GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμερικανοί "αγανακτισμένοι": Η επανάσταση μιας γενιάς χωρίς προοπτική...

Κάτι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Νέα Υόρκη, ένα νέο κίνημα γεννήθηκε μέσω του διαδικτύου και εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες...

Κάτι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Νέα Υόρκη, ένα νέο κίνημα γεννήθηκε μέσω του διαδικτύου και εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ. Από τη Νέα Υόρκη στη Βοστώνη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σικάγο, στο Ωστιν, στο Χιούστον.... Ο απόηχος του φτάνει και στην Ελλάδα, για να μας θυμίζει πως τα οικονομικά εγκλήματα που έχουν εξαθλιώσει μεγάλες μερίδες πληθυσμού συμβαίνουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

Και όμως δεν είναι η πρώτη φορά που διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά στη Wall Street για να διαμαρτυρηθούν. Μόλις πριν 5 μήνες, στις 12 Μαΐου 2011, 20.000 άτομα διαδήλωναν μπροστά από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον των τραπεζών και των μισθολογικών μειώσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Και ενώ η...
διαμαρτυρία αυτή γρήγορα ξεχάστηκε, το νέο κίνημα Occupy Wall Street φαίνεται να κερδίζει έδαφος και υποστήριξη ανάμεσα σε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους που βλέπουν τις προοπτικές τους να συρρικνώνονται καθημερινά.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011, όταν το ευρείας κυκλοφορίας εναλλακτικό περιοδικό Adbuster της οργάνωσης Adbuster Media Foundation που μάχεται τον καταναλωτισμό και τα συμβατικά («εταιρικά») ΜΜΕ, κάλεσε τον κόσμο σε κατάληψη της Wall Street. Η ημερομηνία ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου 2011.
Άλλες οργανώσεις, όπως οι Χακτιβιστές Anonymous, αντικαταναλωτικές ομάδες και αργότερα ενώσεις εργαζομένων και συνδικάτα, συμμετείχαν στο κάλεσμα και περίπου 2000 άτομα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στο κεντρικό χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αποκορύφωση τη συγκέντρωση στο Zuccotti Park, λίγα μέτρα βόρεια της Wall Street.
Παρόλο που το κίνημα δεν είχε αρχικά μεγάλη απήχηση και αποσιωπήθηκε εσκεμμένα από τα συμβατικά ΜΜΕ, οι καθημερινές συλλήψεις και η αστυνομική βία της 24ης Σεπτεμβρίου, ενδυνάμωσαν την διαμαρτυρία και αύξησαν τη συμμετοχή.
Ακτιβιστές, καλλιτέχνες, φοιτητές που βλέπουν τις σπουδές τους να υποβαθμίζονται και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια, άνεργοι, χαμηλόμισθοι χωρίς ιατρική περίθαλψη, μια ολόκληρη γενιά αμερικανών χωρίς προοπτικές που γαλουχήθηκε να πιστεύει σε ένα σύστημα που επιτρέπει ο πλούτος να συγκεντρώνεται στα χέρια μιας ολιγαρχίας, ενώ 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.
Αυτό το ετερόκλητο πλήθος χωρίς κάποια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή και ηγέτη, κατηγορήθηκε ως ουτοπικό και χωρίς συγκεκριμένο αίτημα και ως τέτοιο υποβαθμίστηκε από τα κρατούντα δημοσιογραφικά μέσα. Η αμερικανική κοινωνία, συνηθισμένη να δέχεται χωρίς αμφισβήτηση το πολιτικό οικονομικό της σύστημα, αντιμετώπισε με κυνισμό και καχυποψία τους διαδηλωτές.
Πολλά άρθρα γράφηκαν για το φαινόμενο ενώ οι New York Times, παρόλο που αναγνώριζαν την δίκαιη αγανάκτηση των διαδηλωτών απέρριπταν το κίνημα ως «μια παντομίμα προοδευτισμού» χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί που διαδηλώνουν με τα ipods και τα apple computers, χρησιμοποιώντας έτσι το σύστημα το οποίο μάχονται.
Όπως κάθε πρωτογενές κίνημα στερείται συγκεκριμένου προσανατολισμού. Εάν όμως οι διαδηλωτές είχαν κατέβει με συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, τότε αναμφίβολα το κίνημα θα το είχαν καρπωθεί πολιτικοί και οργανώσεις και πολύ σύντομα θα γινόταν μέρος του υπάρχοντος συστήματος.
Ιστορικά, από τη Γαλλική Επανάσταση και τον Μάη του 68, μέχρι τα πρόσφατα κινήματα εναντίον της παγκοσμιοποίησης, κάθε κίνημα που δημιουργεί χώρο για νέες εναλλακτικές πολιτικές ιδέες και δράσεις αναπόφευκτα θα περάσει στάδια σύγχυσης και υπερβολής, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή. Κανένα κίνημα που άλλαξε την πορεία της ιστορίας, δεν γεννήθηκε αυτούσιο και προκαθορισμένο αλλά δημιουργήθηκε μέσα από καθημερινή πάλη και αμφισβήτηση.
Τα αιτήματα των διαδηλωτών διαμορφώθηκαν στην πορεία και είναι ποικίλα: κατάργηση της θανατικής ποινής, κοινωνική δικαιοσύνη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, ανεξάρτητη ενημέρωση, δίκαιο τραπεζικό σύστημα...
Σε μια πρώτη ματιά ακούγονται ουτοπικά και ασύνδετα, στην ουσία όμως είναι αλληλένδετα. Όλα έχουν ως κοινό παρανομαστή το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας και αποκλεισμού που νιώθει η νέα γενιά, καθώς βιώνει άμεσα τα αποτελέσματα της υπερσυγκέντρωσης του πλούτου, της αυξανόμενης διαφθοράς και της αποξένωσης από ένα πολιτικό σύστημα που έχει χρεοκοπήσει.
Οι διαδηλώσεις είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία που έχουν χιλιάδες άτομα να αποκτήσουν μια πολιτική φωνή και να δηλώσουν το όραμα τους για μια καλύτερη κοινωνία. Άλλωστε ο πραγματικός εχθρός κάθε προσπάθειας για αλλαγή δεν είναι η αστυνομική καταστολή και η κρατούσα εξουσία, αλλά η δική μας απελπισία και η παραίτηση. Η ελπίδα βρίσκεται στην αφύπνιση, αυτό δηλαδή που φοβούνται όλες οι πολιτικές ελίτ που θέλουν πολίτες τρομαγμένους και υποταγμένους, Ας ελπίσουμε πως το «ξύπνημα» θα έρθει σύντομα και στη χώρα μας. Η ευκαιρία είναι τώρα, όχι αύριο.
 The Insider
"Είμαστε το 99%"

8 σχόλια

  1. Ω! Φανταστειτε τωρα τον Ρηγκαν-Μπους η -εστω- τον σκυλαραπα ομπαμα την 4ην Ιουλιου ημερα ανεξαρτησιας των ΗΠΑ να εχει καλεσει καποιους μαυρους λιγουρηδες-τυχοδιωκτες απατεωνες και αλλα τετοια κακοποια στοιχεια σε καποιο ακριβο ξενοδοχειο και να ειχε .."συνεδριο σοσιαλητικης συνδιασκεψης" με θεμα την "ανοιξη της αραπιάς"!!

    Ω! Ουτε ψυλλος στον κορφο τους δεν θα ηθελα να ημουν!!
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣαν να σταθουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ παραπανω σαν προεδροι..
    Θα τους ειχαν λυντσαρει οι ιδιοι οι ενοικοι του Λευκου οικου!!!

    Θα τους ειχαν φαει ζωντανους..

    Και ομως στην Ελλαδα δεν τρεχει τιποτα!!
    Το ηλιθιο διανοητικα αναπηρο βλακογιοργο αυτο το ανεκδιηγητο σκατοπραμμα, το .."τολμησε" και αυτο!!
    Καλεσε κατι λεχριτες της "διεθνους αλητειας -σοσιαλητειας- ντιεθνης" και ουτε που σκεφτηκε οτι σημερα(χτες) ειναι η 28η Οκτωβριου και αυτη τη μερα οι Ελληνες την γιορταζουν.. Θα γινουν παρελασεις και πρεπει σε καποια απο αυτες να παρευρεθει το ηλιθιο σκατοπραμμα ..
    "πορδηπουργος γαρ"!!

    Ω! δεν ξερω με ποια τιμωρια θα εξιλεωθει ο κοσμος ..
    Εγω θα ηθελα το ηλιθιο βλακογιοργο οχι να λυντσαρισθει σαν το σκυλαραπα κανταφι αλλα απλα να το κρεμασω σε ενα δενχρο απο το ενα ποδι ΑΝΑΠΟΔΑ..
    Συνηθως οι ανθρωποι ζουνε ετσι περιπου 72 ωρες.. μετα πεθαινουν

    Αυτο το ηλιθιο ισως ζησει λιγο παραπανω.. Μια βδομαδα να ζησει θελω εγω και να ψοφαει λιγο λιγο και καθε μερα..
    Ω! δεν το αντεχω αλλο αυτο το ηλιθιο σκατοπραμμα βλακογιοργο και την αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια ..
    Α! τους πουστηδες !! αν γλυτωσουν και τωρα με αυτα που κανανε δεν ξεμπλεκουμε ΠΟΤΕ απο αυτα τα καθαρματα...


    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που λείπει σήμερα απο τη Ν.Υ. και γενικά απο τις ΗΠΑ, είναι,

    η παιδεία

    Αν ο μέσος αμερικανός δεν εχει προσβαση στη μόρφωση διοτι η παιδεία υποβαθμίστηκε, ιδιωτικοποιήθηκε, πέρασε στα χέρια άξεστων εκπαιδευτικών,

    θα γίνει ενας αμόρφωτος αγανακτισμένος.

    Αμορφωτοι επαναστάτες δεν θα φέρουν ενα καλυτερο αύριο, θα φέρουν,

    κόλαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σεβασμο στο cayenne βρωμερα κουμουνια

    το πληρωσα με τον ιδρωτα και το αιμα σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν πειράζει....


    Θα την ξεπληρώσει ο κώλος σου
    με την Ξιφολόγχη βαθιά...
    μέσα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ελλαδα εχει καταληφθει απο ελληνες. Εξω απο την ελλαδα οι ελληνες. Ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ...στα λιγοστα έστω, ακόμα
    Ζώωωααααααα, τομάρια πια, πασοκ !
    ______________________________________
    Ποιός έριξε την Μπουνιά στον Μαγκούφη.

    Βγήκε χθες ο βουλευτής Τρικάλων του ΠαΣοΚ Μαγκούφης σε όλα τα κανάλια και βρωντοφώναζε ότι τα επεισόδια τα οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι ήταν υπεύθυνος για την μπουνιά που έφαγε.

    Για κακή του τύχη όμως υπήρξε εικόνα τηλεοπτική και αυτός που τον χτύπησε είναι ο Δημήτρης ΔΑλαμάγκας, στέλεχος του ΠαΣοΚ , είναι εκλεγμένο στέλεχος της Ν.Ε. Τρικάλων του ΠαΣοΚ και υποψήφιος με το «πράσινο» ψηφοδέλτιο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Δήμου Τρικκαίων υπό το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Λάππα.

    Ο Δημήτρη Δαλαμάγκα δήλωσε «Θέλω να επισημάνω ότι η επίθεση αυτή έχει να κάνει πρωτίστως με την κακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που προσωπικά την θεωρώ προδοσία !
    Είναι αντιλαϊκή και.......... θεωρώ ότι γίνετε ξεπούλημα της χώρας μου !
    Ο κ. Μαγκούφης ήταν εντελώς τυχαίο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι στόχος οποιοσδήποτε έβαλε την υπογραφή του, στο μνημόνιο και στην καταστροφή της χώρας μου !
    Επίσης θέλω να σημειώσω ότι τον κ. Μαγκούφη τον γνωρίζω όπως γνωρίζω και τους υπόλοιπους κατά καιρούς, υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, διότι είμαι μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Τρικάλων από το 2008. Και αυτά διότι αποπροσανατολιστικά ειπώθηκαν ότι η επίθεση ή οι επιθέσεις γίνονται από ακροδεξιά στοιχεία ή ΣΥΡΙΖΑ ή οτιδήποτε άλλο φαντάζονται!

    Αυτό που δεν κατάλαβε ο κ. Μαγκούφης και πολλοί άλλοι πολιτικοί είναι ότι ο λαός βγήκε στους δρόμους σύσσωμος και απαλλαγμένος από κομματικές ταυτότητες».


    Αναρτήθηκε από kafeneio στις 10/29/2011 01:03:00 μμ
    ______________________________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΙ ΟΜΩΣ
    ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ

    Τι ακριβώς συμβαίνει,
    Πως γίνεται να διαμαρτύρονται άτομα που φοράνε designer's ρούχα, καπέλα,
    κοσμήματα, tattoos, nice haircuts, μακιγιάζ και να έχουν smartphones και computers;

    Πως γίνεται όλοι τους να μιλούν αλάνθαστα την αγγλική με όχι αμερικανικη προφορά
    και με προσεκτικά πλούσιο λεξιλόγιο;

    Αυτοί οι άνθρωποι είναι, περιέργως, πολύ καλά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι,
    οπότε η απορία είναι, που ειναι οι ανοργάνωτοι, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, οι απλοί επαγγελματίες, φοιτητές οι αγρότες και γενικά οι απλοί καθημερινοί και κάθε ηλικίας άνθρωποι;

    Σε διάφορα σημεία κάποιοι τους προετοιμάζουν σάντουιτς και φαγητά χρησιμοποιώντας οργανικά τρόφιμα και φρούτα ακόμη και με organic apple cider
    vinegar, είδη που συνήθως δεν καταναλώνονται σε ενα μέσης τάξεως σπίτι.

    Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι και που βρίσκουν τους πόρους να κάνουν οτι κάνουν για τόσο πολύ καιρό και σε τόσες πόλεις;

    Για τους Ελληνες στην Ελλάδα είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε την διαφορά (απο τα ενδύματα) αν είναι αμερικάνοι ή καναδοί πολίτες, αυτό όμως δεν συμβαίνει σε εμάς που κατοικούμε στις ΗΠΑ γιατί αναγνωρίζουμε την προφορά τους και την πνευματική και φυσιολογική τους συμπεριφορά (κάνουν μπάμ).

    Στην πλειονοτητά τους (90%+), άσπροι, μαύροι, ασιάτες, νοτιοαμερικάνοι κ.α. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ με πολλούς να φέρουν γαλλική προφορά.

    Για όσους απ' αυτούς συλαμβάνονται απο την αστυνομία, χρηματική εγγύηση δεν βάζουν οι ίδιοι ούτε οι οικογενειές τους αλλά κάποια δικηγορικά γραφεία τα οποία χρηματίζονται απο εργατικά UNIONs και τον mr George Soros.

    _____________________________________________________

    Αν δεν εξακριβώσετε κάτι αυτοπροσώπως, μήν πιστεύετε κάποιον
    που πίστεψε κάποιον άλλο πιο πριν
    Είστε υποχρεωμένοι να αναζητάτε την αλήθεια μόνοι σας!
    Κάνετε αρχή με αυτά που σας έγραψα. "JUST DO IT"

    Στυλιανός Απέργης
    σας γράφω απο το Washington

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση