GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πλεόνασμα στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Η στήλη κατ’ επανάληψη έχει τονίσει και έχει ταχθεί με την άποψη ότι η παγκόσ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Η στήλη κατ’ επανάληψη έχει τονίσει και έχει ταχθεί με την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει προς την ύφεση. Στο συμπέρασμα αυτό η στήλη δεν κατέληξε το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου παρόμοιες απόψεις διατυπώνονται δημόσια και πάντα ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση στοιχείων που επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα.
Την άποψη αυτή την διατύπωσε όταν όλα στην παγκόσμια οικονομία εξελίσσονταν ικανοποιητικά. Τότε που τα στοιχεία έδειχναν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετώπιζε, χωρίς να πέσει και πάλι στην ύφεση, την δημοσιονομική κρίση χρέους που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers. Κατάρρευση που ήταν το αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης των sub primes (τοξικά στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ).
Ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα ήταν η ίδια η δομή και λογική της κυρίαρχης σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικής ιδεολογίας, του Νεοφιλελευθερισμού. Έχοντας μελετήσει βαθειά την φιλοσοφία του Νεοφιλελευθερισμού με...
απολύτως επιστημονικά κριτήρια, είχαμε καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ιστορικά, κοινωνικά και μαθηματικά δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη όταν το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης συρρικνώνεται και το πλεόνασμα μεταφέρεται ως υπερβάλλων πλούτος στα χρηματοκιβώτια των επενδυτικών τραπεζών και των πολυεθνικών.
Δυστυχώς για όλους τους αυτοδίδακτους νεοφιλελεύθερους η στατιστική δίνει την δική της αποστομωτική απάντηση. Όπου εφαρμόζονται οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, το επίπεδο ζωής των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων πέφτει, ενώ ταυτόχρονα το φάντασμα της ύφεσης θεριεύει και δυστυχώς για τους λάτρεις της νεοφιλελεύθερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, πάντα στο τέλος καταγράφεται πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Θέλετε μερικά απλά επίκαιρα παραδείγματα;
Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο βασικός δείκτης CHINA SHANGAI COMPOSITE INDEX έπεσε το τελευταίο τρίμηνο -14,58% και από την αρχή του έτους -15,98%. Αντίστοιχα παραδείγματα και στις άλλες «Τίγρεις της Νότιο-Ανατολικής Ασίας».
Απώλειες από την αρχή του έτους: Χονγκ-Κόνγκ -23,63%, Ταιβάν -19,47%, Σιγκαπούρη -16,14%, Σεούλ -13,72%.
Ο λόγος που πέφτουν τα Χρηματιστήρια της Νότιο-Ανατολικής Ασίας; Δεν υπάρχει συνδικαλισμός, ούτε εργατικά δικαιώματα, ούτε δημοσιονομικά ελλείμματα, ούτε μεγάλο κράτος και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να απολυθούν.
Όμως, τι συμβαίνει; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξης, κύρια στην Κίνα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Γιατί όμως επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Νότιο-Ανατολική Ασία; Διότι στις καταναλωτικές κοινωνίες της Δύσης, στις αγορές δηλαδή που καταναλώνονταν τα προϊόντα που παράγονταν, ενώ στην Νότιο-Ανατολική Ασία εφαρμόζονται περιοριστικά δημοσιονομικά προγράμματα προκειμένου να ελεγχθεί η δημοσιονομική κρίση χρέους. Έτσι όμως μειώνεται η καταναλωτική δύναμη στην Δύση και εξ αντικειμένου μειώνονται και οι εισαγωγές από την Ασία, άρα καταγράφεται πρόβλημα στην βιομηχανική παραγωγή των χωρών της Νότιο-Ανατολικής Ασίας.
Θυμάστε μεταξύ άλλων και ποιος ζήτησε να εφαρμοσθούν σκληρά περιοριστικά δημοσιονομικά προγράμματα στην δύση; Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. Με ποιο σκεπτικό; Για να παραμείνουν μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης τα κρατικά ομόλογα των χωρών της δύσης, που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει στα χαρτοφυλάκια της, στην κατηγορία ΑΑΑ και να μην περιπέσουν στην κατηγορία των τοξικών.
Δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ζήτησε να εφαρμοσθούν σκληρά προγράμματα λιτότητας για να συνεχίσουν να έχουν την αξία που είχαν στο παρελθόν τα Κρατικά Ομόλογα που έχει αγοράσει. Σε πολύ απλά Ελληνικά, να μην καταγράψει ζημιές το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας καθώς και άλλων Κινέζικων Τραπεζών που έχουν επενδύσει σε δυτικά ομόλογα. Αδιαφορεί αν αυτά τα προγράμματα συρρίκνωναν την αγοραστική δύναμη των δυτικών καταναλωτών και κατά συνέπεια τις πωλήσεις των κινεζικών προϊόντων στην δύση. Ήτοι με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας δημιούργησε πρόβλημα στην Κινέζικη Εξαγωγική Βιομηχανία.
Τα ίδια και χειρότερα βλέπουμε όμως και στα χρηματιστήρια της Δύσης: Νέα Υόρκη -8,95%, Λονδίνο -13,08%, Φρανκφούρτη -20,42% και Παρίσι -21,63%. Η ύφεση και εδώ θεριεύει. Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί ηγέτες από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα εφαρμόσει πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Ουσιαστικά και στη Δύση και στην Ανατολή οι πολιτικές ηγεσίας σε απόλυτη συνεργασία και σύμπνοιά με τις Κεντρικές Τράπεζες ευλογούν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θεωρητικά θα μειώσουν στο μακρινό μέλλον τα δημόσια ελλείμματα. Φυσικά προς το παρόν αυτά τα νεοφιλελεύθερα μέτρα προκαλούν ύφεση και καταστρέφουν την παραγωγική βάση της κάθε χώρας.
Σε ανατολή και δύση, σε αγαστή συνεργασία πολιτικές ηγεσίες και τραπεζίτες κάνουν το αντίθετο από αυτό που λέει η λογική, με ένα και μοναδικό στόχο και σκοπό. Να εισπράξει το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, μέχρι και το τελευταίο σεντς, τα δάνεια που έχει δώσει στο παρελθόν. Και εφαρμόζουν την πιο ανόητη συνταγή. Εξωθούν τους λαούς στην ανέχεια αρπάζοντας με αναλγησία, όπως κάνει στην πατρίδα μας ο Γιώργος Παπανδρέου, το υστέρημα του κάθε φτωχού χωρίς να σκέφτονται το εξής πάρα πολύ απλό: Ποιος θα καταναλώσει ώστε να κινηθεί η παραγωγή, να πληρωθούν οι φόροι; κ.λ.π…
Αν τους αποκαλέσεις ηλίθιους, τότε θα βρίζεις τους ηλίθιους!

4 σχόλια

  1. Μην αρχίσετε "να βρίζετε τους ηλίθιους" πάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλέων Παπαδόπουλος: Ο αναμορφωτής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

    Πήρε τη μετοχή στις 01/10/2009 στα 4,76 €
    και την πήγε μέσα σε δύο χρόνια, 30/09/2011,
    στα 0,77 € !!!
    Πτώση 300%...
    υποψήφιος για Νόμπελ θα είναι ο μπαγάσας..


    Αλλά μήπως του το ερπάξει ο κολλητός του
    ο Αντρίκος Παπανδρέου, σκέπτονται οι σοφοί !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λαικο κομμα το πασοκ ρε ,δημοκρατικο ,ναι κοροιδα ειστε που δεν θα πατε να το ξαναψηφισετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε,3 Οκτ 2011 12:49:00 μ.μ τα μαθηματικά διδάσκουν ότι το ποσό 4,76 για να μηδενισθεί, πρέπει να μειωθεί κατά 100%.
    Συνεπώς για το σωστό ποσοστό πρέπει να πεις, το 4,76 έγινε 0,77 δηλαδή μειώθηκε κατά 3,99 άρα, σύμφωνα με την απλή μέθοδο των τριών, έχουμε:
    το 4,76 μειώθηκε κατά 3,99
    τα 100 πόσο μειώθηκαν Χ
    ---------------------------------
    3.99 χ 100
    Χ=----------- = 83,82%
    4,76
    Δηλαδή η αξία μειώθηκε κατά 83,82%

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση