GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Βερσαλλίες στα Μαξίμου(μ)...

Του Άρη Δαβαράκη Γύρω από το παλάτι των Βερσαλλιών είναι χτισμένη μια ολόκληρη συνοικία πλουσίων μονοκατοικιών ή και πολυκατοικιών του 18...

Του Άρη Δαβαράκη

Γύρω από το παλάτι των Βερσαλλιών είναι χτισμένη μια ολόκληρη συνοικία πλουσίων μονοκατοικιών ή και πολυκατοικιών του 18ου αιώνα –υπάρχουν τα κτίρια και κατοικούνται, μεταποιημένα βέβαια. Εκεί ζούσαν όσοι αυλικοί και αριστοκράτες δεν μένανε μέσα στο ίδιο το παλάτι, αποτελούσαν όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μέρος της ζωής όπως διαμορφωνότανε γύρω από την καθημερινότητα της αυτοκρατορίας του Λουδοβίκου του 14ου, των συζύγων και ερωμένων του, των στρατηγών και...
στενών συνεργατών, «υπουργών» , κηπουρών και φίλων, «προμηθευτών της αυλής», ευνοουμένων καλλιτεχνών -τις διαθέσεις και τις ανάγκες γενικά αυτής της ολιγαρχίας στην οποίαν λογικά πρέπει να συμπεριληφθεί και ο φούρναρης που έφτιαχνε τα κρουασάν της Βασίλισσας –γιατί δεν ήταν βέβαια αυτός ο οποιοσδήποτε φούρναρης, από Παρλιάρο και πάνω τον υπολογίζουμε.
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, έξυπνοι, ικανοί, μορφωμένοι, ενημερωμένοι και για την εποχή τους «μορφωμένοι» (ασύγκριτα περισσότερο από τον κάθε αναλφάβητο «Άθλιο» του Παρισιού πάντως), ζούσανε μια κανονική ζωή ενώ στην υπόλοιπη Γαλλία οι μέρες περνούσαν βασανιστικά για εκατομμύρια ψυχές και οδηγούσαν από το 1786 στο 1787 στο 1788, στο 1789 - και κάθε μέρα άλλη μια σταγόνα έσταζε στο ήδη σχεδόν ξεχειλισμένο ποτήρι. Σίγουρα οι πιο «μπασμένοι» στα κόλπα, οι πιο υποψιασμένοι και αυτοί που διέθεταν αυτό το ανεκτίμητο εφόδιο που λέγεται «κοινή λογική», είχανε προ πολλού αντιληφθεί αυτό για το οποίο η κακομοίρα η Μαρία Αντουανέτα χαμπάρι δεν είχε : Πώς ο κόσμος, οι άνθρωποι, ο λαός σε ολόκληρη την Γαλλία, πεινούσε, δεν είχε να φάει, υπέφερε από κάθε άποψη μια ζωή βασανιστική και ανυπόφορη. Ούτε αστειευόταν η Βασίλισσα ούτε αδιαφορούσε όταν αναρωτιότανε γιατί, αφού δεν έχει ο λαός ψωμί να φάει, δεν τρώει παντεσπάνι –που είναι και πολύ πιο νόστιμο. Εκείνη αυτό θα έκανε αν ξεχνούσανε κάποια μέρα να της φέρουνε μια φέτα ψωμί στο πρωινό της, θα έτρωγε λίγο παντεσπάνι παραπάνω, δεν θα χανότανε πια και ο κόσμος. Είχε δηλαδή όπως θα λέγαμε σήμερα μια λανθασμένη, παραμορφωμένη, απομακρυσμένη από την αλήθεια «εικόνα της πραγματικότητας». Πιο απλά; Ζούσε στην κοσμάρα της.
Αυτό το φαινόμενο δεν έχει συμβεί βέβαια μόνον μια φορά στην ιστορία: Έχει επαναληφθεί, πριν την Γαλλική Επανάσταση και μετά, ξανά και ξανά και ξανά από τον Λουδοβίκο και τον Ναπολέοντα μέχρι τον Τσάρο και τον Στάλιν μέχρι, δυστυχώς, τις σημερινές, παγκόσμιες πια ολιγαρχίες που αδυνατούν να καταλάβουν πως, επιμένοντας να κάθονται πάνω στο 99% της περιουσίας του πλανήτη, όντας μόνο το 1% του πληθυσμού του, βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη δοκιμάζοντας τις αντοχές εκατοντάδων εκατομμυρίων εξαθλιωμένων συνανθρώπων που ζούνε μαζί μας εδώ, στο ίδιο ουράνιο σώμα, στο παγκόσμιο χωριό του 21ου αιώνα.
Εξακόσιες με επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι σήμερα σε όλη τη Γή κρατάνε στα χέρια τους ή ελέγχουν έμμεσα το 99% του πλούτου, υποχρεώνοντας το 99% της ανθρωπότητας να ζει ζωές μίζερες, στερημένες, εξοντωτικές. Ο πλούτος και η δύναμη των Τσάρων και των Λουδοβίκων δεν ήταν τίποτα μπροστά στα σημερινά μεγέθη της δύναμης, της εξουσίας και του πλούτου που είναι συγκεντρωμένα στα χέρια αυτής της ολιγαρχίας που, ας την υπολογίσουμε (έτσι, για ευκολία) σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη Γή. Υπάρχουν 1 εκατομμύριο πολυεκατομμυριούχοι και τουλάχιστον 5 (από τα 6,5 συνολικά) δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζούνε κάτω από τα όρια της ανθρωπιάς.
Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Δεν ξέρω αν θα το προλάβω αλλά μια «παγκόσμια» επανάσταση (η μορφή της δεν είναι απαραίτητο πως θα είναι βίαια, μπορεί να είναι και απλώς παθητική, στάσιμη δηλαδή και αδρανής) θα σταματήσει αυτόματα την «παγκόσμια μηχανή». Απλές αποφάσεις όπως το «δεν πληρώνω» μπορεί να μεταμορφωθούνε σε σύγχρονες γκιλοτίνες που θα «πάρουνε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κεφάλια» –αναίμακτα.
Όσο γι’ αυτό που μας συμβαίνει εμάς εδώ, προσωπικά έχω αρχίσει να πιστεύω πως δεν είναι παρα η πρώτη φάση της, σε μικρή κλίμακα, γενικής δοκιμής μιας παγκόσμιας ανατροπής. Δεν είναι ευχάριστο αυτό –πως θα είμαστε εμείς οι πρώτοι «Δυτικοί» που θα πεινάσουμε και θα αναγκαστούμε ν’ αντιδράσουμε, σαν ζώντες οργανισμοί - με απρόβλεπτες πια συνέπειες.
Η ζωή είναι ένα συγκλονιστικό θαύμα, όπως και η ιστορία της ανθρωπότητας. Και πιστεύω πια (με απόλυτη σιγουριά) πως η ανθρωπότητα, στην δεύτερη ήδη δεκαετία του 21ου μ.Χ αιώνα, έχει αρχίσει να οργανώνει τις άμυνες της αυτόματα, μέσω του ανοσοποιητικού της συστήματος και, πολύ σύντομα, σε λίγους μήνες, σε ένα-δυο χρόνια θα συμπεριφερθεί (μιλάμε για το 99% της βέβαια) με τρόπο που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το 1% των σημερινών εξουσιών αυτού του κόσμου.Λίγη υπομονή ακόμα –και θα δείτε πώς λύνεται ο γόρδιος δεσμός: Την έχουμε ήδη πάρει την μεγάλη στροφή που, για άλλη μια φορά στην ιστορία, θα μεταμορφώσει την ανθρωπότητα. Είναι, πιά, ζήτημα χρόνου…

8 σχόλια

  1. οι κοτες δεν κανουν επαναστασεις,γινονται σουπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα χειροτερα σκατα :σημιτικοι εκσυγχρονιστες,κηπουροι του γιωργακη,κουβεληδες που λαχταραν πασοκ,ντορες που λαχταραν μεγαλεια,συνοικιακοι νταβατζηδες που ντυνονται με χλαμυδες,τρελαντωνηδες που ψαχνουν τα μυστικα του βαλτου.
    ολοι μαζι 80%.τι ελπιδα να υπαρχει με τετοιους μακακες ψηφοφορους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. “Νίκο, το όνομα της οικογένειας
    θα κηλιδωθεί” + + + + + + + + + +

    Οι μέρες μέχρι την Δευτέρα είναι κρίσιμες. Και όλοι συνομιλούν με την ιστορία. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου έγιναν παρελθόν, πριν καν γίνουν παρών. Οι Ευρωπαίοι (λέγε με Μέρκελ) έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα – για την ακρίβεια έχουν πάρει άλλες αποφάσεις από αυτές που περίμεναν ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος. Άρα το σκηνικό είναι ρευστό.

    Οι σχεδιασμοί που ισχύουν τώρα, ανατρέπονται με ένα τηλέφωνο ανάμεσα στον ΓΑΠ και την Μέρκελ. Όπως δηλαδή συνέβη και προχθές. Η κρυφή ελπίδα του ΓΑΠ ήταν πως θα έπειθε τους δανειστές για ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τα επώδυνα (για τους Έλληνες) μέτρα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που θα ήταν η ελληνική «συνεισφορά» στη λύση. Το σχέδιο αυτό όμως εδώ και λίγες μέρες έχει καταρρεύσει. Ο κ. Μόσιαλος παραδέχθηκε ότι «ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με την κ. Μέρκελ, όπου, όμως, δεν τέθηκε θέμα» για «κούρεμα». Οι λύσεις πλέον υποδεικνύονται έξωθεν και υπαγορεύονται στον ΓΑΠ.

    Το ασφυκτικό σκηνικό και η ταχύτατη φθορά έχουν αποδυναμώσει τα διεθνή ερείσματα του Παπανδρέου που κάποτε ήταν το πλεονέκτημά του. Έτσι σήμερα το ενδεχόμενο της προσφυγής σε εκλογές είναι ορατό και πιο πιθανό από ποτέ.

    Ο ΓΑΠ έχει εκμυστηρευτεί σε ξένους και εγχώριους συνομιλητές την ιστορικότητα των ημερών. Και γνωρίζει ότι στα χέρια του μπορεί να τελειώσει η πολιτική ιστορία των Παπανδρέου, αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Για τον τρόπο που σκέφτεται η οικογένεια, το βάρος είναι τεράστιο.

    Κατά την προηγούμενη κρίση του καλοκαιριού, όταν ο Παπανδρέου είχε παραιτηθεί στον Σαμαρά, ήταν η παρέμβαση της οικογένειας που κράτησε τον Γιώργο στο Μαξίμου – ο ίδιος είχε αποφασίσει να κάνει στην άκρη. Σε σχέση με εκείνη την περίοδο, τα πράγματα είναι σήμερα δυσμενέστερα για την οικογένεια και το μέλλον της. Διότι πλέον δεν υπάρχει η διεθνής στήριξη στον Γιώργο, αλλά δεν υπάρχει και plan B, επειδή όλα γίνονται με φόντο την χρεοκοπία.

    Επομένως το δίλημμα για την οικογένεια είναι: μένουμε στην εξουσία και σκάει στα χέρια μας η χρεοκοπία, ή κάνουμε ηρωική έξοδο;

    Η μαμά τι λέει ?

    - Πάρε τηλέφωνο να ρωτήσεις.
    Μην την καθυστερήσεις όμως γιατί έχει τη γαλοπούλα, τις γλυκοπατάτες, και τα καλαμπόκια, για το Thanskgiving.
    Δεν θέλουμε να της καούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οργισμένη διάψευση από το Μαξίμου για τις φήμες περί βαριάς κατάθλιψης – απώλειας επαφής του πρωθυπουργού για 30 ώρες.

    olympiada
    Γράφει η Τρολυμπία

    Οι άθλιες φήμες που κυκλοφόρησαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά όπως ενημερωθήκαμε και στην Ευρώπη από αυτούς που θέλουν πτώχευση της Ελλάδας, διαψεύσθηκαν με δυναμικό τρόπο από το Μαξίμου: “Είναι για τα σκουπίδια”, ήταν η έκφραση.
    Σύμφωνα λοιπόν με τις αθλιότητες, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν....

    να είχε πέσει σε βαριά κατάθλιψη για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, έχοντας μάλιστα παντελή απώλεια επαφής με το περιβάλλον για μεγάλα διαστήματα!
    Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, χρειάστηκαν οι απελπισμένες προσπάθειες του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος για να συνέλθει.
    Σε e-mail τύπου “τορναδόρου” που κυκλοφόρησε μάλιστα, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν του τύπου “Σύνελθε, θα μας καταστρέψεις αν καταρρεύσεις τώρα”.
    Στο εξωτερικό, τα ίδια χαλκεία τον εμφάνιζαν ως “βαρύτατα κουρασμένο”, χαρακτηρισμός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι εκπορεύετο από καραμανλικά κέντρα, ως αντεκδίκηση.

    Στο “Ολυμπία” πάντως, η πληροφορία ήλθε από Παπανδρεϊκό παραδοσιακό Πασόκο με την προφανή σκοπιμότητα να “τσιμπήσουμε” και να το δημοσιεύσουμε ως είδηση την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος! Θα μας είχαν δέσει δηλαδή σε δευτερόλεπτα!

    Ευτυχώς καταλάβαμε την παγίδα και δεν αναμεταδώσαμε ως είδηση αυτό το εξόφθαλμο ψέμμα. Αν είναι δυνατόν, ο πρωθυπουργός της χώρας να μην έχει επαφή με το περιβάλλον!
    Μπορεί να διαφωνούμε με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να αντιπολιτευόμαστε σκληρά τον πρωθυπουργό, αλλά ουδέποτε θα ισχυριζόμασταν ότι ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης πασχει από έλλειψη επαφής με το περιβάλλον.

    Άλλωστε είναι ο μόνος ηγέτης των τελευταίων ετών που ασχολείται με περιβαλλοντικά σπορ, όπως η κωπηλασία, η ποδηλασία και η πράσινη ανάπτυξη.

    Συνεχής επαφή με το περιβάλλον
    δηλαδή.... ΚΑΙ την ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΓΕΡΑ...
    ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ...
    ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΜΑΛΑΚΑΣ...
    ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠOYΘΕΝΑ.

    ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΑΣΚΕΛΑ.

    ΕΛΛΗΝΕΣ....ΞΥΠΝΗΣΤΕ.....

    ΛΥΚΟΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γιωργάκης της "αναδιανομής του πλούτου" έχει μεταβληθεί σε dealer πολυεθνικών και έχει ρημάξει τον κόσμο στην πείνα και την ανεργία.

    Ο πρωθυπουργός μας είναι ανερμάτιστος,ασυνάρτητος και ακαταλόγιστος.

    26 χρόνια στην πολίτικη σκηνή ( βουλευτής ,υφυπουργός,υπουργός ,πρωθυπουργός) μάθαμε πια πόσο ανεπαρκής και μικρόνοoς είναι…

    Πέρασε από πολλές υπουργικές θέσεις… Προσφερθέν έργο μηδενικό…

    (Κι εμείς καθόμαστε σα μαλακες και ακούμε τον ολίγιστο που χωρίς ίχνος ντροπής αμολάει τη μια παπαριά πίσω από την άλλη και δεν αρπάμε τις κοτρώνες και τα λοστάρια να τον πάρουμε στο κυνήγι κι αυτόν και τους σιχαμερούς παλαμοκρούστες του «ναι σε όλα»…Για ποιο φως και ποιο τούνελ μιλάς ρε μυαλοχυμένε; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bρε αρχιμά…στορα της συμφοράς και του χάους, μυαλοσακατεμένε μαμάκα και ανίκανε πρωθυπουργέ... Βύθισες τη χώρα στην οικονομική και στην ηθική εξαθλίωση εθνοκτόνε και τους Έλληνες στη φτώχεια, στη μιζέρια, στην αβεβαιότητα και στο φόβο…

    Τον ανεκδιήγητο εαυτό σου ξέρεις να τον προστατεύεις αξιοθρήνητε, για τον άμοιρο πολίτη, όμως κι εσύ και οι του φυράματός σου δε δίνετε δεκάρα τσακιστή…

    Μυαλό δεν είχες που δεν είχες, αλλά ούτε και τη στοιχειώδης γνώση του θλιβερού σου εαυτού και της ανικανότητάς σου δε μπόρεσες να αντιληφθείς μυαλοφυγόδικε, ώστε να μας απαλλάξεις μια ώρα αρχύτερα από την θλιβερή σου παρουσία, που μόνο ρημαγμένες ελπίδες και ερείπια συσσώρευσε σ’ αυτόν τον άμοιρο τόπο…"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙ...Η επανάσταση του ΛουκάΝικου....
    Τι άλλο θα ακούσουμε....
    Πάρτε όλοι τα λουκάνικα και κοπανάτε τους....

    Πάρτε όλοι τα λουκάνικα και κοπανάτε τους....
    Σε άρθρο του στην Οικονομική Επιθεώρηση, με τίτλο "Το γερμανικό λουκάνικο ως πολιτικό όπλο", ο αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου χαρακτηρίζει "τουλάχιστον ηλίθια" την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω κρίσης.

    "Η απόφαση για μια τέτοια Κεντρική Τράπεζα είναι καθαρά πολιτική: Πρέπει να δώσει 'εντολή' ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης ώστε να πάρει το μήνυμα και να σώσει την κατάσταση" σημειώνει ο Νίκος Παπανδρέου.

    Και προσθέτει: "Αυτό σημαίνει ή ότι αλλάζεις τον Τρισέ, ή ότι τον κοπανάς στο κεφάλι με ένα βαρύ - γερμανικής πάντα προέλευσης - λουκάνικο (μεγάλου μεγέθους) ώσπου να ξυπνήσει και να συμφωνήσει κάνοντας στροφή 180˚, κάτι που απαιτεί επειγόντως η εποχή μας".

    Υ.Γ
    Και για να μην ξεχνάμε διαβάστε :
    Ο Νίκος Παπανδρέου είναι αυτός που λέει ο ίδιος ότι είναι "ψυχάκιας"
    ----------------------------------------------
    Παραδέχεται ότι έχει ψυχωτικές εμμονές και τικ που θα τον συνοδεύουν μέχρι το τέλος!!!

    Το καλύτερο βέβαια είναι αυτό με το καρούμπαλο επειδή χτύπαγε το κεφάλι του στον τοίχο...
    και το ότι παρομοίαζε, όταν ήταν μικροί,
    τον ΓΑΠ με τον Lewis..

    Διαβάστε τα στα αγγλικά όπως τα έγραψε για το περιοδικό The Threepenny Review τον χειμώνα του 1999:....
    http://dexiextrem.blogspot.com/2011/02/blog-post_883.html



    Τι άλλο να προσθέσουμε ;
    Δεν χρειάζεται τίποτα νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση