GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν αρκεί...

Από τον  Ανδρέα Πετριανίδη Γενικό Διευθυντή Σύνδεσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος Η επιστροφή του φόρου θα πρέπει να γίνετα...

Από τον Ανδρέα Πετριανίδη
Γενικό Διευθυντή
Σύνδεσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος


Η επιστροφή του φόρου θα πρέπει να γίνεται απευθείας από το Κράτος στους όποιους δικαιούχους καταναλωτές και να εξεταστεί η προκαταβολή (εκταμίευση) με τη μορφή επιδόματος στους καταναλωτές, ώστε να αποφευχθεί η στενότητα ρευστότητας.
Επισημαίνεται όμως ότι το...
μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Θέρμανσης από μόνο του, δεν είναι αρκετό για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των παρανομιών στον Κλάδο των Πετρελαιοειδών.
Ο Σύνδεσμός μας από το 1995 πιέζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για λήψη μέτρων που θα βοηθούσαν σημαντικά στην πάταξη αυτών των φαινομένων. Θέτουμε υπόψη της Πολιτείας, για μια ακόμη φορά, προτάσεις που δύο φορές στο παρελθόν και μετά από πολύμηνη επεξεργασία κατέληξαν στο συρτάρι.
Οι προτάσεις αυτές είναι εντελώς απαραίτητες για τον περιορισμό του φαινομένου της λαθρεμπορίας στη διακίνηση των καυσίμων και ειδικότερα του Πετρελαίου:
- Εντατικοποίηση ελέγχων για εντοπισμό μηχανισμών καταδολίευσης αντλιών σε πρατήρια υγρών καυσίμων και άμεση εφαρμογή του Νόμου 3908/2011.
- Εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών στα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων.
- Εξάρθρωση των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών καυσίμων.
- Έλεγχος διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων και εξαγωγών με εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνονται από τα αρμόδια Τελωνεία.
- Λήψη μέτρων για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση Αδειών Εμπορίας κατηγορίας Β1, ώστε να επιτρέπεται η διακίνηση Ναυτιλιακών καυσίμων μόνο σε επιχειρήσεις με σοβαρές υποδομές και κεφάλαια κίνησης.
- Εκσυγχρονισμός των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών, ώστε να απελευθερωθούν οι απασχολούμενοι, σήμερα, στις εγκαταστάσεις Τελωνειακοί Υπάλληλοι και να αφοσιωθούν στο έργο του ελέγχου και της πάταξης της λαθρεμπορίας.
- Σήμανση όλων των βυτιοφόρων Ι.Χ. και Δ.Χ. (ως Ν. 3054/2002) με το εμπορικό σήμα της Εταιρίας Εμπορίας Πετρελαιοειδών και πραγματοποίηση ελέγχων καθοδόν του νόμιμου της διακίνησης.
- Έλεγχος τιμολογίων αγορών σε πρατήρια από ΚΕΔΑΚ και ΣΔΟΕ και εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις παραεμπορίου και πειρατείας.
- Δειγματοληπτικός έλεγχος τιμολογίων Εταιριών Εμπορίας για τυχόν περιπτώσεις λαθρεμπορίου και πειρατείας.
- Έλεγχος (καθοδόν) του φορτίου και του νόμιμου της διακίνησης που γίνεται με τα μικρά βυτιοφόρα των πρατηρίων.
- Εντατικοποίηση ελέγχων και εξάρθρωση των κυκλωμάτων νέας μορφής λαθρεμπορίου και νοθείας της βενζίνης με μεθανόλη στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Η εκτίμηση της αγοράς, είναι ότι οι απώλειες Ε.Φ.Κ και Φ.Π.Α. από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα ανέρχονται στα 450-500 εκ. € / έτος και τονίζεται ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, κάθε ευρώ που χάνεται στην παρανομία είναι εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας, των υγιών επιχειρήσεων, του υγιούς ανταγωνισμού και τελικά εις βάρος όλης της κοινωνίας και του έλληνα φορολογούμενου.
Δυστυχώς όμως, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, δεν μπορούν - ή δεν έχουν τη βούληση - να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και έτσι υποκύπτουν στις διάφορες συντεχνίες και αφήνουν τους καιροσκόπους και τους απατεώνες να λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και της Εθνικής Οικονομίας.

7 σχόλια

  1. ΦΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥΣ.Η ΑΠΛΗΣΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.ΦΟΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΦΤΩΧΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να καταργηθουν ΟΛΕΣ οι φοροαπαλλαγες των πλουσιων.οι εταιρειες πληρωνουν πολυ χαηλοτερους φορους για οτι αγοραζουν.οι υπερακτιες γιατι να μην πληρωνουν;τα περι διπλης φορολογιας αλλαζουν με νομο.
    Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑΥΤΑ;
    δεν θα περασει βεβαια,αλλα θα ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

    ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΠΑΣΟΚΟΙ

    ΜΕ ΤΑ ΦΟΡΤΙΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το τελευταίο πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ , το Δημόσιο εισέπραξε περισσότερους φόρους ?????
    Τι γίνεται στα άλλα κράτη με τη φορολογία καυσίμων και τη φοροδιαφυγή από αυτά ????
    Η συγκέντρωση στοιχείων μόνο για ένα χρόνο για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης , για παροχή επιδόματος θέρμανσης , είναι λανθασμένη , διότι μπορεί να είναι και διπλάσια η απαιτούμενη ποσότητα από χρόνο σε χρόνο , ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες .
    Για αυτούς που παίρνουν αφορολόγητα καύσιμα , γιατί να μην ισχύει το ίδιο ή παραπλήσιο σύστημα με τους αγρότες , για επιστροφή φόρων ????
    Ας βάλουν ιδιωτικές εταιρείες με ποσοστά επί των συλαμβανομένων διαφυγόντων φόρων και θα δούμε πως πιάνονται οι φοροφυγάδες .
    Το σίγουρο είναι ότι με τα μέτρα αυτά , ο φτωχός κόσμος θα πλευριτώσει . Στα χωριά πλέον τα καλοριφέρ θα είναι διακοσμητικά (ή έστω με ξύλα) και τα δάση θα σηκώσουν το βάρος της θέρμανσης με παράνομη κυρίως υλοτομία και ελάχιστη νόμιμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ποια ισονομια μιλαμε ρε μαγκες? Εγω μενω στην Καστορια και ηδη σιγα σιγα αρχισα να αναβω καλοριφερ. Καποιος στην Κρητη κυκλοφορει με κοντομανικο ως το Δεκεμβρη. Πώς εξισωνετε ρε αλητες τον φορο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά,δεν αρκεί η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με του θέρμανσης.
    Χρειάζεται και η κατάργησή τους.
    Βρίσκεστε σε καλό δρόμο γι αυτό,
    συνεπώς δε χρειάζεται να πούμε κάτι
    περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ?
    Στη χονδρική εμπορία δρουν 30 εταιρίες και από αυτές 3-4 ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της αγοράς καθορίζοντας στην ουσία την κίνησή της. Οι συνήθεις διαφορές τιμών μεταξύ τους που είναι εκατοστά του ευρώ, γίνεται μόνο για να αποφεύγουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν είναι προϊόν του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Απόδειξη ότι σε περιοχές που ο ανταγωνισμός για το ξαναμοίρασμα της αγοράς είναι οξυμένος όλες οι εταιρίες έχουν περιέργως χαμηλές τιμές χονδρικής, και σε περιοχές που το μοίρασμα έχει συντελεστεί, οι τιμές είναι περιέργως υψηλές. Ακόμη πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι κατά παγκόσμια «πρωτοτυπία» το ποσοστό κέρδους στη χονδρική (των εταιριών) είναι μεγαλύτερο της λιανικής (των πρατηρίων)!
    Με το νόμο 3054/2002, που εισήγαγε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όσοι θελήσουν να εισαγάγουν καύσιμα στην ελληνική αγορά και να ανταγωνισθούν τα ΕΛΠΕ μπορούν ελεύθερα να το κάνουν, αλλά θα πρέπει πρώτα να επιβαρυνθούν με το… υπέρογκο κόστος τήρησης των εθνικών αποθεμάτων ασφαλείας! Κάτι που καθιστά κάθε προσπάθεια ανταγωνισμού τελείως ασύμφορη! Έτσι, για να διατηρούν το Μονοπώλιο και να τσεπώνουν τα απίστευτα δις, χωρίς να δίνουν δεκάρα για τους άμοιρους Έλληνες Πολίτες που σκοτώνονται να τα βγάλουν πέρα! Αυτά είναι τα κρυφά δις που τσεπώνουν οι Ηγέτες των δύο Κομμάτων Εξουσίας… Η Ευρωπαϊκή Αγορά είναι (δήθεν) ανοιχτή! Ακόμη και κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες διύλισης καυσίμων, όπως η BP και η Shell, που δεν είναι τυχαίο ότι πούλησαν τις εδώ θυγατρικές τους στα δύο ελληνικά διυλιστήρια και… εξαφανίσθηκαν. Ήταν υποχρεωμένες να πουλάνε στην Ελλάδα καύσιμα των ΕΛΠΕ και όχι των μητρικών τους εταιρειών διύλισης, αφού το κόστος εισαγωγής επιβαρύνεται με το «καπέλο» που προαναφέρθηκε. Επιπλέον, όμως, οι Έλληνες Πολιτικοί Άρχοντες και «Προδότες» του Ελληνικού Λαού, κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, δημιούργησαν περιορισμούς και στο Εμπόριο τόσο στη Χονδρική όσο και στην Λιανική Εμπορία των Καυσίμων! Αμ πώς, θα άφηναν την Εμπορία Ελεύθερη, ιδίως της Βενζίνης και του Πετρελαίου;
    Μόνον Θεωρητικά μπορούν να πουλήσουν και τα διυλιστήρια απευθείας στα πρατήρια! Στην Πράξη δεν ισχύει αυτό και ιδού Γιατί! Οι Εταιρείες Χονδρικής Εμπορίας Καυσίμων, που είναι όλοι Ημέτεροι των δύο Κομμάτων Εξουσίας, δεσμεύουν περισσότερα από εννέα στα δέκα ελληνικά πρατήρια καυσίμων ο κάθε ένας με συμφωνίες αποκλειστικής συνεργασίας και διατηρούν τον πλήρη έλεγχο των τιμών, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τον υγιή ανταγωνισμό!
    Για να έχετε ένα δείγμα πόσο πιο ακριβά αγοράζουμε τη βενζίνη από τους Κρατικούς Εμπόρους, την Κυβέρνησή μας δηλαδή, το ποσοστό των φόρων που πληρώνουν οι Έλληνες και οι Γερμανοί είναι το ίδιο…η τιμή της βενζίνης στη Γερμανία όμως, είναι φθηνότερη από την αντίστοιχη της Ελλάδας! Οι μισθοί και το κατά κεφαλή εισόδημα στη Γερμανία, επι πλέον όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ υψηλότεροι στη Γερμανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση