GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γ. Χατζημαρκάκης: Πώς μπορεί να σωθεί η Ελλάδα...

Από το  postnews.gr Κρητικής καταγωγής, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι σήμερα ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Ομάδας των Φιλελευθέρων στ...

Από το postnews.gr

Κρητικής καταγωγής, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι σήμερα ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διαπρεπές στέλεχος του Κόμματος Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας. Επίσης, ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής είναι και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που, με έδρα την Κολωνία, φιλοδοξεί να...
παίξει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Με αφορμή την συμμετοχή του στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), η Ένωση Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Διευθυντικών Στελεχών (CEC), με θέμα την θέση των μάνατζερς στην οικονομική κρίση, είχαμε μαζί του την συνέντευξη που ακολουθεί.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι σε μία περίοδο διεθνούς νομισματικής αναταραχής και ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και ειδικότερα γερμανικών;
Απάντηση: Στον κόσμο μας υπάρχει έντονος επενδυτικός ανταγωνισμός. Είναι πολλές οι χώρες που θέλουν να προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις και, από την πλευρά τους, τα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν τις καλύτερες συνθήκες για να έχουν τις επιθυμητές αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας, η Ελλάδα πρέπει να κάνει σοβαρότατες δομικές μεταρρυθμίσεις και να σταθεροποιήσει παράλληλα το προβληματικό δημοσιονομικό περιβάλλον της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά προς  την κατεύθυνση αυτή, αλλά και η χώρα θα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της. Υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά για να γίνει πράξη είναι ανάγκη να υπάρξουν και οι απαραίτητες ελληνικές ενέργειες. Ενέργειες, όμως, που να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη. Αυτό είναι σήμερα ένα μεγάλο ελληνικό πρόβλημα. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το ελληνικό Δημόσιο και το τελευταίο δεν κάνει τίποτε για να αλλάξει το κλίμα αυτό.
Ε: Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη σε ποιον βαθμό μπόρεσαν να πείσουν τους Γερμανούς επενδυτές;
Α: Επαναλαμβάνω ότι, από γερμανικής πλευράς, υπάρχει καλή θέληση και η γερμανική κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση σωτηρίας της Ελλάδας. Όμως το τανγκό χορεύεται από δύο και όχι από έναν. Οι Γερμανοί επενδυτές δεν μπαίνουν σε μία χώρα για να κάνουν “αρπαχτές”. Σκέπτονται μακροπρόθεσμα και γι αυτό τους ενδιαφέρει σε υπερθετικό βαθμό το οικονομικό και πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον. Από την άποψη αυτή, πέρα από την συντόμευση του χρόνου έκδοσης μιας άδειας, υπάρχουν και άλλες σημαντικές λειτουργικές διαδικασίες που πρέπει να πείθουν τον επενδυτή ότι θα είναι σταθερές. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να αποκεντρωθούν και να καλύψουν όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες-μέλη του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, όσο βέβαια και άλλους εκτός αυτού.
Ε: Στην βάση αυτής της συλλογιστικής, ο Γερμανο-Ελληνικός Σύνδεσμος έχει εκπονήσει κάποια πιο συγκεκριμένα σχέδια;
Α: Βεβαίως, υπάρχουν περιφέρειες που έχουν μεγάλες δυνατότητες τουριστικής, λιμενικής, ενεργειακής και τεχνολογικής ανάπτυξης και μπορούν να βοηθηθούν να πετύχουν πολλά πράγματα – αρκεί να το πάρουν με το “μέσα μυαλό” οι τοπικοί άρχοντες. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, ο φίλος μου και πρώην ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης έχει κάνει πολλά πράγματα στον τομέα αυτόν. Είναι παράδειγμα προς μίμηση και αποδεικνύει ότι, για να μπορέσω να κάνω κάτι, θα πρέπει και να το θέλω.
Ε: Δεν είναι όμως αναγκαίο και το όραμα;
Α: Ασφαλώς. Η βούληση για την επίτευξη ενός στόχου απαιτεί το όραμα. Απαιτεί να βλέπει κανείς μακρυά από τα μικροσυμφέροντα, την ρουτίνα και τους πρόχειρους υπολογισμούς. Νομίζω ότι αυτό που λείπει σήμερα στην Ελλάδα είναι αυτή η οραματική διάσταση. Οι δε λόγοι γι αυτή την έλλειψη είναι πολλοί, αλλά και εξαιρετικά σύνθετοι ως προς την υφή τους. Η χώρα και οι άνθρωποί της πρέπει να εγκαταλείψουν την ομφαλοσκόπηση. Ο κόσμος μας αλλάζει, γρήγορα και πιεστικά. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πιέσεις αυτών των αλλαγών, δυστυχώς γι αυτούς, θα περιθωριοποιηθούν.
Ε: Αυτό που όντως ισχύει στην Ελλάδα δεν παρατηρείται και στην Ευρώπη; Η σημερινή ΕΕ δεν πάσχει και αυτή από έλλειψη οράματος;
Α: Αυτό εν μέρει είναι σωστό. Πλην όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη υφίσταται τις επιπτώσεις μιας κρίσης που προκλήθηκε μακρυά από αυτήν. Ίσως να μην συνειδητοποίησε αμέσως το μέγεθος της κρίσης, ωστόσο οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της είναι συνολικά θετικές και προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι δεν είναι λίγοι και οι εχθροί της ευρωπαϊκής ιδέας μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε η ευρωζώνη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα είχε καταρρεύσει υπό την πίεση ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων και κάποιες αδύναμες νομισματικά χώρες θα είχαν ολοσχερώς καταστραφεί. Σήμερα, όχι μόνον δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά το ευρώ είναι και το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Αυτό δεν λέει τίποτα στους επαγγελματίες καταστροφολόγους;
Ε: Άρα επιβάλλεται η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη;
Α: Η έξοδος από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. Η ανεξέλεγκτη ολική χρεοκοπία είναι χειρότερη όχι μόνον από την ευρωζώνη αλλά και από άλλες ενδιάμεσες εναλλακτικές λύσεις. Από την λεγόμενη “ελεγχόμενη χρεοκοπία”, δηλαδή την συμφωνημένη μείωση του χρέους, από την επιμήκυνση του χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και από την αναδιάρθρωση του χρέους με τον συνδυασμό της επιμήκυνσης, του “κουρέματος” και άλλων στοιχείων. Η ευρωζώνη δεν είναι μία άριστη νομισματική περιοχή, καθώς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Δεν έχει μηχανισμούς δωρεάν μεταβιβάσεων δημοσιονομικών πόρων από την μία χώρα μέλος στην άλλη. Δεν έχει ολοκληρώσει την ελεύθερη μετακίνηση των συντελεστών παραγωγής και χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες στο επίπεδο ανάπτυξης, την οικονομική διάρθρωση και την ανταγωνιστικότητα των κρατών της. Παρόλα αυτά, η παραμονή στην ευρωζώνη και η διατήρηση του ευρώ είναι προτιμότερη από τις παραπάνω εναλλακτικές λύσεις, διότι αποτελεί μία βασική προϋπόθεση για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης ολικής χρεοκοπίας και την νομισματική και δημοσιονομική σταθερότητα σε μακροχρόνια βάση. Η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας είναι ένα αναγκαίο κακό –το οποίο, ωστόσο, μπορεί να αντισταθμιστεί με αναπτυξιακές επενδύσεις.

12 σχόλια

  1. Ένα όραμα που έσβησε .
    Αν ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν ακόμα στην εξουσία , η Ελλάδα θα ήταν ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος , θα έλυνε δια παντός το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος για τους Έλληνες .
    Με τους Ρώσικους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα διέσχιζαν την Ελλάδα και με την ενοικίαση των λιμανιών μας στην Κίνα οι Έλληνες θα είχαν μόνιμο και αυξανόμενο εισόδημα .
    Σκέφτηκε ο Κώστας Καραμανλής σαν πραγματικός Έλληνας που αγαπάει την πατρίδα του :
    Ο Έλληνας δεν παράγει τίποτα , δεν έχει βιομηχανίες , έχει υποτυπώδεις γεωργία και κτηνοτροφία όλα τα εισάγει και με μαθηματική ακρίβεια θα τον πτωχεύσουν οι Εβραιοαμερικάνοι αρχήτοκογλύφοι δανειστές μας με κάποιον Εφιάλτη που θα βρουν , για να τον πάνε στο Δ .Ν Τ. και να δημεύσουν την Ελλάδα μαζί και τους Έλληνες με μισθούς και συντάξεις πείνας όπως στην Λατινική Αμερική , στα Σκόπια και στην Βουλγαρία και έκανε συμφωνίες με την Ρωσία και την Κίνα για πετρέλαια , αγωγούς πετρελαίων , αγωγούς φυσικού αερίου , λιμάνια , που ο Έλληνας θα ζει πλουσιοπάροχα για πάντα και χωρίς άλλα δάνεια .
    Αυτό ήταν το όραμα του Κώστα Καραμανλή ,άλλα δυστυχώς βρέθηκε αντίθετος στις ξένες εχθρικές δυνάμεις κατά τα άλλα φίλους μας ο Δούρειος ίππος , o Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως εννοεί Γερμανικές επενδύσεις σε ζώνες όπου θα ισχύει μικρότερη φορολογία , μικρότερα μεροκάματα , να γίνει η χώρα μας Κίνα της Ευρώπης .
    Αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον ,με τα δεδομένα που ισχύουν και για τις άλλες επιχειρήσεις , τόσο στόκοι είναι οι δικοί μας με τη γραφειοκρατία ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικα μηπως η .."τροικα" πληρωνετε για να ερχεται εδω και ταχαμου ταχαμου να ..απαιτει νεα μετρα??
    Με τους αλητες της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια ολα πιθανα ειναι..

    Δηθεν απαιτει .." η τροικα" ας πουμε καταργηση της συνταξης κατω των ..60 και οι αλητες της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια .."διαπραγματευτηκαν" κα τελικα .."καταφεραν" και πετυχαν να μην κοπει η συνταξη αλλα απλα να .."μειωθει" κατα 40% ??

    Μηπως για να κοψουν δωρα αδειες κλπ κλπ φεραν εδω .."την τροικα" -επι πληρωμη ασφαλώς- και αυτοι .."καταφεραν" και την ..'επεισαν" να μην κοπει στον ιδιωτικο τομεα??

    Α! εδω μπλεξαμε ασχημα με συμμορια με φαμιλια "Ντον Κορλεονε" και τιποτα πια δεν θα μου προκαλουσε εκπληξη...

    Ουτε αν βγει κανενας σαν τον αειμνηστο Γεωργιο Παπαδοπουλο και κρεμασει αυτα τα παλιοσκυλα της αλητοσυμμοριας πασοκ..
    Υ.Γ
    Το τελευταιο το θελω και το ΘΕΛΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ..
    Προσφερομαι εθελοντης να ξεπαστρεψω οσα πιο πολλα σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ σκυλια μπορω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή γιαυτό και ο Γιωργάκης ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη χώρα της μαμάς στην οποία γεννήθηκε και ο ίδιος.
    Ο Χατζημαρκάκης επενδύει στον τοπικισμό των Κρητικών για να πλασσάρει τα σχέδια των Γερμανών και των πολιτών που εκπροσωπεί και στους οποίους - και μόνον - έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να λογοδοτήσει στη λήξη της θητείας του.
    Μήν τρελαθούμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πλακωσανε οι σωτηρες.
    σωτηρια δεν υπαρχει.
    το βιοτικο επιπεδο θα πεσει στο μισο.
    τιμωρια ομως υπαρχει,και ειναι απαραιτητο να ειναι σκληρη και εντυπωσιακη,να χτυπησει τους πλουσιους,για να μεινει στη συλλογικη μνημη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
    τα υπολοιπα θα τα βρουμε στην πορεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιμένετε απο υπουργο Ανάπτυξης Χρυσοχοΐδη να αλλάξει το κλίμα και να επενδύσουν οι Ελληνες στον τόπο τους;

    Ποιός είναι ο Χρυσοχοίδης;

    Ενας μισότρελος δικηγόρος που εγινε γνωστός μετά που έσκασε η χεορβομβίδα στα χέρια του Ξηρού.

    Αυτός ο δικηγόρος που ηταν ικανός να συλλάβει προληπτικά ολους τους πιτσιρικάδες γιατί πετροβολάνε μπάτσους εγινε υπουργός,

    Ανάπτυξης;

    Αυτός είναι για δέσιμο, αν δεν ηταν ο Σημίτης να τον κανει υπουργό, αυτός σήμερα θα κυνηγούσε πελάτες εξω απο τα δικαστήρια του χωριού του για να ζήσει!

    Οι Γερμανοί γνωρίζουν με τι νούμερο συνδιαλέγονται;

    Για να αλλάξει το επενδυτικό κλιμα στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να μπουν στη φυλακή, δίπλα στο κελί του Ξηρού πρώτα ο Σημίτης και μετά οι υπουργοί του.

    Μετά θα ερθει και η σειρά του Καραμανλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτός ο Χατζημαρκάκης τί σπούδασε;

    Εργάστηκε ποτέ στη ζωή του και Πού;

    Πάντως το κόμμα του δεν πρόκειται να ξαναεκλεγεί και ερωτώ

    μήπως βασιζόμαστε σε λάθος άνθρωπο;

    Μήπως ο κ. Χ. μέσω της Ελληνικής κρίσης προσπαθεί να γαντζωθεί, να σώσει την καριέρα και το μέλλον του κάνοντας τον μεσολαβητή;

    Διότι οι Γερμανοί, άλλη γνωμη εχουν για τον κ. Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NA DVSEI H GERMANIA TO 1,3 TRIS POY XRVSTAEI XATZHMALAKAHKH EBRAIOKRHTIKE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πασοκ

    ΟΙ δεξιοι υπουργοι του πασοκ κανουν εμφανιση

    δεσμιος ο Γιωργος απο τους δεξιους που εχει στον κορφο του

    Ηχηρή πολιτική παρέμβαση τριών κορυφαίων υπουργών ()δεξιων)

    Σε βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση προχωρούν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση οφείλει «χωρίς καμία καθυστέρηση» να σπάσει τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα,

    ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗς ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
    Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Η ΔΕΞΙΑ ΚΟΡΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΚΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ


    ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΠΠΣ ΤΟΝ ΜΑΤΘΑΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΝΩΣΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΚ ΚΗΦΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ - ΜΙΖΑ

    ΚΡΑΤΑ ΔΕΞΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΑ ΕΛΕΝΗ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΞΙΟΥΣ!

    ΟΣΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΕΒΑΛΕ Η ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

    ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ...ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ!!!

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1.300 ΔΙς ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η γΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ εΛΛΛΑΔΑ
    757 ΔΙς ΕΙΠΑ Ο ΖΑΚ ΝΤΕΛΠΛΑ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟςσΑΡΚΟΖΥ

    Ο ΠΑΠΑΡΑς ΚΡΗΤΙΚΟς ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ?
    ΟΥΣΤ ΠΟΥΣΤΡΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 16 Οκτ 2011 1:56:00 μ.μ.

    ΡΕ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΤΙ ΚΟΥΜΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ? ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση