που θα βάλει τα αναγκαία θεμέλια για μια νέα κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα, θα πρέπει αυτό να δομηθεί σε μια εθνική, πατριωτική βάση με σκοπό την δημοκρατική αυτοκυβέρνηση.
Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Θα πρέπει δηλαδή να συστήσουμε μια νέα πολιτική δομή στη χώρα, που θα ασκήσει άλλου είδους πολιτική δύναμη στη κοινωνία. Όχι θεραπευτική, αλλά ριζοσπαστικά δημοκρατική με κανόνα την πολιτική συμμετοχή στις αποφάσεις από κάτω προς τα επάνω. Η τεχνολογία βρίσκεται ήδη στη διάθεσή μας. Αυτό όμως για να γίνει, απαιτεί προηγουμένως απελευθέρωση από τον τραγέλαφο της ΕΕ που έχουμε μπλέξει με τον παράλληλο σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της αυτοκυβέρνησης, ταχύτατης ανάπτυξης και αυτόνομου ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής στον κόσμο. Η κυβέρνηση αυτή, αφού πρώτα σταθεροποιούσε το κράτος και την οικονομία με εθνικοποίηση του τραπεζικού τομέα ασφαλώς και έκδοση εθνικού νομίσματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντακτική εθνοσυνέλευση, για την υιοθέτηση ενός νέου σύγχρονου και δημοκρατικού πολιτειακού μοντέλου με έμφαση την σταδιακή ανάπτυξη θεσμών άμεσης δημοκρατίας. Από εκεί και έπειτα ο πολιτικός αγωνισμός στο πλαίσιο της αναλογικότητας και του Κράτους Δικαίου θα καθόριζε την τύχη αυτού του τόπου. Ίσως τότε να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο πάντα επίκαιρο ζήτημα του σοσιαλισμού, όχι όμως με κριτήρια σωτηρίας, αλλά με βαθιά πολιτική συνείδηση των μικρο-πολιτικών σχέσεων που κρίνουν τελικά και τον σοσιαλισμό εκτός από τον καπιταλισμό ως ηθική μορφή οργάνωσης των κοινωνιών: Ως διαλεκτική της ύλης, δηλαδή, που επιτρέπει να ασκείται πολιτική δύναμη στο κοινωνικό σώμα μέσω ενός συγκεκριμένου (συναινετικού) κυβερνητικού προτύπου άσκησης της εξουσίας. Έτσι παράγεται πολιτική παιδεία που καταλήγει στην κυβερνητική διαπραγμάτευση της πολιτικής γνώσης με ανοικτά χαρτιά. Αυτό το κυβερνητικό πρότυπο είναι, φίλοι, τούτο που θεμελιώνει την πολιτική ηθική στις κοινωνίες. Μην αγνοήσετε τούτη την τελευταία επισήμανση, καθώς είναι εκτός όλων των άλλων και δραματικά επίκαιρη.
Η χώρα μπορεί να προχωρήσει μη-καταστροφικά, μόνον μέσω καθημερινών επαναστάσεων και όχι μιας σωτήριας επανάστασης. Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει το 1968 της, σε μεταμοντέρνα εκδοχή. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την ψυχή του κοινωνικού μας σώματος με πολιτικά υλικά, που δεν θα αναπαριστούν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Έτσι, και μόνον έτσι δομείται συνεκτική κοινωνική συνείδηση, ταξική συνείδηση και κοινωνική συναίνεση για την μορφή της πολιτικής εξουσίας και τις επιμέρους πολιτικές δράσεις. Ας βιώσουμε και εμείς την απομυθοποίηση της πολιτικής, δίχως να αλληλοσκοτωθούμε όμως και ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να ζήσουμε έξω από την δήθεν τρυφερή και ασφαλή αγκαλιά της ΕΕ. Ένας ευρωπαϊστής (σας) λέει, ότι η χώρα μας έχει υποστεί τόσο μεγάλη πολιτική και ηθική ζημιά εντός της Ένωσης, που καμιά απολύτως οικονομική συμφωνία δεν μπορεί να (την) αποκαταστήσει. Το πολίτικο σώμα της Ελλάδας έχει τροθεί ανεπανόρθωτα και το κοινωνικό σώμα εξευτελιστεί από το πρώτο ποικιλοτρόπως, εντός της ΕΕ. Η ΕΕ δεν είναι πλέον ο τόπος μας, η περιοχή μας, το έδαφος μας, η γεωπολιτική ορίζουσα μας με κανόνα την πολιτική ισχύ. Ας παραμείνει το αρχιπέλαγος μας. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, κανείς εγγράμματος άνθρωπος δεν το αμφισβητεί. Καιρός να γίνουμε ο φορέας μιας νέας πολιτικής αναγέννησης στην ήπειρο μας! Μπορούμε, αν εργαστούμε σκληρά και φιλότιμα στο ζήτημα της πολιτικής παιδείας που συναρτάται ασφαλώς με τον θεσμικό εκδημοκρατισμό, την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
Ας επενδύσουμε στη δημοκρατία, την αυτοκυβέρνηση και την πολιτική παιδεία για να κερδίσουμε πολιτική δύναμη που θα ενισχύσει μια νέα τροχιά ευημερίας για τον τόπο μας. Αυτά, από την καρδιά του μυαλού μου, η οποία αυτές τις ημέρες πάσχει από …αρρυθμίες!

9 σχόλια

  1. Ασχετο.
    Αλλα παιδια να σας πληροφορησω (εαν δεν το ειδατε) σημερα το πρωι το τσιμπλιαρικο "κ.αυτια" ειχε πολυ πλακα..

    λοιπον εφερε ενα τυπο "διοικητη η διευθυντη ΣΔΟΕ" κατι τετοιο τελος παντων που εκανε .."συγκλονιστικες αποκαλυψεις"..
    Λοιπον ειπε οτι ΤΩΡΑ το ΣΔΟΕ θα ελεγχει τους λογαριασμους της ΔΕΗ για να τσακωσει τους ..φοροφυγαδες που εχουνε σπιτια και δεν τα δηλωνουν και βγαζουν τα εσοδα (ενοικια προφανως) εξω ,σε τραπεζες του εξωτερικου!!!!!!!
    Αυτο το συγκλονιστικο που λετε το επανελαβε τρεις τεσσερς φορες το τσιμπλιαρικο "κ.αυτια"!!!

    Μετα ξαναπηρε το λογο ο .."διευθυντης -διοικητης του ΣΔΟΕ" και ειπε (προφανως απευθυνομενος στους.. φοροφυγαδες!! (φτου γαμωτο!):
    "Το παρτυ τελειωσε ,τα κεφαλια μεσα"!! και κατι τετοια!!
    Και δος του το "κ.αυτια" να τα τονιζει ξανα και ξανα !!

    Κακομοιροι..φοροφυγαδες τωρα την ..πο-υτσισατε...
    Φτου γαμωτοο ..

    Τι σκεφτηκανε οι μπασταρδοι..
    Ειναι να περασουν την νεα κλεψια νεο κεφαλικο φορο για τα ακινητα μεσω ΔΕΗ και θα ..δουμε πολλα τετοια ακομα..

    Υπ οψιν ο "διευθυντης-διοικητης η οτι αλλο σκατα ειναι του ΣΔΟΕ" ηταν μια κωλοφατσα που αμφιβαλλω αν εβγαλε το δημοτικο..
    Παντως δουλευε σε προπο τζιδικο πριν,οπως ειπε!! (δηλαδη πριν τον διορισει η αλητοσυμμορια πασοκ προφανως να ..πιανει ..φοροφυγαδες!!)..

    Και οπως μου φανηκε παιδια μαλλον ειχε κατεβασει και κανενα μπουκαλι τσιπουρο πριν παει στον ..αξεχαστο "κ.αυτια"!!

    Για κοιτα ρε φιλε μου λεω..


    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλακογιωργος17 Οκτ 2011, 7:42:00 μ.μ.

    Μου αρεσε η ατακα του Ψωμιαδη:

    αν στον "κ.παπανδρεου" (εννοει το γνωστο ηλιθιο βλακογιοργο) δωσεις 10 προβατα να τα φυλαει τα 9 θα του φυγουν!!

    Ευγε!!

    (με ξενισε λιγακι το "κ.παπανδρεου" ειναι αληθεια, ολη η Ελλαδα τον ξερει σαν βλακογιοργο αλλα δεν πειραζει . Για αρχη καλο ειναι.. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άπλωσε ο κ.Γιαννακόπουλος ένα τρίδιπλο σεντόνι για να επαναλαμβάνει σε κάθε σειρά το ίδιο και το ίδιο νόημα που, μπορούσε να το πει από την αρχή αν είχε ξεχωρίσει ποιος ευθύνεται για τη σημμερινή κατάσταση χωρίς λαϊκισμό που κατά τη γνώμη του γεννά η λέξη "πολίτης" από τη λέξη άτομο! Αγαπητέ μου αυτό είναι το κέντρο του προβλήματος: το "άτομο"! Αν ο Έλληνας λειτουργούσε ως "πολίτης" ούτε αυτά τα αποτελέσματα θα είχαμε ούτε αυτές τις συμπειφορές που βλέπουμε σήμερα. Το άτομο, με τον ατομικισμό του, λειτούργησε για να φέρει τη χώρα στη θέση που είναι και το ίδιο καταστρέφει σήμερα εκείνο που πρέπει να οικοδομήσει ως "πολίτης" .
    Δυστυχώς , φίλε μου, έχεις χάσει την έννοια των λέξεων, αλλά ξανακοίταξε τώρα ποιος ευθύνεται. Δεν είναι οι πολιτικές αλλά η έλλειψη πολιτικής που βολεύει το "άτομο" προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κενό!


    ΙΜΜ


    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι αγαπητέ φίλε ΙΜΜ, είναι προφανές οτι με διάβασες έχοντας στο μυαλό σου να αναζητήσεις τον υπεύθυνο της κρίσης. Αυτόν τον έχω δείξει πάμπολλες φορές κατά το παρελθόν. Σήμερα μιλώ για άλλα πράγματα.
    Επίσης δεν κατάλαβες γιατί θεωρώ λαϊκισμό να αναφερόμαστε στην έννοια του πολίτη υπό τις σημερινές συνθήκες. Ο Έλληνας, από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει την διακυβέρνηση της χώρας στην τρόικα και από την στιγμή που το κοινοβούλιο έχει περιορισμένο ρόλο στον έλεγχο των συμβάσεων που αυτή υπογράφει με τους δανειστές μας, δεν απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της λαϊκής κυριαρχίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο και μέσω πληθώρας άλλων νομοθετημάτων που αφορούν σε εργασιακά δικαιώματα και στην απόλαυση της περιουσίας του, στερείται μέρους των πολιτικών δικαιωμάτων του. Έχει μετατραπεί, δηλαδή, σε "πολίτη", αντί για πολίτη.
    Όταν στην Ελλάδα αποκτήσουμε ξανά πλήρη πολιτικά δικαιώματα τότε θα ξανασημειώσω κι εγώ τον φορέα τους ως πολίτη στην θέση του ατόμου που χρησιμοποιώ σήμερα.
    Δ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι αγαπητέ φίλε ΙΜΜ, είναι προφανές οτι με διάβασες έχοντας στο μυαλό σου να αναζητήσεις τον υπεύθυνο της κρίσης. Αυτόν τον έχω δείξει πάμπολλες φορές κατά το παρελθόν. Σήμερα μιλώ για άλλα πράγματα.
    Επίσης δεν κατάλαβες γιατί θεωρώ λαϊκισμό να αναφερόμαστε στην έννοια του πολίτη υπό τις σημερινές συνθήκες. Ο Έλληνας, από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει την διακυβέρνηση της χώρας στην τρόικα και από την στιγμή που το κοινοβούλιο έχει περιορισμένο ρόλο στον έλεγχο των συμβάσεων που αυτή υπογράφει με τους δανειστές μας, δεν απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της λαϊκής κυριαρχίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο και μέσω πληθώρας άλλων νομοθετημάτων που αφορούν σε εργασιακά δικαιώματα και στην απόλαυση της περιουσίας του, στερείται μέρους των πολιτικών δικαιωμάτων του. Έχει μετατραπεί, δηλαδή, σε "πολίτη", αντί για πολίτη.
    Όταν στην Ελλάδα αποκτήσουμε ξανά πλήρη πολιτικά δικαιώματα τότε θα ξανασημειώσω κι εγώ τον φορέα τους ως πολίτη στην θέση του ατόμου που χρησιμοποιώ σήμερα.
    Δ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις. Ανεξάρτητα του αν συμφωνώ με αυτά που γράφέις. Εχοντας μια ηληκία μεσήλικα με το νόημα της λεξης,φυσικά δεν έχω ζήσει το 1968, θέλω να σε ρωτήσω κάτι. Πότε ένας ιδεολόγος αριστερός στην Ελλάδα έκανε το απολύτος απλό. Να ζητήσει από την Ελληνική κυβέρνηση μια έκταση(από 100 έως 1000 στρέμματα)τζάμπα και να παράγει προιόντα που θα τα πουλάει με τις τρέχουσες τιμές.Αλλα στο εργοτάξιο του να έχει τους εργαζόμενους σύμφωνα με αυτά πού πρεσβεύει η ιδεολογία του. Έχω την αίσθηση ότι όλοι μιλάνε με δεξιά τσέπη δηλαδή ότι θέλουν το μισθό που παρέχεται στους χωρίς να ξέρουν τη σημαίνει η αριστερή ιδεολογία τους. Εαν έχεται τα αρχίδια κύριοι ζητήστε τζάμπα απο το ελληνικό κράτος γη βάλτε ότι λεφτά έχετε στην ιδέα σας και ξεκινήστε παραγωγή. Τροτσιστές του κώλου και αριστερούς του κώλου έχει μπουχτίσει η Ελλάδα. Ας έβλεπα έναν ιδεολόγο αριστερό που να έχει εφαρμόσει αυτό στην επειχήρηση του και θα πήγαινα και εγώ εκεί να τον βοηθήσω. Και όχι με λεφτά που παίρνουν από τους έλληνες φορολογούμενους τα κόμματα και ούτε από λεφτά από νταβατζήδες διαπλεκόμενους. Πράξεις κυριοι όχι λόγια. Γίνε αριστερός από πράξη όχι από σπασίματα, βία και παπαρολογία τρώγοντας από χρέη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν διαφωνώ με το πνεύμα του σχολίου σου 10:57:00 μ.μ.
    Η αριστερά είναι πράξη και δημοκρατική άσκηση θα πρόσθετα. Έτσι αντιλαμβάνομαι και τον Μαρξισμό ως φιλοσοφικό ρεύμα του υλισμού.
    Τώρα θα σου πω γιατί σου απαντώ με ικανοποίηση. Διότι έχω γνωρίσει δυο-τρεις αριστερούς επιχειρηματίες – ο ένας στην Β. Ελλάδα και σημαντικός – που λειτουργούν την επιχείρηση τους καπιταλιστικά ασφαλώς, αλλά με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους εργαζόμενους. Υπεραξία-υπεραξία, αλλά με σεβασμό σε δικαιώματα και ανθρωπιά. Είναι κάτι και αυτό, αν συνοδεύεται μάλιστα και με ποιοτικά κίνητρα, ακόμη καλύτερα. Μην περιμένεις όμως μέσα στον πλέον συγκεντρωτικό καπιταλισμό των ημερών μας να γεννηθεί σοσιαλιστική συνείδηση από τον κεφαλαιούχο ή τον μάνατζερ. Αυτά δεν γίνονται, ακόμη και εάν αυτός είναι εξ ορισμού σοσιαλιστής. Ωραίο παράδειγμα αν θέλεις, είναι το ΚΚ της Κίνας.
    Δ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ Η ΧΟΛΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ..ΧΟΛΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΛΗΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ-ΜΑΦΙΑ ..ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ..ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΩΡΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ.. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΒΕΡΚΟ ΜΑΣ Η ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΤΕΛΑ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ 2000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ..(ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥΣ..ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΤΟΥΑΝ ΣΑΜΑΡΙΣΚΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μίλησες για Κίνα. Είχα ένα φιλο που επισκέφτηκε την κίνα το 1989 και ρώτησε γιατί έχετε σε αυτό το εστίατόριο εναν υπεύθυνο κουταλιών, πιρουνιών, μαχαιριών, κτλ. με αλλα λόγια 15 άτομα πάνω απο το κεφάλι του.Η απαντησή του ήταν η εξής, οτι όλοι οι ανθνωποι της κίνας είναι 1 δισεκατομύριο καιπρέπει να έχουν εργασία. Δεν σημαίνει τίποτα εάν αυτοι οι ανθρωποι κάνουν 1 Ευρώ την μέρα τους φθάνει για να ζήσουν . Οι έλληνες αριστεροί μιλάνε σήμερα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αρχαία φιλοσοφία της Κίνας. Ανεξάρτητα με αυτόν τον επιχειρηματία που αναφέρεσαι, ο οποίος μπορεί να είναι κρατοδίαιτος, θα ήθελα να σου πω το εξής. Υπάρχουν οι ΑΜΙΣ που τους βλέπουμε σε ταινίες του Χολυγουντ και έχουν καθιερώσει έναν τρόπο ζωής για τα χριστιανικά πιστεύω τους. Υπαρχουν επίσης, οι Εβραιοι που και αύτοι έχουν καθιερώσει ενα τρόπο ζωης για την διαβιωσή τους (που δεν θυμαμαι πως τα λένε μετά το β παγκόσμιο πόλεμο). Στην ελλάδα οι αριστεροί εάν ειχαν τα αρχίδια με τον τρόπο που αναφέρωμαι θα είχαν ένα νομό της ελλάδος δικό τους και όχι να παίρνουν λεφτά από τους ελληνες φορολογούμενους για την ιδεολόγία τους. Η αλήθεια μου να σου πώ είναι ότι δεν έχω γνωρίσει αφισοκολητή του συνασπισμού και του κκε άνεργο. Αρχίδια κυριοι έχετε, να πάρετε μια έκταση και να πείτε, οποιος θέλει ένα μισθό για να μεγαλώσει τα παιδιά του σε μια κοινότητα ισότητας που πιστεύετε, και βέβαια να έχει την ελευθερία να σηκωθεί να φύγει όποτε γουστάρει.Που είναι οι αριστεροί ηγέτες τις πράξης και όχι των παπαριών. Αμα τους βρεις στην έλλαδα τα τελευταία 30 χρόνια πες μου να τα τους σηναντήσω και θα βοηθήσω χωρίς να πληρώνομαι. Δεν θέλω δικαστές, βουλετές, καθηγητές πανεπηστημίου με 5000 ευρώ το μήνα. Ρε καραγκίοζηδες με δεξιά τσέπη, δεν καταλαβαίνετε οτι τα λεφτά που περνεται είναι δανεικά. Εάν ήσασταν πραγματικά αριστεροί θα είχατε παραιτηθεί από τα λεφτα και δεν θα δεχόσασταν αυτές τις θέσεις . Πράξεις και όχι λόγια και παπαρολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση