GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ψεύδος µε τα αυθαίρετα...

Γράφει η Λώρη Κέζα Ας ξεκινήσουµε µε την ανισότητα. Ο καλός πολίτης αγοράζει οικόπεδο, πληρώνει την άδεια ανέγερσης, βρίσκει µηχανικό και ...

Γράφει η Λώρη Κέζα
Ας ξεκινήσουµε µε την ανισότητα. Ο καλός πολίτης αγοράζει οικόπεδο, πληρώνει την άδεια ανέγερσης, βρίσκει µηχανικό και αποκτά το κεραµίδι του. Ο κακός πολίτης καταπατά το δασάκι, ρίχνει νύχτα τα µπετά, βάζει εργολάβο έναν µπατζανάκη χωρίς πτυχίο και περιµένει τη ρύθµιση για να νοµιµοποιήσει. Κατά κανόνα το αυθαίρετο κόβει τη θέα της νόµιµης κατοικίας. Ο καλός πολίτης καλεί την Αστυνοµία αλλά ο κακός πολίτης είναι επιτήδειος και ξεφεύγει από το Αυτόφωρο. Ξεκινούν δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες που τελεσιδικούν όταν έχουν ασπρίσει τα µαλλιά όλων. Η απόφαση είναι να γκρεµιστεί το αυθαίρετο αλλά οι αρµόδιες υπηρεσίες δεν βρίσκουν µπουλντόζα. Ο κακός πολίτης ούτως ή άλλως δεν...
φοβάται. ∆εν φοβήθηκε ποτέ. Τώρα έχει έναν λόγο παραπάνω να είναι άνετος. Θα πάει µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα να υποβάλει αίτηση για τη νοµιµοποίηση, όπως προβλέπεται από τις φρέσκες κοινές υπουργικές αποφάσεις. Θα ρυθµίσει τις 28 δόσεις µε σκοπό να πληρώσει τις δύο πρώτες. Μετά έχει ο θεός ο Νοµοθέτης...
Ας δούµε τι σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να αρπάξει µερικές χιλιάδες ευρώ από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και να βάλει στον κρατικό κορβανά ένα ποσό που κυµαίνεται από 2 έως 14 δισ. ευρώ. Οι αυθαιρετούχοι θα απευθυνθούν σε µηχανικό, ο οποίος θα υπολογίσει το πρόστιµο και θα κάνει ηλεκτρονική αίτηση. Κατόπιν θα πληρώσουν παράβολο από 500 έως 6.000 ευρώ και σε ένα τετράµηνο θα ξέρουν ποια είναι η δόση που αντιστοιχεί. Η διαφορά µε την προηγούµενη κυβέρνηση είναι γλωσσική. Η διευθέτηση δεν λέγεται πλέον «τακτοποίηση» αλλά «ρύθµιση». Υπολογίζεται ότι θα ανταποκριθούν περί το 1 εκατοµµύριο ιδιοκτήτες οι οποίοι ως το τέλος του έτους θα έχουν καταβάλει περί τα 700 εκατ. ευρώ. Καθώς υπάρχει µπέσα µεταξύ κατεργαραίων, διευκρινίζεται ότι τα ακίνητα θα θεωρούνται νόµιµα για 30 χρόνια. Ολοι ξέρουν ότι τέτοιες διευκολύνσεις είναι αντισυνταγµατικές. Αρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο θεός ο Νοµοθέτης αγαπά τον κακό πολίτη, αγαπά όµως και τον νοικοκύρη. Η «ρύθµιση» των αυθαιρέτων θα φτάσει κάποια στιγµή στο Συµβούλιο της Επικρατείας, εκεί στο 5ο Τµήµα που έχουν ιδιαίτερες οικολογικές ευαισθησίες. Υπάρχουν προηγούµενες αποφάσεις σε προγενέστερες «τακτοποιήσεις» που συµβάλλουν στη βεβαιότητα ότι δεν θα νοµιµοποιηθούν ποτέ τα αυθαίρετα. Το άδικο αυτό σύστηµα θα καταπέσει. Ισως να χρειαστεί να επιστραφούν τα χρήµατα. Οπότε καλό είναι να το έχουν στην άκρη του µυαλού τους όσοι έχτισαν παρανόµως: όσα και να πληρώσουν δεν θα το σώσουν. Απλώς στην παρούσα φάση θα συνεισφέρουν στη σωτηρία της οικονοµίας. Αν συνεισφέρουν. Το βέβαιον είναι ότι τους όρους στη διαπραγµάτευση βάζει ο κακός πολίτης. Το κράτος έχει µάθει να συναλλάσσεται αποδεχόµενο την παρανοµία, αξιοποιώντας την.

keza@tovima.gr

8 σχόλια

  1. pasok to megaleio soy.
    re pasoktzides petaxte kamia lasph stoys oikologoys 8a sa fane pshfoys.
    kserete eseis oi anepaggeltoi oikologoi kai tetoia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραία όλα αυτά, την αντιπρόταση δεν μας είπατε. Να γκρεμίσουν 1 εκατομμύριο αυθαίρετα;Λίγη σοβαρότητα παρακαλώ...Άρα, ποιο πιθανό θεωρώ να περάσει η ρύθμιση στο συμβούλιο επικρατείας από το να γκρεμιστούν 1000000 αυθαίρετα, Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oikologia ena 8ema synifasmeno me to toyrismo.
    pasok pantoy aksioprepeia,aksiokrateia,diakiosynh,dhladh dhmokratia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λεφτα και μεσο να εχει κανεις και ολα γινονται.ανοιξε ο δρομος της αυθαιρεσιας στην ελλαδα .
    χτιστε στα δαση ,στις παραλιες παντου οπου γουσταρει η ολιγαρχια.
    αλλωστε δημοκρατια εχουμε???
    υπαρχουν οι προυχοντες του πασοκ οι κοτζαμανηδες ,οι προνομιουχοι ελληνες ,η αλλη καστα ανθρωπων ρε παιδι μου των ανωτερων .
    πασοκ αλλος ενα ς τομεας οπου διαπρεπουμε,για μια κοινωνια δικαιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. poy exei to ay8aireto h mana toy prwhn tsaroy pap/noy sto varnava eipame?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αψογη περιγραφή στο άρθρο σας της κατάστασης "αυθαίρετο".

    Για το αυθαίρετο κράτος όμως δεν είπατε κουβέντα.
    Το μεγαλύτερο μέρος αυτών που χτίσανε αυθαίρετο είναι μη προνομιούχοι φτωχοί Ελληνες εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που επωφελήθηκαν και προσαρμοσαν ολοκληρες ακτές στις βιλλάρες τους ή κτίσανε μέσα σε δασικές περιοχές ή πάνω στα καμμένα με την ανοχή αυτών που σήμερα ζητούν την ρύθμιση για να εισπράξουν και όχι να τακτοποίησουν όπως επαγγέλονται.

    Ασφαλώς δεν ειμαι υπέρ της αυθαιρεσίας και της άναρχης οικοδόμησης όπου γουστάρει ο καθένας αλλά σε ενα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια και εμπεριστατωμένος έλεγχος μεταξύ αυτών που επωφελήθηκαν από την αυθαιρεσία και αυτών που ήταν ζήτημα βιοτικής ανάγκης.
    Η ισοπέδωση μέσω χαρατσιών δεν λύνει κανένα προβλημα απλά εξυπηρετεί την παρούσα άθλια οικονομική κατάσταση και διαιωνίζει το πρόβλημα στο διηνεκές κρατώντας αιχμάλωτους και υπό ομηρία εκατομύρια Έλληνες.
    ΆΝΑΦΈΡΩ ΈΝΑ ΜΙΚΡΌ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ.

    Έστω ότι κάποιος έχει στην κατοχή και ιδιοκτησία του 3 στρέμματα εκτος σχεδίου πόλης. Από τον νόμο απαγορεύεται να χτίσει εφόσον δεν είναι 4 τέσσερα στρέμματα άρτιο και οικοδομίσιμο.

    Απευθύνεται στους περιμέτρικούς γείτονες του να αγοράσει το 1 στρέμμα που του λειπει για να είναι νομιμος και να εκδώσει άδεια οικοδόμησης και σταδιακά και σε βάθος χρόνου να χτίσει το όνειρο του με τις όποιες οικονομικές δυνάμεις έχει. Οι εν λόγω γείτονες γνωρίζοντας τις διαθέσεις και την ανάγκη του γειτονα τους ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝ και αν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν ζητούν για το 1 στρέμμα όσο κάνουν τα 4!!!! Μα άν είχε λεφτά να αγοράσει σε αυτές τις τιμές θα αγοραζε ένα διαμέρισμα και θα τελείωνε η ιστορία. έδω λοιπόν έρχεται και η αυθαιρεσία από την ακαμψία του οσφυοκαμπτικού κράτους.
    Τα 3 στρέμματα είναι στάχτη και τα 4 χρυσός όπου λειτουργεί η πιο απαίσια εκμετάλλευση και η αυθαρεσία.
    Ειναι πολύ σοβαρό ζήτημα η στέγη χιλιάδων οικογενειών για να τους κοροιδεύει αυτη η κυβέρνηση οτι θα λύσει το πρόβλημα μέσω φοροεισπρακτικών μέσων που ποτέ δεν λύνει και απλά εισπράττει ότι τελικά εισπράτει από αυτούς που κατάφερε να ξεγελάσει άλλη μια φορά.
    Το ζήτημα των αυθαιρέτων πρέπει να αντιμετωπισθει με βάση χωροταξικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι με εισπράξεις χαρατσιών και ψεμμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν το κράτος πραγματικά ήθελε να μην υπάρχουν αυθαίρετα τότε δεν θα υπήρχαν. Με τον νόμο που είχε φέρει για την αρτιότητα εκτός σχεδίου στα 4 στρέματα πρίν απο 20-30 χρόνια θα είχε βάλει μια διάταξη πως δεν μεταβιβάζεται - κληρονομείται καμμία έκταση μικρότερη απο αυτό το εμβαδόν. Και όσοι είχαν πρίν απο αυτό τον νόμο μικρότερες εκτάσεις απο το άρτιο θα αγοράζονταν υποχρεωτικα απο το κράτος. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο η γή στα εντός σχεδίου θα ήταν σε τιμές Τόκυο δεν θα μπορούσε κανένας να αγοράσει και οι μισοί θα έμεναν σε φαβέλες κάπου στον Υμηττό ή στην Πεντέλη. Αλλά το κράτος ήθελε έσοδα απο τις μεταβιβάσεις των χιλιάδων μικρών αγροτεμαχίων χωρίς να πληρώσει για δρόμους, υποδομές και χωρίς να δίνει μια διέξοδο στον άνθρωπο που το αγόρασε.
    Μια άλλη λύση θα ήταν να μήν υπάρχει το εκτός σχεδίου και να βάλουν όλη την Ελλάδα στο σχέδιο καθορίζοντας οικιστικές, δασικές, παραδοσιακές, αρχαιολογικές περιοχές που θα ήξερες απο την αρχή οτι εκεί θα αγοράσεις και θα χτίσεις το σπίτι σου. Αλλά μετά πώς θα μπορούσαν οι βουλευτές να σου κάνουν ρουσφέτι την ένταξη στο σχέδιο πόλης; Πώς θα μπορούσε το κράτος τα χρήματα για υποδομές να τα φάει; Πάρτε για παράδειγμα τις λίγες περιοχές που έχουν μπεί στο σχέδιο όπως ο Γέρακας η Νέα Μάκρη κ.α. Ενώ έχουν πληρώσει εισφορά σε γή και χρήμα που υποτίθεται πως είναι για τις υποδομές μόλις απεργούν οι βυτιοφορείς δεν μπορούν να τραβήξουν το καζανάκι γιατι έχουν ακόμα βόθρους!!!
    Με λίγα λόγια θέλω να πώ πως το κράτος βολεύτηκε πίσω απο τα αυθαίρετα γιατί ούτε υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που τα έχουν είχε αντίθετα είχε έσοδα απο εφορίες, Δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, ΦΑΠ, και όλα τα συμπαραμαρτούντα. Ούτε για τους κακούς πολίτες νοιάστηκε ποτέ αφού αυτοί που έχουν δύναμη είναι λίγοι παράνομοι οι υπόλοιποι απέκτησαν δύναμη με τον αριθμό τους που οι πολιτικοί μας τον μεταφράζουν σε ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση