GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»....

Με εγκύκλιο που έστειλε προς το ποίμνιο της επαρχίας του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος καλεί τους πιστούς να μην πλη...

Με εγκύκλιο που έστειλε προς το ποίμνιο της επαρχίας του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος καλεί τους πιστούς να μην πληρώσουν τον ειδικό φόρο για τα ακίνητα μιλώντας ταυτόχρονα για «σπασμωδικές αποφάσεις των υπευθύνων διαχειριστών της ζωής».
Ο Νικόλαος στην εγκύκλιο σχολιάζει με καυστικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και απευθύνεται στους πιστούς ζητώντας τους να...
 ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν.
«Μας ζητείται απειλητικά και εκβιαστικά να πληρώσουμε, επίπλέον φόρο για το σπίτι που μένουμε σαν να είναι το κράτος πλέον φτωχότερο από τους φτωχούς» λέει συγκεκριμένα και συμπληρώνει: «Θα ήθελα λοιπόν να πω σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την λεγόμενη «έκτακτη εισφορά ακινήτων» να μη φτάσουν σε απόγνωση. Να ξέρουν ότι θα βρεθούμε όλοι ενωμένοι στο πλευρό τους και θα φωνάξουμε μαζί: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ας καταλάβουν ότι δεν έχουμε. Δεν μπορούμε. Φτάσαμε στα όριά μας, αλλά αρνούμαστε να μας τελειώσουν. Αν αδρανήσουμε δεν θα το καταλάβουν».
Ο Μητροπολίτης διευκρινίζει πως «η τοπική Εκκλησία μας θα δώσει τα πάντα για να σταθεί στο πλευρό σας. Αν σε έναν κόψουν το ρεύμα, εμείς θα το κόψουμε σε όλους τους ναούς. Θα κάνουμε γάμους με κεριά στα χέρια και λειτουργίες».
Επίσης ασκεί συνολική κριτική στην κυβέρνηση: «Μας φτιάξατε ένα κράτος που προσφέρει στον λαό πολύ λιγότερα από όσα του απαιτεί. Πρέπει να το καταλάβετε, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε».
Σε ένα άλλο σημείο της εγκυκλίου ζητάει από τους πιστούς να αντιδράσουν άμεσα υποστηρίζοντας πως «ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας. Όσο παραμένουμε αδρανείς, όσο μένουμε υποτελείς σε εσφαλμένες ή αβάσταχτες επιλογές, τόσο καθιστούμε τον εαυτό μας συνυπεύθυνο στον αργό αλλά βέβαιο υπαρκτικό εκφυλισμό μας. Αν δεν ξυπνήσουμε, τελειώσαμε. Δεν θα υπάρχει συνέχεια!»
Τέλος στην επιστολή του δεν αποφεύγεται και η αυτοκριτική. «Σίγουρα και η δική μας ευθύνη ως λαού δεν είναι καθόλου μικρή. Συμφωνήσαμε με τις μικρονοϊκές πολιτικές επιλογές και τις κάναμε συνήθειες και νοοτροπία μας», αναγνωρίζει σε ένα σημείο, ενώ σε ένα άλλο αναφέρεται και στις παραλήψεις της εκκλησίας: «Αγκαλιάσαμε το κράτος, στηριχθήκαμε σε αυτό και τραυματίσθηκε η βαθειά σχέση μας με τον λαό. Τον υπηρετήσαμε μεν ως πονεμένο και φτωχό, αλλά δεν τον αγκαλιάσαμε ως κομμάτι της υπόστασής μας».

17 σχόλια

  1. Πραγματικός ηγέτης ο Γέροντας εδώ και πολλά χρόνια. Καμία σχέση με τους προσκυνημένους δεσποτάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκκλησία μαχόμενη για τα λαϊκά προτάγματα και όχι βαστάζος των ισχυρών. Άς τον μιμηθούν και άλλοι εκκλησιαστικοί ηγέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ δεν είμαι της εκκλησίας. Όταν όμως ακούω τέτοιες λεβέντικες φωνές λέω μπράβο. Μου θυμίζουν τους παπάδες της Εθνικής Αντίστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΛΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΟΡΒΑΝΑΔΕΣ ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ,ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΦΟΔΡΑ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΛΗΜΑΤΙΚΑ .ΕΑΝ ΕΣΥ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΛΘΗΚΕΣ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ . ΕΙΔΑΛΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΜΟΜΟΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ?
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ 42 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ,-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Ηγέτη δέσποτα,

    οι αγώνες και οι κλεψιές των φοροφυγάδων πιστών του ποιμνίου σου, τώρα δικαιώνονται.

    Εύγε γέροντα,

    τώρα εξηγείται γιατί σε καθε βιλάρα απο όξω υπάρχει και ενα ναίδριον, και μια μεγάλη ελληνική σημαία με σταυρό να κυματίζει!

    Οποτε βλέπω σημαία με σταυρό, εξω απο σπίτι,

    καθομαι και σκέφτομαι,

    τί μπαγαμποντιά να σκάρωσε ο αγύρτης μέσα;

    Πόσα να έκλεψε, έκρυψε, χρωστά;

    Μαζί σου γέροντα,

    ολοι οι "πιστοί" απατεώνες του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 180.000 ιερείς και δεσποτάδες μισθοδοτούνται απο το Ελλ. Δημόσιο.

    180.000 δημόσιοι υπάλληλοι παπάδες,

    ουτε η Σοβιετία του Στλαλιν δεν είχε τόση κρατική θρησκεία.

    Μήπως πρεπει να εφαρμοστεί εργασιακή εφεδρεία και στους δεσποτάδες;

    Ουτε παιδια ουτε σκυλιά έχουν, οι αναψιές κι ανηψιού θα φάνε απο τα ετοιμα, οσα τοσα χρόνια σώρεψαν.

    Διοτι δεν είναι σωστό να υπάρχουν άνεργοι οικογενειάρχες και 180.000 παπάδες απο την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τον Πορτογάλο κεντροδεξιό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Κι αυτός ήθελε να γίνει πρωθυπουργός.
    Δεν ξέρω αν τον κ. Κοέλιο απασχολεί πώς θα εορταστούν τα 200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας του. Είναι βέβαιο ότι έχει καταλάβει ότι για μια χώρα υπερχρεωμένη, ο μόνος δρόμος ανάκτησης εθνικής, οικονομικής και δημοσιονομικής ανεξαρτησίας, είναι η άμεση δημοσιονομική εξυγίανση. Υποθέτω ότι στις πατριωτικές ομιλίες του ο κ. Κοέλιο δεν μοιράζει φτηνές υποσχέσεις «επαναδιαπραγμάτευσης», αλλά ένα σοβαρό σχέδιο ταχείας μετάβασης σε πρωτογενές πλεόνασμα.
    Σε μια περίοδο που επιτάσσει καθολική ευθύνη, θυσίες και πόνο, η πολιτική του κ. Σαμαρά έχει τον λαϊκισμό γραμμένο στο κούτελό της. Θέλει το δάνειο αλλά χωρίς τους όρους, θέλει ευρωομόλογο και σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή τα λεφτά των Γερμανών, αλλά χωρίς έλεγχο του πώς τα ξοδεύουμε.
    Μιλά για μείωση του ελλείμματος, αλλά εξαγγέλλει μειώσεις φόρων που θα το γύριζαν στο 2009. Μιλά για μείωση του κράτους, ανώδυνα, χωρίς απολύσεις.
    Μιλά για απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αλλά στηρίζει κάθε πληττόμενη συντεχνία.
    Μιλά για αποκρατικοποιήσεις, αλλά απειλεί με ειδικά δικαστήρια αν πουλήσουν σε χαμηλή τιμή. Μιλά για μεταρρυθμίσεις, αλλά καταψηφίζει τις περισσότερες, από το ασφαλιστικό μέχρι τον Καλλικράτη. Μιλά για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην Ε.Ε., αλλά αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από τον πολιτικό διχασμό στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν είναι ούτε ο δημοσιονομικός πανικός ούτε οι αστοχίες της κυβέρνησης. Είναι η έλλειψη εθνικής αξιοπιστίας.
    Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο ευρώ που δεν πείθει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι χρειάζεται για να σωθεί. Οι εταίροι κοιτούν την Ελλάδα και τι βλέπουν; Βλέπουν μια κυβέρνηση που παλεύει, με τεράστιες αδυναμίες, με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Από αριστερά δύο κόμματα να επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή, στηρίζοντας την ανομία, το «δεν πληρώνω», για να μη λειτουργήσει τίποτα. Κι από δεξιά βλέπουν το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα να πολιτεύεται σαν να είμαστε ακόμα στο 2007.
    Βλέπουν μια οικονομία που η επιβίωσή της κρέμεται από τη μεγαλοψυχία των εταίρων, κι από την απειλή ότι αν βουλιάξει θα τους πάρει μαζί της. Και διακρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται για το καλύτερο τραπέζι πίστα στο κατάστρωμα του Τιτανικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στη ΓΑΔΑ ο ΓΑΠ !!!
    Προσήλθε αυτοβούλως μόνος του χωρίς
    τον Μπένυ !!! ...


    ...δυστυχώς μόνο για επίσκεψη (βίντεο)
    Στη ΓΑΔΑ ο Γιώργος Παπανδρέου
    protothemaonline
    _________________________________
    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σήμερα στη ΓΑΔΑ καθώς το πρωί αναμένονταν να "προσαχθεί" ο πρωθυπουργός
    Γ. Παπανδρέου, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για «θερμή υποδοχή»
    από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών.

    Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Ομοσπονδιών του προσωπικού έχουν αποφασίσει να κάνουν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρχηγεία των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, με αφορμή την... Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας
    των Ζώων.........................

    Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τους επέλεξαν για την κινητοποίηση τους την ημέρα αυτή «δεδομένου ότι οι κυβερνώντες και οι δανειστές τους προχωρούν ακάθεκτοι σε νέες "σφαγές των αμνών"......................

    Xωρίς να υπολογίζουν ότι η ισοπεδωτική τους πολιτική ξεπερνά τα όρια ανοχής και αντοχής της ανθρώπινης φύσης και υπόστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν να μας φέρονται ως ''πρόβατα επί σφαγή''
    καταπατώντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός ο πραγματικά Άγιος άνθρωπος κατέχει μεγάλη μόρφωση και δεν είναι σαν τους αγράμματους(οι περισσότεροι) πολιτικούς μας που χωρίς αντίθετη γνώμη ψηφίζουν και υπογράφουν όποιο χαρτί τους βάλουν μπροστά στα μ άτια, χωρίς έλεγχο και χωρίς να το μελετούν.

    Μακάρι να διέθεταν, όλοι αυτοί που καταδυναστεύουν τις ζωές μας προφασιζόμενοι ότι μας κυβερνούν,τη μισή μόρφωση του Μητροπολίτη Μεσογαίας.

    Αυτοί όμως έχουν γαντζωθεί στην καρέκλα τους φοβούμενοι μην τυχόν και επιστρέψουν στην αεργία και ανυποληψία τους, ενώ αυτός εγατέλειψε υψηλές επιστημονικές θέσεις στο εξωτερικό για να αφωσιωθεί στην εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πράγματι,

    Αυτός ο πραγματικά Άγιος άνθρωπος που κατέχει μεγάλη μόρφωση,

    αντί να βγεί στο στοίβο της ζωής αγωνιστεί, να παντρευτεί μια ισάξια κοπέλα και να κανει οικογένεια και παιδιά,

    προτίμησε να νυμφευθεί την εκκλησία, να φορά το μαύρο ράσο, και απο καθέδρας να συμβουλευει τους άλλους.

    What' a waste or ...

    Hypocrisy ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ!!ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΘΥΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟΝ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ,ΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ!!!ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΟΙΑ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ!!ΤΕΛΟΣ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ!!!ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΗ!!ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ!!http://apollonios.pblogs.gr/2011/10/o-aganaktismenos-mhtropoliths-mesogaias-nikolaos-athwwse-to-skan.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 1:55

    Αν είναι έτσι οι Έλληνες, τότε εμείς δεν θέλουμε να ανήκουμε στο κλαμπ σας.
    Στο Δωδεκάθεο λέει ποιός πήγε με ποιά; Άντε σοβαρευτείτε βρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 1:45

    Νομίζεις ότι θα έκανε μεγαλύτερο καλό στην κοινωνία αν παντρευόταν μια κοπέλλα (όπως λές) και έφερνε παιδιά στην σημερινή Ελλάδα;

    Το ξέρεις ότι κατά τον Επίκουρο όποιος φέρνει παιδιά στον κόσμο φέρνει ομήρους στη μοίρα;

    Ειδικά στη σημερινή Ελλάδα όπου τα παιδιά δεν έχουν μέλλον αλλά μόνο αγωνία για το αύριο και ετοιμάζονται για μετανάστες στα σκλβοπάζαρα της Δύσης, νομίζεις ότι είναι ευφυές να τεκνοποιεί κανείς;

    Επί τη ευκαιρία, είδα στην τηλεόραση προ ημερών τον εκπρόσωπο της Ελληνικής κοινότητας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας να λέει για την πρόσφατη άφιξη ενός ελληνόπουλου Πολιτικού Μηχανικού που έπιασε δουλειά στην ψαραγορά του Σύδνεϋ. Αυτό ήταν το όνειρό μας για τα παιδιά μας που τα σπουδάσαμε με χίλιες στερήσεις;

    Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι το καλύτερο πράγμα στη σημερινή εποχή είναι η δημιουργία οικογένειας;

    Ενώ ένας εκκλησιαστικός ηγέτης που θα μπορεί να εμπνεύσει το ποίμνιο του και να βοηθήσει πολλούς Έλληνες να αποφύγουν την αυτοκτονία, ή να ταϊσει πολλές φτωχές οικογένειες, θα είχε απείρως μεγαλύτερη προσφορά στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εύχομαι να είστε ο επόμενος αρχιεπίσκοπος. Εχετε όλα τα προσόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν μας έλεγε ότι "η Εκκλησία τώρα πρέπει ν΄ανοίξει το... πουγγί της να βοηθήσει την Ελλάδα, δηλ. το κράτος (απ΄το οποίο και μισθοδοτείται το προσωπικό της!) , θα λέγαμε ένα μεγάλο εύγε! ΄Ομως, οι εκπρόσωποι του Θεού επί της(...ελληνικής)γης, δυστυχώς, αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος,
    σωστά το λέει.
    Αλλά η Εκκλησία με την τεράστια περιουσία δεν συμπεριλαμβάνεται στους μη έχοντες Άγιε Μεσογαίας.
    Αυτό όμως,προσοχή,δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουν όλοι οι αντιεκκλησιαστικοί τα απωθημένα τους ούτε να βρουν μερικοί την ευκαιρία να διαλύσουν έναν σημαντικό πνεύμονα κοινωνικής συνοχής και αρωγής.
    Σημαίνει όμως,ότι η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερα βάρη,
    ιδίως φορολογικά,από όσα αναλάμβανε ως τώρα.
    Και σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει το πάρτι των εκκλησιών που λειτουργούν σαν μαγαζιά.
    Όποιος θέλει πραγματικά,Άγιε Μεσογαίας,να σταθεί δίπλα στο λαό κι όχι να κρυφτεί πίσω του για άλλους σκοπούς ή για να διατηρήσει το σημερινό άθλιο status quo,
    προτού να κάνει κηρύγματα ανυπακοής (που κι αυτά είναι απαραίτητα) οφείλει να πάει να κόψει τα 'τυχερά' και οπωσδήποτε οφείλει άμεσα να μειώσει το κόστος των Μυστηρίων (τα Μυστήρια δεν είναι μπίζνες κύριοι,είναι Μυστήρια,και για να διατηρήσουν την πνευματικότητά τους πρέπει να διεξάγονται όσο πιο λιτά γίνεται,
    άλλωστε για χριστιανισμό μιλάμε).
    Μετά οφείλει να αποδεχτεί εύλογες μειώσεις στα κρατικά διχίλιαρα των παπάδων ή τουλάχιστον αναλαμβάνει ο ίδιος ένα μέρος για την καταβολή τους...
    Και φυσικά δέχεται φορολόγηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας!
    Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές.
    Βαρέθηκα να βλέπω προστάτες του λαού εκ του ασφαλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση