GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΕ;..

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φλωρίδης , Φοιτητής Νομικής ΔΠΘ Η κοινωνία πλήττεται , η οικονομία έχει καταστραφεί η χώρα οδεύει σε κατάρρευση. Μέσα...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φλωρίδης,
Φοιτητής Νομικής ΔΠΘ

Η κοινωνία πλήττεται, η οικονομία έχει καταστραφεί η χώρα οδεύει σε κατάρρευση. Μέσα σ όλα αυτά δυστυχώς βλέπουμε και την παιδεία να εξανεμίζεται ολοένα και περισσότερο, να χάνει τη σημαντικότητά της, να χάνει την ουσιώδη ύπαρξή της. Έχουμε χρεοκοπήσει κυρίως πολιτικά, κυρίως ηθικά. Μέσα σε όλη αυτήν την παθογένεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι αναγκαίο και επιτακτικό οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές να δώσουν πνοή ζωής σε μια κατάσταση που οδεύει εις θάνατον, να δώσουν τις ιδέες και τα οράματά τους για ένα καλύτερο αύριο, να αντικαταστήσουν την απαισιοδοξία με την αισιοδοξία. Για να συμβούν όλα αυτά όμως καταλαβαίνει κανείς πως χρειάζεται μια συλλογική κινητοποίηση, μια μαζική εκπροσώπηση και στο τέλος τέλος μια ενιαία διεκδίκηση. Μετά τις...
αντιδράσεις πανελλαδικά για το νόμο Διαμαντοπούλου πολλές ιδέες έχουν έλθει στο φως για το πώς πρέπει να οργανωθεί εκ νέου η φοιτητική κοινότητα. Η πιο ουσιαστική όμως και πιο αποτελεσματική πρόταση είναι αυτή της επανασύστασης της ΕΦΕΕ και εξηγώ γιατί.
Η ΕΦΕΕ είναι ένα δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών το οποίο βάσει καταστατικού αποσκοπεί στην προώθηση των αιτημάτων των φοιτητών και στην ενιαία έκφραση του φοιτητικού κινήματος. Είναι γεγονός ότι η ΕΦΕΕ καιρό τώρα έχει υποπέσει σε αχρησία και αποτελεί μια ανεδαφική δυστυχώς οργάνωση. Οι περισσότεροι φοιτητές εξ αιτίας των παραταξιακών - κομματικών συμφερόντων αγνοούν την ύπαρξη της πράγμα που καθιστά αναγκαία την ενημέρωσή τους για μια προσπάθεια επανασύστασης της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών Ελλάδος. Ας δούμε όμως επί του πρακτέου τι μπορεί να προσφέρει η εν λόγω ανασύσταση.
Μέσω της ΕΦΕΕ οι φοιτητές μπορούν να κινηθούν συλλογικά μέσω ενός οργάνου με αυξημένο κύρος και μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ. Με την παρούσα πρακτική ο κάθε ξεχωριστός φοιτητικός σύλλογος κάθε ελληνικού πανεπιστημίου λαμβάνει αποφάσεις για τα του οίκου του, δυστυχώς όμως από μειοψηφίες , κάτι που σημαίνει ότι διασπάται το φοιτητικό κίνημα και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτά που του αναλογούν με προοπτικές επιτυχίας. Μέσω της ΕΦΕΕ λοιπόν , θα μπορεί να πραγματοποιείται μια μαζική κινητοποίηση που θα προωθεί τα συμφέροντα όλων των φοιτητών και σε γενικό και σε ειδικό πλαίσιο ενώ είναι λογικό ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα προέρχονται από ισχυρές πλειοψηφίες. Ακόμα η ΕΦΕΕ προσφέρει τη συνάσπιση των φοιτητών σε μια όχι μόνο ενιαία αλλά πρωτίστως ανεξάρτητη ομάδα κρούσης καθώς τα όργανα διοίκησης θα απαρτίζονται από φοιτητές που δε θα εκπροσωπούν κάποια μικροπολιτικά-παραταξιακά-κομματικά συμφέροντα. Η ΕΦΕΕ προσφέρει τη δυνατότητα περιορισμού ή και κατάργησης των παθογενών παρατάξεων που το μόνο που κάνουν είναι να διασπούν το φοιτητόκοσμο σε πολιτικές κατ ουσίαν ομάδες που τσακώνονται για ανούσια και άτοπα ζητήματα που τις περισσότερες φορές καμία σχέση δεν έχουν με το πανεπιστήμιο και τα συμφέροντα των φοιτητών. Οι φοιτητές θα οργανώνονται μαζικά και έτσι θα κινητοποιούνται χωρίς να γίνονται έρμαιο διαμαχών που αποτελούν απότοκο της προηγούμενης τετριμμένης και ξεπερασμένης πολιτικά γενιάς.
Βέβαια για να επανασυσταθεί η ΕΦΕΕ χρειάζεται σε πρώτο βαθμό επανασύσταση όλων των επιμέρους φοιτητικών συλλόγων που αποτελούν τον πρώτο βαθμό εκπροσώπησης των φοιτητών. Είναι προφανές λοιπόν ότι δίνεται η ευκαιρία σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας να τροποποιήσει και να αναθεωρήσει τα ήδη υπάρχοντα καταστατικά που πολλά από αυτά είναι αναχρονιστικά (όπως το καταστατικό του Συλλόγου Φοιτητών Κομοτηνής ''Κώστας Βάρναλης'' που δεν έχει υποστεί καμία τροποποίηση από το 1975) και να τα μετατρέψει σε κείμενα με δύναμη που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα δεδομένα του κάθε πανεπιστημίου και θα καθιστούν κάθε πολιτική-εκλογική διαδικασία διαφανή και αξιόπιστη. Έτσι οι φοιτητές θα κατορθώσουν να οργανώσουν καλύτερα την κινητοποίησή τους σε πρώτο βαθμό και μετέπειτα να εκπροσωπήσουν δυναμικότερα τα αιτήματα τους στην ΕΦΕΕ και μέσω αυτής. Είναι ώρα τα φοιτητικά ψηφοδέλτια να αλλάξουν και να απαρτίζονται από τον κάθε ένα φοιτητή που το επιθυμεί ώστε να μπορούν όλοι να εκλέγουν στα όργανα διοίκησης και εκπροσώπησης αυτούς που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι ικανοί και όχι αυτούς που πιθανώς προωθεί κάποιος ισχυρός μηχανισμός.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η αργοπορία μπορεί να αποβεί καταστροφική. Είναι ώρα να ληφθούν σημαντικές και σπουδαίες αποφάσεις κυρίως όμως αποφάσεις υπεύθυνες που θα μπορούν να δώσουν δύναμη στη φοιτητική νεολαία, παλμό και δυναμική εκπροσώπηση . Είναι οι νέοι άνθρωποι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν που μπορούν να ανατρέψουν αλλά για αυτό είναι αναγκαία η απαλλαγή από τους υφιστάμενους σχηματισμούς που κατακρεουργούν την φοιτητώσα νεολαία και η δημιουργία ενιαίας κινητοποιητικής δύναμης. Η επανασύσταση της ΕΦΕΕ που αποτελεί όργανο με θεσμούς και ιστορία αποτελεί πάγιο αίτημα κάθε λογικά σκεπτόμενου φοιτητή. Ήρθε η ώρα για την επανασύσταση της. Ο χρόνος τελειώνει.

9 σχόλια

  1. οι φασιστικες κυβερνησεις δεν θελουν σκεπτομενους πολιτες.θελουν αβουλα εξαρτημενα ατομα να τα ελεγχουν.
    γι αυτο η παιδεια στην ελλαδα γνωριζει παρακμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανασύσταση ενός οργάνου που σάπισε λόγω του ότι δεν ανταποκρινόταν στο κάλεσμα της δημοκρατίας δηλαδή είναι ένα θαρραλέο βήμα στο μέλλον..Ένα μέλλον όπου ένα συμβούλιο από τους πιο "ωραίους" και σπρωγμένους από το σύστημα σαν και του λόγου σου θα αποφασίζει όπως γινόταν στο παρελθόν αν οι φοιτητές θα μιλούν ή θα σιωπούν?Ποιό μέλλον κ. Φλωρίδη? Αυτό που μας ετοίμασε ο πατέρας σου και οι κολλητοί του στη Βουλή? Άσε αγόρι μου αυτές τις ανοησίες που γράφεις και κάνε μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια να δεις πως η δημοκρατία των ΓΣ γκρέμισε την κάθετη διάρθρωση της εξουσίας της ΕΦΦΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ηλιθιο βλακογιοργο ειμαι σιγουρος εχει τα προς ζην για γενεες.. Αν και οπως λενε οσα επαιρνε τα εδινε στην μαμα του και εκεινη του εδινε ενα δεκαρικο να παει στα Γκουντυ΄ς καθε Σαββατοκυριακο..
    Αφ οτου διοριστηκε βουλευτης υπουργος μετα κατοπιν εκβιασμου της μαργκαρετ τσαντ που ειναι και μαμα του οπως λεει και αυτο το ιδιο ηλιθιο..εκλεβε κατι λεφτα απο το μισθο του και πηγαινε δυο φορες και τρεις φορες στα Γκουντυ΄ς..
    Αστο να πηγαινει ,ελεγε η μαμα του που το πηρε χαμπαρι ..μηπως ξυπνησει το χαμενο κιολας..

    Παρ ολα αυτα λεφτα πρεπει να εχει γιατι εχει εξασφαλισει συνταξη ασε που τωρα κανει και τον πορδηπουργο το αχρηστο βλητο..

    Ομως το "καιει" το αεροπλανο..
    Το πρωθυπουργικο αεροπλανο που το συνηθισε ρε το ηλιθιο σκατοπραμμα και τωρα του κακοφαινεται να το χασει..
    Τον ειδατε απο την μερα που τον διορισανε πορδηπουργο να ξαναπαει με ποδηλατο??
    Αφου εχει το αεροπλανο που τουχει γαμησει τα ραμματα !! Και που δεν εχει παει ρε το ρεζιλι των σκυλιων..
    Γιαυτο σημερα στην συναντηση με τα αφεντικα του (μπομπολαδες,λαμπρακισταν,και λοιπες συμμοριες) εβαλε τα κλαμματα .. Γιατι δεν θελει να χασει το πρωθυπουργικο αεροπλανο..
    Τιποτα αλλο δεν το νοιαζει αυτο το ηλιθιο σκατοπραμμα βλακογιοργο..

    λεφτα ειπαμε εχει.. και αν δεν εχει αυτο το ιδιο εχει η μαμα του και θα το ταιζει μεχρι να ψοφησει..
    ακομα και στην φυλακη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ Η ΧΟΛΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ..ΧΟΛΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΛΗΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ-ΜΑΦΙΑ ..ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ..ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΩΡΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ.. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΒΕΡΚΟ ΜΑΣ Η ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΤΕΛΑ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ 2000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ..(ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥΣ..ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΤΟΥΑΝ ΣΑΜΑΡΙΣΚΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοίτα να πάρεις το πτυχίο σου και άσε τα υπόλοιπα. Η γάγγραινα των Πανεπιστημίων είσαστε εσείς, τα κομματικά τσιράκια που αλωνίζετε. Όταν όμως θα αποφοιτήσεις και βγεις στον ελεύθερο ανταγωνισμό θα καταλάβεις τι σε περιμένει. Εκτός και αν είσαι από τους βολεμένους και πας για ψηφοδέλτια ή έχεις έτοιμο το γραφείο από τον μπαμπάκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τραγική ειρωνεία.

    Μια χώρα που στήθηκε έτσι όπως στήθηκε από τον Ανδρέα,
    καταρρέει στα χέρια του γιου.

    Όχι ότι ήταν μια καλά δομημένη
    και αξιόλογη χώρα,

    όχι ότι δεν χρειαζόταν αλλαγές.

    Αλλά, εδώ μιλάμε για τον “Εξολοθρευτή ! ″.

    Μελαγχολικά ΦΑΙΟΓΚΡΙΖΑ γενέθλια
    για τον προσωρινό και
    ΜΕΛΑΝΟΧΙΤΩΝΑ ένοικο του Μαξίμου.

    1981 Carmina Burana.Σοσιαλισμός!

    + 2011 Σώσον Κύριε τον λαόν Σου

    ΠΑ/SS/OK - ΧΟΥΝΤΑ - ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΝΟΜΑ , ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ;
    Τους Βούλγαρους , τους Ρουμάνους , τους Αλβανούς που έχει διορίσει παράνομα το ΠΑΣΟΚ , ως μονίμους :
    Στο δημόσιο , στα νοσοκομεία , στο Ι.Κ.Α και στους δήμους θα τους πιάσει η εφεδρεία η θα την πληρώσουν μόνο τα κορόιδα οι Έλληνες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
    Μετανάστη τον ταΐζουν ,
    το μισθό σου εξαφανίζουν .
    Την κουράδα του θα τρως
    θα σε βλέπει και ο γιατρός .
    Φάε την κουράδα του Αλή
    να σε λένε μπεσαλή .
    Φάτε την κουράδα του Χασάν
    και όλοι σας θα λέτε αμάν – αμάν .
    Φάτε όλοι του μετανάστη το σκατό
    και να πείτε ευχαριστώ .
    Ο κουραδόλάτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν πειράζει που σου κόβουν τον μισθό ,
    Θα πληρώσουν του μετανάστη το σκατό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση