GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έφυγε ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσσιος...

Από το tvxs.gr Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών , και ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσσιος, μια από τις πιο ακραί...

Από το tvxs.gr

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, και ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσσιος, μια από τις πιο ακραίες φυσιογνωμίες του ελληνικού σινεμά στις δεκαετίες του '70 και του '80. Ο Τάσσιος εμπνεύστηκε από το αθηναϊκό περιθώριο και κατέγραψε πρώτος τη ζωή στα Εξάρχεια, την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Ο Παύλος Τάσσιος πρωτοεμφανίστηκε στον ελληνικό κινηματογράφο τη δεκαετία του '60 ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής. Γύρισε 14 ταινίες και 12 τηλεοπτικές σειρές. Επίσης, έγραψε τους στίχους για το τραγούδι «Αν είσαι μάγκας», σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και πρώτη εκτέλεση Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Σκηνοθέτησε τις...
ταινίες «Παραγγελιά», «Νοκ Αουτ», «Βαρύ Πεπόνι» και «Στίγμα».
Στα γυρίσματα της ταινίας «Η ψεύτρα» γνωρίστηκε με την ηθοποιό Κατερίνα Γώγου, με την οποία λίγο καιρό μετά παντρεύτηκε. Έxει μια κόρη, τη Μυρτώ.
Η τραγική σύμπτωση είναι ότι έφυγε από τη ζωή μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Νίκου Κοεμτζή, που υπήρξε ήρωας του εκλιπόντος στην ταινία «Παραγγελιά» και τον οποίο ερμήνευσε εξαιρετικά ο Αντώνης Αντωνίου.
Ακολουθούν αποσπάσματα ταινιών που σκηνοθέτησε ο Παύλος Τάσσιος.





"Το Βαρύ Πεπόνι"

Το Βαρύ Πεπόνι είναι μια κοινωνική σάτιρα, που αναφέρεται στον οικονομικό μαρασμό της ελληνικής επαρχίας, την αστυφιλία και τη δυσκολία επιβίωσης στην Αθήνα για το μέσο εργαζόμενο που οδηγεί στη συγκρότηση συνδικάτων. Πέρα αυτών τονίζει την αναγκαιότητα κάθε πολίτης, γραμματιζούμενος ή μη, να συνειδητοποιήσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες που του αναλογούν και να προσαρμόζει ανάλογα τις φιλοδοξίες του. Η ταινία είχε ευρεία αποδοχή για τα δεδομένα της εποχής της και έκοψε 80.000 εισιτήρια. Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1977 πήρε 6 βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, γυναικείας ερμηνείας (Κατερίνα Γώγου), ανδρικής ερμηνείας (Μίμης Χρυσομάλλης, Αντώνης Αντωνίου) και το βραβείο κριτικών κινηματογράφου.
Υπόθεση
Ο Μίμης, ένας νεαρός επαρχιώτης καφετζής, μεταναστεύει στην Αθήνα, όταν η περιοχή του απαλλοτριώνεται από μια μεγάλη τουριστική επιχείριση, για να μην αναγκαστεί να δουλέψει ως γκαρσόν εκεί. Στην Αθήνα, με τη βοήθεια ενός φίλου του από το στρατό, του Αριστείδη, προσπαθεί να αγοράσει δική του επιχείρηση, όμως τα χρήματα από την αναγκαστική απαλλοτρίωση, είναι λίγα και η αγορά αναβάλλεται. Στο σπίτι του Αριστείδη μένει και η κουνιάδα του, η Τούλα, που εργάζεται ως ράφτρα για να βγάζει τα προς το ζην. Ο Μίμης τη ζητάει σε γάμο και σύντομα παντρεύονται. Τα έξοδα του σπιτιού αδυνατούν να καλυφθούν από το μεροκάματο της Τούλας, η οποία κατ' επανάληψη παροτρύνει τον άντρα της να βρει δουλειά. Ο Μίμης που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη νοοτροπία του υπαλλήλου, αν και πιάνει δουλειά ως γκαρσόν παραιτείται μετά από 3 μέρες αφότου έχει καυγαδίσει με τον προϊστάμενό του. Αυτό γίνεται αιτία για καβγά στο σπίτι που καταλήγει σε χωρισμό. Μέχρι να βγει το διαζύγιο, ο Μίμης αναλογίζεται τα όσα έχουν συμβεί και με τη βοήθεια ενός πρώην συναδέλφου του συνειδητοποιεί ότι πρέπει να προσαρμοστεί για να μην καταλήξει στο περιθώριο της κοινωνίας. Ξανασμίγει με τη γυναίκα του και βρίσκει πάλι δουλειά γκαρσόν, ενώ συμμετέχει και στις συνελεύσεις του συνδικάτου, προσπαθώντας να βοηθήσει τον κλάδο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση