GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Και τώρα τι κάνουμε;;..

Tης Αναστασίας Σκόρδου Και τώρα που ξέρουμε πια με σιγουριά ότι θα είμαστε φτωχοί και χρεοκοπημένοι, ακόμα κι αν δεν φάγαμε ποτέ χρήματα ...

Tης Αναστασίας Σκόρδου

Και τώρα που ξέρουμε πια με σιγουριά ότι θα είμαστε φτωχοί και χρεοκοπημένοι, ακόμα κι αν δεν φάγαμε ποτέ χρήματα που δεν τα κερδίσαμε με τη δουλειά μας, τι κάνουμε;
Αγανακτήσαμε, φωνάξαμε, βρίσαμε, μας χτύπησαν, μας έκλεισαν πάλι στα σπίτια. Τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, μας καλούν σε συνεχείς απεργίες, που δεν έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα, εκτός από...
το να συρρικνώνουν κι άλλο το εισόδημά μας.
Περιμένουμε μέρα με τη μέρα το επόμενο χαράτσι, το επόμενο δυσμενές μέτρο, την ανεργία, την εφεδρεία, την απόλυση. Είμαστε στωικά έτοιμοι για όλα πια: στάση πληρωμών, δέσμευση καταθέσεων, πόλεμο, πανδημία, πυρηνική καταστροφή. Ένας λαός μαργωμένος από την κατάθλιψη να ακούει τα ίδια και τα ίδια για το τι έφταιξε και ποιος και για το ποιοι την πληρώνουν και ποιοι τη γλιτώνουν. Έτοιμοι να κατασπαράξουμε όποιον θεωρήσουμε λίγο καλύτερό μας, λίγο πιο βολεμένο από μας.
Όλα τα όπλα μας έχουν στομώσει από την κατάχρηση. Κάναμε, χρόνια τώρα συστηματικά, επετειακές καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις. Πώς να λειτουργήσουν τώρα που τα έχουμε ανάγκη; Κατέβηκε όλη η Αθήνα στο Σύνταγμα και πάλι όλα έγιναν κατά πώς τα σχεδίασαν ερήμην μας. Ούτε οι δημοσκοπήσεις ούτε οι προπηλακισμοί πολιτικών έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα στο πολιτικό τοπίο. Ψηφίζουν, αποφασίζουν, αντιπολιτεύονται, στα ίδια γνωστά μοτίβα, λες και κάποιος πατάει ένα κουμπί στη Βουλή και όλοι ξεχνάνε τι υπάρχει απέξω. Και παρά τη μείωση των ποσοστών των μεγάλων κομμάτων, μια χαρά τη φτιάχνουν πάλι την κυβέρνηση του δικομματισμού με μια καλή βοήθεια.
Τι μας μένει από δω κι εμπρός;
Αυτό που έκαναν οι κάτοικοι της Πομπηΐας, όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν και είδαν το Βεζούβιο να τους απανθρακώνει;
Πώς θα αποφύγουμε να γίνουμε μακάβρια γλυπτά για τα μουσεία του μέλλοντος: "Ο έλληνας που δούλευε στο γραφείο του", "Ο έλληνας που πήγαινε ταξίδι", "Η ελληνίδα που πήγαινε για ψώνια", "Το ελληνάκι που πήγαινε χαρούμενο στο σχολείο", "Ο παππούς που έδινε χαρτζιλίκι στο εγγόνι του";
Δεν έχω, φυσικά, απάντηση σ'αυτά τα ερωτήματα, μα δεν έγραψα αυτό το κείμενο για να εκφράσω απλώς τις απορίες μου και να δηλώσω αμηχανία.
Έχω την υποψία ότι η κοινή μας αίσθηση αδιεξόδου είναι όχι μόνο αυτό που μας ενώνει, αλλά κι αυτό που μας απομακρύνει. Σαν τα λαβωμένα θηρία που φεύγουν από την αγέλη, για να γλείψουν τις πληγές τους. Μόνο που όταν επιστρέφουν, δεν βρίσκουν κανέναν εκεί που τον άφησαν.
Γι'αυτό λοιπόν, αν υπάρχουν απαντήσεις, θα τις βρούμε μαζί. Οι συνάδελφοι, οι συγχωριανοί, οι συγγενείς, οι φίλοι. Όλα τα μικρά και μεσαία κοινωνικά δίκτυα που έχουμε δημιουργήσει ως πρόσωπα.
( Όχι, τα μεγάλα που τα έχουμε φτιάξει ως κουκιά, δεν κάνουν.)
Δεν επικαλούμαι μόνο την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που θα γιατρέψουν τους πληγωμένους και πένητες. Αναφέρομαι στην κοινωνική και πολιτική στάση μας ως πρόσωπα μέσα σ'αυτά τα ποικίλα δίκτυα.
Για παράδειγμα, όσο κι αν είναι συρρικνωμένο το εισόδημά μας, ως καταναλωτές έχουμε ακόμη δύναμη όλοι μαζί. Το ποια προϊόντα ή υπηρεσίες θα προτιμήσουμε ή θα συστήσουμε ή το πώς θα συνεταιριστούμε για να επιτύχουμε καλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων.
Δείτε τι γίνεται με τις ανταλλαγές χωρίς χρήματα ή με τα διάφορα "συν" που ανθούν σε πολύ πιο εύπορες κοινωνίες. Οι άνθρωποι συγκατοικούν, μετακινούνται μαζί, πηγαίνουν διακοπές ό ένας στο σπίτι του άλλου, φροντίζουν ή διαβάζουν μαζί τα παιδιά τους, ανταλλάσσουν τα είδη ρουχισμού, τα φαγώσιμα κλπ.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη: 
Απευθύνομαι σε ένα από τα δικά μου δίκτυα, τους συναδέλφους μου δασκάλους και καθηγητές:
Καιρός να αρχίσουμε να συνεταιριζόμαστε, να διεκδικήσουμε πχ καλύτερες τιμές για βιβλία, που πια δεν μπορούμε να προμηθευτούμε με το μισθό μας. Να διεκδικήσουμε καλύτερα επιτόκια από τις τράπεζες για τη μισθοδοσία μας, καλύτερα ενοίκια στους τόπους που υπηρετούμε μακριά από τα σπίτια μας. Να επιλέξουμε τη συγκατοίκηση, να κάνουμε μπέιμπι σίτινγκ ή σχολική βοήθεια στα παιδιά μας. Να οργανώσουμε ακόμη και δραστηριότητες που θα μας ενισχύσουν οικονομικά πχ συλλογικές εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών.
Σημαντικό επίσης είναι να μην κάνουμε εκπτώσεις. Να μην πέσουμε στην παγίδα του:"αυτοί κάνουν πως με πληρώνουν κι εγώ θα κάνω πως δουλεύω."
Ειδικά όσοι είμαστε στο δημόσιο και η δουλειά μας αφορά τη ζωή, την υγεία, τη μόρφωση των συμπολιτών μας και των παιδιών τους. Αν πέσουμε σ'αυτή την παγίδα, γρήγορα μαζί με την ανέχεια, θα αντιμετωπίσουμε και την αδιαφορία των συνανθρώπων μας, όταν τους χρειαζόμαστε.
Ίσα ίσα τώρα είναι που πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, γιατί οι συμπολίτες μας δεν θα έχουν εναλλακτικές λύσεις, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων μας.
Ας κάνουμε για παράδειγμα εμείς οι δάσκαλοι τα σχολεία εστίες αντίστασης στη μαυρίλα και την απόγνωση. Απογευματινά μαθήματα, εκδηλώσεις, αθλητισμό, ομάδες θεάτρου, χορού, κινηματογράφου. Ένα ολοήμερο προσφορά στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Μια ανάσα για τον γονιό που αγωνιά για το ψωμί του παιδιού του. Τουλάχιστον να μην αγωνιά για τη μόρφωσή του. Δεν μπορούμε μια φορά κι εμείς στην ιστορία μας να αγωνιστούμε ανοίγοντας κι όχι κλείνοντας το σχολείο; Ας δοκιμάσουμε, τι άλλο έχουμε να χάσουμε πια; Τίποτα δε σώσαμε με το "ενάντια", το "κάτω" και το "κατά". Ας δούμε τι μπορεί να βγει με το "μαζί", το "υπέρ" και το "πάνω".
Ωραία και συμμορφωμένα τα λες, θα μου πείτε.
Μια χαρά θα τη βγάλουν όσοι μας κλέβουν τα χρήματα, τα δικαιώματα, τις δουλειές, τον εθνικό πλούτο.
Ενώ εμείς θα φτιάχνουμε δίκτυα αλληλεγγύης και συνεταιριστικούς ομίλους, αυτοί θα λυμαίνονται ανενόχλητοι το βιος μας.
Δεν προσπαθώ να γιατρέψω με ασπιρίνες τον καρκίνο, φίλοι μου. Τον αληθινό ενεργό πολίτη προσπαθώ να "αναστήσω". Αυτόν που θάφτηκε κάτω από τη φούσκα μιας πλαστικής ευμάρειας, κάτω από τη σήψη των ξύλινων πολιτικών λόγων και ιδεών. Αν αυτό το ον δεν καταφέρει να βρει το βιότοπο που θα το κάνει να ευδοκιμήσει, αν δεν μπορέσει να διαφεντέψει το έχει του, το μέλλον των παιδιών του ως πολίτης κι όχι ως φοβισμένο ανθρωπάκι, όλα τα θεριά αυτού του κόσμου θα συνεχίζουν ανενόχλητα το κατασπάραγμά μας.

13 σχόλια

  1. τρωμε ....ΠΑΣΟΚΟΥΣ
    ΑΛΥΠΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και γω συναδελφος ειμαι μακροχρονια ανεργος.αν εσυ λες δεν μου φτανουν τα λεφτα για βιβλια εγω τι να πω???
    ενεργοι πολιτες και παπανδρεικες μαλακιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΣΟΚ Διάλυση .
    Οϋτε 20 βουλευτές δεν βρήκαν για να υπογράψουν την πρόταση για εξεταστική στην Οικονομία.

    Ενώ οι Κυβερνητικοί μας λένε σε όλους τους τόνους ότι ζούμε δύο κολασμένους μήνες και κρίνονται τα πάντα για την χώρα, ταυτόχρονα είχαν την φαεινή ιδέα να ενεργοποιήσουν την αποφαση τους για εξεταστική στην Οικονομία.

    Για να μην ξεχάσει λένε ο λαός τις ευθύνες της Νέας δημοκρατίας.... ΧΙΚ..χικ..

    Και την έφεραν σήμερα πρωί πρωί στη Βουλή και άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές.
    Ομως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να υπογράψουν την πρόταση του κόμματος για σύσταση της εξεταστικής επιτροπής !
    Μάλιστα, όπως εγινε γνωστό, μόλις 20 βουλευτές από τους 60 που απαιτούνται έχουν βάλει την υπογραφή τους.
    Δηλαδή στους 154 έχουν βρει 20.

    Βάρεσαν διάλυση δηλαδή .

    Τέλος χρόνου +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πλέον ιεραπόστολος δε γίνομαι.... Εμένα το νέο Γουδή θα με καλμάρει. Εσύ κάνε αυτά που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10:55 συμφωνω
    φτανει πια η κοροιδια.αν δεν πεσει το καθεστως νδ-πασοκ θα πεθανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 13/10ου. Τί θα σου κάνει, όποιος και να αναλάβει την εξουσία. Σκατά είναι ΟΛΟΙ. Όλοι οι πολιτικοί απ' το 1981 και μετά (ίσως κι από πριν) μας έφεραν εδώ που είμαστε. Το πιό πολύ υπεύθυνος είναι Ο Ανρέας. Ας τους στήσουμε όλους στο Γουδί να ξεβρωμίσει ο τόπος. Και κάποιος Λοχαγός (για λίγο όμως) ίσως βρεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρεσε η ατακα του Ψωμιαδη:

    αν στο "κ.παπανδρεου" (εννοει το γνωστο ηλιθιο βλακογιοργο) δωσεις 10 προβατα να τα φυλαει τα 9 θα του φυγουν!!

    Ευγε!!

    (με ξενισε λιγακι το "κ.παπανδρεου" ειναι αληθεια ,ολη η Ελλαδα τον ξερει σαν βλακογιοργο αλλα δεν πειραζει .Για αρχη καλο ειναι.. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NA KYRHX8EI EPEIGWNTOS STRATIOTIKOS NOMOS, GIATI ETSI OPWS PATE OI ELLHNES THS ELLADOS 8A KATALH§ETAI SE EMFYLIO POLEMO. MONO ENAS DEYTEROS PAPADOPOULOS MPOREI NA SWSEI THN ELLADA.
    O ELLHNAS XREIAZETAI ARBILA STO SBERKO TOY ALOIWS DEN SYNERXETAI. KAI GI AYTO KALYTERA H ARBILA NA EINAI ALLHNIKH PARA EISAGOMENH.

    ELLHN TOY E§WTERIKOY

    ELLHNIDES, ELLHNES,
    APOFASHZWMEN KAI DIATASWMEN

    ZHTW H ELLAS
    ZHTW TO E8NOS

    ELLHN TOY E§WTERIKOY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν προσπαθώ να γιατρέψω με ασπιρίνες τον καρκίνο, φίλοι μου. Τον αληθινό ενεργό πολίτη προσπαθώ να "αναστήσω". Αυτόν που θάφτηκε κάτω από τη φούσκα μιας πλαστικής ευμάρειας, κάτω από τη σήψη των ξύλινων πολιτικών λόγων και ιδεών.
    //////////////////////////////////
    Κλάνει ο πεθαμένος?
    Πρώτα να πάρει τις ευθύνες πάνω του ο πολίτης,αφού μόνο αμέτοχος δεν είναι και μετά κάνει θέατρο
    το απόγευμα.
    ΦΥΣΙΚΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο
    ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΚΛΑΙΕΙ ΑΠΟ ΝΕΥΡΑ.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NA KYRHX8EI EPEIGWNTOS STRATIOTIKOS NOMOS

    Καινούριος μαλάκας μας έσκασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα καλά και άγια τα λέτε. Όμως τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και σήμερα κάποιοι λεηλάτησαν τα λεφτά του δημοσίου, δηλ. του κοσμάκη. Αυτούς γιατί δεν τους ψάχνει κανείς; Ο υπουργός Κουτρουμάνης γνώριζε τι γίνεται στο ΤΕΒΕ από τους κομματικούς (όλων των κομμάτων) συνδικαλιστές και τους πρώην διοικητές. Γιατί τώρα δε μιλάει; Γιατί αφήνουν στον ίδιο οργανισμό αυτούς που τον οδήγησαν μέχρι εδώ να είναι ακόμη στα ψηλά αξιώματα και να κάνουν κουμάντο σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων αλλά και των ασφαλισμένων; Ποιοί ήσαν διευθυντές και δεν εισέπραξαν τις εισφορές; Ποιοί ήσαν διευθυντές και δεν έψαξαν τις πλαστές συντάξεις; Ποιοί παρέλειψαν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία; Ποιοί ήσαν διευθυντές και προίστάμενοι σε οικονομικές υπηρεσίες και δε μερίμνησαν για τα έσοδα και τη συγκράτηση στις δαπάνες; Ποιοί πλήρωναν τα ταξίδια του πρώην, τα εγκαίνια και τις φανφάρες του στην επαρχία; Ακόμη και τα περίπτερα του εποπτεύοντος υπουργείου στη Δ.Ε.Θ.; Ο Κουτρουμάνης δε ξέρει τίποτα απ' αυτά; Ή μήπως γι' αυτό έγιναν διευθυντές και προϊστάμενοι; Δεν υπάρχουν ευθύνες; Θα τις καταλογίσει κάποτε κάποιος ή θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση καλύπτοντας τους ανάξιους, τους σφετεριστές και τους επιλήσμονες του καθήκοντος; Αυτό τον έλεγχο δε θα τον κάνει κανείς; Ας ανοίξει ο υπουργός το φάκελο για καταγγελίες και ας σταματήσει να αντιπαρέρχεται με αχαρακτήριστο τρόπο την ουσία των προβλημάτων που αυτός και οι λοιποί φόρτωσαν το λαό. Και το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι όλοι αυτοί έκαναν και θεωρία περί ήθους, ικανότητας, τρόπων διοίκησης κ.λ. Γιά τον ασθενή που πέθανε τι λένε; Μάλλον θα πάνε στο βο(υ)λευτή τους ή τον υπουργό να πάρουν οδηγίες τι να πούνε. Ένα μόνο τους αξίζει: Αίσχος! γιατί το σάλιο έχει αξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οι αριστεροι ειναι φτωχομπινεδες που φοβουνται για την επιβιωση...
    καιρος για μαζικες απολυσεις...
    αν σε πεταξω ανεργο στο δρομο,χανεις καθε δικαιωμα και καθε αξιοπιστiα...
    ουτε να ψηφισεις δεν θα πας...
    ΟΛΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΙΝΗ....
    ΑΝΕΡΓΟΙ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΑΣΤΕΓΟΙ,ΔΗΜΟΣΙΟΙΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...
    ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση